Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det nya rökförbudet

Nu tvingas företagare jaga rökare efter stängning

”Idiotiskt”, ”befängt” och ”så korkat att jag inte står ut”. Så reagerar kändiskrögarna Anna Lallerstedt och Christian Hellberg. Från och med måndag tvingas handlare, restaurangägare och krögare jaga rökare på mark de inte äger, även efter stängning.

Den första juli skärps reglerna kring rökning och det blir olagligt att röka på allmänna platser, såsom uteserveringar och lekplatser. Men förbudet kommer även att gälla på gatan utanför entréer till butiker, restauranger och pubar, vilket har väckt ilska hos en rad företagare. Den nya lagen innebär nämligen att det åläggs företagarna att stoppa rökningen, trots att de inte äger marken där rökningen sker. Slarvar de med uppdraget kan viten och indragna tillstånd vänta.

”Helt idiotiskt”

Kravet gäller även när restaurangen eller butiken har stängt om lagparagraferna tolkas nitiskt, berättar Josefin P Jonsson, enhetschef för tobaksprevention på Folkhälsomyndigheten, för Sveriges Radio.

– Det är helt idiotiskt, säger Anna Lallerstedt, som driver restaurangkedjan Eriks, med bland andra den kända krogen Gondolen mitt i Stockholm.

Hon har inget emot att det blir rökförbud på uteserveringar, men däremot ifrågasätter hon att hon som krögare ska ha ansvar för marken utanför restaurangerna.

– Det kommer krävas så mycket av oss. Ska min personal gå ut på gatan och säga till folk som röker utanför, som inte ens är gäster? Folk kommer ju att bli arga på oss, säger hon.

”Kan inte avsätta någon att vara rökpolis”

Nu när endast helgen står i vägen för den nya lagen haglar reaktionerna från arga företagare. Och en ny enkät, som har gått ut till cirka 1 000 fPlus-läsare, visar att 57 procent tycker att det är dåligt eller mycket dåligt att företagare åläggs att stoppa rökare, medan närmare 60 procent är positiva till rökförbudet på det generella planet. 82 procent anser att det är fel att företagarna dessutom får betala en tillsynsavgift till kommunen.

Karin Lundman, som driver två Scandic-hotell menar att problemen kommer att bli betydligt större än vad någon har väntat sig.

– Jag kan inte avsätta någon från min styrka att vara rökpolis, det finns ingen möjlighet, säger hon.

Oklart vad som gäller

Många detaljer kring hur lagen ska tillämpas är fortfarande oklara, menar hon.

– Vi kan sätta upp förbudsskyltar, men vi har ingenstans att hänvisa människor var de kan röka istället. Och hur långt sträcker sig vårt ansvarsområde? Tre meter, sex meter eller ännu mer? Ingen vet, inte ens kommunen. För det enda som står är att man inte ska bli utsatt som besökare, så det blir en tolkningsfråga, säger hon.

Hon påpekar att väderförhållanden som till exempel vindstyrka kan påverka hur långt, och i vilken riktning, cigarettröken rör sig. Måste vi bli meteorologer utöver poliser nu, frågar hon retoriskt.

– Lagens implementering är under all kritik, fortsätter hon.

”Så korkat att jag inte står ut”

Kändiskrögaren Christian Hellberg är i grunden positiv till att rökning förbjuds i krogmiljö. Men han har ingen lust att vara rökpolis och att krögaren dessutom ska ha ansvar för marken utanför krogen efter stängning tycker han är helt befängt.

– Det här är ju helt orimligt. Man blir tvungen att anlita en vakt på natten. Det är så korkat att jag inte står ut, säger han.

Lagstiftarna har inte örat mot rälsen, enligt Christian Hellberg. Och det är inte första gången han reagerar mot det.

– De drar saker för långt. Värdshus, restauranger, ja alla får problem, säger han.

Anna Lallerstedt håller med. Hur det ens ska gå till att hålla efter utanför entréerna när restaurangerna är stängda har hon ingen aning om.

– Det går ju inte, konstaterar hon krasst.

Enligt Anna Lallerstedt har Eriks inte har fått någon hjälp eller stöd kring hur företaget ska kunna anpassa arbetet kring de nya reglerna om rökning på gatan.

– Det är som vanligt när det kommer nya regler. Det kommer inget stöd, säger hon.

Ökade skyldigheter utan rättigheter

Men problemen slutar inte här. Förutom att företagen ska informera, kontrollera och tillrättavisa människor som bryter mot rökförbudet, så kan de få betala en tillsynsavgift till kommunen för att lagen efterlevs. Det blir ökade skyldigheter, men inga rättigheter för företagarna, påpekade Sofia Stigmar, jurist på Svensk Handel nyligen i en artikel i fPlus.

– Det kan verkligen ifrågasättas. Här åläggs handlaren att göra en uppgift som den egentligen inte har några verktyg för att genomföra, och samtidigt ska de betala en avgift för att det här kontrolleras. Det är ju helt fel.

Även kommunen kommer att få känna på konsekvenserna av den nya lagen, menar Karin Lundman. När företagarna tvingas forsla bort rökare så kommer de att hamna på kommunens ansvarsområden, och då vara utspridda lite överallt, hävdar hon.

– I dag ställer vi ut askkoppar, städar utanför entréer och plockar undan fimpar på kommunens mark. Snart kommer kommunen att få leta fimpar över hela stan, säger hon.

”Absurt att vi straffas och inte rökarna”

Länsstyrelsen i Stockholm har pekat på svårigheten att kontrollera att alla restaurangägare fullföljer sin plikt med att jaga rökare. Och Suzanne Bengtsson på myndigheten har tidigare sagt till SVT att lösningen kan vara att allmänheten hjälper till att anmäla rökare till kommunen. ”Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka”. Hos Karin Lundman väcker uttalandet bara ytterligare frågor istället för svar. 

– Vem betalar om någon kallar på väktare på natten till ”vårt ansvarsområde”? Vi eller kommunen? Det är så otroligt mycket som är oklart. Det är så absurt att det är vi som ska straffas och inte rökarna som egentligen bryter mot lagen, säger hon.

Toppnyheter

BEN STANSALL / AFP
Valet i Storbritannien

Johnsons löfte: Det är slut på nonsens, vi kommer att lämna innan januari är över

Det är slut på det politiska ”nonsens” som varit och Storbritannien kommer att lämna EU före den 31 januari 2020. Det lovar premiärminister Boris Johnson i sitt segertal framför jublande åskådare.

Detta efter att Torypartiet tagit en jordskredsseger i valet och vunnit egen majoritet. Johnson riktade sig särskilt mot de väljare som inte vanligtvis röstar på Torypartiet.

– Ni kanske bara har lånat oss er röst, och om det är så känner jag mig ödmjuk över att ni har gett oss er tillit, säger han.

2 tim
undefined

Jordskredsseger för Boris Johnson i det brittiska valet – vinner en egen majoritet

Boris Johnson tar hem en storseger i det brittiska nyvalet där Torypartiet får egen majoritet. När 649 av 650 valkretsar har räknats får partiet 364 mandat, klart över de 326 som krävs för majoritet.

Resultatet innebär att Storbritannien ser ut att lämna EU före den 31 januari, något som premiärminister Boris Johnson lovat att driva igenom.

Redan när den första vallokalundersökningen publicerades stod det klart att Torypartiet gick mot en storseger.

Labour gör ett katastrofval och har just nu tagit hem 203 mandat. Under natten sa partiledare Jeremy Corbyn att han inte kommer att leda partiet i nästa val men att han gör det i en ”tid av reflektion” framöver.

4 tim
Donald Trump och Boris Johnson PETER NICHOLLS / AFP
undefined

Trump gratulerar Johnson till segern: ”Fira Boris!”

USA:s president Donald Trump gratulerar Boris Johnson till segern i det brittiska nyvalet.

”Storbritannien och USA kommer nu att vara fria att sluta ett enormt nytt handelsavtal efter brexit. Det här avtalet har potential att vara mycket större och mer lukrativt än något avtal som skulle kunna nås med EU. Fira Boris!”, twittrar presidenten.

Frankrikes EU-minister Amélie de Montchalin anser att resultatet signaler en tydlighet – något britterna saknat.

2 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien
Annika Creutzer och Claudia Wörmann.  TT
Riksbankens räntepolitik

Höjd boränta väntar: ”Är det kämpigt så bor man fel”

När Riksbanken nästa vecka väntas höja reporäntan till nollstrecket är det sannolikt att bankerna och bolåneinstituten följer efter med en mindre räntehöjning.

När Riksbanken för ett år sedan höjde räntan från rekordlåga minus 0,50 procent till dagens nivå på 0,25 procent var flera bolåneinstitut snabba på att haka på. Räntorna med lägst bindningstid, tre månader, höjdes i de flesta fall med 0,20 procentenheter.

Men det väntar inga större stormar för bostadsägare.

– Jag tror inte på några snabba chockhöjningar av räntan. I så fall är det små, försiktiga höjningar, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert till TT.

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann säger:

– Om man känner att en räntehöjning blir kämpig, då bor man fel.

1 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Riksbanken talar i nattmössan om höjning

Sjunkande inflationsförväntningar, en avmattad konjunktur och en kronkurs som lyfter gör att Riksbanken borde vänta med sin aviserade räntehöjning. Det skriver Realtids Per Lindvall i en analys.

”Det är obegripligt att Riksbanken kan tro på sin egen möjlighet till måluppfyllelse och pratet om att höja räntan i detta läge ter sig som en nattmösseprodukt”, skriver Lindvall.

DI:s Felicia Åkerman kommenterar SCB:s arbetslöshetssiffror. Hon tror inte att det kommer påverka Riksbankens räntebesked den 18 december på något sätt.

”Osäkerheten kring SCB:s statistik och ökningen i sysselsättningen ger direktionen ett alibi att se igenom försvagningen”, skriver Åkerman.

Igår 15:33
Läs mer om Riksbankens räntepolitik
Carrie Symonds, flickvän, och Boris Johnson efter segern. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - analyser

Analyser: Brexit blir av men viktiga frågorna är olösta

Brexit kommer att ske inom de kommande veckorna, skriver Tamara Cohen i en analys för Sky News efter Johnsons överraskande stora seger i det brittiska nyvalet. Med en majoritet av konservativa ledamöter i parlamentet kommer Johnsons utträdesavtal att ”segla” genom parlamentet.

Nästa steg för Johnson blir att återuppta förhandlingarna med EU om hur Storbritanniens framtida relation med unionen ska se ut. Det kommer att uppta mycket av hans tid det kommande året, skriver Cohen.

Anand Menon på The Guardian menar att även om brexit blir av har vi ingen aning om vilken sorts brexit det blir. Han skissar upp två distinkt olika scenarier.

Det ena är en ”mjuk brexit” med minimal ekonomisk påverkan, vilket enligt Menon är Johnsons hemliga önskan. Den andra är en ”hård brexit” utan avtal eller med ett minimalt avtal som går ut på att Storbritanniens framtida relation med EU styrs av WTO-regler.

Vilket scenario Johnson väljer kommer att avgöra den ekonomiska framtiden för Storbritannien, enligt Menon. Ett ”tunt” frihandelsavtal med EU skulle innebära en BNP-förlust på mellan 1,1–2,6 procent årligen medan WTO-scenariot skulle innebär ett avbräck på mellan 3,2–4,5 procent av BNP.

3 tim
LISI NIESNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor: Brexit blir av under ordnade former

Strax efter klockan 06 på Luciamorgonen stod det klart att Boris Johnson får egen majoritet i det brittiska parlamentet, vilket innebär att han nu kommer att kunna leverera på sitt vallöfte om att få brexit gjort.

Catherine Barnard, professor i EU-rätt , är inte förvånad över valresultatet men över hur massiv Johnsons seger blev.

– Det innebär att brexit kommer att levereras definitivt den 31 januari, jag tror under ordnade former, eftersom regeringen har tillräckligt antal stolar i parlamentet för att driva igenom WAB-lagen.

WAB står för Withdrawal agreement bill och är den lag som handlar om hur Storbritannien ska lämna EU.

Nu återstår, enligt Barnard, att se om Johnson kommer att utnyttja sin starka position för att be om en förlängning av övergångsperioden gentemot EU, trots att han tidigare sagt att det inte kommer att ske.

4 tim
Läs mer om Brexit - analyser
NIKLAS HALLE'N / AFP
Dagens börs

Stockholmsbörsen sätter nya rekord efter tydlig brexitseger

Stockholmsbörsen fortsätter uppåt mot nya rekordnivåer, efter Johnsons tydliga brexitseger i det brittiska nyvalet och uppgifter om att ett första handelsavtal mellan supermakterna snart kan vara påskrivet.

OMXS30 är nära att tangera rekordet från den 7 november medan det breda OMXSPI sätter nytt rekord.

Efter en timmes handel visar ledande index:
• OMXSPI +0,8%
• OMXS30 +1,1%
Styrelsen i forskningsbolaget Immunicum har kommit överens med Carlos de Sousa om att han med omedelbar verkan ska lämna vd-posten. Aktien rasar över 17 procent.

DNB Markets inleder bevakning av Storytel med rekommendationen köp och riktkurs 170 kronor. Aktien stiger över 5 procent.

Precise Biometrics aktie stiger på nyheten om att företaget ska samarbeta med Innovatrics som ska leverera tekniska lösningar för ansiktsigenkänning. Aktien stiger över 2,6 procent.

Fabege har fått en köprek och aktien stiger nära 2 procent. Även Assa Abloy har fått höjd rekommendation medan Getinge får sänkt av Pareto Securities. Getinges aktie ligger i botten av storbolagsindex och backar över 1 procent.

Kambis storägare och medgrundare Anders Ström har sålt 1,3 miljoner aktier i bolaget. Aktien faller nära 6 procent.

Texten uppdateras.

2 tim
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klarnas vd: Mest sannolikt med notering på Wall Street

Betaltjänsten Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski siktar på en börsnotering i USA inom två år. Det säger han i en intervju med Bloomberg enligt Direkt.

– En börsnotering skulle sannolikt ske i USA eftersom det finns en större förståelse för teknikbolag som vårt och därför att USA kan vara för största marknad om ett år eller två, säger han till nyhetsbyrån.

Innan en eventuell notering på Wall Street kommer Klarna ta in ytterligare kapital i en finansieringsrunda, enligt vd:n.

1 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter om handelsavtal lyfte New York

Wall Street studsade upp rejält efter kvällens rapporter om att Kina och USA nått en överenskommelse om fas ett i ett handelsavtal som nu väntar på Donald Trumps godkännande. Vid stängning handlades de ledande indexen klart högre:
• S&P 500: +0,9 %
• Nasdaq: +0,7 %
• Dow Jones: +0,8 %
Världens marknader höll också koll på det brittiska nyvalet, som spås bli jämnare än man tidigare väntat sig mellan konservativa Torypartiet och oppositionspartiet Labour. Valet ses som helt avgörande för hur brexit ska genomföras – om den ens blir av.

Fokus låg även på ECB:s och Feds oförändrade räntebesked – två besked som var i linje med förväntningarna.

Credit Suisse bedömde på torsdagen att Apples försäljning av Iphone i Kina rasat med 35,4 procent i november på årsbasis. Aktien inledde nedåt men stängde strax över nollan.

Facebooks aktie tappade 2,7 procent efter att WSJ rapporterat att den amerikanska finansmyndigheten Federal Trade Commission överväger att begära att en domstol tillfälligt sätter stopp för hur sociala medier-jättens appar agerar med varandra och med konkurrenter.

Boeings aktie föll 1,1 procent efter att Reuters rapporterat att Boeing uppges skjuta upp planerna på rekordproduktion av 57 stycken 737-plan per månad från nästa år till 2021.

I toppen av storbolagsindexet Dow Jones handlades Cisco 3,1 procent högre. Även storbankerna JP Morgan och Goldman Sachs hörde till vinnarna.

Igår 14:52
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Lindsey Graham i mitten. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Senaten uppmanas ändra strategi för riksrättsåtalet

Senaten borde byta strategi kring riksrättsåtalet, skriver republikanen Jim Banks i ett brev till topprepublikanen Lindsey Graham. Det rapporterar Politico som har läst brevet.

Riksrättsutredningen är för närvarande kvar i det demokratledda representanthuset. Men om punkterna mot Trump får stöd där går de vidare för omröstning i senaten, som är republikanernas starka fäste.

Graham, som är ordförande för senatens justitieutskott, har sagt att han vill genomföra en snabb utredning. Men det är viktigt att ”vi bekämpar eld med eld och säger till dem att nog är nog”, menar Jim Banks, som vill att Demokraternas granskning av Trump utreds noggrant. Han hänvisar till den granskning som har gjorts av utredarna bakom Rysslandsutredningen.

”Med största respekt, herr ordförande. Jag uppmanar dig att använda samma filosofi under det kommande riksrättsåtalet”, skriver han.

I en intervju med Fox News kallar Graham riksrättsutredningen för ”nonsens”.

Igår 21:19
Jerry Nadler under dagens debatt. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ukrainas president hade pistol riktad mot huvudet”

Ordförande för representanthusets justitieutskott, demokraten Jerry Nadler, har kommenterat anklagelserna mot Donald Trump under den pågående debatten. Nadler menar att det är självklart att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Trump inte pressade honom att utreda den politiska motståndaren Joe Bidens son.

– Han hade en pistol mot huvudet, säger Nadler.

Han syftar på att Trump hotat att hålla tillbaka det militära stödet till Ukraina om Zelenskyj inte spelade med kring ”presidentens personliga politiska mål”.

Debatten handlar om hur punkterna mot Trump ska utformas. Senare i kväll kommer utskottet troligen att acceptera punkterna, vilket kommer att leda till att hela representanthuset röstar om Trumps framtid nästa vecka. Om representanthuset röstar ja till ett riksrättsåtal går frågan vidare till senaten.

Igår 18:48
Läs mer om Anklagelserna mot Trump