Jonathan Näckstrand / TT / TT NYHETSBYRÅN
Butiksdöden

Nu testas ansiktsigenkänning i svenska butiker

Ansiktsigenkänning ska kunna ge ett lyft för de ekonomiskt blödande butikerna. Det tror Fredrik Hammargården, grundare av Indivd som har patenterat en ny teknik för att anonymt följa och identifiera människors beteenden över tid och plats utan att spara persondata, skriver Breakit.

Inom kort väntas tekniken testas skarp i svenska butiker. Men det är ännu oklart om den riskerar att bryta mot dataskyddsförordningen GDPR.

– Just nu pågår ett arbete inom EU kring hur man ska tolka reglerna kring det här och än så länge finns ingen praxis, sa Jennie Bård jurist på Datainspektionen till Breakit i mitten av april, enligt tidningen.

Fredrik Hammargården är medveten om kontroversen kring insamling av persondata och integritetsskydd och har därför ägnat nio månader åt att säkra tekniken juridiskt med hjälp av extern expertkonsult inom GDPR och informationssäkerhet. Slutsatsen är att Indivd följer lagen och att det bolaget samlar in inte kan anses vara personuppgifter, förklarar han.

Härnäst väntas Indivd ta itu frågan med Datainspektionen.

– Vi kommer att ha ett möte med dem för att vara transparenta och öppna men enligt vad de själva skriver behövs inget förhandssamråd om man inte anser att det finns någon risk med tekniken, säger Hammargården.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer