Norska laxjätten: Allt blir svårare utan EU
Klimatomställningen, brexit och politiska handelshinder är bara några av utmaningarna för den norska laxodlingsjätten Grieg Seafood ASA. ”Och allt försvåras av att vi inte är med i EU”, säger Per Grieg, styrelseordförande, till fPlus.
– Vi är just nu mitt uppe i en spännande omställning. Med hjälp av ny teknik kan vi utveckla vår verksamhet för att göra den mer hållbar, säger Per Grieg, styrelseordförande i den norska laxodlingsjätten Grieg Seafood.
Han tror att hälsosam fisk, ett renare hav och ekonomisk vinst inte är motsättningar utan snarare en del av omställningen till ett hållbart samhälle. Per Grieg utsågs nyligen till Norges främsta entreprenör av EY.
Grieg Seafood, grundades 1992 och är just nu världens sjunde största fiskodlingsföretag, som specialiserat sig på atlantisk lax. 2020 är målet att producera 100 000 ton rensad fisk till utvalda kunder.
AI ska minska klimatpåverkan
Laxodlingarna finns i Finnmark och Rogaland i Norge, British Columbia i Kanada och Shetland i Storbritannien, och huvudkontoret är i Bergen, Norge.
De senaste två åren har Grieg Seafood storsatsat på digitaliseringen för att göra produktionen mer effektiv och hållbar. Bland annat använder man sig av big data och artficiell intelligens för att minska klimatpåverkan och göra verksamheten mer resurseffektiv.
– Bland annat har vi börjat implementera teknologi som gör att vi kan analysera vattenkvaliteten och hur fisken mår.
Det finns nu en rad utmaningar framöver, menar Per Grieg. Förutom klimatomställningen är det politiska handelshinder och en ökande osäkerhet i omvärlden, som oroar.
– Vi är just nu väldigt oroade inför brexit. Vi kommer antagligen att få veterinärkontroller och andra typer av nya kontroller som kommer att bidra till en administrativ börda, säger han och fortsätter:
– Vi som alla andra vill ju se så mycket frihandel som möjligt. Det är oroväckande när det tillkommer fler och fler handelshinder runt om i världen.
Allt bli svårare utan EU
Att Norge inte är med i EU har alltid varit dåligt för de norska företagen, mest inom skaldjur och fiske som är utanför EES-avtalen, menar Per Grieg. Norges export motsvarade 2018 38 procent av BNP. Det kan jämföras med Sverige som exporterar varor och tjänster till ett värde som motsvarar 47 procent av BNP.
– Det har egentligen alltid varit dåligt att vi varit utanför EU. För trots att vi har en del avtal som gör att vi kan exportera till andra EU-länder är det framförallt svårt på den globala arenan. Om vi skulle vara med i EU skulle det betyda jättemycket för hela det norska näringslivet. Allt försvåras av att vi inte är med i EU.
En ny marknad som öppnats är den stora kinesiska. Detta efter att Kina 2010 klippte banden till Norge efter att landets Nobelkommitté delat ut fredspriset till den fängslade dissidenten Liu Xiaobo. Att Grieg Seafood nu kan exportera till den stora marknaden är positivt för bolaget, menar Per Grieg.
– Det är en stor global marknad för odlad lax vilket är bra för oss. Men överlag är det olyckligt att politiska skeenden ska påverka vår verksamhet så mycket.