Johan Norberg, Från min horisont

Norberg: Därför ser vi ny teknik som dum, ful och farlig

”Vågar vi verkligen riskera en hel generations hälsa med en helt ny och otestad teknologi?”. Det skriver fPlus krönikör Johan Norberg som menar att dagens kritiska reaktioner mot elsparkcyklarna speglar en typisk oro som alltid inträffar när vi tar del av ny teknik.

Efter den första dödsolyckan vill Transportstyrelsen nu förbjuda elsparkcyklar på vägarna. 54 procent av stockholmarna var redan dessförinnan negativt inställda till dem, inte minst för att slynglar ställer och slänger dem precis var som helst.

Det finns många problem. Det är en transportform som ingen riktigt begriper ännu. Förarna åker som galningar både på vägar och trottoarer, och visar inte den minsta hänsyn till medtrafikanter som skräms och skadas. Det förfular stadsmiljön och slår mot andra transportslag vi annars hade använt.

Men nu förhåller det sig så att vi alltid vänder oss mot ny teknik, och alltid tycker att den är dum, ful och farlig jämfört med den tidigare tekniken – av det enkla skälet att vi är vana vid den gamla. Jag är övertygad om att vi hade reagerat likadant på helt vanliga cyklar, om det var de som var nya i trafiken år 2019.

Hur kan jag veta det?

För att de ovan nämnda farhågorna inte alls handlar om elsparkcykeln, utan alla är hämtade från reaktionerna på den då nya cykeln på 1890-talet. Som Jason Feifer har visat i ett avsnitt av den underbara podcasten Pessimists Archive var amerikanska och engelska tidningar på den tiden fulla av varningar som utmålade cykeln som den farligaste maskin som någonsin uppfunnits.

Det berättades att många skadades svårt och dog. Inte bara på grund av slarv, utan också för att cyklisten, sittandes på ”dandyhästen”, blev närmast berusad av makt och körde som en dåre utan hänsyn till medtrafikanterna. Det cirkulerade historier om grymma cyklister som körde på andra och lät dem ligga, döendes.

Dessutom riskerade cyklisterna att bli fysiskt deformerade och vissa trodde att den cyklande generationen skulle bli puckelryggar med gamnacke och kvinnors reproduktiva förmåga skulle förstöras av att sitta i cykelsadeln. Särskilt kvinnor som uppskattade den frihet cykeln gav dem varnades för att de riskerade att få ”cykelansikte”.

När de bet ihop käkarna och spärrade upp ögonen för att hålla balansen på två hjul riskerade deras anletsdrag att fastna i en djupt osmickrande grimas. Vissa läkare tröstade att en längre tids avhållsamhet kunde mildra symptomen, men andra menade att cykelansikte kunde bli permanent.

En tredje farhåga var att cykeln skulle slå ut andra sektorer. Droskförarna, förstås, men oron var mer utbredd än så. När alla började cykla skulle de sluta läsa böcker, dricka öl och röka cigarr. Skomakarna skulle förlora jobbet när ingen längre promenerade. En amerikansk hattmakare krävde att Kongressen stiftade en lag om att cyklister måste köpa hatt, för att industrin annars skulle slås ut när alla blev barhuvade fartdårar. 

Reaktionerna på cykeln när den var ny är typisk för vår reaktion på nya teknologier, från vaccin till genetiskt modifierade grödor. Det första vi funderar över hur allt skulle kunna gå åt helvete. I vissa fall finns det naturligtvis risker (som med elscootern) och människor skadas och dör, och vi ägnar det betydligt mer uppmärksamhet än den dödlighet vi har vant oss vid (bilolyckor).

Även om det inte finns några belägg för hälsofaror, som t ex cykelansikte eller att kvinnors fruktsamhet skulle skadas av cykeln, låter förbudsvännernas farhågor lika angelägna varje gång. Vågar vi verkligen riskera en hel generations hälsa med en helt ny och otestad teknologi?

Och efter att ha oroat oss över att den nya tekniken är dålig oroar vi oss över att den är så bra att den slår ut gamla industrier och gamla jobb. Ibland blir det också så. Det är så ekonomin går framåt och skapar nya industrier och nya jobb.   

Jag har ingen aning om elsparkcykeln kommer att visa sig vara en generande fluga eller en del av morgondagens transportsystem. Det enda sättet att ta reda på det är att låta folk testa den.

Om de nu bara kunde lära sig parkera den också.

Toppnyheter

Iva-personal/Björn Eriksson.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Rekordfå nyinskrivna på iva: ”Pressen har minskat”

Antalet nyinskrivna patienter med covid-19 fortsätter att minska på landets intensivvårdsavdelningar, skriver TT.

Som mest skrevs 62 covidpatienter in på iva under en dag. Det var den 24 april. Den 6 juli registrerades bara två och sedan den 26 juni har färre än tio skrivits in per dag.

– Min bedömning är att pressen på vården i region Stockholm har minskat, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm.

Det handlar enligt honom nu om färre än 30 iva-patienter i regionen.

1 tim
Staffan Löwstedt / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

NY Times om Sverige: Självförvållad skada utan ekonomiska vinster

Den svenska coronastrategin har lett till tusentals fler döda än i angränsande länder samtidigt som de ekonomiska följderna tycks lika allvarliga som på andra håll. Det skriver New York Times.

– De har bokstavligen inte vunnit någonting. Det är en självförvållad skada utan ekonomiska vinster, säger Jacob Kirkegaard vid Peterson Institute for International Economics in Washington till tidningen.

Tidningen jämför med Danmark och hänvisar till centralbankernas prognoser. Den danska gör gällande att landets ekonomi kommer att krympa med 4,1 procent i år medan Stefan Ingves spår att BNP minskar med 4,5 procent 2020.

Men detta är just prognoser och inte faktiska utfall. I det första kvartalet växte den svenska ekonomin oväntat – samtidigt som exempelvis Tysklands BNP föll 2,3 procent på årsbasis, enligt CNBC.

Det oväntade utfallet avfärdade DI:s Viktor Munkhammar som en positiv signal på marginalen som inte lär betyda så mycket i längden, eftersom den reella effekten kommer synas först i det andra kvartalet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har samtidigt sagt i en intervju med Bloomberg att syftet med regeringens strategi aldrig varit att skydda ekonomin.

– Vi har inte tagit ekonomiska överväganden i beaktande när vi bestämt den svenska strategin, sa hon i början av juni.

Igår 17:16
Johan Carlson.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsochefen: Slumpen bakom svensk spridning

Det var ”mycket slumpen” som gjorde att Sverige fick en så stor spridning av coronaviruset, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i en intervju med SvD. Han tycker därför inte att det går att jämföra sig med de övriga nordiska länderna.

– Har man inte haft det här inflödet som vi haft så är inte Norden vårt jämförelseobjekt. Då ska jämförelsen göras med de som haft andra stora liknande utbrott, säger han.

Igår 16:45
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Bilder från Lleida, Spanien.   Emilio Morenatti/AP/TT
Coronavirusets spridning – globalt

Fruktplockare i Spanien utsatta – hundratals har insjuknat i covid-19

Många av de som insjuknat i klusterutbrottet av covid-19 i katalanska Lleida är säsongarbetare på de många fruktodlingar som finns i området, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Av de i går 846 bekräftat smittade i Segrià-regionen kopplas hälften till odlingarna, skriver spanska ABC.

Enligt Esther Jove, som arbetar för säsongsarbetarnas rättigheter, har munskydd och handsprit delats ut men inte alla arbetsgivare följer reglerna om två plockare per träd. Dessutom bor många trångt i sovsalar med gemensam matsal och toalett.

På grund av epidemin har fler utländska säsongsarbetare än vanligt kommit till Segrià-regionen för att plocka persikor och nektariner men inte alla får jobb. Därför hamnar många migranter på gatan, enligt Jove.

1 tim
Jair Bolsonaro/Arkivbild.  Andre Borges / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Bolsonaros smitta väcker skadeglädje

Brasiliens president Jair Bolsonaro riskerar att förlora sin trovärdighet när det nu bekräftats att han insjuknat i covid-19, skriver Henrik Brandão Jönsson i DN.

Blir han sämre lär han få äta upp sitt numera berömda citat att coronaviruset är ”en liten snuva”, menar Brandão Jönsson, och konstaterar att det är upp till bevis för Bolsonaro.

SVT:s Tigran Feiler är inte säker på att Bolsonaro rent politiskt kommer att påverkas av det faktum att han är smittad – trots att han tonat ned risken kring sjukdomen i månader.

”Om han återhämtar sig snabbt kommer det användas som ”bevis” för hans argument om att coronaviruset faktiskt inte är så farligt”, skriver Feiler, och påpekar att beskedet väcker skadeglädje bland Bolsonaros politiska motståndare.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

”Finns ett flyttbehov oavsett coronapandemi”

Antalet sålda bostadsrätter har under det första halvåret ökat med tre procent samtidigt som ökningen för villor ligger på två procent.

– I botten finns ett flyttbehov hos människor oavsett coronapandemi. Sedan har vi haft åtgärder, som bankernas vilja till amorteringsfrihet vilket har gjort att bostadsmarknaden ändå fungerat, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef vid Svensk mäklarstatistik till TT.

Han får medhåll av Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån.

– Nu efter fyra månader med corona kan vi konstatera att bostadsmarknaden inte påverkats så dramatiskt som många befarade, säger Engström.

3 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rekordmånga bostäder sålda i juni – trots pandemi

Priserna på bostadsrätter i riket som helhet stod stilla i juni medan priserna på villor ökade med 2 procent, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

I ett pressmeddelande konstateras dessutom att minskningen av sålda bostadsrätter i maj vänts till en ökning i juni.

”Summerar vi första halvåret kan vi, trots coronapandemin, konstatera att antalet sålda bostäder nådde rekordnivåer”, skriver man.

3 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ljusning på rekordsvag fastighetsmarknad

Inställningen till fastighetsmarknaden i andra kvartalet är något mindre pessimistisk från rekordbotten i föregående kvartal. Det framgår av intervjuer med banker och fastighetsbolag som Catellas kreditbarometer bygger på, rapporterar DI och Direkt.

Även om bedömningen av den nuvarande marknaden är körd i botten finns en strimma hopp om framtiden, enligt Catella.

– Fastighetsbolagens förväntningar har svingat upp rejält, där finns en stark optimism om förbättring framöver, säger Catellas analyschef Arvid Lindqvist till DI.

3 jul
Läs mer om Den turbulenta bomarknaden
Illustrationsbild.  Sakchai Lalit / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

FHM: Vaccin kan inte ersätta andra åtgärder

Ett vaccin mot covid-19 kommer inte ensamt att stoppa pandemin, tror Folkhälsomyndighetens utredare Bernice Aronsson, som arbetar med den nationella vaccinationsplanen.

– Jag tror att vaccin blir ett viktigt verktyg i den totala verktygslådan, men med tanke på hur viruset har betett sig kan det inte ersätta andra åtgärder, säger hon till Dagens Nyheter.

Skyddet ett vaccin ger kan variera stort mellan individer och behöver inte nödvändigtvis ge ett långvarigt skydd. Det kan även bli problem att få fram tillräckliga volymer vaccin, så åtgärder som handtvätt, social distansering, smittspårning och testning kommer vi få leva med en längre tid, menar hon.

3 tim
Bild från universitetet i Bern i Schweiz.  Arnd Wiegmann / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige arbetar på plan för vaccin: ”Ett risktagande”

Folkhälsomyndigheten arbetar på en nationell vaccinationsplan som bland annat ska ge besked om vilka grupper som ska vaccineras först, rapporterar DN.

När ett vaccin är klart kommer det inte räcka till hela befolkningen och vaccinationerna kommer att göras stegvis. Personer som är över 70 år eller i riskgrupp kan komma att prioriteras.

Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström säger att ”det pågår intensiva förhandlingar” mellan EU och flera vaccintillverkare. Men han säger också att det inte är en vanlig upphandling.

– Det är ett risktagande. Vi vet inte vilka vacciner som kommer att vara bäst.

Igår 19:04
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer