Mats Hedenström, Svensk Handel. Mostphotos och Svensk Handel.
Skatten på plastbärkassar

Nu klubbas plastpåseskatten – handeln rasar

På onsdag väntas riksdagen rösta igenom den utskällda plastpåseskatten. ”Det är ingenting annat än en ny straffbeskattning av handeln”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, till fPlus.

Tre kronor i skatt på bärkassar och 30 öre på varje frukt- och grönsakspåse. Det blir verklighet från den 1 maj efter att riksdagen på onsdagen med största sannolikhet röstar igenom den nya plastpåseskatten. Svensk Handel har hela tiden varit kritisk mot skatten.

– Tyvärr är förslaget symbolpolitik av sämsta sorten. Politikerna är inte ärliga om avsikten. Detta är inte en grön skatteväxling utan en jakt på skatteintäkter, säger Mats Hedenström.

”Politikerna lurar konsumenterna”

Svensk Handel hävdar att politikerna lurar i konsumenterna att de gör något bra för miljön när de väljer bort plastkassarna. Istället kan de välja kassar av papper eller bomull, som kan vara sämre alternativ för miljön.

– Papper och bomull förutsätter en mängd användningstillfällen för att man ska kompensera för vad tillverkningen belastar miljön. Tyvärr gör detta förslag heller ingen skillnad på plastbärkassar tillverkade av återvunnen plast respektive fossil plast. Ett sådant tänkande riskerar att lägga en våt filt över den teknikutveckling och innovationskraft som handeln drivit fram de senaste åren, säger Mats Hedenström.

Branschorganisationen menar att klimatet är ett globalt problem och därför måste det till globala lösningar. En svensk plastpåseskatt blir därför felriktad. Tittar man exempelvis på de tio floderna i världen med värst plastföroreningar ligger åtta i Asien och två i Afrika.

– Givetvis ska man ta tag i miljöproblemen men detta är fel sätt. Man måste hitta bredare lösningar. Vi har inte ett stort nedskräpningsproblem i Sverige när det gäller plastpåsar. De svenska plastkassarna hamnar oftast inte i haven, säger Mats Hedenström.

6–7 kronor för en kasse

Den nya plastpåseskatten innebär att beskattningen sker vid produktion och import. När effekterna slagit igenom kan en plastkasse gå på 6–7 kronor i butikerna.

– Det är ingenting annat än en ny straffbeskattning av handeln och ett sätt för politikerna att vältra över kostnaderna på konsumenterna, säger Mats Hedenström.

Branschorganisationen pekar ut tre skatter som de anser har en förödande effekt på svenska handel. Den första är kemikalieskatten på elektronik som gör att ett kylskåp i en svensk butik blir 500 kronor dyrare än om den köps via nätet från Danmark. Den andra är plastpåseskatten och i april väntas förslaget om att införa en kemikalieskatt även på kläder och skor att presenteras – och den anses vara farligast.

– Kemikalieskatten på kläder och skor är ännu allvarligare än plastpåseskatten. Den riskerar att driva ut jobb ut från Sverige. Det är sammantaget tre tunga straffbeskattningar som innebär ett dråpslag mot den svenska handeln, säger Mats Hedenström till fPlus.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer