Nödropet – företagarna bakom stjärnorna tar största smällen
Kändisar som Robert Wells, Jill Johnson och Petter hamnade i debatten om krisstöd, men det är företagarna bakom kulisserna som får ta den största smällen. Över en natt tömdes kalendern för den uppsjö av aktörer som gör artisternas framträdanden möjliga. Einar Steen tvingades sätta sin ljudfirma i konkurs efter 15 år. ”Det är en total tystnad från regeringen”, säger han till fPlus.
Jill Johnson, Robert Wells, Sarah Dawn Finer, Benjamin Ingrosso och Petter är några av artisterna som beviljats statens kulturstöd. Men kritiken mot dem lät sig inte vänta, vilket i sin tur ledde till att många valde att betala tillbaka pengarna.
Petter förklarar på Instagram att pengarna skulle gå till hans personal. ”De här pengarna tar jag alltså inte del utav själv, utan de delas ut till mina musiker, tekniker och medarbetare”, skriver han.
Att corona slår hårt mot livescenen råder det inga tvivel om. Som 173 musiker, artister och scenarbetare skriver i ett öppet brev till regeringen, är restriktionerna om folksamlingar otydliga och missgynnande för musikindustrin. ”Vill ni som är publik ha kvar er livescen när det här är över eller är det ok att den dör ut?”, skriver Sibille Attar, en av initiativtagarna till brevet.
Kalendern tömdes på fem dagar
De inkonsekventa restriktionerna missgynnar flera branscher. För bakom scenens kulisser finns ett ekosystem av aktörer med ett näringsförbud tungt hängande över sig. Till skillnad från de välkända artisterna, kan de inte ställa om.
Om inte något görs snart, kommer hela branscher slås ut och kompetens som är fundamental för den svenska livescenens överlevnad att försvinna, menar Einar Steen, som efter 15 år av företagande inom ljudteknik nu tvingats till konkurs.
– Allt gick otroligt fort. Min kalender tömdes på fem dagar, säger han till fPlus.
2020 såg lovande för Steen teknikproduktion AB. I början av året hade företaget 149 bokningar. Men så slog corona till och sedan den 14:e mars har det varit nollfakturering och inte en inkommande krona. Vid restriktioner om 500 personer försvann alla stora bokningar, sedan vid 50 personer blev det ett totalstopp. Einar Steen förvånas över hur omgivningen inte tycks förstå den situation han och många andra har hamnat i.
– När jag gick i konkurs fick jag ofta frågan ”men nått har du väl att göra?” Men jag har inget, det finns inga jobb!
Tyst från regeringen
Nu vill han uppmana kollegor i branschen att våga försättas i konkurs. Det finns inget slutdatum på den här pandemin och att fortsätta belåna sig med förhoppningen att allt blir som vanligt igen, tror han kan vara skadligt. Dessutom är det mycket logistik och många aktörer som ska till för att en konsert ska kunna hållas, något som förlänger tidshorisonten ytterligare.
– Om restriktionerna exempelvis släpps den 1 januari, då har produktionerna en ställtid på minst sex månader. Det går inte att bara köra en konsert på fredag, säger han.
Enligt samma logik är det många som drabbas av inställda evenemang. Utöver artister, ljud-och ljustekniker och scenarbetare, är ofta även elektriker, snickare, biljettpersonal och ordningsvakter en del av evenemangen. Einar Steen menar att det råder en okunskap, om än ett ointresse, från regeringens sida gällande dess omfattning.
– De tittar inte på vår bransch! Det är en total tystnad från regeringen. Jag tror de är medvetna om problemet, men det är för stort att ta i. Det är lätt att ge ett bidrag till ett företag med en massa anställda. Men i vår bransch kryllar det av enskilda firmor och för det är det svårare att hitta lösningar.
Pontus Thureson, vd för LLB, branschorganisationen för upplevelseteknik, instämmer i den problembilden och menar att branschen har hamnat i skymundan.
– Andra näringar, till exempel bilindustrin, har aldrig behövt förklara att de är seriösa och viktiga. Men den utmaningen har vi stått lite inför. Till det hör också att vi själva historiskt inte heller har varit bra på att lyfta fram vilket stort ekosystem vi är. Så det har varit en viktig fråga för oss, att peka på att det rör sig om en massa olika yrkesgrupper, säger han till fPlus.
Åtskilliga röster har hävdat att omställningsstöden är dåligt anpassade för enskilda näringsidkare. Samtidigt drabbas ni hårt av restriktionerna för folksamlingar. Är det ett dubbelt slag mot branschen?
– Ja, det är det. Stöden träffar inte riktigt den här gruppen. Om man som enskild ser att det inte fungerar och måste vända sig till trygghetssystemen så som a-kassa, då är de också ganska illa passande. Vart man än vänder sig är det svårt, säger Pontus Thureson.
Einar Steen, som har drivit sin verksamhet från Gotland, tycker att de senaste veckornas turism till ön ytterligare visar på hur inkonsekventa restriktionerna om folksamlingar är. Stränderna är fullsmockade och på stora torget i Visby trängs människor för att de inte får plats på restaurangerna.
– En restaurang med 200 sittplatser får ha 200 gäster om de kan sprida ut borden. Men sätter man upp en scen för en spelning och annonserar att man gör det, får man helt plötsligt bara vara 50. Smittar man mer som människa när man spelar musik?
Efterfrågar en tidsplan
Pontus Thureson understryker att situationen är illa. I en debattartikel i Göteborgs-Posten skriver han, tillsammans med företrädare från olika delar av evenemangsbranschen, att evenemangsnäringen troligtvis är den sista att kunna återstarta efter pandemin. Därför riktar de två krav mot närings- och kulturdepartementen.
För det första krävs det en tidsplan och strategi för en säker omstart av publika event. För det andra behövs ett riktat stöd för att säkerställa branschens överlevnad.
– Det är ett slag mot hela branschen, men det är mycket kringliggande också. Det får ringar på vattnet. Därför måste vi tillsammans med regeringen rita upp någon slags väg framåt, säger Pontus Thureson.
Einar Steen befarar följderna coronapandemin kan orsaka. Ökad psykisk ohälsa bland personerna bakom de konkursbelagda företagen är troligtvis ett faktum, samtidigt som avsaknaden av live-evenemang kan få stora påföljder hos befolkningen i stort, menar han.
– Det här är fruktansvärt. Människor kan inte pyssla med det de älskar och de ser sina livsverk gå upp i rök. De som får lite utrymme i media är artisterna, men de märks ju inte utan oss, säger Einar Steen till fPlus.
fPlus har bett näringsminister Ibrahim Baylan om en kommentar och han valde att skicka ett skriftligt svar:
”Regeringens fokus är att rädda liv och hindra smittspridningen. Coronapandemin har fått stora effekter på näringslivet och för bland annat evenemangsbranschen, därför har regeringen under våren presenterat flera stödåtgärder för att mildra konsekvenserna för jobb, företag och företagare i den situation som har uppstått. Vi följer noga utvecklingen i branscherna och nyttjandet av de olika stöden”.