Nu tvingas företagare jaga rökare efter stängning
”Idiotiskt”, ”befängt” och ”så korkat att jag inte står ut”. Så reagerar kändiskrögarna Anna Lallerstedt och Christian Hellberg. Från och med måndag tvingas handlare, restaurangägare och krögare jaga rökare på mark de inte äger, även efter stängning.
Den första juli skärps reglerna kring rökning och det blir olagligt att röka på allmänna platser, såsom uteserveringar och lekplatser. Men förbudet kommer även att gälla på gatan utanför entréer till butiker, restauranger och pubar, vilket har väckt ilska hos en rad företagare. Den nya lagen innebär nämligen att det åläggs företagarna att stoppa rökningen, trots att de inte äger marken där rökningen sker. Slarvar de med uppdraget kan viten och indragna tillstånd vänta.
”Helt idiotiskt”
Kravet gäller även när restaurangen eller butiken har stängt om lagparagraferna tolkas nitiskt, berättar Josefin P Jonsson, enhetschef för tobaksprevention på Folkhälsomyndigheten, för Sveriges Radio.
– Det är helt idiotiskt, säger Anna Lallerstedt, som driver restaurangkedjan Eriks, med bland andra den kända krogen Gondolen mitt i Stockholm.
Hon har inget emot att det blir rökförbud på uteserveringar, men däremot ifrågasätter hon att hon som krögare ska ha ansvar för marken utanför restaurangerna.
– Det kommer krävas så mycket av oss. Ska min personal gå ut på gatan och säga till folk som röker utanför, som inte ens är gäster? Folk kommer ju att bli arga på oss, säger hon.
”Kan inte avsätta någon att vara rökpolis”
Nu när endast helgen står i vägen för den nya lagen haglar reaktionerna från arga företagare. Och en ny enkät, som har gått ut till cirka 1 000 fPlus-läsare, visar att 57 procent tycker att det är dåligt eller mycket dåligt att företagare åläggs att stoppa rökare, medan närmare 60 procent är positiva till rökförbudet på det generella planet. 82 procent anser att det är fel att företagarna dessutom får betala en tillsynsavgift till kommunen.
Karin Lundman, som driver två Scandic-hotell menar att problemen kommer att bli betydligt större än vad någon har väntat sig.
– Jag kan inte avsätta någon från min styrka att vara rökpolis, det finns ingen möjlighet, säger hon.
Oklart vad som gäller
Många detaljer kring hur lagen ska tillämpas är fortfarande oklara, menar hon.
– Vi kan sätta upp förbudsskyltar, men vi har ingenstans att hänvisa människor var de kan röka istället. Och hur långt sträcker sig vårt ansvarsområde? Tre meter, sex meter eller ännu mer? Ingen vet, inte ens kommunen. För det enda som står är att man inte ska bli utsatt som besökare, så det blir en tolkningsfråga, säger hon.
Hon påpekar att väderförhållanden som till exempel vindstyrka kan påverka hur långt, och i vilken riktning, cigarettröken rör sig. Måste vi bli meteorologer utöver poliser nu, frågar hon retoriskt.
– Lagens implementering är under all kritik, fortsätter hon.
”Så korkat att jag inte står ut”
Kändiskrögaren Christian Hellberg är i grunden positiv till att rökning förbjuds i krogmiljö. Men han har ingen lust att vara rökpolis och att krögaren dessutom ska ha ansvar för marken utanför krogen efter stängning tycker han är helt befängt.
– Det här är ju helt orimligt. Man blir tvungen att anlita en vakt på natten. Det är så korkat att jag inte står ut, säger han.
Lagstiftarna har inte örat mot rälsen, enligt Christian Hellberg. Och det är inte första gången han reagerar mot det.
– De drar saker för långt. Värdshus, restauranger, ja alla får problem, säger han.
Anna Lallerstedt håller med. Hur det ens ska gå till att hålla efter utanför entréerna när restaurangerna är stängda har hon ingen aning om.
– Det går ju inte, konstaterar hon krasst.
Enligt Anna Lallerstedt har Eriks inte har fått någon hjälp eller stöd kring hur företaget ska kunna anpassa arbetet kring de nya reglerna om rökning på gatan.
– Det är som vanligt när det kommer nya regler. Det kommer inget stöd, säger hon.
Ökade skyldigheter utan rättigheter
Men problemen slutar inte här. Förutom att företagen ska informera, kontrollera och tillrättavisa människor som bryter mot rökförbudet, så kan de få betala en tillsynsavgift till kommunen för att lagen efterlevs. Det blir ökade skyldigheter, men inga rättigheter för företagarna, påpekade Sofia Stigmar, jurist på Svensk Handel nyligen i en artikel i fPlus.
– Det kan verkligen ifrågasättas. Här åläggs handlaren att göra en uppgift som den egentligen inte har några verktyg för att genomföra, och samtidigt ska de betala en avgift för att det här kontrolleras. Det är ju helt fel.
Även kommunen kommer att få känna på konsekvenserna av den nya lagen, menar Karin Lundman. När företagarna tvingas forsla bort rökare så kommer de att hamna på kommunens ansvarsområden, och då vara utspridda lite överallt, hävdar hon.
– I dag ställer vi ut askkoppar, städar utanför entréer och plockar undan fimpar på kommunens mark. Snart kommer kommunen att få leta fimpar över hela stan, säger hon.
”Absurt att vi straffas och inte rökarna”
Länsstyrelsen i Stockholm har pekat på svårigheten att kontrollera att alla restaurangägare fullföljer sin plikt med att jaga rökare. Och Suzanne Bengtsson på myndigheten har tidigare sagt till SVT att lösningen kan vara att allmänheten hjälper till att anmäla rökare till kommunen. ”Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka”. Hos Karin Lundman väcker uttalandet bara ytterligare frågor istället för svar.
– Vem betalar om någon kallar på väktare på natten till ”vårt ansvarsområde”? Vi eller kommunen? Det är så otroligt mycket som är oklart. Det är så absurt att det är vi som ska straffas och inte rökarna som egentligen bryter mot lagen, säger hon.