POOL / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Nu slår den tyska krisen mot Europa

Nu märker Tysklands grannländer av fallet i den tyska ekonomin, skriver Financial Times. Tyskland har varit en av de viktigaste faktorerna bakom Centraleuropas snabba tillväxt under de senaste tre decennierna.

Den billiga arbetskraften har lockat Tysklands biltillverkare, återförsäljare och banker. 20–30 procent av Polens, Ungerns, Slovakiens och Tjeckiens export går till Tyskland.

– Det finns ett populärt talesätt som säger att om Tyskland nyser så får de mindre länderna i närheten en förkylning, och det är sant. Nu väntar vi på förkylningen, säger den ungerska finansminister Mihaly Varga till Financial Times.

Av särskilt intresse är den gigantiska tyska bilindustrin. På grund av tullbråken och osäkerheten kring Brexit, menar ekonomer, att det är via den sektorn som den tyska avmattningen sipprar ut till grannländerna.

– För tre månader sedan såg vi inte avmattningen, säger Michal Krupinski, vd för Bank Pekao, Polens tredje största bank, till Financial Times.

– Men nu ser vi det i siffrorna, och när vi pratar med kunderna ser de det redan: orderavmattning, ökade lager av osålda varor, säger han.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer