Arkivbild. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet 2019

”Nationalister lär göra bra ifrån sig i EU-valet”

Nationella och högerextrema partier – som haft medvind i en rad nationella val – lär göra bra ifrån sig i EU-valet. Partier som inte står för EU:s grundläggande värderingar. Det skriver Aftonbladets Lena Mellin.

Hon lyfter att svenska partier, bland annat M och S, med anledning av detta ser EU-valet som ”viktigare än någonsin”. Mellin tycker dock att partierna visar det på ett konstigt sätt genom att skicka föredettingar till parlamentet.

”Inte de som kan hålla flammande förvarstal för demokratins grundläggande värden”, skriver Lena Mellin.

SvD:s kulturchef Lisa Irenius tar frågan vidare och skriver att hon inte tycker det är konstigt att nationalister i Europa blir alltmer intresserade av EU och inte längre vill lämna samarbetet.

”Unionen erbjuder inte bara en trygghet för nationalstaterna, utan ’Bryssel’ och "byråkraterna" är också evigt tacksamma syndabockar. Man kan anspela på idén att ta tillbaka kontroll och makt, utan att egentligen vilja göra det.”

Toppnyheter

En stor del av de äldre är noga med att undvika andra. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

70-plussare duktiga på att följa rekommendationerna

Personer över 70 är duktiga på att följa myndigheternas rekommendationer om att hålla sig för sig själva under coronapandemin. Det visar en undersökning från Göteborgs universitet där människor själva har fått skatta hur för väl de följer riktlinjerna.

Åtta av tio 71-åringar i undersökningen uppger att de undviker sociala kontakter.

– Det är ganska oschysst att säga att de äldre inte följer myndighetens rekommendationer för det ser vi klart i vår forskning att de faktiskt gör, säger Pär Bjälkebring, en av forskarna bakom undersökningen.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild. JOSH EDELSON / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Gilead: Remdesivir minskar risk att dö i covid-19 kraftigt

Behandling med substansen remdesivir minskar kraftigt risken att dö i covid-19 för svårt sjuka patienter, uppger läkemedelsbolaget Gilead i ett pressmeddelande. Enligt data från en studie som bolaget presenterade på fredagen minskade risken att dö med 62 procent jämfört med personer som fick standardbehandling.

Samtidigt uppger Gilead att det krävs fler kliniska studier för att utvärdera hur effektivt läkemedlet är.

Aktien tappade något efter nyheten men var ändå upp runt 2 procent i den tidiga handeln i New York.

4 tim
Arkivbilder, bröstoperationer. TT
undefined

Plastikkliniker ser rusning i coronapandemins spår

Plastikkliniker runt om i världen rapporterar en ökning av antalet skönhetsbehandlingar, rapporterar BBC.

Orsaken tros vara att personer som genomgår operationer under pandemin kan passa på att dölja ingreppen bakom ansiktsmasker – eller stanna hemma – utan att det uppfattas som märkligt.

Aaron Hernandez i Los Angeles har gjort en fillerbehandling.

– Att fixa läpparna är inte något som alla män gör, en del tycker att det är avvikande. Därför stannade jag hemma och återhämtade mig, och när jag går ut igen kommer ingen se vad jag gjort, säger han.

Idag 06:27
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer