Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Räntan och inflationen

Negativ sparränta rycker närmre

Som första bank i Norden inför danska Jyske Bank minusränta för privatkunder.

– Negativ ränta rycker allt närmare även i Sverige, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Tidigare har även den schweiziska banken UBS aviserat att banken ska införa minusränta för vissa privatpersoner. Både hos Jyske Bank och UBS handlar det om kunder med mångmiljonbelopp på sparkontot.

– Det kan säkert drabba även hushåll med lägre sparbelopp om centralbankernas styrräntor världen om blir ännu lägre och mer negativa, säger Robert Boije.

Negativ räntemiljö

När rapporter om inbromsning i konjunkturen och att en global lågkonjunktur närmar sig ser han en risk att även svenska sparare kan drabbas av negativa räntor framöver.

– Går vi in i en global lågkonjunktur av mer hårt slag har Riksbanken sagt att de ser möjligheten att sänka reporäntan betydligt. I ett sådant läge kan det bli svårt för bankerna att inte införa en negativ ränta på hushållens sparkonton, säger Robert Boije.

Jyske Banks minusränta berör i ett första steg dem som har över 7,5 miljoner danska kronor på sparkontot.

Bakgrunden är den långa perioden av negativa räntor i Danmark, vilket gör att det kostar banken pengar när kunderna låter sina sparpengar bli liggande på kontot, förklarar bankens chef Anders Dam, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

– Den negativa räntemiljön i Europa är väldigt problematisk för bankerna och påverkar intjäningen väldigt negativt. Ett sätt att möta det är att införa negativ ränta för inlåning för privatpersoner, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.

I det danska banksystemet är lönsamheten just nu särskilt pressad av det låga ränteläget.

Drabbar få

Då det är ovanligt att ha så stora belopp som 7,5 miljoner danska kronor på ett vanligt sparkonto är det dock i praktiken få privatkunder som berörs men det är ett första steg bland nordiska banker att testa hur den negativa räntan tas emot.

– Det kan vara lite av en testballong för att se vad kunderna säger, för att så småningom gå ner i storlek, säger Andreas Håkansson.

Svenska storbanker har i dag nollränta på vanliga sparkonton. Inflationen, som betyder att den allmänna prisnivån höjs, innebär i praktiken redan en minusränta för den typen av sparande.

Ingen av de svenska storbankerna har ännu sagt att det kan bli aktuellt med en negativ sparränta.

Robert Boije tror att bankerna så långt det är möjligt i stället kommer att arbeta med exempelvis höjda avgifter och marginaler på bolån för att kompensera för dålig lönsamhet på inlåning.

Andreas Håkansson bedömer i dagsläget att risken för att svenska privatkunder kommer att drabbas av negativ sparränta som liten.

Om någon svensk bank skulle införa minusränta tror han att det också skulle gälla för stora belopp.

– Då kanske vi pratar tio miljoner kronor och uppåt. Det skulle i så fall påverka väldigt få personer, säger han.

Fakta: Sparkonton där du får mest ränta

Konton som omfattas av den statliga insättningsgarantin och med fria uttag.

Källa: Compricer

Toppnyheter

Finansminister Magdalena Andersson.  Riksdagens tv-sändning
Höstbudgeten

Finansministern: Budgeten bygger Sverige starkare

Finansminister Magdalena Andersson inleder budgetdebatten i Sveriges riksdag efter att gått den traditionsenliga budgetpromenaden från Finansdepartementet.

Hon inledde med att kort presentera läget i den svenska ekonomin och säger att budgeten som regeringen nu lägger fram bygger Sverige starkare.

Hon förekom även kritiken mot den nya varianten på friåret som Miljöpartiet fått igenom i budgetförhandlingarna.

– Det här är en av flera möjligheter i en kommande avmattning att rusta fler för omställning, säger hon från talarstolen i riksdagen.

10 min
Thorwaldsson, Löfven/Botström, Baudin och Andersson. TT
undefined

Kritiken inifrån: ”Tar fram skämskudden, ärligt talat”

SSU:s ordförande Philip Botström totalsågar regeringens budget, skriver Aftonbladet. Han menar att den kommer att gynna ”rika gubbar på Östermalm som har kristallkrona i taket”.

– Jag tar fram skämskudden, ärligt talat, säger han till TT.

Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är kritisk till skattesänkningarna och menar att högre arbetslöshet och större problem i landets kommuner är att vänta.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger i ett pressmeddelande att politikerna måste släppa sina ”ideologiska käpphästar” och satsa på välfärden.

Avskaffad värnskatt, familjevecka och det så kallade utvecklingsåret kostar tillsammans nio miljarder kronor, pekar Kommunal på.

– Bara dessa tre reformer motsvarar 21 000 undersköterskor, säger Baudin.

1 tim
Läs mer om Höstbudgeten
Illustrationsbild. TT
Mjölkböndernas framtid

Oatlys drag mot Arla: Vill varumärkesskydda ”brölk”

Havredrycksproducenten Oatly vill varumärkesskydda de påhittade orden ”pjölk”, ”trölk”, ”brölk” och ”sölk”, rapporterar Aftonbladet. Arla använder orden i sin reklam för att särskilja drycker som enligt mejerijätten inte smakar som mjölk.

– Det var ju uppenbart att Arla använde de där hitte-på-namnen som en beteckning på våra produkter. Ett smart sätt att säga Oatly, utan att säga det liksom,  säger Martin Ringqvist, kreativ direktör för Oatly Norden till Aftonbladet och uppger att de börjat använda orden själva.

Arla har å sin sida skickat in en invändning till Patent- och registreringsverket som bestrider registreringarna från Oatly.

2 tim
Illustrationsbild. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oatly: ”Kampanjen är inte en attack mot bönder”

Efter Oatlys reklam ”spola mjölken” som anspelar på ”spola kröken”-kampanjen från 70-talet har bönder gått ut och kritiserat havremjölksproducenten, skrev tidningen Land under förra veckan. Spannmålsodlarnas riksorganisation säger att ”ingen i svenskt lanbruk tjänar på den debatten”.

Nu besvarar havremjölksproducenten kritiken som riktats mot dem i en debattartikel i Aftonbladet.

”Kampanjen är inte en attack mot svenska bönder, lika lite som ”Spola Kröken” var en attack mot svenska sprittillverkare. Den lyfter ett i längden ohållbart konsumtionsbeteende”, skriver Linda Nordgrencommunication manager på Oatly.

”Vi vet att svensk mjölk är bland den mest klimatvänliga i världen, men det räcker ändå inte” fortsätter hon.

2 tim
Läs mer om Mjölkböndernas framtid
Lindsey Graham/bild från attackerna TT
undefined

Donald Trumps förtrogne om dåden: ”Krigshandling”

Flera politiker i USA har krävt återhållsamhet från amerikanskt håll efter drönardåden mot saudiska oljeanläggningar.

Den inflytelserike republikanske senatorn Lindsey Graham väljer däremot en hårdare linje och kallar det som inträffat för ”en krigshandling”. Han menar att attackerna bara kan ha utförts direkt, eller med inblandning, av den ”onda regimen i Iran”. Det rapporterar AFP.

Graham, som är en av president Donald Trumps förtrogna, skriver på Twitter att Washington borde överväga en attack mot Irans oljeraffinaderier som svar.

Idag 03:26
Läs mer om Drönarattacken i Saudiarabien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Benny Gantz, ledare av partiet Blåvita alliansen. GALI TIBBON / AFP
Valet i Israel

Krav på samlingsregering efter jämna valresultatet

Sittande premiärministern Benjamin Netanyahus parti Likud och Blåvita alliansen får 32 platser var i parlamentet i Israel, rapporterar flera medier. Både Netanyahu och tidigare militärchefen Benny Gantz som leder Blåvita alliansen, kommer nu behöva förhandla med mindre partier för att nå majoritet.

– Vi kommer att inleda förhandlingar och vi kommer att prata med alla, säger Gantz.

Nu ställs krav på en samlingsregering, bland annat från Avigdor Lieberman, ledare för nationalistiska partiet Yisrael Beiteinu och tidigare Likud-politiker.

– Vi har bara ett val, en nationalistisk, liberal och bred regering som består av Yisrael Beiteinu, Likud och Blåvita alliansen, säger Lieberman enligt Sky News.

3 tim
Benjamin Netanyahu med hustrun Sara Netanyahu. MENAHEM KAHANA / AFP
undefined

Efter jämna valet i Israel: Båda rivalerna lovar att försöka bilda regering

Vallokalsundersökningar indikerar att premiärminister Benjamin Netanyahu misslyckades med att säkra en majoritet i Israels nyval i går.

I ett tal inför anhängare i Tel Aviv i natt lovade Netanyahu att han ska bilda en koalitionsregering. Uttalandet gjordes bara en halvtimme efter att Blåvita alliansens ledare, tidigare militärchefen Benny Gantz, hållit tal och lovat samma sak, rapporterar Jerusalem Post.

Enligt premiärministern vill alla nuvarande allianspartier till hans Likud forma en koalition och undvika en, med Netanyahus ord, ”farlig anti-zionistisk regering”.

Ingen av de båda rivalerna utropade sig officiellt som segrare.

Idag 04:03
Israels president Reuven Rivlin samt en bild från en vallokal i Israel från tisdagen. TT
undefined

Ökat valdeltagande i Israel – snart väntar sondering

Antalet som röstade under tisdagens val i Israel var högre än vid valet i april, rapporterar Times of Israel och hänvisar till landets valmyndighet.

69,4 procent av befolkningen har röstat, vilket är 1,5 procentenheter högre än i valet i april, men inte lika stort som 2015 då 72,36 procent gick och röstade.

Efter valet meddelade landets president Reuven Rivlin på Twitter att han kommer att göra allt för att ”få igenom folkets vilja” och undvika ytterligare ett nyval. Nästa söndag ska alla ledare som fått tillräckligt med mandat träffa Rivlin och efter det kommer han bestämma vem som får sondera för ett styre.

Den som får det formella uppdraget har sex veckor på sig att bilda regering.

Igår 21:30
Läs mer om Valet i Israel