Johan Norberg, Från min horisont
I flödet

Norberg: Oxfam vilseleder om välståndet

”Rikaste blir rikare och fattigaste blir fattigare”, larmade Sveriges Radio häromdagen. Det bekräftar en känsla många har, att världen blir en mer ojämlik och orättvis plats. Den här gången baserades rubriken på en rapport från hjälporganisationen Oxfam, som noterade att vi får allt fler och rikare miljardärer, medan tillgångarna för den fattigaste hälften av världens befolkning minskade förra året med hela 11 procent.

Det finns två regler att hålla sig till när någon rapporterar att de rika blir rikare och de fattiga fattigare. Den första är att kolla källan. Den andra är att om den kollen visar att uppgifterna kommer från Oxfam så kan man kasta den i papperskorgen. Få organisationer har en så konsekvent ovana att vilseleda om världens välstånd.

Faktum är att fattigdomen minskar dramatiskt oavsett vilket fattigdomsmått man använder. Enligt FN:s och Världsbankens mått på extrem fattigdom har den minskat från 18,1 till 8,6 procent mellan 2008 och 2018. Det är det största ekonomiska lyftet i historien.    

Så hur kan Oxfam få det till att de fattiga blir fattigare? Till att börja med bortser de från inkomster och konsumtion, och räknar bara finansiella tillgångar, vilket de fattiga sällan har – ofta har de inte ens ett bankkonto. Och även om vissa har det blir det inte mycket kvar sammanlagt när man drar av alla skulder de har från denna summa.

Det gör att Oxfam varje år kan chocka journalister genom att säga att en enda miljardär äger mer än två miljarder människor tillsammans. Problemet med resonemanget är bara att även min dotter – som äger ungefär 500 kronor – äger mer än två miljarder människor tillsammans, eftersom dessa två miljarder inte har några finansiella nettotillgångar alls.

Det är rörande att Oxfam oroar sig så för den gruppen

Och som om det inte skulle räcka låter Oxfam dessutom bli att justera dessa siffror för lokal köpkraft – vad det kan köpa för varor och tjänster i den lokala ekonomin. Det kan låta tekniskt, men det är en justering som är viktig för att se vilken levnadsstandard människor faktiskt har, och inte bara hur deras valuta går på världsmarknaderna. Genom att strunta i det slår växelkursförändringar igenom med full kraft.

Enda skälet till att den fattigaste hälften av världens befolkning enligt Oxfam blev 11 procent fattigare förra året är att dollarkursen steg snabbt, och samma summa i lokal valuta köper betydligt mindre dollar i dag än för ett år sedan. Det förändrar inte hur mycket lokala varor och tjänster man kan köpa, men blir ett stort problem för den som ska semestra i de kaliforniska vindistrikten eller investera på New York-börsen. Det är rörande att Oxfam oroar sig så för den gruppen.

Om man i stället tittar på faktisk levnadsstandard, så är forskarna eniga om att motsatt samband gäller: för första gången sedan den industriella revolutionen minskar den internationella ojämlikheten just nu, i den globala kapitalismens epok.

Två svenska ekonomer, Olle Hammar och Daniel Waldenström, undersökte nyligen den globala ojämlikheten i löneersättning 1970-2018, och deras slutsats är att ginikoefficienten – det vanligaste sättet att mäta ojämlikhet – var hög och stabil fram till millennieskiftet, men sedan hände något historiskt:   

”Minskningen ägde rum under 2000- och 2010-talen, då den globala ginikoefficienten minskade med 15 punkter (från 65 till 50) och inkomstandelen för den fattigaste hälften av världens befolkning mer än fördubblades (från 9 till 19 procent).” 

De rika blir rikare OCH de fattiga blir rikare – men de fattiga blir det snabbare än de rika. Oxfam på huvudet.

Räkna bara inte med att det någonsin kommer tillfredsställa dem som hatar rikedom mer än de hatar fattigdom.

Toppnyheter

Jonathan Brady / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

Theresa May: Kommer inte lämna EU senare än 30 juni

Storbritannien har bett EU om att få skjuta upp brexit till 30 juni – men Theresa May är inte beredd att skjuta upp utträdet längre än så. Det sa hon i ett anförande vid 10 Downing Street i London i kväll.

– Jag kommer att fortsätta jobba natt och dag, sa hon under pressträffen.

Hon förstår att många britter är trötta på alla de politiska turerna kring EU-utträdet. Hon uppmanar nu landets parlamentariker att bestämma sig.

1 tim
Donald Tusk. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

Donald Tusk villkorar Mays begäran om förlängning

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk gjorde ett kort uttalande på en presskonferens på onsdagseftermiddagen, efter att ha bekräftat att han tagit emot Mays begäran om att förlänga brexit till 30 juni.

– Jag tror att en kort förlängning kan vara möjlig, men den kommer att vara villkorad av att parlamentet antar Mays avtal, säger han.

Donald Tusk baserade sin bedömning på konsultationer med de 27 EU-ledarna. Detta betyder att EU-toppmötet på torsdag-fredag bör kunna godkänna Mays begäran.

Men enligt ett läckt dokument till Financial Times väntas EU göra hårt motstånd mot en förlängning. Enligt Bloomberg kan EU:s besked dröja till nästa vecka.

EU-kommissionen säger enligt BBC att Storbritannien måste delta i valet till EU-parlamentet den 23 maj, om de skjuter på utträdet till den 30 juni.

Frankrikes utrikesminister vill ha garantier för att Mays strategi är trovärdig.

5 tim
Premiärminister Theresa May. Tim Ireland/AP/TT
Brexit - förhandlingarna

May till EU: Jag begär att brexit skjuts upp till 30 juni

Storbritannien har i dag ansökt om att tiden till utträdet ur EU förlängs från 29 mars till den 30 juni. Det säger premiärminister Theresa May i det brittiska parlamentet, enligt AFP.

May säger att hon har lämnat sin begäran i ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Storbritannien begär rent tekniskt en förlängning av den så kallade Artikel 50, som är mekanismen för hur ett land frivilligt kan lämna unionen.

May uppger också att hon tänker begära en tredje omröstning om hennes brexitavtal med EU. Vid de två tidigare tillfällena har avtalet röstats ner.

Idag 12:14
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Viktor Orbán när han i dag anlände till EPP-mötet i Bryssel. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Orbáns Ungern

Ungerska Fidesz stängs av från M- och KD-gruppen

Ungerns regeringsparti Fidesz stängs av från EPP-gruppen i EU-parlamentet, rapporterar NTB. Röstsiffrorna för en avstängning blev förkrossande 190 mot 3 bland EPP-medlemmarna.

Fidesz förlorar därmed rätten att delta i möten, att rösta och att föreslå kandidater till olika positioner. Om partiet framöver inte följer EPP:s grundläggande värderingar kommer partiet också att uteslutas, skriver DN.

– Det accepterar vi inte, sa Orbán under dagens möte enligt en källa till tidningen, som skriver att den ungerska ledaren nu själv väntas ta Fidesz ur partigruppen.

I EU-parlamentets konservativa grupp EPP återfinns de två svenska partierna KD och M. Båda partierna har drivit på för att Fidesz ska uteslutas ur gruppen. EPP är EU-parlamentets största partigrupp och sitter just nu på 217 av de 751 mandaten i parlamentet. Tolv av ledamöterna kommer från Fidesz.

3 tim
Ebba Busch Thor, Gunnar Hökmark och Sara Skyttedal. TT
Orbáns Ungern

M- och KD-glädje efter avstängning: ”Viktigt steg”

Flera moderata och kristdemokratiska politiker gläds över att det ungerska regeringspartiet Fidesz stängs av från den konservativa EPP-gruppen med två månader till EU-valet. Både M och KD ingår själva i gruppen.

”Viktigt steg”, skriver EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) på Twitter.

”Stark enad markering”, tycker Sara Skyttedal, KD:s toppnamn inför valet.

Hon får medhåll av sin partiledare Ebba Busch Thor.

– Jag är glad över att EPP har enats om beslut om tillfällig avstängning, även om Kristdemokraterna sedan vi initierade denna process hade velat gå längre, säger hon i ett pressmeddelande.

Moderaternas Tomas Tobé, som är ett av partiets toppnamn till parlamentet, konstaterar att EPP valde att stänga av Fidesz ”med stor majoritet”.

3 tim
Ulf Kristersson.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Orbáns Ungern

Fidesz kan uteslutas ur EPP – M och KD driver på

Den europeiska partigruppen EPP ska i dag avgöra om man ska utesluta det ungerska partiet Fidesz ur gruppen i EU-parlamentet.

Totalt tretton partier, bland dem de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna, har ställt sig bakom ett krav på att partiet ska lämna EPP.

M-ledadren Ulf Kristersson kommenterade nyligen en invandrings- och EU-kritisk affischkampanj från Fidesz där EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker syns tillsammans med den ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros.

– Det finns en antisemitisk underton och ett språkbruk som är helt oacceptabelt, sa M-ledaren då.

EPP-delegaterna möts för omröstning under eftermiddagen.

Idag 08:18
Läs mer om Orbáns Ungern
Pawel Flato/SCANPIX
Regelkrånglet

Branschen som tjänar storkovan på regelkrånglet

Det senaste decenniet har det regnat in nya lagar och regler. Först i spåren av finanskrisen och nu på grund av digitaliseringens framfart. Ur all röra växer en ny marknad fram, och det går i raketfart.

Branschen kallas regtech och företagen i den nischen tar fram teknik för att automatisera alla regulatoriska krav. Regtech växer med 25 procent varje år och nya aktörer strömmar in från alla håll, skriver Computer Sweden.

Ett exempel i Sverige är CE Check, som lanserades förra året och nu tar in drygt två miljoner kronor i riskkapital för att växa i den takten som krävs. Grundaren Tobias Rydell förklarar varför regtech lockar till sig så många investerare.

– Det är en väldigt gammalmodig bransch där det inte hänt så mycket och där digitaliseringen kom in sent. Därför är behovet stort. Men det är också så att det här är ett område som många tycker är jobbigt, och därför finns stor efterfrågan på teknik som kan förenkla, säger han till Computer Sweden.

Idag 14:57
Linn Ålund Thorgren
Regelkrånglet

Företagare snuvad på markköp – trots kommunens löfte

Robert Svensson, som driver Jourlås AB i Västerås sedan 24 år, såg möjligheten att bygga ut sin verksamhet på ett grönområde. Han fick ett positivt remissvar från kommunen och ägnade mycket tid och resurser för att planera bygget. När byggstarten närmade sig började kommunen tveka, skriver Svenskt Näringsliv.

Till sist kom beskedet – enligt nya politiska direktiv ville kommunalpolitikerna inte längre att marken skulle brukas.

– Jag lade ner massor av arbete på att förbereda bygget. Det som är frustrerande är att det blev tyst från kommunen, det var jag som fick jaga dem på ett svar om mark och detaljplan, säger Robert Svensson.

Magnus Karlsson, projektledaren på Västerås kommun, menar dock att han inte har gett något bygglov. Snarare att marken var ”bokad” och att ingen annan skulle kunna få rätt att köpa marken innan hans ärende fått gå till prövning, skriver Svenskt Näringsliv.

14 mar
Läs mer om Regelkrånglet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer