Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det globala entreprenörskapet

Norska laxjätten: Allt blir svårare utan EU

Klimatomställningen, brexit och politiska handelshinder är bara några av utmaningarna för den norska laxodlingsjätten Grieg Seafood ASA. ”Och allt försvåras av att vi inte är med i EU”, säger Per Grieg, styrelseordförande, till fPlus.

– Vi är just nu mitt uppe i en spännande omställning. Med hjälp av ny teknik kan vi utveckla vår verksamhet för att göra den mer hållbar, säger Per Grieg, styrelseordförande i den norska laxodlingsjätten Grieg Seafood.

Han tror att hälsosam fisk, ett renare hav och ekonomisk vinst inte är motsättningar utan snarare en del av omställningen till ett hållbart samhälle. Per Grieg utsågs nyligen till Norges främsta entreprenör av EY.

Grieg Seafood, grundades 1992 och är just nu världens sjunde största fiskodlingsföretag, som specialiserat sig på atlantisk lax. 2020 är målet att producera 100 000 ton rensad fisk till utvalda kunder.

AI ska minska klimatpåverkan

Laxodlingarna finns i Finnmark och Rogaland i Norge, British Columbia i Kanada och Shetland i Storbritannien, och huvudkontoret är i Bergen, Norge.

De senaste två åren har Grieg Seafood storsatsat på digitaliseringen för att göra produktionen mer effektiv och hållbar. Bland annat använder man sig av big data och artficiell intelligens för att minska klimatpåverkan och göra verksamheten mer resurseffektiv.

– Bland annat har vi börjat implementera teknologi som gör att vi kan analysera vattenkvaliteten och hur fisken mår.

Det finns nu en rad utmaningar framöver, menar Per Grieg. Förutom klimatomställningen är det politiska handelshinder och en ökande osäkerhet i omvärlden, som oroar.

– Vi är just nu väldigt oroade inför brexit. Vi kommer antagligen att få veterinärkontroller och andra typer av nya kontroller som kommer att bidra till en administrativ börda, säger han och fortsätter:

– Vi som alla andra vill ju se så mycket frihandel som möjligt. Det är oroväckande när det tillkommer fler och fler handelshinder runt om i världen.

Allt bli svårare utan EU

Att Norge inte är med i EU har alltid varit dåligt för de norska företagen, mest inom skaldjur och fiske som är utanför EES-avtalen, menar Per Grieg. Norges export motsvarade 2018 38 procent av BNP. Det kan jämföras med Sverige som exporterar varor och tjänster till ett värde som motsvarar 47 procent av BNP.

– Det har egentligen alltid varit dåligt att vi varit utanför EU. För trots att vi har en del avtal som gör att vi kan exportera till andra EU-länder är det framförallt svårt på den globala arenan. Om vi skulle vara med i EU skulle det betyda jättemycket för hela det norska näringslivet. Allt försvåras av att vi inte är med i EU.

En ny marknad som öppnats är den stora kinesiska. Detta efter att Kina 2010 klippte banden till Norge efter att landets Nobelkommitté delat ut fredspriset till den fängslade dissidenten Liu Xiaobo. Att Grieg Seafood nu kan exportera till den stora marknaden är positivt för bolaget, menar Per Grieg.

– Det är en stor global marknad för odlad lax vilket är bra för oss. Men överlag är det olyckligt att politiska skeenden ska påverka vår verksamhet så mycket.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

4 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

6 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

5 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer