Menette von Schulman på S:t Clemens hotell och Frida Ganshed på Gotlands besöksnäring TT, S:t Clemens hotell, Gotlands besöksnäring
Företagarhjältarna under coronakrisen

Nödropet från Gotland: ”Vi känner oss som kanonmat”

Almedalsveckan ställs in. Ett hårt slag för Gotland som är beroende av besökarna under sommarhalvåret. Nu är sommarjobben borta, personal permitteras och skatteintäkter försvinner. ”Vi får allt mindre tid på oss att få de intäkter som ska täcka för hela året”, säger en företagare till Arbetsmarknadsnytt.

Varje år får Visby besök från runt 40 000 unika besökare under Almedalsveckan. År 2019 var de 42 000 – ett av regionens mest välbesökta event. Därför blev beskedet om att den ställs in i år ett hårt slag för näringslivet.

– Det är med stor sorg i hjärtat jag tänker på de som är beroende av den här veckan. Redan nu är det ett tufft läge för näringslivet och vissa hade nog sett framför sig att Almedalsveckan skulle reda ut en del, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan på Region Gotland.

Hon berättar att prognoserna fram till för bara några veckor sedan var att Almedalsveckan 2020 fortfarande var genomförbar. Men efter ett möte med regionens smittskyddsläkare, striktare riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och besked från flera kommuner och regioner om kämpande ekonomi valde huvudarrangörerna för Almedalsveckan – regionens åtta lokala partier – att ställa in den.

Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands Besöksnäring, säger att många företag inom besöksnäringen nu är oroliga.

– De frågar sig hur de ska klara sin egen likviditet men samtidigt värna sina kundrelationer. Många sitter uppbokade i kontrakt i samband med Almedalen.

Permitterat de flesta medarbetare

Arbetsmarknaden på Gotland brukar också få ett uppsving av Almedalsveckan. Inte minst ger den en chans för ungdomar att få sitt första sommarjobb. Men Frida Ganshed säger att det är många företag som inte har kunnat anställa sommarpersonal.

– De flesta hotell har redan permitterat den mesta av sin personal och många har lagt varsel. Bland restauranger har man också permitterat men inte i lika hög utsträckning.

Menette von Schulman, ägare till Hotell S:t Clemens i Visby, säger att hon har tvingats säga upp hälften av sin personal, korttidspermittera och stoppa alla säsongsanställda. Hon berättar Almedalsveckan står för cirka tio procent av årets omsättning.

– Här i Visby har vi högsäsong maj-september. De här månaderna ska täcka för alla andra. En månad är värd två för oss, säger hon och fortsätter:

– Om vi kommer igång igen i juli-augusti så måste vi göra så att dessa täcker för hela året. Många går i den här förtvivlan. Vi får allt mindre tid på oss att få de intäkter som ska täcka för hela året.

– Nu jobbar vi med nollbudget, likviditetsprognoser och även bokslutsarbetet för 2019. Vi kan se att vi är ett välmående bolag som verkade i vad som var en stabil marknad fram till nyligen. Och sen så kommer en sån här kris. Vi lever med små marginaler i den här branschen vilket gör att vi inte har så många krockkuddar. Jag tror att det blir väldigt många konkurser att vänta.

Menette von Schulman säger vidare att besöksnäringen har fått känna före alla andra vad coronasmittans ekonomiska konsekvenser har fört med sig.

– Vi känner oss som kanonmat, säger hon.

Toppnyheter

Person med munskydd.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell om munskydden: Stanna hemma istället

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte att munskydd passar in i den svenska coronastrategin, säger han till TT.

Det är hans kommentar efter att WHO ändrat sina rekommendationer om att allmänheten bör använda munskydd på platser där det är svårt att hålla en social distansiering.

– I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd, säger Anders Tegnell, till TT.

Han säger också att det är viktigt att vänta in den fullständiga rapporten från WHO, som uttalandena stödjer sig på.

Igår 18:11
Äldre som cyklar. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndigheten: Äldre bör vara försiktiga

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger till SVT att de slopade reserestriktionerna även gäller dem som är 70 år och äldre. Men de måste vara extra försiktiga.

Enligt henne är det viktigt att man fortsätter att hålla avstånd och att man väljer sitt resmål med omsorg.

– Om man är äldre, speciellt om man har någon annan sjukdom så ska man tänka på att vården kan vara extra hårt belastad i vissa regioner, säger Byfors till SVT.

Från och med 13 juni hävs regeringens uppmaning om att avstå icke nödvändiga resor inom landet.

Igår 19:21
Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

Igår 15:19
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Trump efter jobbsiffran: ”Mycket bättre än ett V”

Återhämtningen i den amerikanska ekonomin är ”mycket bättre än ett V”. Det sa USA:s president Donald Trump vid en pressträff på fredagen efter att den amerikanska sysselsättningen stigit med 2,5 miljoner jobb i maj.

– Innan ”Kinapesten” drog in hade vi den starkaste arbetsmarknaden för många olika grupper, sade han enligt Direkt.

Trump kommenterade också handelsavtalet med Kina.

– De köper mycket, det är bra att komma överens med Kina. Om det varar vet jag inte.

Igår 15:21
En kvinna med ansiktsmask på Heathrows flygplats i London.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien passerar 40 000 döda i covid-19

Under det senaste dygnet har ytterligare 357 dödsfall i covid-19 registrerats i Storbritannien vilket har fått dödssiffran i landet att passera 40 000. Det uppger brittiska myndigheter enligt nyhetsbyrån AFP.

Siffran är en ”fruktansvärd milstolpe” enligt hälsoministern Matt Hancock.

– Vi måste komma ihåg att varenda en av de döda påverkar familjer som aldrig blir desamma igen. Mina tankar går till alla dem, säger han till nyhetsbyrån.

Igår 17:33
En person med anisktmask på T-centralen i Stockholm.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO:s nya linje: Använd munskydd på trånga platser

Världshälsoorganisationen WHO ändrar sig och rekommenderar nu munskydd på platser där det är svårt att hålla social distans.

Det uppger generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff.

– Med nya rön i åtanke råder WHO myndigheter att rekommendera allmänheten till att använda skyddsmasker där det finns stor smittorisk och dåliga möjligheter till social distansering, som i kollektivtrafik, affärer och andra instängda eller befolkade miljöer, säger han.

Tedros Adhanom Ghebreyesus betonar att munskydden bara ska ses som en del i den omfattande strategin kring bekämpningen av covid-19.

Igår 16:05
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt