Den digitala utvecklingen

Nu slutar USA med floppy-diskar för att styra kärnvapnen

Amerikanska försvarsmakten meddelar att de sista floppy-diskarna som kontrollerar kärnvapnen har övergivits. Världens undergång lagras istället på något mer moderna minnen, uppger IDG.

USA:s försvarsmakt har fram till alldeles nyligen använt floppy-diskar till ett antikt datorsystem från 1970-talet för att ta emot avfyrningsorder för kärnvapen från den amerikanska presidenten.

Det kan låta märkligt att något så destruktivt och känsligt har hanterats med hjälp av uråldriga floppy-diskar. Men den amerikanske militären menar att det är just detta som gjort systemet så säkert – det är helt enkelt för gammalt för att kunna hackas.

– Jag brukar skoja om att det är flygvapnets äldsta it-system. Men det är åldern som ger så hög säkerhet. Du kan inte hacka något som inte har en ip-adress. Det är ett unikt system – det är gammalt och det är väldigt bra, säger överstelöjtnant Jason Rossi till C4isrnet.

Enligt Ny Teknik är det inte exakt klarlagt hur kärnvapenkoderna förvaras nu men begreppet ”solid state” betecknar någon form av flashminne.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer