Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det globala entreprenörskapet

Norska laxjätten: Allt blir svårare utan EU

Klimatomställningen, brexit och politiska handelshinder är bara några av utmaningarna för den norska laxodlingsjätten Grieg Seafood ASA. ”Och allt försvåras av att vi inte är med i EU”, säger Per Grieg, styrelseordförande, till fPlus.

– Vi är just nu mitt uppe i en spännande omställning. Med hjälp av ny teknik kan vi utveckla vår verksamhet för att göra den mer hållbar, säger Per Grieg, styrelseordförande i den norska laxodlingsjätten Grieg Seafood.

Han tror att hälsosam fisk, ett renare hav och ekonomisk vinst inte är motsättningar utan snarare en del av omställningen till ett hållbart samhälle. Per Grieg utsågs nyligen till Norges främsta entreprenör av EY.

Grieg Seafood, grundades 1992 och är just nu världens sjunde största fiskodlingsföretag, som specialiserat sig på atlantisk lax. 2020 är målet att producera 100 000 ton rensad fisk till utvalda kunder.

AI ska minska klimatpåverkan

Laxodlingarna finns i Finnmark och Rogaland i Norge, British Columbia i Kanada och Shetland i Storbritannien, och huvudkontoret är i Bergen, Norge.

De senaste två åren har Grieg Seafood storsatsat på digitaliseringen för att göra produktionen mer effektiv och hållbar. Bland annat använder man sig av big data och artficiell intelligens för att minska klimatpåverkan och göra verksamheten mer resurseffektiv.

– Bland annat har vi börjat implementera teknologi som gör att vi kan analysera vattenkvaliteten och hur fisken mår.

Det finns nu en rad utmaningar framöver, menar Per Grieg. Förutom klimatomställningen är det politiska handelshinder och en ökande osäkerhet i omvärlden, som oroar.

– Vi är just nu väldigt oroade inför brexit. Vi kommer antagligen att få veterinärkontroller och andra typer av nya kontroller som kommer att bidra till en administrativ börda, säger han och fortsätter:

– Vi som alla andra vill ju se så mycket frihandel som möjligt. Det är oroväckande när det tillkommer fler och fler handelshinder runt om i världen.

Allt bli svårare utan EU

Att Norge inte är med i EU har alltid varit dåligt för de norska företagen, mest inom skaldjur och fiske som är utanför EES-avtalen, menar Per Grieg. Norges export motsvarade 2018 38 procent av BNP. Det kan jämföras med Sverige som exporterar varor och tjänster till ett värde som motsvarar 47 procent av BNP.

– Det har egentligen alltid varit dåligt att vi varit utanför EU. För trots att vi har en del avtal som gör att vi kan exportera till andra EU-länder är det framförallt svårt på den globala arenan. Om vi skulle vara med i EU skulle det betyda jättemycket för hela det norska näringslivet. Allt försvåras av att vi inte är med i EU.

En ny marknad som öppnats är den stora kinesiska. Detta efter att Kina 2010 klippte banden till Norge efter att landets Nobelkommitté delat ut fredspriset till den fängslade dissidenten Liu Xiaobo. Att Grieg Seafood nu kan exportera till den stora marknaden är positivt för bolaget, menar Per Grieg.

– Det är en stor global marknad för odlad lax vilket är bra för oss. Men överlag är det olyckligt att politiska skeenden ska påverka vår verksamhet så mycket.

Toppnyheter

Donald Trump. TT.
Trumps Amerika

Trump: Diskussion om sänkt skatt pågått länge

USA:s president Donald Trump hävdar att han kan sänka kapitalskatten utan kongressens medgivande. Det rapporterar Bloomberg.

Metoden för att göra detta skulle vara att justera kapitalvinster för inflation.

– Vi har talat om att indexera under en längre tid, sa Donald Trump vid en presskonferens i Vita huset på tisdagskvällen och fortsatte:

– Många människor gillar tanken och det kan göra väldigt lätt, det kan göras direkt av mig.

Trumps uttalande kommer efter att The Washington Post tidigare under dagen rapporterat att Trumpadministrationen överväger sänkningar av löneskatten för att boosta den nedåtgående ekonomin.

Men Trump dementerar att landet skulle vara på väg in i en recession. Vi är ”väldigt långt från en recession” och skattesänkningarna har diskuterats under en tid, sa han.

1 tim
Trumps tweet och Donald Trump. Twitter/AP/TT
undefined

Trumps bild: Jag lovar att inte göra så mot Grönland

USA:s president Donald Trump har lagt upp en bild föreställande en skyskrapa med Trumps namn på toppen inklippt på Grönland på Twitter. I inlägget skriver han att han ”lovar att inte göra så mot Grönland”.

Bilden kommer efter att Trump visat intresse för att köpa Grönland, ett tilltag som varken Grönland eller Danmark varit särskilt roade av. Presidenten har dock sagt att ett eventuelt köp inte ligger överst på prio-listan, skriver The Guardian.

Idag 05:41
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild TT
Den svenska kronan

Analys: Partierna avgör krisande kronans framtid

Riksdagens partier avgör den svenska kronans framtid, skriver SvD Näringslivs Louise Andrén Meiton efter att kronan under tisdagen nått sin lägsta nivå mot dollarn på 17 år.

”Sedan Riksbanken blev självständig har många politiker tassat på tå för att inte riskera att klampa in och påverka oberoendet. Men snart måste de faktiskt bestämma sig”, skriver Andrén Meiton.

Hon skriver att det blivit något av en svensk paradgren att försvaga valutan för att hjälpa kronan, men frågar sig nu om ”forntida valutadopning verkligen är framtidens melodi”.

På längre sikt borde den utbombade svenska kronan kunna repa sig, skrev Dagens Industris Johanna Jeansson i lördags. Hon menar att kronan är en av de mest undervärderade valutorna just nu.

”Mätt mot ett handelsvägt index är den svenska valutan cirka 10 procent svagare jämfört med de senaste tjugo årens trend”, skrev Jeansson.

5 tim
Läs mer om Den svenska kronan
Guiseppe Conte anländer till mötet med president Sergio Mattarella. Massimo Percossi / TT NYHETSBYRÅN
Italiens nya regering

Presidenten godtar avgång – inleder samtal för lösning

Italiens president Sergio Mattarella har godkänt premiärminister Giuseppe Contes avgångsbegäran och kommer att påbörja överläggningar med partiledare i morgon i ett försök att hitta en lösning på krisen. Det uppger hans kontor enligt Reuters.

Presidenten har bett Conte att vara kvar i sin tjänst för att bedriva det vardagliga regeringsarbetet medan samtalen pågår.

Mötena med partiledarna kommer att pågå onsdag samt torsdag.

2 tim
Matteo Salvini i mitten. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Contes avgång var ett direkt slag mot Salvini

Italienska regeringar har en tendens att splittras, så frågan är om den som tar över efter att premiärminister Giuseppe Conte avgått kommer att vara längre? undrar Washington Posts Adam Taylor i en analys.

Att Conte självmant valde att avgå kan tolkas som ett direkt slag mot vice premiärminister Matteo Salvini vars mål är ett nyval, skriver han. Enligt Taylor kan agerandet leda till att Femstjärnerörelsen försöker få till samarbete med Demokratiska partiet eller Forza Italia för att slippa nyval.

Under sitt tal till senaten valde Conte att gå hårt åt Salvini som han menade har ”ansvarslöst” satt landet i kris. ”Med tanke på Italiens meritlista ser den förutsägelsen ut att vara säker”, skriver Taylor.

SVT:s Jennifer Wegerup skriver i en analys att regeringskrisen öppnat en rad alternativ – men att det oavsett vad kommer leda till en kamp utan dess like. Detta då det finns flera mindre partier som skulle kunna bilda en rad olika koalitioner, skriver hon.

”Frågan är vad president Mattarella nu kommer att göra.”

4 tim
Matteo Salvini/Giuseppe Conte. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Salvini: Redo att skjuta på nyval tills budgeten är klar

Lega-ledaren Matteo Salvini är redo att hålla koalitionsregeringen vid liv tills budgeten för 2020 godkänts innan landet går till nyval. Det säger vice premiärministern enligt Reuters.

Tidigare i dag meddelade premiärminister Giuseppe Conte sin avgång. Han kallade Salvinis agerande att utlösa den här konflikten för ”ansvarslöst”.

Nu är det upp till presidenten att välja mellan att utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering. Enligt statsvetaren Fabio Cristiano tyder allt på att det är möjligt med en ny regeringsbildning – utan att ett nyval behöver hållas, skriver TT.

Idag 16:06
Läs mer om Italiens nya regering
Ulf Kristersson.  Naina Helèn Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elbristen

M: Sverige behöver en ny energikommission

För att Sverige ska nå upp till sina ambitiösa klimatmål och leva upp till Parisavtalet behövs en långsiktig energipolitik som både kan tillgodose en ökad efterfrågan på el och radikalt sänka utsläppen. Det skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered på SvD Debatt.

De föreslår att Sverige inför en ny energikommission, som bör tillsättas omgående och arbeta under tolv månader för att sedan lämna underlag till en uppdaterad och bred politisk överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken.

”Vi riktar oss i första hand till de partier som ser att basen i Sveriges långsiktiga energipolitik måste utgöras av förnybart och kärnkraft”, skriver Kristersson och Hjälmered.

2 tim
undefined

Eon larmar: Risk för akut elbrist ökar

Den tyska energikoncernen Eon varnar för att risken för akut elbrist ökat ytterligare, rapporterar Dagens Industri.

– Läget för den svenska elförsörjningen är oerhört allvarligt. Och tyvärr har det förvärrats ytterligare bara under sommaren. Anledningen är bland annat att regeringen trots varningssignalerna om allvarliga konsekvenser chockhöjt skatten på kraftvärme nu i augusti, säger Johan Mörnstam, vd för Eon Energidistribution till DI.

Enligt Johan Mörnstam, tvingas koncernen att lägga ned hela elproduktionen i Heleneholmsverket i Malmö.

Idag 15:51
Läs mer om Den akuta elbristen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer