Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Nu kommer nästa miljardsmäll för Swedbank

Frågan är inte om utan när USA kräver Swedbank på astronomiska böter, menar Daniel Stattin, professor i börs- och bolagsrätt. ”Och Swedbank kommer att betala. Något annat är otänkbart”, säger han till fPlus.

Anklagelserna mot Swedbank slog ned som en bomb. Efter penningtvättsskandalen i Baltikum var det kalabalik och domedagsprofeterna var framme. Det drogs igång utredningar och saftiga böter hägrade. Men tiden går, ledningar och styrelser byts ut och på ytan kan det se ut som att saker och ting återgår till det normala, att hoten sakta dör ut.

Men skenet bedrar, enligt Daniel Stattin, professor i börs- och bolagsrätt vid Uppsala universitet. Han är så säker som det går att vara på att USA kommer att kräva astronomiska böter av den svenska banken för att den inte har agerat tillräckligt kraftfullt mot penningtvätt.

– Frågan är inte om det sker utan när det sker. Och Swedbank kommer att betala. Något annat är otänkbart, säger han.

Inget företag kan ignorera vad USA:s myndigheter säger, oavsett grunden i anklagelserna.

Smockan hänger i luften, och det rättsliga efterspelet handlar nu mer om storleken på sanktionsavgifterna än vad som faktiskt har hänt, enligt Daniel Stattin som menar att alla vet att det handlar om utdragna och kostsamma processer när USA ger sig på sådana här fall. Att driva rättsliga processer mot amerikanska myndigheter kan sänka vilket företag som helst, konstaterar han.

– Det är liksom en del av USA:s strategi. Inget företag kan ignorera vad USA:s myndigheter säger, oavsett grunden i anklagelserna, fortsätter han.

New Yorks finansmarknadsmyndighet var först i USA med att dra igång en utredning och snart kommer även Securities and Exhchange Commission, SEC, att inleda en granskning av Swedbank, spår Daniel Stattin. SEC kommer inte att titta så mycket på om det har pågått penningtvätt inom banken, utan mer utreda om Swedbank har haft tillräcklig koll på sina kunder för att kunna bedöma riskerna för penningtvätt, förklarar han.

– Det här är inga öppna resonemang, utan bara SEC och de amerikanska myndigheterna vet vad som pågår innanför deras väggar, säger han.

”Erbjudandet” bättre än alternativet

Så småningom kommer USA att ge Swedbank ett ”offer they can’t refuse”, det vill säga ett erbjudande om att förlika, menar Daniel Stattin. Det är nämligen så tågordningen brukar se ut, ett exempel är när Telia, som inte har någon som helst verksamhet i USA, gick med på att betala den amerikanska finansinspektionen och justitiedepartementet omkring åtta miljarder kronor i böter för ett misstänkt mutbrott i samband med köp av en mobillicens i Uzbekistan.

I Swedbanks fall kommer ”erbjudandet” att vara bättre än alternativet, men ändå handla om miljardbelopp, säger Daniel Stattin och hänvisar till vad andra företag har fått betala den senaste tiden. Och en sak är säker. De amerikanska myndigheterna brukar ge utländska företag omkring fyra gånger så höga böter som de ger amerikanska företag.

– Vi ser en ökad protektionism från USA och andra länder. Danske Bank, som också utreds för penningtvätt, ska ha avsatt omkring 50 miljarder kronor för att kunna betala eventuella böter från USA. Det kanske är väl tilltaget men ger ändå en fingervisning om vad som väntar Swedbank, säger han.

”Klart det blir tråkigt för dem”

Frågan är ju om Swedbank har byggt upp samma buffert som Danske Bank? Bloomberg Intelligence varnade tidigare i år för att så inte var fallet och kallade Swedbanks kapitalbuffert för en sådan smäll för ”snäv”. Men Daniel Stattin tror ändå inte att miljardsmällen kommer att rubba banken så pass mycket att det är läge att prata om krisscenarier.

– Det är klart att det blir tråkigt för dem, men jag tror inte att smällen är av tillräckligt stor dignitet för att rubba banksystemen på allvar. Och smällen kommer inte som en blixt från klar himmel, så mycket av risken har redan prisats in av marknadsaktörerna. Annat hade det varit om de skulle bli av med tillståndet över natten, säger han.

– Banken har tvingats se över rutiner, så det är faktiskt inte omöjligt att de på sikt går stärkta ur det här, lägger han till.

Däremot riskerar företag som inte är lika kapitalstarka att drabbas hårt framöver när USA och andra länder viftar med böteshäftet, varnar han. Det kan vara slutet.

– Många medelstora och stora företag som handlar med besvärliga länder kan ligga illa till, säger han.

Toppnyheter

Arkivbilder. TT
Företagsklimatet i Sverige

Han bytte från Coop till Ica – och mångdubblade omsättningen

Christer Dahl var en av pionjärerna inom Coops franchise-koncept. Men då Coopledningen konstant sa nej till hans idéer som att exempelvis introducera lokala varor och en delikatess, bytte han fot och blev Ica-ägare. Därefter mångdubblade han omsättningen i sin butik.

– Hade vi fått utveckla det egna företagandet och om vi hade fått mer frihet hade jag kanske fortfarande drivit en Coop, konstaterar han.

Vad hände med den tid när det var självklart för Coop-rörelsens medlemmar att handla kooperativt? Ett kooperativ som startades med syfte att krossa det monopol på orterna och pressa priserna? Det undersöker SvD:s ekonomireporter Mikael Törnvall i ett fördjupande reportage om Coops förändring.

I intervjuer lyfter han bland annat upp de stora ekonomiska problemen 1999-2007 och de förlorande banden till arbetarrörelsen.

Ytterligare förklaring till att Coop med tiden blev omsprungna av kan ha varit ett resultat av en djupt inrotad kultur där kooperationen länge tog sina medlemmar och kunder för givna.

1 tim
Foto: Claudio Bresciani / TT
undefined

Spår att färre butiker säljer tobak i framtiden

fPlus har tidigare berättat om att butiksägare går under på grund av dyra tobakstillstånd. Nu tar P4 Västerbotten upp problemet och berättar att Skellefteå kommun tror att det blir färre tobaksförsäljare framöver.

Den 1 juli började den nya tobakslagen att gälla och innebär bland annat att alla som säljer tobak måste ha tillstånd för det. Prövningen kostar pengar och varierar från kommun till kommun. P4 Västerbotten uppger att det i Skellefteå, Umeå och Lycksele hittills kommit in få ansökningar.

– Det blir både en ekonomisk och personlig prövning med en prövningsavgift på flera tusen kronor. Det är inte alldeles lätt att få ihop en ansökan och det är inte alldeles lätt att klara den heller, säger Karin Häggmark, som är tobakshandläggare i Skellefteå kommun.

I tidigare artiklar har fPlus berättat att glesbygdsföretagare varnar för konsekvenserna av den nya tobakslagen.

– Konsumenten kommer till slut inte att handla hos oss längre. Då är det bara att lägga ner, säger butiksägaren Maria Larsson i Krokom till fPlus.

17 sep
TT/Nyköpings kommun
undefined

Nyköping tar krafttag för bättre företagsklimat

Nyköpings kommun vill förbättra förutsättningarna för näringslivet, enligt redaktionen på Svenskt Näringsliv.

Martina Hallström (C) menar att politikens roll är viktig för företagsklimatet.

– Vi talar om vår viljeinriktning och sen gäller det att den sipprar ut i hela organisationen. I det här fallet har vi varit väldigt tydliga med att företagsklimatet är ett av våra prioriterade områden.

Välfärden är grunden i vårt uppdrag. Resurser får vi från ett växande och välmående Nyköping, konstaterar Urban Granström (S).

– Då behöver företag må bra och kunna växa, säger han.

Även Tell Melander, hotellägare, understryker vikten av ett sprudlande näringsliv, enligt redaktionen.

– Det är motorn i samhället, utan ett levande näringsliv blir Nyköping en sovstad, säger han.

18 sep
Läs mer om Företagsklimatet i Sverige
Stefan Löfven/illustrationsbild. TT.
undefined

Stefan Löfven: Vi måste flyga smartare i framtiden

Statsminister Stefan Löfven varnar för klimatförändringarnas effekter och vill skruva upp Sveriges tonläge i frågan under FN-mötet, säger han i en stor intervju med Aftonbladet.

– Vi måste höja medvetenheten om allvaret, men också öka självförtroendet i möjligheterna som finns, säger han.

I intervjun säger Löfven också att vi kommer att kunna både flyga och köra bil i framtiden, men att det måste göras på ett ”mycket, mycket smartare sätt”.

5 tim
Montage TT
undefined

Miljöstrejk samtidigt som bensinuppror i Stockholm

På fredagen inleds en global miljöstrejk och i Stockholm kommer ett demonstrationståg att gå från Mynttorget till Medborgarplatsen klockan 13, skriver StockholmDirekt. Vid samma tid samlas Föreningen Uppror, som är en fortsättning på Bensinupproret, på Sergels torg. Rörelsen fokuserar nu inte enbart på bensinpriset utan har blivit en paraplyorganisation där även Försäkringskasseupproret, Inlandsupproret, Ta hand om våra sjuksköterskor och Landsbygdspartiet ingår.

Upprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm vill tona ner kontrasten mellan de två rörelser som intar stadens gator vid samma tid.

– Vi, som dem, vill ha en bättre miljö. Många är under uppfattningen att vi har ”burna däck” som motto, men det stämmer inte, säger han till tidningen.

4 tim
Läs mer om Klimatomställningen
Löfven. Lööf. TT
undefined

Ekström efterlyser ny skatteslakt

Christian Ekström, Skattebetalarna, och Nima Sanandaji, utredare, anser att regeringen med stödpartier behöver genomföra en mer tillväxtorienterad politik. De efterlyser en rad reformer i en debattartikel i SvD.

”Med en lågkonjunktur som lurar runt hörnet ligger Sverige annars mycket illa till”, skriver de.

Författarna anser att regeringen måste krympa de offentliga utgifterna och sänka marginalskatterna. 

Konkret vill de bland annat att nivån på statlig inkomstskatt sänks från 20 till 10 procent, att kapitalinkomstskatten sänks från 30 till 18 procent och att kommuner och landsting uppmuntras att lära av varandra för att uppnå besparingar.

15 sep
T.h Cuf:s ordförande Ida Alterå TT
undefined

Förslag inför C-stämma: Ta bort statlig inkomstskatt

Den statliga inkomstskatten borde avskaffas skriver Ida Alterå, ordföranden för Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, och Naod Habtemichael, ordförande för Centerstudenter på Expressen Debatt.

De menar att det är orättvist att högre utbildning inte lönar sig då merparten av ett lönepåslag försvinner i skatt. Därför har båda förbunden lagt ett förslag om att den statliga inkomstskatten ska avskaffas inför Centerpartiets partistämma i oktober.

”Det är hög tid för Centerpartiet att anta en ny ekonomisk politik som tar tydlig ställning för låga, platta skatter på arbetsinkomster så att utbildning och flit kan löna sig betydligt mer än vad det gör i dag” skriver de i debattartikeln.

16 sep
Läs mer om Det svenska skattetrycket

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer