GeorgeScintilla
I flödet

Ny bok omprövar kapitalismens ursprung

Forskaren och samhällsdebattören Nima Sanandaji är aktuell med en ny bok “The Birthplace of Capitalism – The Middle East” som spår kapitalismens anor tillbaka till mellanösterns tidiga samhällen. Hans efterforskningar ifrågasätter att marknadsekonomi är något som först uppstod på västerländsk mark.

Vad betyder dina fynd för förståelsen för kapitalismen i stort? Och för de länder som idag saknar fungerande ekonomiska system? 

– Idag ser vi på fri företagsamhet som ett västerländskt system och framförallt som ett nytt system. I själva verket uppstod de första företagen, de första tidiga bankerna och de första marknadsekonomierna i antika Babylon och Assyrien för 4 000 år sen. Det var fri företagsamhet som gjorde att dessa gamla civilisationer var så avancerade. 

– Under Islams gyllene tidsålder, för ungefär 1 000 år sen, skedde en renässans för marknadsekonomin i Mellanöstern. Det var en tidig industriell utveckling, med fabriker drivna av vindkraft och vattenkraft. Idag hoppas jag på en ny renässans för ekonomisk frihet i Mellanöstern.

Vilka faktorer har varit avgörande för att marknadsekonomin utvecklats framgångsrikt i Europa?

– Den moderna europeiska marknadsekonomin växte fram genom en direkt vidareutveckling av Mellanösterns marknadstradition. Modern bokföring kommer till exempel från de italienska renässans städerna, och vi vet att den till en början skrevs med arabiska bokstäver.

– På många sätt så är den europeiska formen av marknadsekonomi mer avancerad än den marknadsekonomiska tradition som formades i öst. Ett exempel är att den österländska traditionen baserades på familjeföretag. I Europa uppstod med tiden moderna företag, som är enskilda juridiska enheter. Ett annat är att det i Italien uppstod immaterialskydd, alltså äganderätt också för idéer och uppfinningar. Det var ett viktigt framsteg, som banade väg för den moderna världens innovationer.

Och vad har varit hinder för det samma i de länder som du beskriver som varit ”först ut” med marknadsekonomi?

– Ett stort hinder har varit krig, förödande invasioner och kolonialism. Ett exempel är att Baghdad länge var en oerhört rik stad med en djup marknadsekonomisk tradition. Efter mongolernas invasion ödelades staden närmast helt. När den byggdes upp kom en andra invasion där förödelsen blev total. Kolonialismen underminerade också marknadstraditionen.

– I modern tid har oljan varit det stora problemet. Det har fört med sig krig och utländsk inblandning av supermakterna. Oljan är också en form av förbannelse, eftersom det är en värdefull resurs som staten enkelt kan styra. Länder som har oljerikedom tenderar därför att gå mot statlig styrning av ekonomin. 

Du nämner i boken att skillnader i arvsrätt mellan östliga och västliga kulturer har haft betydelse för hur olika utfallen varit när det kommer till företagens överlevnad och därmed underlaget för entreprenörskapets utveckling i stort.

– Enligt islamsk lag har alla barn rätt till arv, så också kvinnor som har halv arvsrätt. När en muslim byggde upp ett framgångsrikt företag delades det därför upp mellan många barn. I samtida Europa tillät kyrkan att företagare testamenterade bort hela företaget till ett barn.  Europeiska framgångsföretag kunde därför klara generationsskiftet bättre. Till det kommer också att européer uppfann moderna företag som är skilda juridiska enheter. 

– Det är lite av en paradox att den mest framgångsrika formen av kapitalism har uppstått i Europa, en kontinent som i flera tusen år har haft en kulturell aversion mot företagande och det välstånd som det för med sig. På det kulturella planet är västerländsk kultur fortfarande marknadsfientligt. Ett bra samtida exempel på det är den skeptiska inställningen till vinst i välfärden.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Toppnyheter

Bebis på flygplats i Wuhan. Naohiko Hatta / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

10 miljoner testade i Wuhan – inga nya fall av sjukdom

Masstestningen av närmare 10 miljoner människor i Wuhan i Kina visar inga nya fall av insjuknade i covid-19.

Myndigheterna upptäckte visserligen 300 fall av coronasmitta men det handlar om personer som inte uppvisar några symptom, dessa placerar Kina i en egen kategori. De testade även saker som de asymptomatiska personerna hade använt, som tandborstar och telefoner, och hittade då inga spår av viruset

Testningen inleddes i mitten av maj sedan ett mindre utbrott väckte oro för en ny större smittvåg.

6 min
Bild från ett sjukhus i Cambridge, Storbritannien. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittiskt ”värsta scenario” nästan nått – 49 646 döda

49 646 har dött i covid-19 i Storbritannien enligt Reuters statistik.

Statistiken är en sammanställning av dödsattester för England och Wales, tidigare tal från Skottland och Nordirland samt aktuella dödssiffror från sjukhusen. Siffror från landets statistikmyndighet bekräftar nyhetsbyråns uppgifter om att dödsfallen i covid-19 snart når 50 000, rapporterar The Guardian.

I april sa brittiska regeringen att 50 000 döda var ett värsta scenario.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Tobias Baudin. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Kommunal varnar för strejk om las-förslag går igenom

Om utredarens förslag till nya arbetsrättsliga regler blir verklighet kan det leda till fler strejker och demonstrationer. Det säger fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin till DI.

– Då finns en risk att vi måste tänka om och mana till demonstrationer i stället för att läsa på och vara duktiga förhandlare, säger han.

Baudin tillägger att han inte vill se fler strejker men att utredningsförslagen visar på ”politisk klåfingrighet” och att den svenska modellen är hotad.

1 tim
Ebba Busch.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Las-bråket ger underkänt till januaripartierna”

Oenigheten kring las-utredningen är ett underkännande för hela januariuppgörelsen, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i en intervju i SVT:s Morgonstudion.

Hon tror också att statsminister Stefan Löfven kommer att ”hitta på sätt” att dra ut på processen för att köpa sig tid.

– Då kan man säga att man håller sig till januariöverenskommelsen men inget händer.

Både Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark riktade under måndagen kritik mot utredningens förslag, som de menade saknade balans mellan parterna. Centern och Liberalerna har dock sagt att utredningen har levererat vad som har beställts.

3 tim
Läs mer om Diskussionen om LAS
Äldre man i rullstol. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Fördubblad dödlighet på 40 äldreboenden i landet

På 40 äldreboenden i landet var överdödligheten över 100 procent mellan vecka 10 och 19, visar SVT Nyheters kartläggning.

De flesta av dessa boenden uppger att de inte vet hur covid-19 kom in på äldreboendena, men bland boendena nämns att en tidig förvirring kring symtom samt att varken personal eller boende testats kan ha gjort att den spreds.

Magnus Höijer, sektorchef på Välfärd Gävle, förväntar sig en nationell diskussion om äldreomsorgens förutsättningar.

– Vi behöver lära oss av det här på många sätt, säger han.

22 min
Illustrationsbild/Mikael Damberg.  TT/SVT
undefined

Damberg: Svaga argument för att stänga ute svenskar

Det finns ”ganska svaga argument” för Danmark och Norge att ha stängda gränser mot Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg i SVT:s Morgonstudion.

De båda grannländerna öppnar gränserna för varandra från den 15 juni, men Sverige hålls utanför. Damberg tycker dock att man måste titta på de regionala skillnaderna. Han betonar att det är Stockholmsregionen och inte gränsregionerna till Norge respektive Danmark som varit hårdast drabbade.

– Det är det som skapar så mycket upprördhet i Skåne. De ser att smittspridningen varit mindre än i Köpenhamn och ändå så är gränsen stängd åt ena hållet.

1 tim
Ebba Busch/Illustrationsbild.  TT
undefined

Busch om överdödligheten: ”Vi har svikit våra äldre”

Den höga dödligheten på svenska äldreboenden under coronakrisen är ett misslyckande och ett svek mot de äldre, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch till SVT.

Hon menar att kommunerna lämnats ”vind för våg” utan nationellt stöd.

– Vi har verkligen svikit våra äldre. Jag tar allvarligt på de här siffrorna.

Hon syftar på tv-kanalens granskning som visar på en överdödlighet på närmare 30 procent på äldreboendena i Sverige.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Joe Biden. Donald Trump poserade med bibel. TT
Polisvåldet i USA

Bidens kritik: Han använder USA:s militär mot folket

Demokraternas aspirerande presidentkandidat Joe Biden fördömer Donald Trumps hot om att sätta in militären för att stoppa protesterna mot polisvåldet.

”Han använder USA:s militär mot det amerikanska folket”, skriver Biden på Twitter.

Han kritiserar även att Trump efter sitt tal till nationen i natt såg till att polisen skingrade demonstranter utanför Vita huset med tårgas, distraktionsgranater och gummiklädda kulor. Anledningen var att presidenten skulle låta sig fotograferas vid en vandaliserad kyrka med en bibel i handen.

2 tim
Protester i USA/Svarta rutor på Instagram.  TT
undefined

Protest till stöd för Floyd – svartrutor i sociala medier

I dag har Instagram fyllts av svarta bilder från konton över hela världen. Anledningen är kampanjen ”Blackout Tuesday”, vars syfte är att uttrycka solidaritet med #blacklivesmatter och uppmärksamma George Floyds död och polisvåld i USA.

Samtidigt anordnas en svensk online-protest mot den amerikanska ambassaden i Stockholm.

– Det måste komma till en förändring för hur man behandlar svarta invånare, säger Aysha Jones, en av arrangörerna, till P3 Nyheter.

1 tim
George Floyds bror Terrence Floyd sörjer. Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Floyds bror vädjar om lugn: Får inte tillbaka min bror

George Floyds bror Terrence Floyd vädjar om lugn på gatorna och säger att förstörelsen inte kommer att ”ge tillbaka min bror”, skriver AP. På måndagen gick han till den plats där hans bror dog. Han grät och vädjade.

– Jag förstår att ni är upprörda. Jag tvivlar på att ni är hälften så upprörda som jag är. Så om inte jag är här och spränger saker, om inte jag är här och förstör vårt samhälle, vad gör ni då? Vad gör ni alla? Ni gör ingenting. För det kommer inte att få min bror tillbaka, säger han.

George Floyd dog förra veckan under ett polisingripande i Minneapolis. Dödsfallet har lett till stora protester i USA.

5 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer