Johan Norberg, Från min horisont

Norberg: Därför kommer coronakrisen att lösas

I vår tids globalisering utsätter vi varandra ständigt för virus. Samtidigt utvecklar vi oavbrutet bättre immunförsvar, som minskar risken för utbrott av apokalyptiska proportioner. Vårt bästa hopp mot oförutsedda hot är öppenhet och utbyte, skriver Johan Norberg i sin krönika.

Coronaviruset covid-19 är här för att stanna, paradoxalt nog för att det inte är så farligt som vi befarade. Eftersom det har så milda konsekvenser för de flesta drabbade rör de sig bland oss som vanligt tills smittan har spritts till ytterligare en stad. Förmodligen handlar det bara om dagar tills vi inser att vi redan har ett utbrott i väldig skala även i Sverige.

Viruset sätter också samhällskroppen på prov – sjukvårdens och myndigheternas beredskap och medborgares och företags förmåga att improvisera och ställa om när transporter och leveranser inte längre fungerar som vanligt.

Många kommer vilja göra utlandet till syndabock. Det brukar bli så. När den spanska sjukan 1918 dödade mellan 50 och 100 miljoner människor hävdade britterna att det var tyskarna som spred smittan, trots att britterna hade den tidigare. Afrikaner skyllde på de vita kolonialherrarna, vilka i sin tur skyllde på de svarta.

Det är frestande att stänga gränser och barrikadera drabbade städer, men bortsett från de enorma mänskliga och ekonomiska kostnaderna är det kontraproduktivt när utbrottet kommer bli mycket långvarigt och redan är globalt till sin natur. Då kommer det bara göra det svårare att sprida skyddsutrustning, läkemedel och livsmedel dit det behövs. När det här är över får vi utvärdera om det verkligen var så klokt att avveckla våra gamla beredskapslager.

Vår tids globalisering gör det tyvärr lätt för reslystna virus. Vi tränger ihop oss i bussar och flygplan och rör oss över jordklotet på nolltid, och vi packar med oss allsköns mikroorganismer på färden. Men globaliseringen har också givit motståndskraft, eftersom de flesta sjukdomar är nya varianter av gamla.

Ett forskarteam analyserade nyligen hur vårt resande påverkar influensarisker. De visade att vi i vår globaliserade värld ständigt utsätter varandra för virus, men det gör också att vi alla utvecklar ett ständigt bättre immunförsvar, så det minskar risken för utbrott av apokalyptiska proportioner. En av forskarna, Robin Thompson vid Oxforduniversitetet, säger att människans rörlighet är ”som ett naturligt vaccin” och misstänker att vi utan det hade upplevt en katastrof liknande den spanska sjukan flera gånger de senaste decennierna.

Ett skäl till att äldre för en gångs skull klarade sig bättre 1918 var att många hade ett skydd efter ett utbrott 1889-90. I Sverige slog spanska sjukan särskilt hårt mot Norrland, med många isolerade byar utan immunitet. Det är därför en helt ny sjukdom, som covid-19, kommer att drabba många fler.

Det är förstås också den globaliserade ekonomin som har skapat välstånd och teknik som ger institutionell motståndskraft. Pandemin kommer att slå hårdast mot fattiga länder med små marginaler och utan utvecklade sjukvårdssystem. Vänta bara tills det nya coronaviruset kommer till Afrika.

Vårt bästa hopp mot oförutsedda hot är öppenhet och utbyte. Först den 2 januari meddelade kinesiska myndigheter att de identifierat ett nytt virus, eftersom diktaturer vill utstråla handlingskraft, men odlar tystnad och rädsla. Men därefter kickade det globala samarbetet in blixtsnabbt, som vetenskapsskribenten Ronald Bailey har konstaterat.

Redan 10 januari kunde kinesiska forskare med västerländsk teknik läsa av hela virusets gensekvens, och publicerade den på en internationell plattform för hälsodata. Tyska forskare använde den för att utveckla ett diagnostiskt test för att spåra smittan redan 16 januari.

På basis av den nya kunskapen började forskare över hela världen arbeta för att ta fram läkemedel och vaccin. Efter bara sex veckors arbete, den 24 februari, kunde det amerikanska läkemedelsbolaget Moderna skicka ett nyutvecklat vaccin till myndigheterna för att inleda kliniska tester (även om test- och tillståndsprocessen förmodligen kan ta ett år).

I en oglobaliserad värld brukade mikroorganismerna färdas långsammare, men de färdades obehindrat, tills de sakta men säkert lade en fattig och oförberedd värld under sig. Nu har vi för första gången redskapen för att ta upp kampen med dem.

Toppnyheter

Ann Linde.  TT
Coronavirusets spridning – globalt

Klart: UD förlänger avrådan om resor till hela världen – gäller nu till mitten av juni

UD:s avrådan om att undvika icke nödvändiga resor till hela världen förlängs till 15 juni. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

Linde säger att situationen fortfarande är orolig i många länder, och att det i många fall är mycket svårt att ta sig hem.

– När man kommer till länder sker det väldigt snabba svängningar av gränser och karantänsregler. Det kan till och med vara svårt att få mat på vissa platser, säger Linde.

3 tim
Graffiti i Los Angeles/LA-bor håller avståndet. TT
undefined

Amerikaner uppmanas: Distansera er mera

Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronagrupp, tycker att USA:s invånare måste bli bättre på social distansering för att minska spridningen av coronaviruset. Det skriver Reuters.

Sedan mitten på mars uppmanas amerikaner att tvätta händerna regelbundet, inte samlas i grupper på fler än tio personer och att undvika restauranger och barer. Dessa rekommendationer har nu förlängts till slutet av april – och i nuläget är det enligt Birx inte tillräckligt många amerikaner som följer dem.

Folk som först nu börjat bli sjuka i covid-19 har alltså kunnat få viruset efter att Vita huset presenterade restriktionerna.

– Så det här är en uppmaning till handling, säger Deborah Brix.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Systembolagets nya golvmarkeringar Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Systembolagets nya åtgärd: Börjar slussa in kunder

För att undvika trängsel och smittspridning börjar Systembolaget nu slussa in kunder i butikerna. 100 personer har rekryterats för att sköta slussning och möta den ökade kundtillströmningen. Systembolagets presschef Lennart Agén säger till TT att orsaken är omtanke om personal och kunder.

– Vi har valt att införa slussning när det är stor kundtillströmning till våra butiker för att möta Folkhälsomyndighetens föreskrifter, säger han.

Dessutom begränsas antalet köande per kassa till max tre till fem kunder. Butikerna har gjort golvmarkeringar med 1,5 meters mellanrum där kunderna ska stå och vänta.

4 tim
Fältsjukhuset som byggts i  Stockholmsmässan i Älvsjö Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krisavtal för intensivvård aktiveras i Stockholm

Krislägesavtalet för intensivvården aktiveras i Region Stockholm, skriver Sveriges Kommuner och regioner i ett pressmeddelande.

– I Region Stockholm ser vi nu att alla befintliga möjligheter i det reguljära kollektivavtalet för att säkra bemanningen i intensivvården är uttömda, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Det aktiverade avtalet innebär bland annat att den ordinarie arbetstiden höjs till 48 timmar per vecka. Särskild nödfallsövertid kan även tas ut och personalen ges en krisersättning vilket betyder att de får mer än fördubblad lön.

Idag 10:14
Bild från mönstring 2017.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Unga kallas till mönstring mitt under virusutbrottet

Rekryteringsmyndigheten har kallat 15 000 svenska ungdomar till mönstringen som är planerad att inledas i augusti, skriver TT. Detta trots att man för två veckor sedan stoppade mönstringen för drygt 1 000 unga.

Målsättningen är att 5 500 ska skrivas in för värnplikt. Tanken är också att verksamheten ska öppna som vanligt igen den 20 april.

Myndighetens kommunikationschef Marinette Nyh Radebo säger att beslutet om ett stopp fattades då man inte ansåg det vara ”etiskt korrekt” att kalla in ungdomar under coronakrisen.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige