Henrik Sjögren. ABB:s public affairs-chef Patricia Kempff med utvisade ingenjören Ali Omumi. ABB har kämpat länge för att få behålla Ali Omumi som anställd.
Kompetensutvisningarna

Nekas arbetstillstånd på grund av påhittad regel

Ali Omumi hade en tillsvidareanställning på ABB, men utvisades i augusti på grund av en bagatell. Nu har han åter blivit erbjuden jobb på ABB i Sverige och sökt nytt arbetstillstånd – men nekas av en så kallad sexmånadersregel. Han har enligt Migrationsverket inte varit borta från Sverige tillräckligt länge.

– Regeln är påhittad och saknar stöd i lagen, säger hans juridiska ombud Johannes Forssberg, jurist på Centrum för rättvisa, till Entreprenör.

Nu tänker Ali Omumi söka arbete i andra europeiska länder. Och med sin erfarenhet och yrkesbakgrund kommer han inte att få några problem att få jobb. Han är också övertygad om att andra länder tar emot honom med öppna armar, skriver Entreprenör.

– Detta skadar inte bara mig och min familj. Det skadar Sveriges rykte som arbetsland. Vilka kompetenta talanger vågar söka jobb i Sverige om man så lätt blir utkastad, undrar Ali Omumi.

Organisationen Centrum för rättvisa, som driver principfall inom individuella fri- och rättigheter, har engagerats sig i Ali Omumis fall. De anser att Migrationsverkets hantering är rättsosäker.

– Migrationsverket hänvisar till en påhittad regel som saknar laglig förankring. ABB har inte felat som arbetsgivare utan har gjort alla rätt enligt regelverket, säger Johannes Forssberg, jurist på Centrum för rättvisa. Han är också ombud för Ali Omumi.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

2 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – parlamentet tvingar honom att be om brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

4 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

3 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer