Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skatteverket vs företagen

Nu växer ilskan mot Skatteverkets jakt på hundralappar

Företagare med kontanthantering har blivit måltavlor för Skatteverkets krafttag mot penningtvätt. Nu kommer larm från flera håll att jakten har gått överstyr. ”Vi har sett att det kan leda till helt burleska former”, säger Björn Eriksson, grundare av Kontantupproret.

Sveriges väg från ett kontantlöst samhälle till ett beroende av kort och olika digitala betalningslösningar är så unik att det har skapat rubriker i hela världen. Visserligen bär det med sig vissa fördelar, som minskade kostnader med kontanthantering och minskad risk för rån och penningtvätt.

Men enligt Peter Thörn, ordförande på Småföretagarnas riksförbund har den snabba kontantutfasningen gjorts på bekostnad av småföretagarna, inte minst i glesbygden.

– De senaste åren har företag upplevt att de utsätts för hårda kontroller och får litet stöd att hantera kontanter, säger han.

Bra att motarbeta fusk – men finns andra sätt

Han hänvisar till 2010 då Skatteverket tillsatte en nationell samordnare för kontanthantering vilket ledde till införandet av kassaregister och personalliggare med rigorösa regler och regelbundna kontroller.

– Vi tycker att det grunden är bra att det finns kontroller som motarbetar fusk och som ser till att reglerna efterlevs. Men det finns andra sätt att göra det på, säger Thörn.

Han tar upp ett fall från häromåret då en kvinna som driver en thaimatsvagn på en ö i Stockholms skärgård fick besök av en delegation på fyra personer från Skatteverket. Efter två kontroller tvingades hon böta närmare 38 000 kronor. Den första boten på 12 500 kronor delades ut efter ett oavsiktligt fel i personalliggaren. Den andra boten på 25 000 kronor kom efter att man upptäckt några oregistrerade hundrakronorssedlar.

Upplevs som jakt mot kontantanvändandet

– Det här är förvisso ett extremfall, men den belyser ändå hur Skatteverket slår med den stora släggan på de som faktiskt vill göra rätt för sig. Det kan räcka med att det skiljer sig några hundralappar i kassan och då får man böter som är väldigt stora i förhållande till omsättningen. Det handlar om konsekvenser som inte står i proportion till de misstag som har gjorts, säger Peter Thörn.

Även andra företag har vittnat om liknande fall där Skatteverkets kontroller har varit så hårda att de snarare upplevs som en jakt mot själva kontantanvändandet än en jakt mot svartarbete och penningtvätt, menar han.

Det har i sin tur avskräckt företagen från använda kontanter som betalningsmedel, menar han.

– Nu säger jag inte att Skatteverket inte borde se till att reglerna efterlevs. Det handlar mer om myndighetens attityd. I stället för att smälla på fingrarna på småföretagare och dela ut böter direkt vore det mer konstruktivt om myndigheten utförde kontroller där man först ger en formell tillrättavisning. Det är bättre att först föra en dialog där man kan utvärdera vilka fel som finns och kan meddela hur snart de behöver åtgärdas, säger han.

Kontanter fortfarande lagligt betalmedel

Han får medhåll av Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret.

– Skatteverkets utgångspunkt verkar vara att de som använder kontanter bara är fuskare och skummisar. Visserligen gör de som de blir tillsagda. Men vi har ju sett att det kan leda till helt burleska former där man skickar ut fyra kontrollanter på en småföretagare som säljer thaimat, säger han.

I slutändan bör man komma ihåg att kontanter fortfarande är ett laglig betalmedel, poängterar Eriksson.

– Vill man hålla på att jaga de som sysslar med penningtvätt finns det större byten än de fall vi diskuterar. Man behöver inte bara leta på de mest uppenbara platserna.

Skatteverket slår i från sig

I ett mejl till fPlus slår Skatteverket ifrån sig kritiken på flera håll. Enligt Conny Svensson, nationell samordnare inom kontanthandel och Marie Carlsson, chef för skatteavdelningen på Skatteverket görs kontrollerna i olika omfattning (från globala koncerner till små och medelstora företag samt privatpersoner) vid olika typer av pengatransaktioner (kontant eller digitalt, med vanliga valutor eller kryptovalutor).

När det kommer till personalliggare och kassaregister har regelverket, enligt Skatteverkets erfarenheter tjänat sitt syfte att motverka svartarbete och oredovisade inkomster.

Vad gäller storleken på straffavgifterna hänvisar Skatteverket till Riksdagens skatteutskott som utreder frågan i en pågående utvärdering av personalliggarna. Samtidigt genomför Skatteverket en utvärdering personalliggarnas effekter, som blir klar till årsskiftet.

Toppnyheter

Ebba Busch Thor (KD). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

”Strama åt migrationen till våra grannländers nivå”

Sverige bör strama åt migrationen till våra grannländers nivå, skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor och KD:s migrationspolitiska talesperson Hans Eklind på SvD Debatt. Det skulle enligt dem innebära att söktrycket av asylansökningar minskar med omkring 70 procent jämfört med i dag.

KD är kritiskt till att Sverige ännu en gång står inför en situation där en tillfällig lag ska ersätta den redan tillfälliga lagen och vill i stället se en långsiktig och hållbar migrationspolitik.

”Därför upprepar vi återigen kravet till Stefan Löfven: Låt den parlamentariska utredningen få uppdraget att se över alla delar av utlänningslagen som har bäring på migrationspolitiken så att Sverige kan få en hållbar, human migrationspolitik som är i harmoni med vår närmaste omvärld.”

3 tim
Johansson. Arkiv. Susanna Pettersson Öste/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johansson: Kommitté ska utreda ny migrationspolitik

Justitieminister Morgan Johansson (S) tillsätter en utredning om den framtida migrationspolitiken. Det meddelade han på en pressträff under fredagen.

– Utgångspunkten är att migrationspolitiken ska vara långsiktigt hållbar, human, rättssäker och effektiv, säger han.

I januariavtalet kom regeringspartierna överens med C och L om att den parlamentariska kommittén skulle tillsättas.

Kommittén ska bland annat ta ställning till om skyddsbehövande ska få tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd och hur långa de tillfälliga tillstånden i så fall ska vara. Syftet är att ta fram den nya lag som ska börja gälla i juli 2021, då den nuvarande tillfälliga lagen är tänkt att upphöra.

14 jun
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Nyamko Sabuni (L). Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Tung seger för Sabuni – får stöd av L i Skåne och Väst

Liberalernas länsförbund i Västsverige och Skåne stödjer Nyamko Sabuni som ny partiledare, skriver Aftonbladet.

”100 röster för Nyamko Sabuni. 57 för Erik Ullenhag”, twittrar riksdagsledamoten Robert Hannah om omröstningen i Västsverige.

Västsverige, Skåne och Stockholm har en majoritet av ombuden på landsmötet när den nya partiledaren ska väljas den 28 juni. Stockholm ska fatta beslut i frågan nästa vecka.

3 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Liberalen: Vi borde stått upp mot de som drog rasistkortet mot oss

Gulan Avci gör nu sin andra omgång i riksdagen. Efter 17 år i partiets tjänst, med ett kort avbrott för arbete inom bankvärlden, har den liberala profilen varit med om både partiledar- och namnbyte och ett stort skifte i svensk politik. Det egna fokuset på kvinnors rättigheter och integration har varit en röd tråd under dessa år. Sedan 2018 är hon även Liberalernas integrationspolitiska talesperson. När partiet nu ska välja ny ledare är Gulan Avcis stöd givet. ”Snällheten går alldeles för långt ibland”.

Idag 07:14
Robert Hanna/Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni. TT
undefined

L-toppen till kandidaterna: Ställ er bakom Sabuni nu

Efter att de tunga länsförbunden Västsverige och Skåne meddelat sitt stöd för Nyamko Sabuni som ny partiledare för L uppmanar riksdagsledamoten Robert Hannah de andra kandidaterna att backa, skriver Expressen.

Hannah vill att Erik Ullenhag och Johan Pehrson ställer sig bakom Sabuni.

– Allt annat är otänkbart. Om så pass många länsförbund väljer Nyamko Sabuni så uppmanar jag de andra kandidaterna att backa och låta oss på ett enigt landsmöte välja henne, säger han till tidningen.

På ett extrainsatt landsmöte den 28 juni avgörs vem som tar över partiledarposten efter Jan Björklund.

2 tim
Läs mer om Liberalernas framtid
Ulf Kristersson (M). Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Järvaveckan

M: ”Vill skapa ett land där vår framtid är gemensam”

Ulf Kristersson (M) var sist ut att tala under Järvaveckan. Han inledde med att säga att han ville tala öppet och ärligt om de problem Sverige står inför.

M-ledaren framhöll gängkriminaliteten, hedersförtrycket och skjutningar som några av Sveriges största problem – och integrationsfrågan som en ödesfråga.

– Och den griper in i nästan alla politiska områden – jobben, skolan, brotten, bidragen och inte minst barns möjligheter att lyckas i framtiden.

M vill möta problemen med den ”nya svenska modellen”. Enligt Kristersson kan vi inte ha mer generösa regler än andra EU-länder eftersom det inte löser integrationsproblem. Han framhävde också språkkraven som en lösning.

– Det kommer kräva väldigt mycket, men jag är helt säker på att det går att skapa ett land där vårt ursprung varierar, men där vår framtid är gemensam.

2 tim
Stefan Löfven på Järvaveckan. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: ”Alla barn är vårt lands söner och döttrar”

Statsminister Stefan Löfven (S) talade i kväll på Järvaveckan. Han inledde talet med att beskriva ett vägval vi har framför oss: Om vi ska ta ett steg framåt eller ett steg tillbaka.

– De här skriande orättvisorna ska bort. Ni som växer upp här ska ha samma möjligheter och ni ska också kunna njuta av det goda som gör livet rikt.

Statsministern pratade om det ”pyramidspel” som gängkriminaliteten utgör och att unga måste ingjutas sådant hopp och sådan framtidstro att de aldrig lockas till kriminalitet.

– Allas barn är vårt lands söner och döttrar.

Löfven pratade om satsningar på skola för att förhindra kriminaliteten, om hedersförtryck som måste bestraffas samt om vikten att alla ska ha möjligheten att göra egna val i livet.

– På punkt efter punkt är lösningen lika enkel som komplex: Jämlikheten måste lösas. Det är nyckeln till gängkriminaliteten, till befrielsen av hedersförtrycket och för att besegra klyftorna i samhället.

Igår 16:16
Läs mer om Järvaveckan
Joe Biden, Donald Trump, Bernie Sanders TT
Amerikanska valet 2020

Både Biden och Sanders har större stöd än Trump

Två av de demokratiska presidentkandidaterna, Joe Biden och Bernie Sanders, får klart större stöd än Donald Trump i en opinionsundersökning som Fox News har gjort. När väljarna fick ta ställning mellan Biden och Trump fick Biden 49 procent mot Trumps 39. När Sanders ställdes mot Trump blev siffrorna 49–40.

Även ytterligare tre av de demokratiska presidentkandidaterna, Elizabeth Warren, Kamala Harris och Pete Buttigieg fick större stöd än Trump, men där var skillnaden så liten att den var inom felmarginalen.

Undersökningen visar också att den tidigare vicepresidenten Biden är väljarnas klara favorit som demokraternas slutgiltiga presidentkandidat.

31 min
Elizabeth Warren. Sean Rayford / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Analys: Kanske har vinden vänt för Elizabeth Warren

Elizabeth Warren hade en knagglig start på sin kampanj för att bli demokraternas presidentkandidat – men den senaste tiden ser vinden ut att ha vänt, skriver Fox News Arnon Mishkin i en analys.

Hennes tydliga linje att satsa på sakpolitiska utspel tycks ha gått hem hos partiets progressiva falanger, skriver han, och påpekar att Warren i en del undersökningar får lika stort stöd som Bernie Sanders.

Han påpekar också att Warren nog drog en vinstlott när hon placerades i det svagare av de två startfälten i den kommande tv-debatten mellan alla 20 kandidater. Hon blir den stora stjärnan under sin kväll, medan Joe Biden, Bernie Sanders, Pete Buttigieg och Kamala Harris får slåss mot varandra den andra kvällen, skriver Mishkin:

”Kanske har ’stackars Elizabeth Warren’ förvandlats till ’Lycko-Liz’.”

5 min
Joe Biden och Bernie Sanders. TT
undefined

Biden mot Sanders i första stora debatten inför valet

I slutet av juni möts de 20 demokrater som slåss om att bli partiets presidentkandidat 2020 i den första stora debatten, skriver amerikanska medier.

Debatten kommer att vara uppdelad på två kvällar med tio kandidater på scenen varje kväll. Den andra kvällen kommer bland annat tidigare vicepresidenten Joe Biden, som leder i olika opinionsundersökningar att ställas mot tvåan Bernie Sanders.

Massachusetts senator Elizabeth Warren, vars stöd har vuxit ordentligt de senaste veckorna, är det tyngsta namnet den första kvällen. Hennes huvudmotståndare blir Texasdemokraten Beto O'Rourke och New Jersey-senatorn Cory Booker.

14 jun
Läs mer om Amerikanska valet 2020
SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM damer 2019

Sverige till åttondelsfinal – nu väntar världsmästarna

Sverige tog som väntat sin andra raka seger i fotbolls-VM när man besegrade Thailand med 5–1 inför blott 9 354 åskådare i Nice. Svenskorna dominerade första halvlek och ledde med 3–0 i paus men gjorde en svagare andra halvlek.

1–0 kom i den 6:e minuten när Elin Rubensson slog en frispark som Linda Sembrant, helt fri i straffområdet, kunde nicka in.

Sverige fortsatte att skapa chanser och i den 19:e minuten ökade Kosovare Asllani på till 2–0 efter en liten dribblingsräd i straffområdet. Några minuter före paus kom matchens hittills snyggaste mål när Fridolina Rolfö dundrade in 3–0 i krysset.

I andra halvlek gick det svenska spelet i stå, och matchen blev en tämligen sömnig historia. Svenskorna lyckades dock göra 4–0 när Lina Hurtig nickade in bollen med tio minuter kvar. På stopptid reducerade thailändskorna genom Kanjana Sung-Ngoen – landets första VM-mål någonsin. I matchens allra sista sekunder gjorde Elin Rubensson 5–1 på straff.

I och med segern säkrade Sverige en plats i åttondelsfinal. Nu väntar en trolig gruppfinal mot regerande världsmästaren USA på torsdag.

3 tim
SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

”Svårt att förstå varför så många hatar det här laget”

”Varför älskar ni att hata Sverige så mycket?” skriver Expressens krönikör Tomas Petterson efter segern mot Thailand. Pettersson beskriver hur det vällde in kritik och sågningar från läsare under tidningens direktrapport.

”Och detta efter en VM-match som Sverige vunnit med solklara 5-1. Jag har nog faktiskt aldrig varit med om något liknande.”

Sportbladets Simon Bank skriver att svenska supportrar har anledning att vara oroliga. Visserligen var svenskorna helt överlägsna mot Thailand, men det betyder ingenting när USA står på andra sidan i nästa match.

”Att Fridolina Rolfö skickar upp ett skott från 20 meter mot ett thailändskt försvar väger inget när hon ska mäta sig med ett av världens fysiskt starkaste försvar.”

1 tim
Läs mer om Fotbolls-VM damer 2019
Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN
Problemen med Boeing-planen

Källor: FAA ska testflyga Max 737 redan i veckan

USA:s flygmyndighet FAA planerar att redan i veckan testflyga den uppdaterade mjukvaran till de olycksdrabbade 737 Max-planen som alltjämt har globalt flygförbud. Det uppger källor för Wall Street Journal.

Testerna för att certifiera uppdateringen kan ta en vecka eller mer att genomföra och sker med stöd av europeiska och kanadensiska flygmyndigheter, säger en källa till tidningen.

Därefter väntar ytterligare flera veckors arbete då FAA:s experter ska analysera och dokumentera testresultaten, enligt källan.

2 tim
Muilenburg. JOHN GRESS / POOL
undefined

Boeings vd utlovar större transparens efter krascher

Boeing har brustit i kommunikationen kring de olycksdrabbade 737 Max-planen men lovar nu att bättra sig. Det sa flygbolagets vd Dennis Muilenburg på söndagen efter kritiken om att de inte varit transparenta med viktig information, skriver Wall Street Journal.

Han erkände också att Boeing begått misstag vid implementeringen av varningssystemet i cockpiten på 737 Max-modellen och tillade att det lär ta lång tid att få tillbaka kundernas förtroende efter de två dödskrascherna, skriver Reuters.

2 tim
Mic Smith / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Fel på mindre än en procent av strömbrytarna”

Det har varit fel på mindre än en procent av strömbrytarna, uppger en talesperson för Boeing för The Observer.

Tidningen skriver att flygjätten varnat flygbolag för att det är fel med en strömbrytare som används för att släcka en eventuell brand i motorn på B787 Dreamliner-plan.

Flygplanstillverkarens talesperson säger att motorbränder är väldigt ovanliga.

Den amerikanska flygmyndigheten FAA har inte heller stoppat planet från att flyga.

– Boeing jobbar väldigt nära FAA för att övervaka flottans potentiella säkerhetsrisker och för att vidta lämpliga åtgärder, säger talespersonen.

Idag 10:12
Läs mer om Problemen med Boeing-planen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer