TT NYHETSBYRÅN
De krångliga miljötillstånden

Nu fördjupas gruvkrisen – pressen ökar på regeringen

Krisen i gruvnäringen blir allt värre. Nu ställer gruvchefer, industritoppar och hela branscher näringsminister Ibrahim Baylan (S) mot väggen. ”Jag vill veta vad vi behöver göra konkret för att komma vidare”, säger den förtvivlade gruvägaren som trots en sexårig kamp inte får besked.

Behovet av att utvinna material som kan användas i grön teknik har lett till en dramatisk mineral- och metalljakt i Sverige de senaste tre åren. I dagsläget har bolag och aktörer beviljats tillstånd att undersöka drygt 600 platser. Förra året investerades hela 782 miljoner kronor på prospekteringar. Bara en gång tidigare har så mycket pengar investerats – det var inför den förra gruvboomen, rapporterar SVT.

Men många planer riskerar att krossas på grund av de långsamma tillståndsprocesserna. Faktum är att inte en enda så kallad ”green-field” gruva (en gruva på ett område där det inte finns någon befintlig gruva) har kunnat öppna i Sverige de senaste 12 åren, säger Maria Sunér Fleming, vd för Svemin, branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter.

– I praktiken är det nästan omöjligt för ett gruvföretag att komma vidare nuförtiden. Först måste det ges tillstånd för bearbetningskoncession vilket bara ger företag rätten att exploatera mineral. Därefter krävs ett miljötillstånd, säger hon.

Allt blir ännu snårigare när flera aktörer är inblandade. Om inte länsstyrelsen, Bergsstaten, markägaren och mark- och miljödomstolen kan komma överens i tillståndsfrågorna riskerar gruvbolaget att hamna i ett totalt dödläge.

Projektet har bestått av dödtid

Det har brittiska gruvbolaget Beowulf blivit ett typexempel på. För sex år sedan ansökte bolaget om bearbetningskoncession för att få bryta järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk. Men efter oenighet mellan länsstyrelsen och Bergsstaten har beslutet nu överlåtits till regeringen. Där har det legat sedan sommaren 2017.

Pressbild Beowulfs vd Kurt Budge

– Under mina fem år som vd har Kallak-projektet bestått av dödtid. Myndigheterna kräver hela tiden att vi reviderar våra planer med hänsyn till Jokkmokks kulturarv, renskötsel och urfolks intressen. Och det har vi gjort, för det är viktigt med en konstruktiv dialog med lokalbefolkningen. Men oavsett hur mycket vi kompletterar vårt planeringsunderlag, dyker det alltid upp nya problemområden, säger Kurt Budge, vd för Beowulf och fortsätter:

– På företag jobbar vi med fakta. I det här fallet borde vara rätt enkelt. Om vi gör vårt jobb, följer alla juridiska krav och dessutom får stöd från Jokkmokks kommun och näringsliv, borde vi godkännas bearbetningskoncession.

Därmed inte sagt att regeringen inte har uppmärksammat problemet. I en intervju med fPlus pekar näringsminister Ibrahim Baylan (S) just ut gruvbranschen som ett särfall när det kommer till regelkrångel.

– I gruv- och mineralbranschen vittnar företag om en alltmer oförutsägbar process. Det handlar inte i första hand om miljökrav och sådant utan det är snarare förutsägbarheten i processen när företaget vill vidta åtgärder eller påbörja arbeten. Det området tittar vi närmare på i dag, säger han.

Nekades möte med Baylan

Det är otillräckligt anser Beowulfs vd Kurt Budge, som nyligen nekades ett möte med Baylan för att diskutera Kallak-processen. För honom förblir många frågor obesvarade.

– Jag vill veta vad vi behöver göra konkret för att komma vidare. Vid det här laget kan man tycka att vi åtminstone borde ha fått mer transparens och en tydligare tidsplan, säger han.

Medan gruvnäringen stampar vatten har Sverige tappat sitt anseende på internationell nivå. Mellan 2016 och 2018 föll Sverige från plats 8 till 21 i kanadensiska tankesmedjan Fraser Institutes årliga ranking av gruvnationer.

– Sverige blir ett allt mindre attraktivt land för gruvinvesteringar. Det är inte bara allvarligt för branschen utan för hela Sverige eftersom metaller och mineral är starten på långa växande värdekedjor i landet, säger Svemins vd Maria Sunér Fleming.

Situationen blir inte bättre av att tjänstemän och politiker som är medlemmar i det regeringsbärande partier sätter sig på tvären, menar hon.

– Det finns en växande myndighetskultur att titta på miljöpolitiska frågor. Det är också olyckligt att Amanda Palmstierna, MP:s mineralpolitiska talesperson, nyligen var ute och kritiserade Beowulfs ansökan, säger hon.

Det har länge varit en uppmärksammad fråga att de metaller som används till våra mobilbatterier, kylskåp och datorer mestadels utvinns i underutvecklade länder där människor arbetar under extremt svåra arbetsförhållanden. Om Sverige vill spela en roll i att deskalera denna utveckling måste politikerna börja öppna dörrarna för gruvnäringen, menar Maria Sunér Fleming. 

– Vi står inför en jättestor energiomställning från fossil energi till förnybar el. Den ökade elektrifieringen av fordons- och transportsektorn kommer att förändra vårt behov av metaller och mineral och då måste dessa utvinnas på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Inte av diktaturer som bedriver barnarbete, säger hon.

En ökad nationell självförsörjning av mineral och metaller är också viktigt ur en säkerhetspolitisk synpunkt.

– Det är strategiskt viktigt att Sverige och hela EU minskar sitt mineralberoende eftersom det kan användas som geopolitiskt maktmedel av andra länder som Kina. Sverige är ett väldigt resursrikt land och det finns otroliga möjligheter i hela Skandinavien att bryta mineral som särskilda jordartsmetaller och kobolt. Det här är en fråga som EU har börjat ta på allvar. Nu är det dags att svenska politiker också gör det.

Under onsdagen den 27 november hade Svemin sitt årliga höstmöte där Ibrahim Baylan närvarade. Det var första gången som ministern fick träffa gruvnäringen efter att ha blivit ställd mot väggen av branschföreträdare i ett krismöte i oktober. Nyligen krävde även LKAB och Boliden i DI större ansvar från politikerna. Även ABB, Epiroc och Sandvik är oroade för det svenska gruvklustrets framtid.

– Jag är orolig för att våra svenska kunder, som vi har ett nära samarbete och teknikutveckling tillsammans med, kommer tvingas dra ner på den långsiktiga investeringstakten, säger Per Lindberg, vd för Epiroc, till Di.

Även politiker uttrycker ett missnöje. I NSD:s debattsida skriver riksdagsledamot Linda Ylivainio (C) att de långa gruvprocesserna har lagt en död hand över hela gruvnäringen.

Nu är det dags för action

Det stigande trycket varslar om att Baylan kommer att få det svettigt när branschföreträdare återigen ställer honom mot väggen. Och här vill Kurt Budge höra till en av dem.

– Sverige har alla förutsättningar för att återhämta sin position som en av världens ledande gruvnationer. Det finns en stark infrastruktur, bra energiutbud, högutbildad arbetskraft och en stor expertis. Jag är också övertygad om att vårt projekt kommer att gagna hela Jokkmokk. Men då kan inte miljöpolitiken komma emellan.

Han får medhåll av Maria Sunér Fleming.

– Jag vet att Baylan har en ambition att skapa ett positivt klimat för gruvnäringen. Men det har han haft ett tag nu. Nu är det dags för action, säger hon.

Fakta: Krävs tillstånd för gruvdrift

■ Att beviljas bearbetningskoncession är en del i den hårt reglerade processen för att få inleda gruvdrift i Sverige.
■ Om länsstyrelsen
och bergmästaren inte är överens hamnar beslutet om bearbetningskoncession hos regeringen.
■ Efter det måste bolaget få miljötillstånd av mark- och miljödomstolen innan de kan börja utvinna mineraler

Källa: TT

Toppnyheter

Kö till en vallokal i London. Victoria Jones / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Nedräkningen har börjat – första prognosen för valet är mindre än en timme bort

Det är mindre än en timme kvar tills vi får en föraning om hur det brittiska parlamentsvalet slutar. Klockan 23 stänger vallokalerna och då presenteras en vallokalsundersökning som gjorts av BBC, ITV och Sky News.

Undersökningen bygger på intervjuer med väljare i 144 olika valdistrikt som är demografiskt representativa för den brittiska väljarkåren. Den har varit hyggligt träffsäker vid de två senaste valen. 2017 skilde det fyra mandat till Labours fördel i undersökningen jämfört med valresultatet men 2015 lyckades den inte förutse Torypartiets majoritet.

För att ett parti ska få majoritet krävs 326 ledamöter i underhuset.

1 tim
Flera av de händelser som listas. TT
undefined

Kylrum, kampanjkupper och anklagelser mot Labour präglade valrörelsen 2019

Boris Johnsons flykt in i ett kylrum, antisemitismanklagelserna mot Labour, falska nyheter och slag under bältet. Det präglade stora delar av den brittiska valrörelsen, skriver The Guardian och AFP.

Enligt AFP har valrörelsen innehållit flera fall av fejknyheter, missförstånd och kampanjkupper. Man nämner bland annat Torypartiets drag att köpa domänen labourmanifesto.co.uk, där man gjorde narr av oppositionspartiets politik.

The Guardian nämner ministern Jacob Rees-Moggs kritiserade kommentarer om Grenfell-branden och Johnsons ovilja att gästa BBC:s utfrågare Andrew Neil.

3 tim
Jeremy Corbyn/Boris Johnson.  DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
undefined

Analys: Fyra olika scenarier i det brittiska ödesvalet

Det finns fyra olika tänkbara utgångar i brittiska valet, menar The Guardians Dan Sabbagh. Det första är att Boris Johnson vinner en jordskredsseger efter att ha lyckats vinna klassiska Labournästen. Nästa är att Torypartiet vinner en knapp majoritet och klarar av att bilda egen regering, vilket kan vara ett troligt resultat enligt senaste Yougov-mätningen.

Alternativ nummer tre enligt Sabbagh är ett ”hängt parlament”, det vill säga att inget parti får majoritet. Då skulle Johnson återigen bli beroende av nordirländska nationalistpartiet DUP, ett parti som inte är nöjt med hans brexitavtal. En sådan koalition skulle kunna bli osäker.

Sista och fjärde alternativet är att Jeremy Corbyn till slut vandrar in på Downing Street efter att ha lyckats bilda regering med Liberaldemokraterna och skotska nationalistpartiet SNP.

6 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien
Arkivbild: Presidenterna Trump och Xi. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Källa: USA och Kina är eniga om fas 1-avtal om handel

Förhandlare från USA och Kina har nått en principöverenskommelse om skrivningarna i handelsavtalets första fas och nu väntar man på Donald Trumps godkännande, uppger källor för Bloomberg och Reuters.

Rådgivare uppgavs träffa presidenten vid 20.30-tiden svensk tid för att diskutera uppgörelsen och ett offentliggörande kan komma redan under kvällen, skriver nyhetsbyrån.

Vita huset har avböjt att kommentera uppgifterna.

Enligt uppgift till CNBC har Vita huset gått med på att slopa de Kinatullar som skulle införas på söndag och sänka existerande tariffer.

Wall Street stärktes rejält efter nyheten. Vid 20.30-tiden när nyheten kom handlades breda S&P 500-indexet 0,5 procent högre. Minuter senare låg indexet närmare 1 procent upp för dagen.

1 tim
Donald Trump, till vänster.  MANDEL NGAN / AFP
undefined

Trump: Världsbanken måste sluta låna ut till Kina

Världsbanken borde sluta låna ut pengar till Kina, anser USA:s president Donald Trump enligt Reuters.

Utspelet kommer dagen efter att världsbanken beslutat om ett femårigt låneprogram till Kina värt 1–1,5 miljarder dollar.

”Varför lånar världsbanken ut pengar till Kina? Kan det här vara möjligt? Kina har gott om pengar och om de inte har det så producerar de bara nya. Sluta!”, skriver Trump på Twitter.

Världsbanken menar att deras utlåning till Kina minskat drastiskt.

7 dec
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA
Camilla Läckberg. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens sjukvård

Läckberg: Privata aktörer kan utveckla hela vården

Privata vårdcentraler kan vara med och driva utvecklingen i hela vårdsystemet, skriver bland andra författaren och vårdentreprenören Camilla Läckberg på DN Debatt. Debattörerna skriver att vårdsystemet i dag, trots heroiska insatser från personalen, inte fungerar som det var tänkt och ansvaret för det vilar på politikerna.

Enligt debattörerna gynnas vården i stort av att både privata och offentliga aktörer är verksamma. Den privata vården kan exempelvis fungera som en spjutspets när det gäller nya metoder, och den lider dessutom inte av den tröghet som politiskt styrd verksamhet ofta drabbas av, skriver de.

1 tim
Camilla Läckberg Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Läckbergs vårdcentral ett hot mot välfärdsmodellen”

Välfärdsmodellen håller på att äventyras när Camilla Läckberg kan slå upp portarna för en privat vårdcentral där ett läkarbesök kostar tusentals kronor, skriver Elinor Odeberg, socialdemokratisk politiker i Region Stockholm, i ett inlägg på Aftonbladet Debatt.

Att det över huvud taget är möjligt beror på att borgerligheten i staden har haft ”fritt spelrum att privatisera, fragmentisera och skära ned på den offentliga vården”, skriver hon.

Odeberg är starkt kritisk till att allt från primärvård till gynekologi har privatiserats genom Lagen om valfrihet, och att det har skett samtidigt som den offentliga vården tvingas spara stora pengar. Läckbergs satsning är ett exempel på det, menar hon.

6 dec
Läs mer om Framtidens sjukvård
Jerry Nadler under dagens debatt. POOL / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

”Ukrainas president hade pistol riktad mot huvudet”

Ordförande för representanthusets justitieutskott, demokraten Jerry Nadler, har kommenterat anklagelserna mot Donald Trump under den pågående debatten. Nadler menar att det är självklart att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Trump inte pressade honom att utreda den politiska motståndaren Joe Bidens son.

– Han hade en pistol mot huvudet, säger Nadler.

Han syftar på att Trump hotat att hålla tillbaka det militära stödet till Ukraina om Zelenskyj inte spelade med kring ”presidentens personliga politiska mål”.

Debatten handlar om hur punkterna mot Trump ska utformas. Senare i kväll kommer utskottet troligen att acceptera punkterna, vilket kommer att leda till att hela representanthuset röstar om Trumps framtid nästa vecka. Om representanthuset röstar ja till ett riksrättsåtal går frågan vidare till senaten.

2 tim
Representanthusets justitieutskott sammanträder. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Just nu: Republikanerna vill stryka åtalspunkter mot Trump – men röstas ner

Republikanerna och demokraterna som ingår i representanthusets justitieutskott drabbar nu samman i en debatt som blir helt avgörande för fortsättningen i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

Efter flera timmars debatt röstades utskottets medlemmar nej till ett tilläggsförslag som syftade till att stryka åtalspunkten om maktmissbruk. Punkten grundar sig i att Trump ska ha hållit tillbaka militärt stöd i syfte att utpressa Ukraina att utreda den politiska rivalen Joe Bidens son. Alla politiker röstade efter partilinjen. De 23 demokraterna röstade nej till tillägget och de 17 republikanerna röstade ja.

Republikanerna har därefter lagt fram ytterligare ett tilläggsförslag. Det handlar om att referensen till Joe Biden ska strykas ur de officiella dokumenten och att fokus i stället ska ligga på sonen Hunter Biden.

Efter debatten kommer utskottet troligen att acceptera punkterna, skriver CNN. Om det sker så kommer representanthuset att rösta om punkterna nästa vecka.

3 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ursula von der Leyen och Viktor Orbán. TT
Klimatmötet i Madrid

Nej till klimatneutralt mål: ”De fattiga ska inte betala”

Polen, Ungern och Tjeckien vänder sig emot EU:s mål om att vara en klimatneutral union år 2050, skriver AFP. De östeuropeiska länderna är beroende av kolet och menar att EU borde ta kostnaden för övergången till förnybart.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán menar att länderna måste få finansiella löften och att villkoren bakom dessa måste förhandlas fram, enligt Reuters.

– Vi kan inte tillåta att byråkrater i Bryssel får fattiga människor och fattiga länder att betala kostnaden för klimatförändringarna, säger Orbán.

3 tim
Isabella Lövin (MP) Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lövin: Behövs ett positivt budskap från Madridmötet

Att man inte har lyckats komma överens om svåra frågor på klimattoppmötet i Madrid visar en bristande tillit mellan länderna.

Det menar klimatminister Isabella Lövin, som samtidigt säger att euforin efter klimattoppmötet i Paris har försvunnit.

När man nu går in i mötets slutfas försöker en liten grupp med utvalda ministrar bryta dödläget och signalerna är försiktigt positiva kring att hitta en kompromiss för utsläppshandeln.

– Det här mötet behöver komma ut med ett positivt budskap om att hela världen är med på att vi ska leva upp till Parisavtalet. Det är det viktiga nu, säger Lövin.

Idag 13:13
Arkivbild: klimatminister Isabella Lövin (MP). Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera frågor skjuts upp på mötet: ”Är problematiskt”

Förhandlingarna om hur klimatrapporteringen ska gå till har kört fast på toppmötet i Madrid, rapporterar TT.

Enligt Parisavtalet ska alla länder rapportera sina utsläppsminskningar, men det har återstått för länderna att komma överens om exakt hur det ska gå till. Medan Sverige och andra vill ha ett transparent system har Kina och Saudiarabien sagt nej till det. Något som enligt TT kan tolkas som att de vill begränsa insynen.

En annan fråga som skjutits på framtiden är hur lång implementeringstid de nationella klimatplanerna ska ha.

– Det är problematiskt. Vi har ingen tid att förlora, så de här mindre och mer tekniska frågorna som vi skulle kunna klara av i år, de borde vi klara av, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till TT.

Idag 05:32
Läs mer om Klimatmötet i Madrid