Illustrationsbild. Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Nederbördsområde drar in – mycket snö väntas i norr

Dalarna, norra Värmland och södra Norrland kan få stora mängder snö under helgen. Det säger meteorologen Per Holmberg till Expressen.

– Under söndagen fortsätter nederbörden norrut. Då kommer det rätt mycket snö i stora delar av Norrland, säger Holmberg.

I norra Norrland kan temperaturerna sjunka ned till 15 minusgrader och södra Norrland får temperaturer kring nollstrecket. I södra Svealand blir det dock varmare, sju till åtta plusgrader, vilket gör att nederbörden kommer i form av regn.

I Västerbottens och Norrbottens län har SMHI utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i kust- och inlandet.

Toppnyheter

KAI-UWE KNOTH / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenska exporten

Exportföretagen lider: ”Avgörande för framtiden”

Exporten rasar för de små och medelstora företagen i coronakrisen. Ett av tre exportföretag i en undersökning från statliga EKN rapporterar att deras export har minskat kraftigt eller att den har upphört helt. ”Det har varit en väldigt tråkig tid. Men om två till tre år är vi tillbaka där vi var före coronakrisen”, säger Jan Söderström, vd för Quintus Technologies i Västerås till TT.

Idag 09:38
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer