Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Nu kommer nästa miljardsmäll för Swedbank

Frågan är inte om utan när USA kräver Swedbank på astronomiska böter, menar Daniel Stattin, professor i börs- och bolagsrätt. ”Och Swedbank kommer att betala. Något annat är otänkbart”, säger han till fPlus.

Anklagelserna mot Swedbank slog ned som en bomb. Efter penningtvättsskandalen i Baltikum var det kalabalik och domedagsprofeterna var framme. Det drogs igång utredningar och saftiga böter hägrade. Men tiden går, ledningar och styrelser byts ut och på ytan kan det se ut som att saker och ting återgår till det normala, att hoten sakta dör ut.

Men skenet bedrar, enligt Daniel Stattin, professor i börs- och bolagsrätt vid Uppsala universitet. Han är så säker som det går att vara på att USA kommer att kräva astronomiska böter av den svenska banken för att den inte har agerat tillräckligt kraftfullt mot penningtvätt.

– Frågan är inte om det sker utan när det sker. Och Swedbank kommer att betala. Något annat är otänkbart, säger han.

Inget företag kan ignorera vad USA:s myndigheter säger, oavsett grunden i anklagelserna.

Smockan hänger i luften, och det rättsliga efterspelet handlar nu mer om storleken på sanktionsavgifterna än vad som faktiskt har hänt, enligt Daniel Stattin som menar att alla vet att det handlar om utdragna och kostsamma processer när USA ger sig på sådana här fall. Att driva rättsliga processer mot amerikanska myndigheter kan sänka vilket företag som helst, konstaterar han.

– Det är liksom en del av USA:s strategi. Inget företag kan ignorera vad USA:s myndigheter säger, oavsett grunden i anklagelserna, fortsätter han.

New Yorks finansmarknadsmyndighet var först i USA med att dra igång en utredning och snart kommer även Securities and Exhchange Commission, SEC, att inleda en granskning av Swedbank, spår Daniel Stattin. SEC kommer inte att titta så mycket på om det har pågått penningtvätt inom banken, utan mer utreda om Swedbank har haft tillräcklig koll på sina kunder för att kunna bedöma riskerna för penningtvätt, förklarar han.

– Det här är inga öppna resonemang, utan bara SEC och de amerikanska myndigheterna vet vad som pågår innanför deras väggar, säger han.

”Erbjudandet” bättre än alternativet

Så småningom kommer USA att ge Swedbank ett ”offer they can’t refuse”, det vill säga ett erbjudande om att förlika, menar Daniel Stattin. Det är nämligen så tågordningen brukar se ut, ett exempel är när Telia, som inte har någon som helst verksamhet i USA, gick med på att betala den amerikanska finansinspektionen och justitiedepartementet omkring åtta miljarder kronor i böter för ett misstänkt mutbrott i samband med köp av en mobillicens i Uzbekistan.

I Swedbanks fall kommer ”erbjudandet” att vara bättre än alternativet, men ändå handla om miljardbelopp, säger Daniel Stattin och hänvisar till vad andra företag har fått betala den senaste tiden. Och en sak är säker. De amerikanska myndigheterna brukar ge utländska företag omkring fyra gånger så höga böter som de ger amerikanska företag.

– Vi ser en ökad protektionism från USA och andra länder. Danske Bank, som också utreds för penningtvätt, ska ha avsatt omkring 50 miljarder kronor för att kunna betala eventuella böter från USA. Det kanske är väl tilltaget men ger ändå en fingervisning om vad som väntar Swedbank, säger han.

”Klart det blir tråkigt för dem”

Frågan är ju om Swedbank har byggt upp samma buffert som Danske Bank? Bloomberg Intelligence varnade tidigare i år för att så inte var fallet och kallade Swedbanks kapitalbuffert för en sådan smäll för ”snäv”. Men Daniel Stattin tror ändå inte att miljardsmällen kommer att rubba banken så pass mycket att det är läge att prata om krisscenarier.

– Det är klart att det blir tråkigt för dem, men jag tror inte att smällen är av tillräckligt stor dignitet för att rubba banksystemen på allvar. Och smällen kommer inte som en blixt från klar himmel, så mycket av risken har redan prisats in av marknadsaktörerna. Annat hade det varit om de skulle bli av med tillståndet över natten, säger han.

– Banken har tvingats se över rutiner, så det är faktiskt inte omöjligt att de på sikt går stärkta ur det här, lägger han till.

Däremot riskerar företag som inte är lika kapitalstarka att drabbas hårt framöver när USA och andra länder viftar med böteshäftet, varnar han. Det kan vara slutet.

– Många medelstora och stora företag som handlar med besvärliga länder kan ligga illa till, säger han.

Toppnyheter

Finansminister Magdalena Andersson  Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Andersson: Rutjobben går till kvinnor från Östeuropa

Riksrevisionens rapport visar att en tredjedel av rutarbetarna ofta kommer från länder i Europa. Det är en effekt som ingen tänkt på, säger Sveriges finansminister Magdalena Andersson till TT.

– Många har trott att det skulle vara ett bra sätt att få nyanlända kvinnor i arbete men det verkar ju inte alls ha haft den effekten, säger hon.

Andersson påpekar att de flesta är arbetskraftsinvandrare från Östeuropa. Trots kritiken tänker finansministern utöka rutavdraget tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna som en del av januariöverenskommelsen.

I en intervju med SvD Näringsliv utvecklar hon kritiken:

– Det här visar att när både ekonomer och politiker hävdar att skattesänkningar är självfinansierade då ska man dra öronen åt sig och verkligen studera siffrorna mycket, mycket noggrant.

18 min
Annie Lööf och Maud Olofsson.  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Olofsson: Bara den yttersta vänstern vill slopa avdraget

Förra C-ledaren och näringsministern Maud Olofsson tycker att Riksrevisionen missar målet i den nya rapporten om rutavdraget. Till SVT Nyheter säger hon att hon inte ångrar reformen, och att huvudargumentet för den aldrig var att den skulle bekosta sig själv.

– Det fanns många bra argument för avdraget, säger hon.

Enligt Olofsson har avdraget lett till att fler kvinnor fått en bättre balans mellan karriär och hemarbete, och svarta jobb har blivit vita – något som hon menar att Riksrevisionen missat i sin rapport. Hon säger också att det bara är den ”yttersta vänsterkanten” som vill förändra rutavdraget.

4 tim
Läs mer om Framtiden för RUT och ROT
Olof Palmes minnesplats. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Palmeutredningen

Uppgifter: Utredningen om Palmemordet läggs ner – misstänkt person är avliden

Utredningen om mordet på Olof Palme kommer läggas ner, enligt uppgifter till Aftonbladet. Tidningen skriver att misstankarna riktas mot en avliden person som inte är Christer Pettersson. Det ska handla om en man som förekommit i utredningen tidigare och som åklagaren tror är ansvarig för mordet.

Tidigare i dag meddelade åklagare Krister Petersson att ett åtal kan väckas inom fem månader, men att utredningen läggs ner om så inte sker. Han sa också att det finns ”högintressanta spår” i utredningen, men han ville inte säga om det lutade åt ett åtal eller att förundersökningen läggs ner.

30 min
Olof Palme. TT
undefined

Förhör om Skandiamannen uppges ha hållits i januari

Under det senare året har det hållits nya förhör i utredningen om mordet på Olof Palme, och flera av dem har handlat om den så kallade Skandiamannen. Det rapporterar Expressen i samband med att Palmeåklagaren Krister Petersson i dag sagt att ett åtal kan väckas inom fem månader – annars läggs utredningen ner.

Tidningen uppger att man talat med ett nyckelvittne från den plats där Palme sköts. Vittnet säger att utredarna ställt frågor om Skandiamannen under det senaste året. Enligt Aftonbladet skulle Olof Palmes fru Lisbeth Palme ha hörts om Skandiamannen strax innan hon gick bort hösten 2018, men då blev förundersökningsledaren sjuk.

Tidningen skriver att man kontaktats av en person som förhördes om Skandiamannen senast i januari. Skandiamannen var en del av utredningen då han varit i närheten av mordplatsen samtidigt som paret Palme, men han avfördes tidigt från utredningen. Han avled 2000.

1 tim
Platsen där Olof Palme mördades.  Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Misstanke lär gälla någon som lever än i dag

Förundersökningsledaren har en god bild av vad som hände när Olof Palme mördades – och det finns troligtvis en ”konkret misstanke” mot en person som är i livet. Den tolkningen gör Johanna Björkman, före detta åklagare och expert, i SVT:s Veckans brott efter att åklagaren Krister Petersson sagt att man är nära en lösning.

– När man ställs inför beslutet att antingen åtala eller lägga ned en förundersökning så bygger ju det på att man har en person att åtala, säger hon.

Kriminologen Leif GW Persson tolkar i stället åklagarens besked som att man tror sig ha hittat en gärningsman, men att den personen är avliden.

Palmeåklagaren Krister Petersson säger till SVT:s Veckans Brott att ett åtal kan väckas inom fem månader, annars läggs förundersökningen ner.

3 tim
Läs mer om Palmeutredningen
Bilder från kryssningsfartyget Diamond Princess. TT
undefined

Kryssningskarantän befaras sprida smitta

Tusentals människor har under två veckor varit fast på kryssningsfartyget Diamond Princess, som ligger i karantän i Japan. Nu höjs kritiska röster som menar att fartyget blivit en ”kuvös” för sjukdomen covid-19, skriver The Guardian.

Fartyget sattes i karantän efter att en passagerare från Hongkong testat positivt för coronaviruset. Experter menar att karantänen kan ha fått motsatt effekt – och gjort det lättare för viruset att spridas mellan passagerarna.

Totalt ska 355 smittade personer befinna sig ombord på Diamond Princess.

2 tim
Man i Wuhan på m STR / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinesisk studie: 80 procent av virusfallen är milda

Den kinesiska smittskyddsmyndigheten har publicerat en stor studie av det nya coronavirusets effekter, rapporterar flera medier.

I rapporten, där man tittat på 70 000 fall, konstaterar man att sjukdomen covid-19 har en dödlighet på 2,3 procent. För virusets epicentrum Hubeiprovinsen är siffran 2,9 procent och i resten av landet är den 0,4.

Man skriver också att över 80 procent av sjukdomsfallen är att betrakta som milda. Personer över 80 år löper betydligt större risk att dö av sjukdomen och ju yngre man är desto mindre är risken, skriver BBC.

Idag 04:36
Läs mer om Coronavirusets spridning
De krisande kommunerna

Rekordstora skulder i landets kommuner

Kommunernas skulder ökar i snabb takt i alla delar av landet och har nu nått rekordnivåer. Det ökar riskerna i den kommunala ekonomin framöver, visar en regional konjunkturrapport från Nordea.

– Kommunernas skulder har aldrig varit så här stora. De senaste tre åren har skulderna ökat snabbast i Västsverige, Östra Mellansverige och Stockholm medan skulden per invånare är högst i Mellersta Norrland, säger Nordeas senioranalytiker Susanne Spector.

På tjugo år har de totala skulderna nästan fördubblats, och i en av tio kommuner har skulden per invånare ökat med 50 procent eller mer de senaste tre åren.

Samtidigt balanseras skuldsättningen av att tillgångarna också ökar. Däremot utgör en höjd ränta ett hot mot kommunernas budgetar, enligt Nordea.

– Ett sätt att möta högre räntor kan paradoxalt nog vara att låna mer pengar. Det beror på att utrymmet att finansiera investeringar med egna medel minskar om räntekostnaderna stiger och intäkterna inte ökar i samma takt. Annars väntar skattehöjningar eller så måste framtida regeringar skjuta till mer pengar till kommunerna, säger Susanne Spector.

6 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Partilles nya simhall kan kosta halv miljard kronor

Underlaget för den nya simhallen i Partille beräknas vara klart till sommaren och ett slutgiltigt politiskt beslut väntas fatta i november. Exakt hur dyr den kommer bli är inte klart – men kommundirektören Per Bäckström säger till GP att den slutgiltiga prislappen kan närma sig en halv miljard.

– Vi tittar på anläggningar i omgivningen och då hamnar vi nära 450 miljoner. Och det är en stor investering, säger han.

Anläggningen ska vara familjeinriktad med fokus på friskvård. Något äventyrsbad kommer det inte bli tal om.

– Man ska kunna gå dit och må bra och träna. Anläggningen ska också svara upp till våra behov av skolsim, säger Per Bäckström.

Igår 22:43
Läs mer om De krisande kommunerna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Michael Bloomberg. Arkivbild. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Bloomberg stiger i mätning och får göra debattdebut

Miljardären Michael Bloomberg har kvalat in till Demokraternas debatt i Las Vegas som äger rum natten mot torsdag svensk tid, skriver amerikanska medier.

Bloomberg har blivit allt hetare i Demokraternas primärvalsrejs de senaste dagarna och i en ny mätning från NPR får han 19 procent av det nationella stödet bland demokratväljare. Med det ligger han tvåa efter Bernie Sanders, som får 31 procent.

Michael Bloomberg, en av världens rikaste män, meddelade sin kandidatur sent och valde därför att inte lägga kraft på att kampanja i tidiga delstater. I stället satsar han på att göra bra ifrån sig under supertisdagen den 3 mars.

Idag 11:31
Michael Bloomberg/Sanders tweet. Montage. David J. Phillip / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloomberg slår tillbaka – jämför Sanders och Trump

Demokraternas primärvalskandidater Bernie Sanders och Michael Bloomberg har kastat handskarna. I natt utbytte deras kampanjer förolämpningar med varandra på sociala medier, enligt Reuters.

Efter att Sanders anklagat Bloomberg för att försöka köpa partiets nominering svarade miljardären med att anklaga Sanders anhängare för att använda samma mobbningstaktik som Trump.

”Den här kampanjen kommer inte att tiga still när den får sådana här falska attacker riktade mot sig”, skrev Bloombergs kampanjchef Kevin Sheekey i ett pressmeddelande med rubriken ”Bernies nya ’bro’ ... Donald Trump”.

Sanderskampanjen svarade med att twittra ut en bild på Bloomberg och Trump på golfbanan.

Idag 07:57
Läs mer om Amerikanska valet 2020