Vincent Kompany och Mohamed Salah – två av lagens nyckelspelare i år. Bildbyrån
Sport

Nu avgörs allt – men laget som förlorar blir ändå bäst

Liverpool eller Manchester City – Premier League ska få en vinnare. För åttonde gången i ligans historia avgörs allt i den sista omgången, skriver BBC Sport.

Det är två lag som har imponerat. Manchester City leder ligan på 95 poäng och har vunnit 13 raka matcher. Tvåan Liverpool har vunnit åtta raka matcher och ligger på 94 poäng. De höga poängen garanterar att det förlorande laget kommer att bli den bästa tvåan någonsin i brittisk toppfotboll.

För att Liverpool ska lyckas måste man besegra sjundeplacerade Wolves och hoppas att City tappar poäng mot bottenlaget Brighton. Avsparken sker klockan 16.00 svensk tid.

Toppnyheter

Arkivbild: Ikeaanställda vid varuhuset i Kungens Kurva,  Huddinge. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ikeas framtid

Uppgift: Ikea presenterar ny organisation

Ikea presenterar vid ett stormöte under tisdagen en ny organisation för anställda inom globala funktioner som it, logistik och hr till följd av att personalstyrkan ska skäras ner med 7 500 personer globalt, skriver DN. Den nya organisationen uppges börja gälla från och med 1 juni, efter att medarbetarna fått ansöka till de nya tjänsterna.

I Sverige har 650 anställda varslats, men det kan också bli färre, säger presschefen Jakob Holmström till tidningen.

– Det vi vet säkert är att det inte blir fler, säger han.

Omorganisationen av Ikea blir den största i bolagets 75-åriga historia. Det skriver Sverigechefen Lena Herder i ett internt brev till de anställda efter Expressens uppgifter om de stora förändringarna inom koncernen.

Igår 20:46
Lena Herder  Ikea
Ikeas framtid

Ikea-chef i internt brev: Vi tvingas fatta svåra beslut

Omorganisationen av Ikea blir den största i bolagets 75-åriga historia. Det skriver Sverigechefen Lena Herder i ett internt brev till de anställda efter Expressens uppgifter om de stora förändringarna inom koncernen.

Bland annat skriver hon att de nu ”genomlyser alla delar av organisationen” för att effektivisera verksamheten. ”Vi vet att den förändring vi gör, i den storleksordningen, är förenad med att vi tvingas fatta beslut som inte alltid är lätta”, skriver Lena Herder i brevet som Expressen tagit del av.

Igår 20:46
Arkivbild. Abdeljalil Bounhar / TT NYHETSBYRÅN
Ikeas framtid

Källor: Turbulens på Ikea – ”överflödiga” sägs upp

Förändringsarbetet inom Ikea har skapat stor oro och turbulens inom koncernen. Det skriver Expressen och hänvisar till flera källor på olika nivåer i företaget.

Enligt tidningen visar interna dokument att personal tvingas söka om sina jobb och i många fall gå ner i lön. Andra ska bli utköpta med nio månadslöner när Ikea planerar att göra sig av med 7 500 personer globalt.

I ett dokument står det att ”överflödiga medarbetare” kommer att informeras en månad innan sista arbetsdagen.

– Det är väldigt, väldigt turbulent i organisationen nu. Peter Kamprad har inte samma känsla som sin pappa hur man hanterar personalen, säger en person med insyn till Expressen.

Igår 06:27
Läs mer om Ikeas framtid
Den nye FPÖ-ledaren Norbert Hofer/förbundskansler Sebastian Kurz och Socialdemokraternas ledare Pamela Rendi-Wagner. TT
Österrikes högergir

Analyser: Österrike står inför smutsig valrörelse

Sebastian Kurz var ansvarig för att släppa in högernationalistiska FPÖ i regeringen. Men han har på det stora hela klarat sig undan helskinnad, trots att en av hans FPÖ-ministrar lett till en av Österrikes största skandaler sedan andra världskriget, skriver Reuters i en analys.

Det blir ändå svårt att sitta kvar som förbundskansler efter nyvalet i september. Han får hoppas på att hans parti ÖVP kan bilda en koalition med liberala Neos, enligt Reuters.

Der Spiegels Maximilian Popp skriver att FPÖ och ÖVP utåt sett lovar att bedriva en schyst valkampanj. Men under ytan mullrar det, och det skulle inte förvåna om det börjar dyka upp illvilliga rykten om Kurz och hans privatliv under de kommande veckorna, tillägger han.

”Österrike står inför en smutsig valrörelse, på ett sätt som man aldrig tidigare gjort.”

Igår 21:31
Michael Gruber / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Österrikes högergir

Alla FPÖ-ministrar avgår efter ”Ibizaskandalen”

Alla ministrar från högerpopulistiska partiet FPÖ avgår efter ”Ibizaskandalen” i Österrike, uppger en partiföreträdare enligt AFP.

Tidigare meddelades det att inrikesminister Hebert Kickl (FPÖ) fått sparken. Samtliga FPÖ-ministrar hade lovat att avgå om Kickl tvingades lämna regeringen.

Skandalen briserade i fredags när tyska Der Spiegel publicerade en film som visade vice förbundskanslern och FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache kohandla med en kvinna som utger sig för att vara ryska. Han avgick kort efter att inspelningen släpptes.

Igår 17:30
Herbert Kickl Michael Gruber / TT NYHETSBYRÅN
Österrikes högergir

Österrikes inrikesminister får sparken efter skandalen

Österrikes inrikesminister Herbert Kickl får sparken, meddelar förbundskansler Sebastian Kurz enligt flera medier.

Kickl tillhör det högerpopulistiska partiet FPÖ som skakas av skandalen kring partiledaren Heinz-Christian Strache. Sedan Strache tvingats lämna är Kickl den mest erfarne FPÖ-politikern i regeringen.

– Jag har rekommenderat presidenten att sparka inrikesministern, säger Kurz enligt AFP.

Igår 16:55
Läs mer om Österrikes högergir

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Tomas Tobe/Heléne Fritzon. SVT
EU-valet 2019

Fritzon och Tobé rök ihop i debatt om kollektivavtal

Socialdemokraternas EU-kandidat Heléne Fritzon och Moderaternas dito Tomas Tobé möttes i SVT:s Toppkandidaterna i en debatt om arbetsmarknaden.

S vill ha en arbetsmarknad som går ut på att alla som kommer till Sverige för att arbeta ska göra det under svenska kollektivavtal.

– Där har ni röstat emot att svenska kollektivavtalet ska gälla på svensk mark, sa hon.

– Det stämmer inte, sa Tobé varpå en ordstrid bröt ut där kandidaterna flera gånger sa emot varandra.

– Det stämmer, och jag har faktiskt begärt fram protokollet för jag ser hur ni svänger nu. Precis som ni svänger när det gäller klimatfrågan och kärnkraftsfrågan, sa Fritzon varpå Tobé svarade:

– Vi kan läsa det tillsammans om du vill.

Igår 19:36
Alice Bah Kuhnke/Sara Skyttedal. TT
EU-valet 2019

MP och KD i bråk om miljön: ”Du far med osanning”

EU-kandidaterna Alice Bah Kuhnke (MP) och Sara Skyttedal (KD) började bråka mitt under TV4:s debatt om miljöpolitiken.

Båda partierna säger sig ta klimatförändringarna på största allvar, men medan MP vill ”investera sig in i framtiden” vill KD satsa på flygskatt och kärnkraft. KD har frågor som Bah Kuhnke säger inte ens ligger på EU:s bord att besluta om.

– Det är allvarligt. Dels för du väljarna bakom ljuset och dels är det sorgligt därför att det visar att ni inte har någon klimatpolitik. Ni är inte ens lagom, säger hon.

Skyttedal anklagar i sin tur Bah Kuhnke för att ge en falsk bild av verkligheten.

– EU ska kunna utveckla snabbare och ny kärnkraft. Din politik är inte förankrad i verkligheten eller i vetenskapen, säger Skyttedal och fortsätter:

– Du far med osanning gång på gång. Dina påståenden måste granskas.

Igår 21:36
Guy Verhofstadt/Matteo Salvini med bland andra Geert Wilders och Marine Le Pen. TT
EU-valet 2019

Guy Verhofstadt till attack: Salvini vill förstöra Europa

Den italienske inrikesministern Matteo Salvini och andra högerpopulister är lierade med Vladimir Putin och vill förstöra Europa. Det säger EU-parlamentarikern Guy Verhofstadt i ett videoinlägg på sitt Twitterkonto.

I inlägget utmanar Verhofstadt, som är ledare för parlamentets liberala grupp Alde, Salvini på debatt. Han kopplar också ihop italienaren med den skandalomsusade Heinz-Christian Strache i Österrike och andra högerpopulister i Europa.

– Sådana ledare är betalda av Putin och konspirerar med honom om att förstöra Europa, säger Verhofstadt.

Igår 20:18
Läs mer om EU-valet 2019