Flygbranschen och miljön

Norberg: Flygskam räddar inte planetens framtid

Ett av de nya orden i 2018 års nyordslista från Språkrådet och Språktidningen är ”flygskam” – känslan att det är förkastligt att flyga.

Den ena kändisen efter den andra har börjat visa offentlig ånger över flygande och konsumtion.

I ett upprop i Expressen visade sig 87 influencers vara så uppgivna kring sin förmåga att influera ens sig själva så de bad statsministern: ”kör över oss och våra klimatkatastrofala vanor med en statlig hockeytackling”.

I Davos förklarade klimataktivisten Greta Thunberg att ”jag vill att ni ska ha panik”.

När löste vi senast ett omfattande samhällsproblem genom att vara panikslagna?

Jag vet att ett av 2016 års nyord var ”frågestrejka”, men jag måste ändå fråga: när löste vi senast ett omfattande samhällsproblem genom att vara panikslagna?

Det var inte bilskam som gjorde att en bil i full fart i dag släpper ut mindre än en parkerad bil gjorde 1970, på grund av läckor. Det var inte industriskam som gjorde att vi halverade luftföroreningarna i EU sedan 1990. Det var bättre teknik och smartare processer – pådrivna av ökad kunskap om miljöproblemen samt ökat välstånd som gav oss redskapen att göra något åt det.  

Nationalekonomi är läran om att hushålla med begränsade resurser, och det är också vad den vardagliga verksamheten i varje företag går ut på – att ständigt ompröva vilka resurser man använder så att man hela tiden kan göra mer med mindre.

Vänsterdebattörer som Naomi Klein och Göran Greider tror att planekonomi skulle rädda miljön, men socialismen var naturens värsta fiende. 1989 beräknade sovjetiska ekonomer att de behövde 50 procent mer material och mer än dubbelt så mycket energi som marknadsekonomierna för att producera samma mängd välstånd.

Det blir så när det inte finns marknadspriser och konkurrens som pressar bolagen att vara innovativa och hushålla med resurserna.

Diskussionen om skam och försakelse låter i mina öron alltid som den gamla debatten om avhållsamhet eller sexualundervisning

Vi hade förstås i stället kunnat få panik och krävt statliga hockeytacklingar mot bilar och fabriker.

Det finns bara tre problem med det:

1) vi hade gått miste om transporter och välstånd vi ville ha,

2) det hade inte gjort någon skillnad eftersom resten av världen ändå hade fortsatt, och

3) vi hade inte bidragit till att ta fram den grönare teknik som hade hjälpt dem att göra det på ett bättre sätt.  

Diskussionen om skam och försakelse låter i mina öron alltid som den gamla debatten om avhållsamhet eller sexualundervisning. Sex kan leda till problem, tonårsgraviditeter och könssjukdomar, och av det skälet föreslår vissa att vi ska skambelägga sexualiteten och stoppa sex före äktenskapet.

Andra medger att problemen finns, men tycker att det därför är bättre att lära ut hur man gör det på ett säkert sätt och tillhandahålla preventivmedel.

Visst kan man individuellt välja celibatet, men det kommer inte göra något för att främja säker sex för de miljarder som gör ett annat val.

De 14 500 svenskar som anmälde sig till Flygfritt 2019, och därmed lovade att stanna på marken under ett helt år, motsvaras av blotta ökningen av antalet asiatiska flygpassagerare den närmaste timmen.  

Det som avgör planetens framtid är inte dina flygvanor

Det som avgör planetens framtid är alltså inte dina flygvanor, utan om nästa miljard resenärer flyger i gamla plan, eller i nya plan av lättare kompositmaterial, med effektivare motorer, nya vingar som minskar luftmotståndet, biobränslen på alger och i vissa fall drivna av elektricitet.

Det vill säga det förutsätter processer som skapas av krävande konsumenter, nyfikna forskare och innovativa företag snarare än av skamsna influencers.

Av dem som klär sig i overall och laboratorierock snarare än i säck och aska.

Det händer redan. Sedan 1990-talet har ny teknik minskat bränsleförbrukningen per flygpassagerare med 2,6 procent per år. Sedan 1990 har den energi vi behöver för att producera en enhet välstånd minskat med 1,5 procent per år. Och den energi vi använder är allt grönare.

För den som vill rädda världen borde inte slagorden vara skam och panik, utan keep calm and carry on.

Toppnyheter

Siv Jensen på pressträffen.   Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
Den norska regeringskrisen

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter bråk om återvändande IS-kvinna

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter beslutet att låta en 29-årig IS-kvinna återvända till landet med sina två barn, rapporterar norska medier. Beskedet kommer vid en presskonferens med partiledare Siv Jensen, som säger att det är det enda riktiga att göra:

– Det har blivit en politik präglat av kompromisser och utan riktning, säger Jensen på presskonferensen.

Det var fallet med den återvändande IS-kvinnan som fick FRP att ta det slutgiltiga beslutet att lämna regeringen.

– Vi kunde ha tagit emot barnen, men vi kompromissar inte med personer som har varit en del av terrororganisationer. Det fick bägaren att rinna över, säger Jensen.

Den tidigare kravlista som lagts fram har Jensen dragit tillbaka.

– Det finns inte längre någon grund för FRP att fortsätta i regeringen. Därför har jag idag meddelat premiärministern att det inte finns någon grund för att lägga fram en förteckning över krav heller, sade Jensen.

FRP har fortfarande förtroende för statsminister Erna Solberg, trots att de lämnar regeringen.

2 tim
Erna Solberg.   Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erna Solberg om IS-kvinnan: ”Vi hade inget val”

Norges statsminister Erna Solberg (H) säger att hon respekterar Fremskrittspartiets beslut att lämna regeringen efter bråket om att hämta hem en norsk IS-kvinna och hennes två barn.

Högerpopulistiska FRP var öppna för att hämta hem barnen, varav ett är svårt sjukt, men inte deras 29-åriga mamma. Men Solberg betonar på pressträffen att de inte kunde ta barnen utan att ta med mamman.

– Vi ville inte heller hämta hem mamman till Norge. Men det var inte möjligt att bara hämta den sjuka femåringen, säger hon.

Valet stod mellan att hämta hem alla tre eller riskera att femåringen skulle dö i Syrien.

– Då valde vi att hämta hem dem. Jag har respekt för att FRP har en annan åsikt, säger Solberg.

2 tim
Stortinget. Arkivbild. Stian Lysberg Solum / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter Fremskrittspartiets besked: Det här händer nu

Fremskrittspartiets avhopp från regeringskoalitionen innebär inte att Erna Solberg måste avgå som statsminister, skriver NRK i en text om vad beskedet innebär för den norska regeringen.

Solberg kommer fortsätta att leda en minoritetsregering som förutom Høyre innefattar Kristelig Folkeparti och Venstre. Man kommer troligen fortsätta söka stöd av FRP i Stortinget, även om man inte längre är bundna att göra detta.

Efter FRP:s avhopp har regeringskoalitionen 61 av 169 mandat i parlamentet.

1 tim
Läs mer om Den norska regeringskrisen
CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Regelkrånglet

”Skatteverket bör erkänna – hade fel”

Det är positivt att Skatteverket nyligen har kunnat omvärdera sin syn på personalliggares effekter på samhällsekonomin. Men det är olyckligt att myndigheten ändå inte har modet att erkänna att systemet inte fungerar, skriver tre nationalekonomer på SvD debatt.

När företagare i restaurang- och frisörbranschen blev tvungna att använda personalliggare 2007 ökade den administrativa bördan.

I en utvärdering av personalliggare två år senare ansåg att Skatteverket att reformen - som var avsedd för att göra svarta jobb vita - hade en positiv effekt. Myndigheten menade att de totala rapporterade lönesummorna i restaurangbranschen hade ökat med 5–8 procent, vilket bäddde för att personalligare ska utökas till fler branscher.

Men i en nyligen publicerad utvärdering visar Skatteverket helt motsatt bild: att personalliggare faktiskt inte har haft någon effekt på de inrapporterade lönesummorna, skriver ekonomerna.

Men i stället för att erkänna detta, vill Skatteverket ändå hävda att svarta jobb har blivit vita då antalet anställda i restaurangbranschen ökade signifikant vid tidpunkten för införandet av kravet på personalliggare. Detta utan att räkna in att företagarnas anställningsbeslut även påverkades av de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga.

”Personalliggare är därmed inte ett ändamålsenligt system för att minska svartarbete och bör avskaffas så snart som möjligt”, avslutar de.

2 tim
Ebba Busch. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårbudgeten

Skarp kritik från V och KD: ”Yrvaket – inget vi litar på”

KD:s partiledare Ebba Busch Thor är starkt kritisk till januaripartiernas löfte om fem nya välfärdsmiljarder: “KD går in i skarpa förhandlingar om en tilläggsbudget”‚ skriver hon på Twitter och kallar beskedet för ”yrvaket”.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skriver att V krävt minst tio miljarder. Satsningen räcker inte till och innebär mindre nedskärningar än planerat, menar han.

”Mer pengar krävs”, skriver Sjöstedt på Twitter.

V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson är inte heller hon nöjd med januaripartiernas besked och säger att man kommer förhandla med M och KD framöver.

4 tim
Liberalernas Mats Persson.  Veronica Johansson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rättsväsendet ska få 750 miljoner: ”Viktig effekt”

Utöver de fem miljarder som januaripartierna satsar på välfärden satsas ytterligare 750 miljoner på rättsväsendet, säger företrädare för partierna vid en pressträff. Bakgrunden till det är det grova våldet i Sverige.

– Vi ser att det finns insatser vi kan göra här och nu som skulle kunna få viktig effekt för brottsbekämpningen, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson.

Pengarna ska bland annat gå till Säkerhetspolisen, Kriminalvården och Tullverket och är en del av vårändringsbudgeten som läggs 15:e april.

4 tim
Bild från pressträffen  Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter kraven från M och V: Januaripartierna satsar fem miljarder på välfärden

Januaripartierna satsar fem miljarder extra på välfärden i vårbudgeten efter krav från oppositionspartierna. Det meddelade företrädare för S, MP, C och L vid en pressträff. 70 procent går till kommunsektorn och 30 procent på regional nivå.

– Bedömningen är att det här är väl avvägt i det här läget, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Pengarna ska bland annat gå till kommuner som tagit ett särskilt stort ansvar för integrationen. Med satsningen vill man även anställa fler sjuksköterskor och fler lärarassistenter inom skolan. Pengarna ska ligga kvar även 2021.

Beskedet om hur det hela finansieras kommer i vårpropositionen.

5 tim
Läs mer om Vårbudgeten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Kvinnan togs i karantän när hon anlände till Seoul. Ahn Young-joon/TT
undefined

Sydkorea bekräftar första fall av lungsjukdomen

Den tidigare okända lungsjukdom som brutit ut i Kina har upptäckts hos en kvinna i Seoul, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kvinnan reste från kinesiska Wuhan, som tros vara virusets epicentrum, till flygplatsen Incheon i Seoul, där hon togs i karantän. Myndigheterna utreder nu hennes färdväg, samt övriga resenärer och personal hon kan ha varit i kontakt med.

– Lokalbefolkningen har inte exponerats, fastslår Jung Eun-kyeong, chef för landets hälso- och sjukvårdsmyndighet KCDC.

Kvinnan uppger för sydkoreanska myndigheter att hon veterligen inte varit i kontakt med smittade människor i Wuhan.

Idag 06:20
Bild från Tokyo. Ett fall av viruset har upptäckts i Japan.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 200 sjuka i viruset – myndigheter fasar för nyår

Ytterligare 139 personer har insjuknat i det mystiska utbrottet av lungsjukdomen i Kina. En av dem uppges ha avlidit, skriver CNN. Sedan tidigare har två personer dött i utbrottet av coronaviruset.

I helgen har tre fall av smittan upptäckts utanför Wuhan, den stad varifrån smittan tros ha startat. Samtliga tre ska ha varit på besök i Wuhan nyligen.

Antalet personer som smittats i Kina uppgår nu till över 200. Med mindre än en vecka kvar till det kinesiska nyåret fasar nu myndigheterna för att viruset ska få ytterligare spridning när miljontals kineser reser utomlands för att fira.

Idag 05:14
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina