Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det nya rökförbudet

Nu tvingas företagare jaga rökare efter stängning

”Idiotiskt”, ”befängt” och ”så korkat att jag inte står ut”. Så reagerar kändiskrögarna Anna Lallerstedt och Christian Hellberg. Från och med måndag tvingas handlare, restaurangägare och krögare jaga rökare på mark de inte äger, även efter stängning.

Den första juli skärps reglerna kring rökning och det blir olagligt att röka på allmänna platser, såsom uteserveringar och lekplatser. Men förbudet kommer även att gälla på gatan utanför entréer till butiker, restauranger och pubar, vilket har väckt ilska hos en rad företagare. Den nya lagen innebär nämligen att det åläggs företagarna att stoppa rökningen, trots att de inte äger marken där rökningen sker. Slarvar de med uppdraget kan viten och indragna tillstånd vänta.

”Helt idiotiskt”

Kravet gäller även när restaurangen eller butiken har stängt om lagparagraferna tolkas nitiskt, berättar Josefin P Jonsson, enhetschef för tobaksprevention på Folkhälsomyndigheten, för Sveriges Radio.

– Det är helt idiotiskt, säger Anna Lallerstedt, som driver restaurangkedjan Eriks, med bland andra den kända krogen Gondolen mitt i Stockholm.

Hon har inget emot att det blir rökförbud på uteserveringar, men däremot ifrågasätter hon att hon som krögare ska ha ansvar för marken utanför restaurangerna.

– Det kommer krävas så mycket av oss. Ska min personal gå ut på gatan och säga till folk som röker utanför, som inte ens är gäster? Folk kommer ju att bli arga på oss, säger hon.

”Kan inte avsätta någon att vara rökpolis”

Nu när endast helgen står i vägen för den nya lagen haglar reaktionerna från arga företagare. Och en ny enkät, som har gått ut till cirka 1 000 fPlus-läsare, visar att 57 procent tycker att det är dåligt eller mycket dåligt att företagare åläggs att stoppa rökare, medan närmare 60 procent är positiva till rökförbudet på det generella planet. 82 procent anser att det är fel att företagarna dessutom får betala en tillsynsavgift till kommunen.

Karin Lundman, som driver två Scandic-hotell menar att problemen kommer att bli betydligt större än vad någon har väntat sig.

– Jag kan inte avsätta någon från min styrka att vara rökpolis, det finns ingen möjlighet, säger hon.

Oklart vad som gäller

Många detaljer kring hur lagen ska tillämpas är fortfarande oklara, menar hon.

– Vi kan sätta upp förbudsskyltar, men vi har ingenstans att hänvisa människor var de kan röka istället. Och hur långt sträcker sig vårt ansvarsområde? Tre meter, sex meter eller ännu mer? Ingen vet, inte ens kommunen. För det enda som står är att man inte ska bli utsatt som besökare, så det blir en tolkningsfråga, säger hon.

Hon påpekar att väderförhållanden som till exempel vindstyrka kan påverka hur långt, och i vilken riktning, cigarettröken rör sig. Måste vi bli meteorologer utöver poliser nu, frågar hon retoriskt.

– Lagens implementering är under all kritik, fortsätter hon.

”Så korkat att jag inte står ut”

Kändiskrögaren Christian Hellberg är i grunden positiv till att rökning förbjuds i krogmiljö. Men han har ingen lust att vara rökpolis och att krögaren dessutom ska ha ansvar för marken utanför krogen efter stängning tycker han är helt befängt.

– Det här är ju helt orimligt. Man blir tvungen att anlita en vakt på natten. Det är så korkat att jag inte står ut, säger han.

Lagstiftarna har inte örat mot rälsen, enligt Christian Hellberg. Och det är inte första gången han reagerar mot det.

– De drar saker för långt. Värdshus, restauranger, ja alla får problem, säger han.

Anna Lallerstedt håller med. Hur det ens ska gå till att hålla efter utanför entréerna när restaurangerna är stängda har hon ingen aning om.

– Det går ju inte, konstaterar hon krasst.

Enligt Anna Lallerstedt har Eriks inte har fått någon hjälp eller stöd kring hur företaget ska kunna anpassa arbetet kring de nya reglerna om rökning på gatan.

– Det är som vanligt när det kommer nya regler. Det kommer inget stöd, säger hon.

Ökade skyldigheter utan rättigheter

Men problemen slutar inte här. Förutom att företagen ska informera, kontrollera och tillrättavisa människor som bryter mot rökförbudet, så kan de få betala en tillsynsavgift till kommunen för att lagen efterlevs. Det blir ökade skyldigheter, men inga rättigheter för företagarna, påpekade Sofia Stigmar, jurist på Svensk Handel nyligen i en artikel i fPlus.

– Det kan verkligen ifrågasättas. Här åläggs handlaren att göra en uppgift som den egentligen inte har några verktyg för att genomföra, och samtidigt ska de betala en avgift för att det här kontrolleras. Det är ju helt fel.

Även kommunen kommer att få känna på konsekvenserna av den nya lagen, menar Karin Lundman. När företagarna tvingas forsla bort rökare så kommer de att hamna på kommunens ansvarsområden, och då vara utspridda lite överallt, hävdar hon.

– I dag ställer vi ut askkoppar, städar utanför entréer och plockar undan fimpar på kommunens mark. Snart kommer kommunen att få leta fimpar över hela stan, säger hon.

”Absurt att vi straffas och inte rökarna”

Länsstyrelsen i Stockholm har pekat på svårigheten att kontrollera att alla restaurangägare fullföljer sin plikt med att jaga rökare. Och Suzanne Bengtsson på myndigheten har tidigare sagt till SVT att lösningen kan vara att allmänheten hjälper till att anmäla rökare till kommunen. ”Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka”. Hos Karin Lundman väcker uttalandet bara ytterligare frågor istället för svar. 

– Vem betalar om någon kallar på väktare på natten till ”vårt ansvarsområde”? Vi eller kommunen? Det är så otroligt mycket som är oklart. Det är så absurt att det är vi som ska straffas och inte rökarna som egentligen bryter mot lagen, säger hon.

Toppnyheter

Mostphotos/TT
Utanförskapet på arbetsmarknaden

Malmö stad sparkar entreprenörer – ersätter olagligt med extratjänster

Malmö stad sparkar ut sina entreprenörer inom skötsel av parker, gator och torg. I stället tar de in de statligt supersubventionerade extratjänsterna – i strid mot Arbetsförmedlingen regelverk. ”Ett cyniskt spel för att skyffla över kostnaderna för arbetslösheten på staten”, säger Svenskt Näringslivs Edward Hamilton. ”De anställda på företaget hade kanske blivit arbetslösa i alla fall”, försvarar sig kommunalrådet Sedat Arif (S).

1 tim
Genrebild.  Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Arbetslösheten stiger: Värst för unga och utrikes födda

Arbetslösheten fortsätter att stiga trots flera optimistiska makrosignaler. I slutet av juni hade 466 000 personer skrivit in sig som arbetslösa, det är 9 procent av den svenska arbetskraften och 130 000 fler än samma månad i fjol. Det framgår av ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen.

Hårdast drabbade är de som står längst från arbetsmarknaden – unga och utrikes födda, skriver myndigheten. 71 000 ungdomar var inskrivna som arbetslösa i juni, vilket är en radikal ökning från i fjol då 27 000 färre sökte sig till Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten är ojämnt fördelad över landet: från Gotland där 6,7 procent av befolkningen var inskrivna som arbetslösa i juni, till 11,4 procent i Södermanland, Skåne och Gävleborgs län.

2 tim
Läs mer om Utanförskapet på arbetsmarknaden
Andrzej Duda/Rafal Trzaskowski TT7AP
Valet i Polen

Valkommissionen: Duda segrare i polska valet

Polens sittande president Andrzej Duda, som står regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) nära, ser av allt att döma ut att vinna presidentvalet, rapporterar flera medier med hänvisning till landets valkommission.

Duda får 51,2 procent av rösterna när totalt 99,7 procent av av valsedlarna har räknats. Utmanaren Rafal Trzaskowski, liberal borgmästare i Warszawa, ligger på 48,8 procent.

Enligt valkommissionen kommer de sista rösterna inte att påverka valutgången, skriver Politico.

2 tim
Personer i en polsk vallokal.  Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Ett splittrat Polen – ”det här kan gå riktigt illa”

Det är ett splittrat Polen som gick till presidentval under söndagen, vilket också visade sig i det oerhört jämna resultatet från den första vallokalsundersökningen. Det skriver DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski.

Om den sittande presidenten Andrzej Duda, som har en knapp ledning vinner, kommer Polen bli ett allt mer auktoritärt land. En förlust för Rafal Trzaskowski skulle ändå betyda att han är en obestridlig ledare för den liberala oppositionen, skriver Winiarski.

The Guardians korrespondent i Polen, Christian Davies skriver på Twitter att han är rädd för att det jämna valresultatet kan leda till stora problem.

”Det är extremt spänt, i ett väldigt splittrat land och det finns inga oberoende institutioner. Det här kan gå riktigt illa.”

Igår 21:32
Andrzej Duda och Rafal Trzaskowski.  TT
undefined

Utlandsrösterna kan bli tungan på vågen i polskt val

Utlandsrösterna kan avgöra det polska presidentvalet. Det säger Stefan Ingvarsson, Sveriges tidigare kulturråd i Warszawa och Polenkännare till SVT.

– Det bor flera miljoner polacker utomlands, i första valomgången röstade ungefär en halv miljon. Det här är verkligen tungan på vågen, säger han.

När vallokalerna stängde klockan 21.00 på söndagskvällen hade Andrzej Duda fått 50,4 procent av rösterna och Rafal Trzaskowski 49,6 procent enligt den första vallokalsundersökningen.

Peter Johnsson, författare och Polenexpert, tror också att utlandsrösterna kan komma att avgöra valet, enligt TT. Den amerikanska journalisten Anne Applebaum skriver på Twitter att polacker boendes i andra länder har köat för att rösta.

Igår 20:16
Läs mer om Valet i Polen
Anna Hallberg/Öresundsbron vid 20-årsfirandet. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Samarbetet svajar i Norden: ”Står militärer vid gränsen”

Det nordiska samarbetet har fått sig en rejäl törn av coronakrisen, enligt Nordenminister Anna Hallberg (S).

– Vi har tagit den stabila plattform vi har i Norden för givet, och sedan plötsligt står det militärer vid gränsen mot Norge. Det är oerhört dramatiskt, säger hon till TT.

I Haparanda har den symboliska gränsen mot Torneå förvandlats till en effektiv mur och norrmän flockas inte på Västkusten som vanligt under sommaren. Inget grannland vill helt öppna gränsen till Sverige.

– Jag är orolig, det här måste vi ta tag i nu, säger Hallberg.

3 tim
Illustrationsbild. Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sveriges äldre mår bättre – trots pandemi och isolering

Trots coronapandemin mår svenska äldre bättre än på många år, visar en undersökning från Göteborgs universitet som TT rapporterar om.

I undersökningen har personer mellan 65 och 71 år själva fått skatta sin hälsa, och de senaste åren har trenden varit nedåtgående. Men i år har kurvan vänt uppåt. Ett annat trendbrott är att de äldre nu är mer nöjda med sin ekonomi.

– Förra året jämförde man kanske sin ekonomiska situation eller hälsa med någon som har det bättre. I år jämför man med personer som har förlorat jobbet på grund av covid eller som ligger i respirator, säger Pär Bjälkebring som gjort undersökningen.

Igår 20:04
Katastrofövning på Karolinska sjukhuset. Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Katastrofmedicin bör bli obligatoriskt i utbildningen”

För att Sverige ska stå bättre rustat inför nästa kris måste katastrof- och försvarsmedicin bli en obligatorisk del av grundutbildningen för läkare och sjuksköterskor. Det skriver fyra debattörer från vården på DN Debatt.

De vill också bland annat att regionerna årligen genomför egenkontroller av den egna katastrofmedicinska beredskapen och att civil sjukvårdspersonal ges rätt till tjänstledighet för arbete under kriser utomlands för att bygga på sin kunskap.

Debattörerna vill också att offentlig finansiering av svensk katastrofmedicinsk forskning ses över.

Igår 19:33
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Vårdpersonal på ett sjukhus i Moskva. Arkivbild.  Pavel Golovkin AP/TT
Coronavirusets spridning – globalt

Amnesty: Över 3 000 arbetare i vården döda

Över 3 000 anställda inom vården har dött till följd av att ha smittats av coronaviruset. Det visar en kartläggning från Amnesty International, som samtidigt varnar för att mörkertalet kan vara högt, bland annat till följd av skillnader i rapporteringen av fall mellan länder.

USA toppar den mörka listan med totalt 507 dödsfall inom denna grupp. Därefter kommer Ryssland, Storbritannien och Brasilien.

Amnesty varnar också för att vårdpersonalen på många håll inte bara riskerar sin hälsa utan att många även har förföljts och straffats när de påtalat brister i virushanteringen.

3 tim
Virusprovtagning i Sydafrika. Themba Hadebe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sydafrika inför utegångs- och alkoholförbud på nytt

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa meddelade på söndagen att landet på nytt inför nattligt utegångsförbud till följd av coronaviruset och att all försäljning av alkohol åter stoppas.

– När vi närmar oss toppen på smittspridningen är det viktigt att vi inte belastar vården med alkoholrelaterade skador, sa Ramaphosa i ett tv-tal

De senaste dagarna har antalet nya fall av smittan ökat kraftigt i landet, med runt 12 000 nya fall varje dag.

Igår 20:27
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Stormakten Kina

”Klockan bör ticka för Tiktok och Huawei”

Kommunistdiktaturen Kinas visar tydligt att de inte respekterar privat äganderätt och använder skrupelfritt staten, näringslivet och etniska kineser runt om i världen för att samla information och öka sin makt globalt. Därför måste vi se till att det kinesiska Kommunistpartiet inte fortsätter att försöka nästla sig in i demokratier, skriver DN:s ledarskribent Sofia Nerbrand.

Redan nu har Indien förbjudit ett femtiotal kinesiska appar, bland annat videoplattformen Tiktok med 120 miljoner användare i landet. 

Vidare överväger USA ett förbud på appen då utrikesminister Mike Pompeo, varnar för att Tiktok kan dammsuga och utnyttja användardata på ett otillbörligt sätt.

På samma sätt borde Sverige göra liknande blockeringar mot telekomföretaget Huaweis potentiella inblandning i Sveriges 5G-nät.

Vi har tidigare sett hur Kina har hotat Storbritannien, USA, Brasilien, Tyskland, Indonesien, Australien, Nya Zeeland, Indien, Frankrike, Vietnam och Filippinerna med att säga upp avtal och dra in investeringar där om de portar telekombolaget.

"Men det gäller att stå på sig nu. Det är av stor säkerhetspolitisk betydelse att auktoritära stater inte får tillgång till kritisk infrastruktur och information", skriver hon.

Igår 19:51
Räddningsinsats i provinsen Jiangxi. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Enorma översvämningar hotar miljoner i södra Kina

Stora delar av södra Kina har drabbats av översvämningar. Nästan 34 miljoner påverkas redan och ytterligare regn väntas, rapporterar Al Jazira.

Kinas största vattentäkt, Poyangsjön, och den anslutande Yangtzeefloden, är på väg att svämmas över och Jiangxiprovinsen har utfärdat den högsta varningen på en fyragradig skala, enligt Reuters.

Hittills rapporteras inga människor ha skadats, uppger statskontrollerade kinesiska CCTV.

Igår 11:52
Läs mer om Stormakten Kina