Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot välfärdsföretagen

Nu ska nätläkarna stoppas – påverkar vården i hela landet

Klockan klämtar för nätläkarnas framtid. Nya villkor i regeringens kommande vårdreform riskerar urholka patientens fria val och tillgänglighet, varnar branschföreträdare. ”Vi vill inte tvingas in i gamla strukturer”, säger Linda Bengtsson, presschef på KRY.

Nätläkare som Kry, Min Doktor och Doktor.se har ökat explosionsartat. De senaste två åren har vårdapparna gått från 200 000 till över en halv miljon besökare, visar en kartläggning från SVT.

Men nu riskerar ett kommande regeringsförslag att sätta stopp för utvecklingen.

I utredningen ”Styrning för en mer jämlik vård” menar särskild utredare Göran Stiernstedt att nätläkarna kommer att behöva rätta sig i leden med den offentliga vården framöver.

Det innebär bland annat att nätläkare ska tvingas öppna fysiska vårdcentraler i alla de regioner de vill verka i, alternativt bli underleverantörer till andra vårdcentraler eller regioner, vilket kan vara förknippat med ökade kostnader.

Vidare föreslås det att patienten knyts närmre en specifik vårdcentral genom att vara listad hos en vårdgivare på förhand och bli anvisad en namngiven läkare. Den patient som inte väljer att lista sig kommer i enlighet med närhetsprincipen att anvisad den vårdgivare som ligger närmast hemmet. Det riskerar att kullkasta nätläkarnas affärsmodell att erbjuda gränslös vård runtom i landet.

Göran Stiernstedt medger visserligen att den digitala vårdens tillkomst har bjudit på en fantastisk möjlighet att öka tillgängligheten och att frigöra resurser inom den offentliga vården. Men utvecklingen har skett för snabbt vilket har satt press på den offentligt finansierade vården.

– De måste jobba lite annorlunda. Därför vi kan inte ha två separata system. Det är aldrig effektivt, sade Göran Stiernstedt på en presskonferens i oktober.

Nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor.se, som står för 90 procent av den digitala vården i Sverige, dömer i ett gemensamt remissvar ut utredningen som verklighetsfrånvänd och bakåtsträvande. De varnar också för att förslagen går emot regeringens egen avsikt att uppnå jämlikhet i vården.

– Digitala vårdbesök är en väldigt jämlik vårdform, en person i Norrlands inland får tillgång till samma vård som en storstadsbo. Vården är per definition gränslös och det borde hela samhället ta tillvara på. Men nya regler riskerar att göra det än mer komplicerat att bedriva vård i Sverige och i stället bevara ett system som inte fungerar, säger Leo Heijbel, kommunikationschef på Doktor.se till fPlus.

Han får medhåll av Linda Bengtsson, presschef på KRY.

– Att hastigt dra undan mattan för den digitala vården bidrar inte till en mer jämlik vård. Inte heller sätter det patientens behov i centrum, varnar hon.

Förslagen går också emot regeringens målsättning att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter 2025.

– Framtiden är redan här. Vi vill inte att utvecklingen kvävs genom att det som nu är utvecklat tvingas in i gamla strukturer. Digitala vårdens fördelar är att den fungerar nationellt och tillgängliggör vård för alla, säger Linda Bengtsson.

Nätläkarna är dock positiva till att Stiernstedt synliggör potentialen i den digitala vården i utredningen. De ger också tummen upp till förslagen om nationella gemensamma ersättningsprinciper och en enhetlig patientavgift.

– Den digitala vården är i dag den enda vård som är jämlik på riktigt och den är efterfrågad hos patienterna.  Patienter vill ha det, läkare ser fördelarna och politikerna ser att det är samhällsekonomiskt smart.

En politiker inom regeringspartiet som ställer sig positiv till den digitala vården är Gävleborgs regionråd Tommy Berger (S), som är kluven till förslaget, skriver Gefle Dagblad.

– Det är en bra tanke att den som vill finnas med och erbjuda vård måste erbjuda både fysisk och digital vård. Men spontant kan jag tycka att förslaget låter lite hämmande. Man får inte göra det så krångligt att man bromsar utvecklingen, säger han till tidningen.

Under pågående remissrunda hoppas branschen att regeringen tar till sig av kritiken och skapar en mer digitalt anpassad vårdreform.

– Vi hoppas på kloka politiker som ser att det är viktigt att göra vården tillgänglig, valfrihet för patienterna och stabila förutsättningar för företag. Vi är de första att stämma in i att det behövs ett nytt regelverk för hur digital vård integreras i systemet och vi vill se ett nytt ramverk och en stabil långsiktig ersättningsmodell som är nationell, säger Linda Bengtsson.

På Doktor.se vill man gå ännu längre och se en fördjupad utredning.

– Men inte av regeringen, utan av SKR, där den digitala vårdens aktörer och SKR samlas och skapar ett långsiktigt hållbart system som främjar innovation och god vård, säger Leo Heijbel.

Toppnyheter

Skidåkare i Åre. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Läkare vädjar inför påsken: Kom inte till fjällen

Åtta läkare i ledande positioner Region Jämtland-Härjedalen vädjar till människor att inte åka till fjällen i påsk, i en debattartikel i ÖP. De skriver att sjukvården i regionen helt enkelt inte är anpassad för den extra belastning som turister innebär.

Bo Friberg, överläkare på Östersunds sjukhus, säger till SvD att regionen ligger ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller smittan och han räknar med att situationen i påsk kommer vara rejält ansträngd även utan skidturister.

– Vi kommer ha ett extremt ansträngt läge, säger Bo Friberg.

1 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolund: Ansvarslöst med aktieutdelning i detta läge

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) gav ett tydligt besked till företag som tar emot stöd från statskassan för permittering av personal i Ekots lördagsintervju: Stoppa aktieutdelningen.

– Det skulle vara direkt ansvarslöst. Om företagen inte skulle lyssna får vi se om vi kan ändra regelverken.

Han poängterar även att det statliga stödet är avsett för företag i kris.

– Om man kan göra utdelningar i miljardklassen då kanske man inte är i en utsatt ekonomisk situation.

Bolund menar också att det finns resurser i statskassan för att både stötta ekonomin i den akuta krisen och för att genomföra nödvändiga satsningar framgent, framförallt tack vare den låga statsskulden.

– Sverige ligger på i storleksordningen 30 procent i statsskuld och det finns i vår omvärld som ligger på betydligt högre nivåer, 120 procent och däröver. Där vill vi inte hamna men vi har marginaler, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Helsingfors, arkivbild/Statsminister Sanna Marin TT
Coronavirusets spridning – globalt

Helsingforsregion isoleras – polis vaktar gränsen

Landskapet Nyland, där Helsingfors ingår, har isolerats från övriga Finland i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. En åtgärd som saknar motstycke i fredstid, skriver finska public servicebolaget Yle.

Fritidsresor förbjuds och man får bara röra sig över gränsen om det är nödvändigt.

Hundratals poliser har kommenderats ut för att sätta upp kontrollplatser vid större vägar. Poliser, militär personal och uppemot 750 värnpliktiga kommer att hjälpa till vid avspärrningar för att se att inga obehöriga passerar gränsen, skriver nyhetsbyrån STT enligt TT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

Idag 04:26
Illustrationsbild: En övergiven strand i Miami.  CHANDAN KHANNA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

En av fyra i USA uppger att de redan förlorat sitt jobb

23 procent av de tillfrågade i en undersökning som Reuters/Ipsos gjort i USA uppger att de redan förlorat sitt jobb på grund av coronaviruset. Svarsalternativet inbegriper permitteringar, rena avsked och att arbetsgivaren tvingats stänga ner verksamheten.

Många ekonomer tror att arbetslösheten i USA, som länge legat på en historiskt låg nivå, inom kort kommer att överstiga de 10 procent som landet upplevde under finanskrisen. Vissa bedömare, såsom Fed-chefen James Bullard, befarar att siffran kan rusa till 30 procent.

3 tim
Sjukvårdare i New York/Donald Trump. TT
undefined

Donald Trump överväger att tvinga New York i karantän

USA:s president Donald Trump överväger att tvinga delar av delstaterna New York och New Jersey att sättas i karantän, enligt Bloomberg.

– Det kan röra sig om en kortare karantän på två veckor i New York, New Jersey och Connecticut, säger presidenten.

Delstatens guvernör Andrew Cuomo säger dock att ha och Trump inte diskuterat karantän, skriver AFP.

– Jag vet inte om det skulle gå att genomföra rent legalt. Och ur medicinsk synpunkt vet jag inte vad man skulle uppnå, säger Cuomo.

52 000 fall av coronaviruset har konstaterats i New York och över 700 personer har dött.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Richard Parks skidade ensam över Antarktis. / ASSOCIATED PRESS / TT / TT NYHETSBYRÅN
Corona - tips och råd

Brittiske äventyraren om isoleringen: En ödets nyck

Den brittiske äventyraren och tidigare elitspelaren i rugby Richard Parks slog världsrekord när han åkte skidor nära 370 mil i total ensamhet över Antarktis. Nu sitter han, precis som alla andra britter, mer eller mindre helt isolerad med sin familj i sitt hem till följd av coronaviruset.

I en intervju med The Guardian jämför han de två olika formerna av isolering.

– Under varje expedition har jag önskat att jag kunde dela det med min familj. Det är en ödets nyck att jag gör exakt det nu, säger Parks.

Läs hela intervjun via länken nedan.

4 tim
Emma Frans, Agnes Wold och Johan von Schreeb.  TT
undefined

Experterna guidar: Hur ska man leva i dessa virustider?

Hur ska man leva sitt liv i dessa coronatider? Flera medier guidar till vanliga vardagssituationer.

Epidemiologidoktorn Emma Frans och professorn Agnes Wold säger till Expressen att man kan gå till gymmet, men att man bör hålla avståndet till andra. Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten menar att man kan byta om hemma.

Att handla, äta på restaurang och besöka frisören fungerar bra, framför allt för friska och unga personer som inte tillhör en riskgrupp. Men rådet lyder fortsatt att hålla avstånd till andra människor och stanna inne för den som har symptom. Experterna menar att det är gränsfall att åka i kollektivtrafiken.

Även SVT ger flera råd i en guide. Jobba hemifrån om möjligt, hälsa inte på äldre och sjuka, tvätta händerna noga och vidrör inte ditt eget ansikte i onödan.

Var och en måste prioritera kring vad som är viktigt i livet och ta sitt ansvar. Det säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, i DN:s guide.

– Som ung och frisk individ så är ens stora uppgift att skydda de gamla, sammanfattar han.

Idag 12:13
Bilder från gruvan och räddningsarbetet. TT
undefined

Räddade gruvarbetarnas tips: Så klarar du isolering

De gruvarbetare som satt fast under jord i över två månader efter ett gruvras i Chile 2010 ger nu sina bästa råd för att stå ut med att sitta isolerad.

Mario Sepúlveda, en av de räddade männen, tipsar i en intervju med AFP om att organisera sitt hem och hålla fast vid sina rutiner så långt det går.

Även överlevare efter en svår flygkrasch i Anderna 1972 har tillfrågats. De tvingades äta sina döda medpassagerare för att hålla sig vid liv i 25 minusgrader i väntan på räddning. En av dem, Carlos Paez, säger att det bara är att göra inget alls:

– Ni har alla bekvämligheter, tv, internet, mat. Så inget att klaga på.

Idag 08:58
Läs mer om Corona - tips och råd

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer