SKELLEFTEÅ 2017-10-26 Skellefteå tog storvinst i batterikampen. Illustration över hur Northvolts batterifabrik ska se ut. Northvolt / Northvolt.
Batterifabriken Northvolt

Northvolt har dragit in order på över 120 miljarder

Northvolt har dragit in flera betydande ordrar, skriver batteribolaget i ett pressmeddelande.

Det samlade ordervärdet uppgår till 123 miljarder kronor fram till 2030. En ”signifikant” del av kapaciteten i den kommande fabriken i Skellefteå är redan såld, uppger bolaget.

Northvolt ska också bygga en fabrik i tyska Sachsen, i samarbete med tyska Volkswagen.

I fabriken i Skellefteå ska en fullskalig produktion vara igång under 2021 – för den tyska fabriken gäller sent 2023 eller tidigt 2024, skriver Direkt.

Toppnyheter

 Malin Hallin, chef för hållbar utveckling på Preem. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Preem: Vi får se hur det påverkar processen framåt

Mark- och miljööverdomstolen kommer att ta upp överklagan mot Preems utbyggnad till prövning. Till SVT Nyheter säger Preem att man inte vill uttala sig om prövningstillståndet ännu.

– Vi tar god tid på oss att läsa igenom det här och sen får vi se hur det påverkar processen framåt, säger Ludwig Kollberg, tillförordnad presschef på Preem till SVT.

I november gav Mark- och miljödomstolen i Vänersborg byggnationen grönt ljus men detta överklagades av runt 100 privatpersoner och miljöorganisationer.

2 tim
Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domstol tar upp Preems utbyggnadsplaner

Mark- och miljööverdomstolen tar upp överklagan mot Preems utbyggnad i Lysekil, meddelar domstolen i ett pressmeddelande. Prövningen kan ta lång tid då domstolen bland annat kan vilja begära ytterligare dokument och hålla ytterligare förhandlingar. Det rapporterar SVT.

Domstolen planerar att avgöra fallet i början av 2020.

Beskedet följer på att Mark- och miljödomstolen i Vänersborg gav byggnationen grönt ljus i november månad, vilket sedan överklagades av runt 100 privatpersoner och miljöorganisationer.

Enligt Preem skulle utbyggnaden fördubbla företagets utsläpp och Naturskyddsföreningen har varnat för att raffinaderiet skulle kunna bli Sveriges enskilt största utsläppskälla.

Mark- och miljööverdomstolen är inte sista instans och domstolens beslut är möjligt att överklaga till Högsta domstolen.

2 tim
Valentina Petrova / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Klimatmålen: Fördubbling av diesel- och bensinpriset krävs

De beslut och styrmedel som idag ligger och som har målsättningen att minska utsläppen av koldioxid från transportsektorn (exklusive flyg) med 70 procent mellan åren 2010 och 2030 kommer inte att räcka.

Det skriver Per Kågeson, fil dr i energi- och miljösystemanalys, i rapporten Klimatmål på villovägar?, som ges ut av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO).

För att nå målet måste betydligt mer drastiska åtgärder till. Bland annat så krävs det mer än en fördubbling av priset på diesel och bensin, eller att man sätter ett bindande tak för utsläppen som stegvis sänks till motsvarande 30 procent av 2010 års nivå, skriver Kågeson.

Bara för att komma ned på en minskning med 45 procent av utsläppen krävs det radikala åtgärder som en fortsatt höjning av drivmedelskatterna på 2 procent per år, samt en skärpt beskattning av förmånsbilar och förmånsparkering.

Riksdagen behöver också besluta om premier till ellastbilar och staten måste genom lagstiftning se till att alla berörda parter tar ansvar för laddinfrastrukturens utbyggnad och att elnäten förstärks.

Staten bör också finansiera elektrifieringen av delar av motorvägnätet så att de kan tas i drift senast 2025.

1 tim
Läs mer om Klimatomställningen
Nyamko Sabuni Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Sabunis seger klar – om ombud följer medlemmar

De länsförbund som har ställt sig bakom Nyamko Sabuni kommer att ha 110 ombud på plats när den nya L-ledaren utses i slutet av månaden, visar Dagens Nyheters genomgång. Om de röstar som medlemmarna ser Sabuni ut att ta hem segern då det bara krävs stöd från 92 ombud.

Men ombuden är fria att rösta som de själva vill, därför är det än så länge ovisst vem som utses till partiets nya ledare.

– De är i princip fria att rösta som de vill men samtidigt förutsätts de följa förbunden, sa valberedningens ordförande Olle Schmidt till tidningen förra veckan.

39 min
Nyamko Sabuni t.v Erik Ullenhag t.h. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ullenhag vann omröstning men Dalarna backar Sabuni

Med en marginal på bara 1,5 procentenheter segrade Erik Ullenhag över Nyamko Sabuni när L-medlemmarna i Dalarna höll sin rådgivande omröstning om vem som ska ta över ledarskapet i L, rapporterar lokala medier. Men trots det väljer länsförbundet att nominera Nyamko Sabuni. Anledningen är att förbundsstyrelsen föredrar henne före Ullenhag.

I helgen och slutet av förra veckan vann Nyamko Sabuni i ett flertal rådgivande medlemsomröstningar, bland annat i de tungt vägande distrikten Skåne och Västsverige som har beslutat att nominera henne.

5 tim
Nyamko Sabuni. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni tar hem ytterligare tre distrikt – och tackar

Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni får stöd av ytterligare tre länsförbund: Gotland, Västerbotten och Jönköping. Detta efter att de tunga distrikten Västsverige och Skåne gett henne sitt stöd.

Nu kommenterar hon själv dagens besked i ett Facebookinlägg.

”Tillsammans som ett lag skapar vi ett starkare parti med många profiler. Stort tack”, skriver hon enligt Expressen.

Samtidigt säger hennes motståndare Erik Ullenhag till tidningen att han är tacksam för det stöd han hittills fått.

Igår 18:56
Läs mer om Liberalernas framtid
Ebba Busch Thor (KD). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

”Strama åt migrationen till våra grannländers nivå”

Sverige bör strama åt migrationen till våra grannländers nivå, skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor och KD:s migrationspolitiska talesperson Hans Eklind på SvD Debatt. Det skulle enligt dem innebära att söktrycket av asylansökningar minskar med omkring 70 procent jämfört med i dag.

KD är kritiskt till att Sverige ännu en gång står inför en situation där en tillfällig lag ska ersätta den redan tillfälliga lagen och vill i stället se en långsiktig och hållbar migrationspolitik.

”Därför upprepar vi återigen kravet till Stefan Löfven: Låt den parlamentariska utredningen få uppdraget att se över alla delar av utlänningslagen som har bäring på migrationspolitiken så att Sverige kan få en hållbar, human migrationspolitik som är i harmoni med vår närmaste omvärld.”

Igår 15:17
Ebba Busch Thor (KD) och Stefan Löfven (S) t.v. Martin Hallander (KDU) t.h. TT/KDU
undefined

KDU besviket på egna partiet: ”Rösta nej”

KDU är kritiska till att moderpartiet kommer att ställa sig bakom ett regeringsförslag om ökad anhöriginvandring som riksdagen beslutar om på tisdag. Partiets riksdagsledamöter uppmanas därför att rösta nej till förslaget i en debattartikel av KDU-ordföranden Martin Hallander i Aftonbladet.

Att L och C stödjer förslaget är inte förvånande, menar han. ”Däremot är vi besvikna över att vårt eget parti väljer att stödja det med tanke på vilka risker det innebär för Sverige”, skriver Hallander.

Han skriver att ungdomsförbundet inte anser familjeåterföreningar vara principiellt fel, men menar att Sverige först måste ha en mer kontrollerad och hållbar migration än i dag.

2 tim
Johansson. Arkiv. Susanna Pettersson Öste/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johansson: Kommitté ska utreda ny migrationspolitik

Justitieminister Morgan Johansson (S) tillsätter en utredning om den framtida migrationspolitiken. Det meddelade han på en pressträff under fredagen.

– Utgångspunkten är att migrationspolitiken ska vara långsiktigt hållbar, human, rättssäker och effektiv, säger han.

I januariavtalet kom regeringspartierna överens med C och L om att den parlamentariska kommittén skulle tillsättas.

Kommittén ska bland annat ta ställning till om skyddsbehövande ska få tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd och hur långa de tillfälliga tillstånden i så fall ska vara. Syftet är att ta fram den nya lag som ska börja gälla i juli 2021, då den nuvarande tillfälliga lagen är tänkt att upphöra.

14 jun
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Människor sover på gatan i Hongkong i protest.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Tyst om Hongkong-protester i Fastlandskina

I statliga medier i Kina är det tyst om protesterna i Hongkong, skriver AFP.

De medier som rapporterar om kritiken mot lagförslaget att utlämna Hongkongs invånare till Fastlandskina nämner knappt de massiva folkliga protesterna som pågår på Hongkongs gator.

I stället rapporterar medierna främst om att Hongkongs ledare Carrie Lam pausat införandet av lagen och att hon kommer ta frågan vidare. I kommunistpartiets tidning Folkets Dagblad skrivs till och med att de flesta Hongkongbor står bakom lagförslaget.

6 tim
Margot Wallström  TT
undefined

Wallström: Oväntat för Kina att så många demonstrerar

Det är nog oväntat för Kina att så många demonstrerar i Hongkong, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till Sveriges Radio.

– Det finns hopp om att man ska inse att man behöver folkets stöd för det man gör, säger hon.

I Hongkong pågår massiva protester mot ett lagförslag om att invånare i Hongkong ska kunna utlämnas till Kina i rättsprocesser.

Av TT får Wallström frågan om de senaste händelserna kommer att få några konsekvenser även för den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai.

– Det vågar jag inte gissa om, utan vi fortsätter att jobba med hans fall och gör allt vi kan för att få honom fri, säger hon på plats i Luxemburg för ett möte med EU:s utrikesministrar.

3 tim
Demonstranter/Carrie Lam. TT
undefined

Hongkongs ledning ber om ursäkt: ”Lovar att lyssna”

Hongkongs ledare Carrie Lam ber nu om ursäkt för att hennes administration försökte driva igenom den kritiserade lagen som skulle göra det lättare att lämna ut Hongkong-bor till Kina, skriver AFP.

I ett uttalande skriver Lam att ledningen medger att hanteringen av den nya lagen har haft brister som lett till konflikt och stort missnöje bland många medborgare.

”Ledningen ber medborgarna om ursäkt lovar att ärligt och ödmjukt lyssna på kritiken”, står det i uttalandet.

Enligt Sky News kommer det kriterade lagförslaget nu att skrotas helt.

Igår 13:37
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens transporter

Därför är tåget inte så klimatsmart som du tror

Tåggrupper i sociala medier har blivit allt populärare i jakten på alternativ till flygandet. Inför sommarsemestern väljer allt fler tåget som en klimatsmart transport. Men riktigt så enkelt är det inte, enligt Vetandets värld i Sveriges Radio.
I vissa europeiska länder kommer tågets elektricitet från koleldade kraftverk, i andra är det dieseltåg som dominerar.

— När det gäller tåget så är en viktig skillnad om det är eltåg eller dieseltåg. Dieseltåget har ju mycket högre utsläpp än eltåg. Det är det ena. Och det andra är hur elen är producerad, säger Jörgen Larsson, konsumtionsforskare på Chalmers, till Sveriges Radio.
Han fortsätter:

— Åker du tåg i Norden så kommer elen från den nordiska elmarknaden med låga utsläpp, och för resten av Europa så är det högre utsläpp på grund av att man använder mer kol och naturgas för att göra el där.
En resa för två tur och retur Malmö-Paris med flyg innebär ett utsläpp av 340 kg , att jämföra med 87 kg. Om däremot alla tåg var lika klimatanpassade som tågen i Sverige, Norge och Finland skulle det bara släppas ut 34 kg, skriver Sveriges Radio.

2 tim
Ett problem är att sparkcyklarna ligger överallt menar S i Malmö. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hårdare regler för elsparkcyklar även i Malmö

I Stockholm och Göteborg finns det planer på att reglera hur elsparkcyklar får användas. Nu kan även Malmö få skärpta regler. Trafiknämnden väntas fatta beslut fattas till hösten. Bland annat vill de se över var sparkcyklarna får parkeras.

– Den här regleringen är även för att malmöborna ska se mer positivt på elskotrarna. Låt människor få använda dom, men med ansvar. Som det är nu är det många som bara tycker de är i vägen. Att få mer ordning gynnar både näringen och staden, säger Andreas Schönström (S) ordförande i trafiknämnden.

Frågan har lyfts efter att en ung man dog i en elsparkcykelolycka i Helsingborg.

14 jun
Läs mer om Framtidens transporter
TT
Förändringarna på spelmarknaden

Nätcasino kan utnyttjas för terrorfinansiering

Spelinspektionens granskning av Safeent, som driver nätkasinot Ninja Casino, visade att det fanns stora risker att deras spelplattformar skulle kunna utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism. Det skriver Spelinspektionen i utredningen.

Bolaget har haft dålig koll på sina användare och var pengarna, som spelas med på sina plattformar, har haft för ursprung. Samtliga kunder har bedömts som lågrisk av bolaget vilket kritiseras av Spelinspektionen.

Safeent menar att då ingen av deras kunder i Sverige har haft PEP-status (person i politiskt utsatt ställning) så kunde de bedömas som lågrisk. Dessutom förklarar bolaget att deras plattformar inte tillåter anonyma konton och direktöverföringar mellan konton, vilket de menar skulle motverka olagligt utnyttjande av deras nätkasinon.

3 tim
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ninja Casinos vd: Vi är överraskade av beslutet

Global Gamings vd Tobias Fagerlund, vars dotterbolag driver Ninja Casino, överraskades av Spelinspektionens beslut att dra in bolagets spellicens.

– Att det här skulle bli utkomsten kunde vi inte föreställa oss, säger Tobias Fagerhult till Direkt.

Bolaget har i samband med utredningen lovat att de ska vidta åtgärder för att rätta till bristerna som myndigheten hade anmärkt på. Men enligt Spelinspektionen var detta inte tillräckligt och licensen drogs därmed in under måndagsförmiddagen.

Global Gaming har nu möjlighet att överklaga hela eller delar av myndighetens beslut.

2 tim
Camilla Rosenberg, generaldirektör och Johan Röhr, chefsjurist på Spelinspektionen TT
undefined

Spelinspektionen stoppar Ninja Casino omedelbart

Global Gamings dotterbolag Safeent som driver nätkasinot Ninja Casino får indragen spellicens från Spelinspektionen efter att ha brutit mot spellagen, rapporterar Direkt. Myndighetens granskningen upptäckte ”allvarliga brister” i bland annat spelansvaret och bristande åtgärder mot penningtvätt, menar Spelinspektionen.

Bolaget har låtit kunder spela bort mycket pengar på kort tid och därmed brustit i omsorgsplikten, menar Spelinspektionen.

Spellicensen dras in omedelbart. Det är första gången Spelinspektionen återkallar en licens.

4 tim
Läs mer om Förändringarna på spelmarknaden