GeorgeScintilla
I flödet

Ny bok omprövar kapitalismens ursprung

Forskaren och samhällsdebattören Nima Sanandaji är aktuell med en ny bok “The Birthplace of Capitalism – The Middle East” som spår kapitalismens anor tillbaka till mellanösterns tidiga samhällen. Hans efterforskningar ifrågasätter att marknadsekonomi är något som först uppstod på västerländsk mark.

Vad betyder dina fynd för förståelsen för kapitalismen i stort? Och för de länder som idag saknar fungerande ekonomiska system? 

– Idag ser vi på fri företagsamhet som ett västerländskt system och framförallt som ett nytt system. I själva verket uppstod de första företagen, de första tidiga bankerna och de första marknadsekonomierna i antika Babylon och Assyrien för 4 000 år sen. Det var fri företagsamhet som gjorde att dessa gamla civilisationer var så avancerade. 

– Under Islams gyllene tidsålder, för ungefär 1 000 år sen, skedde en renässans för marknadsekonomin i Mellanöstern. Det var en tidig industriell utveckling, med fabriker drivna av vindkraft och vattenkraft. Idag hoppas jag på en ny renässans för ekonomisk frihet i Mellanöstern.

Vilka faktorer har varit avgörande för att marknadsekonomin utvecklats framgångsrikt i Europa?

– Den moderna europeiska marknadsekonomin växte fram genom en direkt vidareutveckling av Mellanösterns marknadstradition. Modern bokföring kommer till exempel från de italienska renässans städerna, och vi vet att den till en början skrevs med arabiska bokstäver.

– På många sätt så är den europeiska formen av marknadsekonomi mer avancerad än den marknadsekonomiska tradition som formades i öst. Ett exempel är att den österländska traditionen baserades på familjeföretag. I Europa uppstod med tiden moderna företag, som är enskilda juridiska enheter. Ett annat är att det i Italien uppstod immaterialskydd, alltså äganderätt också för idéer och uppfinningar. Det var ett viktigt framsteg, som banade väg för den moderna världens innovationer.

Och vad har varit hinder för det samma i de länder som du beskriver som varit ”först ut” med marknadsekonomi?

– Ett stort hinder har varit krig, förödande invasioner och kolonialism. Ett exempel är att Baghdad länge var en oerhört rik stad med en djup marknadsekonomisk tradition. Efter mongolernas invasion ödelades staden närmast helt. När den byggdes upp kom en andra invasion där förödelsen blev total. Kolonialismen underminerade också marknadstraditionen.

– I modern tid har oljan varit det stora problemet. Det har fört med sig krig och utländsk inblandning av supermakterna. Oljan är också en form av förbannelse, eftersom det är en värdefull resurs som staten enkelt kan styra. Länder som har oljerikedom tenderar därför att gå mot statlig styrning av ekonomin. 

Du nämner i boken att skillnader i arvsrätt mellan östliga och västliga kulturer har haft betydelse för hur olika utfallen varit när det kommer till företagens överlevnad och därmed underlaget för entreprenörskapets utveckling i stort.

– Enligt islamsk lag har alla barn rätt till arv, så också kvinnor som har halv arvsrätt. När en muslim byggde upp ett framgångsrikt företag delades det därför upp mellan många barn. I samtida Europa tillät kyrkan att företagare testamenterade bort hela företaget till ett barn.  Europeiska framgångsföretag kunde därför klara generationsskiftet bättre. Till det kommer också att européer uppfann moderna företag som är skilda juridiska enheter. 

– Det är lite av en paradox att den mest framgångsrika formen av kapitalism har uppstått i Europa, en kontinent som i flera tusen år har haft en kulturell aversion mot företagande och det välstånd som det för med sig. På det kulturella planet är västerländsk kultur fortfarande marknadsfientligt. Ett bra samtida exempel på det är den skeptiska inställningen till vinst i välfärden.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Toppnyheter

Boris Johnson. HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Läckta dokument har ryska kopplingar: Ett tecken på inblandning i brittiska valet

En dokumentläcka på nätet visar på tecken för utomstående försök att påverka valet i Storbritannien. Det menar den brittiska kulturministern Nicky Morgan i en intervju med BBC Radio enligt Reuters.

Läckan består av handelsdokument mellan Storbritannien och USA, som ska ha berört det brittiska vårdsystemet. De släpptes på Reddit av ett konto med kopplingar till en rysk desinformationskampanj, enligt sajten själv.

– Om detta är fallet så är det extremt allvarligt. En av de saker vi tittar på och övervakar är inblandning i våra val, det är en mycket allvarlig sak, säger Nicky Morgan.

Säkerhetstjänsten har tidigare varnat för att Ryssland eller andra nationer kan tänkas försöka lägga sig i nästa veckas val.

2 tim
Johnson och Corbyn möttes i BBC:s debatt i går kväll – den sista inför valet.  Jeff Overs / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tittarnas dom: Jämnt lopp – Johnson snäppet vassare

Tittarna tyckte att premiärminister Boris Johnson tog hem debatten mot Labourledaren Jeremy Corbyn som utkämpades i går kväll – men bara med nöd och näppe. Det enligt en undersökning som YouGov gjorde direkt efter sändningen. 52 procent av tittarna ansåg att Johnson vann, medan Corbyns siffra landade på 48 procent.

På frågan om vem som uppfattades som mest statsmannamässig fick premiärministern bättre resultat, men Corbyn klarade sig bättre än Johnson gällande pålitlighet och kontakt med väljarna, skriver SVT Nyheter.

Idag 04:39
Boris Johnson och Jeremy Corbyn. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Johnson piggast i oinspirerad sista debatt

Det framkom inte mycket nytt under BBC:s avslutande debatt mellan Jeremy Corbyn och Boris Johnson inför nästa veckas brittiska nyval. I stället valde partiledarna att koka ner sina budskap till dess absoluta kärnor, skriver Sky News Sam Coates i en analys.

”Johnson var piggare, mer slipad och stötte på färre hinder än Corbyn”, skriver han.

SvD:s Charlotta Buxton skriver att Johnson, som leder i opinionsmätningarna, hade mest att förlora på debatten, men att han skickligt lyckas förmedla sitt budskap om att han kan ta landet vidare från brexitkaoset.

Men hon konstaterar också att debatten på det stora hela var ”oinspirerande” och troligen varken gjorde från eller till för något parti.

Igår 22:24
Läs mer om Valet i Storbritannien
Boris Johnson, till höger.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Tysk toppekonom: Brexit är bra – skapar jobb i Europa

Det är positivt om Storbritannien lämnar EU. Det säger den tyska ekonomen Folker Hellmeyer till SvD.

Hellmeyer motiverar detta bland annat med att internationella bolag då lämnar de brittiska öarna för Europa. Detta kommer i sin tur skapa arbetstillfällen i Europa, poängterar tysken.

Enligt SvD säger Hellmeyer sarkastiskt och med glimten i ögat att brexit vore ”första gången som britterna har gjort något positivt för den europeiska ekonomin”.

3 tim
TT
undefined

Britterna köper guld inför brexit: ”Verkar vettigt”

Oro inför brexit gör att investerare i London satsar på guld. Under det tredje kvartalet köpte de guld från Australien för 34 miljarder kronor, skriver TT och lägger till att det är en ökning med hela 1 400 procent på årsbasis.

– Det är inte överraskande om britterna köper mer guld inför brexit. Det verkar vettigt, säger Dirk Baur, ekonomiprofessor vid University of Western Australia, till TT.

Han säger vidare att guld kan skydda investerare mot valutaförändringar.

Idag 06:39
Jeremy Corbyn med det läckta dokumentet. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Corbyn till attack: Johnson ljuger om brexitavtalet

Om den brittiske premiärministern Boris Johnsons brexitavtal med EU blir verklighet kommer det leda till nya gränskontroller och tullar mellan Storbritannien och Nordirland. Det säger oppositionsledaren Jeremy Corbyn med hänvisning till ett läckt dokument från Johnsons egen regering.

Johnson har tidigare lovat att några sådana kontroller inte är aktuella och avfärdar dokumentet som ”fullständigt nonsens”. Corbyn säger å sin sida att det finns fler hemliga rapporter från flera departement som visar ”de katastrofala följderna av Johnsons överenskommelse”.

Igår 18:32
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer