Henrik Sjögren. ABB:s public affairs-chef Patricia Kempff med utvisade ingenjören Ali Omumi. ABB har kämpat länge för att få behålla Ali Omumi som anställd.
Kompetensutvisningarna

Nekas arbetstillstånd på grund av påhittad regel

Ali Omumi hade en tillsvidareanställning på ABB, men utvisades i augusti på grund av en bagatell. Nu har han åter blivit erbjuden jobb på ABB i Sverige och sökt nytt arbetstillstånd – men nekas av en så kallad sexmånadersregel. Han har enligt Migrationsverket inte varit borta från Sverige tillräckligt länge.

– Regeln är påhittad och saknar stöd i lagen, säger hans juridiska ombud Johannes Forssberg, jurist på Centrum för rättvisa, till Entreprenör.

Nu tänker Ali Omumi söka arbete i andra europeiska länder. Och med sin erfarenhet och yrkesbakgrund kommer han inte att få några problem att få jobb. Han är också övertygad om att andra länder tar emot honom med öppna armar, skriver Entreprenör.

– Detta skadar inte bara mig och min familj. Det skadar Sveriges rykte som arbetsland. Vilka kompetenta talanger vågar söka jobb i Sverige om man så lätt blir utkastad, undrar Ali Omumi.

Organisationen Centrum för rättvisa, som driver principfall inom individuella fri- och rättigheter, har engagerats sig i Ali Omumis fall. De anser att Migrationsverkets hantering är rättsosäker.

– Migrationsverket hänvisar till en påhittad regel som saknar laglig förankring. ABB har inte felat som arbetsgivare utan har gjort alla rätt enligt regelverket, säger Johannes Forssberg, jurist på Centrum för rättvisa. Han är också ombud för Ali Omumi.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer