Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skatteverket vs företagen

Nu växer ilskan mot Skatteverkets jakt på hundralappar

Företagare med kontanthantering har blivit måltavlor för Skatteverkets krafttag mot penningtvätt. Nu kommer larm från flera håll att jakten har gått överstyr. ”Vi har sett att det kan leda till helt burleska former”, säger Björn Eriksson, grundare av Kontantupproret.

Sveriges väg från ett kontantlöst samhälle till ett beroende av kort och olika digitala betalningslösningar är så unik att det har skapat rubriker i hela världen. Visserligen bär det med sig vissa fördelar, som minskade kostnader med kontanthantering och minskad risk för rån och penningtvätt.

Men enligt Peter Thörn, ordförande på Småföretagarnas riksförbund har den snabba kontantutfasningen gjorts på bekostnad av småföretagarna, inte minst i glesbygden.

– De senaste åren har företag upplevt att de utsätts för hårda kontroller och får litet stöd att hantera kontanter, säger han.

Bra att motarbeta fusk – men finns andra sätt

Han hänvisar till 2010 då Skatteverket tillsatte en nationell samordnare för kontanthantering vilket ledde till införandet av kassaregister och personalliggare med rigorösa regler och regelbundna kontroller.

– Vi tycker att det grunden är bra att det finns kontroller som motarbetar fusk och som ser till att reglerna efterlevs. Men det finns andra sätt att göra det på, säger Thörn.

Han tar upp ett fall från häromåret då en kvinna som driver en thaimatsvagn på en ö i Stockholms skärgård fick besök av en delegation på fyra personer från Skatteverket. Efter två kontroller tvingades hon böta närmare 38 000 kronor. Den första boten på 12 500 kronor delades ut efter ett oavsiktligt fel i personalliggaren. Den andra boten på 25 000 kronor kom efter att man upptäckt några oregistrerade hundrakronorssedlar.

Upplevs som jakt mot kontantanvändandet

– Det här är förvisso ett extremfall, men den belyser ändå hur Skatteverket slår med den stora släggan på de som faktiskt vill göra rätt för sig. Det kan räcka med att det skiljer sig några hundralappar i kassan och då får man böter som är väldigt stora i förhållande till omsättningen. Det handlar om konsekvenser som inte står i proportion till de misstag som har gjorts, säger Peter Thörn.

Även andra företag har vittnat om liknande fall där Skatteverkets kontroller har varit så hårda att de snarare upplevs som en jakt mot själva kontantanvändandet än en jakt mot svartarbete och penningtvätt, menar han.

Det har i sin tur avskräckt företagen från använda kontanter som betalningsmedel, menar han.

– Nu säger jag inte att Skatteverket inte borde se till att reglerna efterlevs. Det handlar mer om myndighetens attityd. I stället för att smälla på fingrarna på småföretagare och dela ut böter direkt vore det mer konstruktivt om myndigheten utförde kontroller där man först ger en formell tillrättavisning. Det är bättre att först föra en dialog där man kan utvärdera vilka fel som finns och kan meddela hur snart de behöver åtgärdas, säger han.

Kontanter fortfarande lagligt betalmedel

Han får medhåll av Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret.

– Skatteverkets utgångspunkt verkar vara att de som använder kontanter bara är fuskare och skummisar. Visserligen gör de som de blir tillsagda. Men vi har ju sett att det kan leda till helt burleska former där man skickar ut fyra kontrollanter på en småföretagare som säljer thaimat, säger han.

I slutändan bör man komma ihåg att kontanter fortfarande är ett laglig betalmedel, poängterar Eriksson.

– Vill man hålla på att jaga de som sysslar med penningtvätt finns det större byten än de fall vi diskuterar. Man behöver inte bara leta på de mest uppenbara platserna.

Skatteverket slår i från sig

I ett mejl till fPlus slår Skatteverket ifrån sig kritiken på flera håll. Enligt Conny Svensson, nationell samordnare inom kontanthandel och Marie Carlsson, chef för skatteavdelningen på Skatteverket görs kontrollerna i olika omfattning (från globala koncerner till små och medelstora företag samt privatpersoner) vid olika typer av pengatransaktioner (kontant eller digitalt, med vanliga valutor eller kryptovalutor).

När det kommer till personalliggare och kassaregister har regelverket, enligt Skatteverkets erfarenheter tjänat sitt syfte att motverka svartarbete och oredovisade inkomster.

Vad gäller storleken på straffavgifterna hänvisar Skatteverket till Riksdagens skatteutskott som utreder frågan i en pågående utvärdering av personalliggarna. Samtidigt genomför Skatteverket en utvärdering personalliggarnas effekter, som blir klar till årsskiftet.

Toppnyheter

Donald Trump. TT.
Trumps Amerika

Trump: Diskussion om sänkt skatt pågått länge

USA:s president Donald Trump hävdar att han kan sänka kapitalskatten utan kongressens medgivande. Det rapporterar Bloomberg.

Metoden för att göra detta skulle vara att justera kapitalvinster för inflation.

– Vi har talat om att indexera under en längre tid, sa Donald Trump vid en presskonferens i Vita huset på tisdagskvällen och fortsatte:

– Många människor gillar tanken och det kan göra väldigt lätt, det kan göras direkt av mig.

Trumps uttalande kommer efter att The Washington Post tidigare under dagen rapporterat att Trumpadministrationen överväger sänkningar av löneskatten för att boosta den nedåtgående ekonomin.

Men Trump dementerar att landet skulle vara på väg in i en recession. Vi är ”väldigt långt från en recession” och skattesänkningarna har diskuterats under en tid, sa han.

2 tim
Trumps tweet och Donald Trump. Twitter/AP/TT
undefined

Trumps bild: Jag lovar att inte göra så mot Grönland

USA:s president Donald Trump har lagt upp en bild föreställande en skyskrapa med Trumps namn på toppen inklippt på Grönland på Twitter. I inlägget skriver han att han ”lovar att inte göra så mot Grönland”.

Bilden kommer efter att Trump visat intresse för att köpa Grönland, ett tilltag som varken Grönland eller Danmark varit särskilt roade av. Presidenten har dock sagt att ett eventuelt köp inte ligger överst på prio-listan, skriver The Guardian.

Idag 05:41
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild TT
Den svenska kronan

Analys: Partierna avgör krisande kronans framtid

Riksdagens partier avgör den svenska kronans framtid, skriver SvD Näringslivs Louise Andrén Meiton efter att kronan under tisdagen nått sin lägsta nivå mot dollarn på 17 år.

”Sedan Riksbanken blev självständig har många politiker tassat på tå för att inte riskera att klampa in och påverka oberoendet. Men snart måste de faktiskt bestämma sig”, skriver Andrén Meiton.

Hon skriver att det blivit något av en svensk paradgren att försvaga valutan för att hjälpa kronan, men frågar sig nu om ”forntida valutadopning verkligen är framtidens melodi”.

På längre sikt borde den utbombade svenska kronan kunna repa sig, skrev Dagens Industris Johanna Jeansson i lördags. Hon menar att kronan är en av de mest undervärderade valutorna just nu.

”Mätt mot ett handelsvägt index är den svenska valutan cirka 10 procent svagare jämfört med de senaste tjugo årens trend”, skrev Jeansson.

Idag 17:31
Läs mer om Den svenska kronan
Guiseppe Conte anländer till mötet med president Sergio Mattarella. Massimo Percossi / TT NYHETSBYRÅN
Italiens nya regering

Presidenten godtar avgång – inleder samtal för lösning

Italiens president Sergio Mattarella har godkänt premiärminister Giuseppe Contes avgångsbegäran och kommer att påbörja överläggningar med partiledare i morgon i ett försök att hitta en lösning på krisen. Det uppger hans kontor enligt Reuters.

Presidenten har bett Conte att vara kvar i sin tjänst för att bedriva det vardagliga regeringsarbetet medan samtalen pågår.

Mötena med partiledarna kommer att pågå onsdag samt torsdag.

4 tim
Matteo Salvini i mitten. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Contes avgång var ett direkt slag mot Salvini

Italienska regeringar har en tendens att splittras, så frågan är om den som tar över efter att premiärminister Giuseppe Conte avgått kommer att vara längre? undrar Washington Posts Adam Taylor i en analys.

Att Conte självmant valde att avgå kan tolkas som ett direkt slag mot vice premiärminister Matteo Salvini vars mål är ett nyval, skriver han. Enligt Taylor kan agerandet leda till att Femstjärnerörelsen försöker få till samarbete med Demokratiska partiet eller Forza Italia för att slippa nyval.

Under sitt tal till senaten valde Conte att gå hårt åt Salvini som han menade har ”ansvarslöst” satt landet i kris. ”Med tanke på Italiens meritlista ser den förutsägelsen ut att vara säker”, skriver Taylor.

SVT:s Jennifer Wegerup skriver i en analys att regeringskrisen öppnat en rad alternativ – men att det oavsett vad kommer leda till en kamp utan dess like. Detta då det finns flera mindre partier som skulle kunna bilda en rad olika koalitioner, skriver hon.

”Frågan är vad president Mattarella nu kommer att göra.”

5 tim
Matteo Salvini/Giuseppe Conte. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Salvini: Redo att skjuta på nyval tills budgeten är klar

Lega-ledaren Matteo Salvini är redo att hålla koalitionsregeringen vid liv tills budgeten för 2020 godkänts innan landet går till nyval. Det säger vice premiärministern enligt Reuters.

Tidigare i dag meddelade premiärminister Giuseppe Conte sin avgång. Han kallade Salvinis agerande att utlösa den här konflikten för ”ansvarslöst”.

Nu är det upp till presidenten att välja mellan att utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering. Enligt statsvetaren Fabio Cristiano tyder allt på att det är möjligt med en ny regeringsbildning – utan att ett nyval behöver hållas, skriver TT.

Idag 16:06
Läs mer om Italiens nya regering

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ulf Kristersson.  Naina Helèn Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elbristen

M: Sverige behöver en ny energikommission

För att Sverige ska nå upp till sina ambitiösa klimatmål och leva upp till Parisavtalet behövs en långsiktig energipolitik som både kan tillgodose en ökad efterfrågan på el och radikalt sänka utsläppen. Det skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered på SvD Debatt.

De föreslår att Sverige inför en ny energikommission, som bör tillsättas omgående och arbeta under tolv månader för att sedan lämna underlag till en uppdaterad och bred politisk överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken.

”Vi riktar oss i första hand till de partier som ser att basen i Sveriges långsiktiga energipolitik måste utgöras av förnybart och kärnkraft”, skriver Kristersson och Hjälmered.

3 tim
undefined

Eon larmar: Risk för akut elbrist ökar

Den tyska energikoncernen Eon varnar för att risken för akut elbrist ökat ytterligare, rapporterar Dagens Industri.

– Läget för den svenska elförsörjningen är oerhört allvarligt. Och tyvärr har det förvärrats ytterligare bara under sommaren. Anledningen är bland annat att regeringen trots varningssignalerna om allvarliga konsekvenser chockhöjt skatten på kraftvärme nu i augusti, säger Johan Mörnstam, vd för Eon Energidistribution till DI.

Enligt Johan Mörnstam, tvingas koncernen att lägga ned hela elproduktionen i Heleneholmsverket i Malmö.

Idag 15:51
Läs mer om Den akuta elbristen