Den svenska konjunkturen

Nationalekonomen: Fyra tecken på att lågkonjunkturen är runt hörnet

Efter flera år av högkonjunktur hopar sig molnen över den svenska ekonomin. Nationalekonomen Fredrik N G Andersson reder ut de kristecken som brukar föregå en lågkonjunktur.

2016 lämnade Sverige en utdragen lågkonjunktur som startade med finanskrisen 2009 och gick in i en högkonjunktur, enligt Ekonomifakta.

Enligt konjunkturinstitutet har högkonjunkturen mattats av under 2018 och kommer att fortsätta under 2019.

Avmattningen kan lägga grunden för en kommande lågkonjunktur snart, menar Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet. Men den kommer inte att bli lika skadlig som finanskrisen.

– Jag tror inte att vi kommer att få en kris på samma sätt som 2009 - 2010. Vi ser finansiella obalanser, fler konkurser och minskad konsumtion. Men jag tror snarare att vi kommer att se avmattning och därefter en lågkonjunktur – inte en kris, säger han.

Här är fyra tecken på att lågkonjunkturen är runt hörnet:

Minskad konsumtion

Hushållens konsumtion minskade med 1 procent tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet 2018, enligt SCB. Även Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) minskade med 0,2 procent tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet 2018. Det var främst hushållskonsumtionen som förklarade nedgången, enligt SCB.

– Vi ser överlag en minskad konsumtion, men än så länge är det svårt att dra för stora växlar på det. Vi hade en extremt varm sommar som påverkade framförallt sällanköpshandeln, så det är svårt att tyda den minskade konsumtionen ännu – för beror det på den varma sommaren eller beror det på att hushållen håller i plånböckerna? säger han och fortsätter:

– Ett starkt tecken på när vi är på väg in i en lågkonjunktur är att människor till stor del blir mindre riskbenägna och mindre benägna att spendera pengar.

Konkurserna ökar

Sedan 2016 har antalet konkurser ökat. Även detta brer på oron inför en kommande lågkonjunktur, menar Fredrik N G Andersson.

– Det är en del av en samlad helhetsbild som påverkar konjunkturläget. Det är en stark indikator på att konjunkturen är på väg nedåt. För näringslivet visar det på en orossignal som varnar för fler faror längre fram.

Fallande bostadsmarknad

Att konjunkturen förväntas vända nedåt under 2019 beror till stor del på att bostadsinvesteringarna väntas falla. Preliminärt påbörjades byggandet av 39 100 bostäder under de tre första kvartalen 2018, vilket innebär en minskning med 16 procent jämfört med samma period 2017.

– Mycket av den tidigare högkonjunkturen har varit fokuserad på ekonomisk stimulans och bostadspriserna har trissat upp. I takt med en avmattning har människor inte råd att köpa dyra bostäder. I dag har vi hårt skuldsatta hushåll och de är oerhört känsliga för räntehöjningar.

Utöver byggbranschen som väntas förlora mest på en kommande lågkonjunktur ser Fredrik N G Andersson även att giganter som H&M, Ikea och även Ericsson kan ligga pyrt till.

– De och de gamla industribranscherna kan få det svårt i en kommande lågkonjunktur. De har redan mött stora problem under högkonjunkturen och kommer ha än mer svårt under en lågkonjunktur. Grundproblematiken för de företagen är att de inte har lyckats hänga med i den digitala utvecklingen.

Osäker omvärld

För att bedöma konjunkturen måste man även se till den globala marknaden. Sverige, som är ett väldigt exportberoende land, påverkas mycket av hur går i de länder som vi handlar med.

– Osäkerhetsfaktorer såsom brexit, handelskrig, utvecklingen i USA och Kina kan komma att påverka snabbare än vi tror. Sverige är en otroligt liten aktör på en global marknad vilket innebär att vi påverkas otroligt mycket av vad som sker i utlandet.

Ännu så länge är det oklart varåt den globala konjunkturen är på väg. Business Swedens Exportchefsindex, EMI, har fallit under hösten, men det ger bara svaret på hur man tror att exporten utvecklar sig, inte hur den faktiskt utvecklar sig.

Toppnyheter

Mark Esper. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Försvarsministern går emot Trump – vill inte sätta in militären mot protesterna

Den amerikanske försvarsministern Mark Esper motsätter sig att militären sätts in mot människor som demonstrerar runt om i USA, rapporterar Washington Post. Han går därmed emot president Donald Trump som tidigare luftat tanken på att använda militären.

Enligt Esper ska militär bara användas som en absolut sista utväg i en mycket akut eller pressad situation.

– Vi befinner oss inte i en sådan situation just nu, säger Esper.

41 min
Donald Trump. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: Gick till skyddsrum för att inspektera det

USA:s president Donald Trump tillbakavisar uppgifter om att han tagit tillflykt till ett skyddsrum i samband med protester utanför Vita huset i helgen, i en intervju med Fox Radio.

– Det var en felaktig uppgift, sade Trump i intervjun men lade sedan till att han vistats i skyddsrummet under de senaste dagarna, men bara en "liten, obetydlig, kort tidsperiod”, skriver TT.

New York Times har tidigare rapporterat att Trump uppsökte skyddsrummet i fredags. Trump själv uppger att han var där under söndagen, men att det då var som en del av en inspektion.

20 min
Protester i USA. Philip B. Poston / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vit makt-grupp manade till våld via falskt Antifa-konto

Ett Twitterkonto som såg ut att tillhöra vänstergrupperingen Antifa uppmanade till våld i ett inlägg. Men kontot var falskt och drevs i själva verket av en vit makt-grupp, skiver CNN.

Kontot har nu stängts ner, men dessförinnan hade Donald Trumps son Donald Trump Jr hunnit skriva om inlägget på sitt Instagramkonto med 2,9 miljoner följare.

”Helt galet”, skriver han till sina 2,9 miljoner följare på Instagram, ”kom ihåg vad ANTIFA egentligen är. En terroristorganisation! De försöker inte ens dölja det längre”, skrev Trump Jr i inlägget som sedan har raderats.

2 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA
Donald Trump t.v. Delta t.h. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Källor: USA väntas förbjuda kinesiska bolag från inresa

Kinesiska flygbolag kommer stoppas från att få flyga in i USA från och med den 16 juni, enligt källor till Reuters.

Vita husets åtgärder grundar sig i Kinas ovilja att tillåta amerikanska flygbolag att återuppta trafiken till Kina efter coronapandemin.

Amerikanska flygbolagen Delta och United Airlines har bett om att få återuppta sina flygningar till Kina denna månad.

– Vi stöttar och uppskattar den amerikanska regeringens åtgärder för att stärka våra rättigheter och säkerställa rättvisa, säger Delta enligt Reuters.

26 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Anna Ekström.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Läget i svenska skolan

Ekström kräver granskning av svenska Pisa-resultaten

Utbildningsminister Anna Ekström (S) begär en ny granskning av de svenska Pisa-resultaten, rapporterar Expressen.

Kravet kommer efter tidningens rapportering om att utrikesfödda elever, i strid med regelverket, plockats bort ur Pisa-urvalet, något som kan ha lett till den svenska uppgången i samtliga tre ämnen.

Ministern har redan varit i kontakt med OECD, som bekräftat att man kommer att se över ärendet.

5 tim
Peter Fredriksson/illustrationsbild.  TT
undefined

Skoldirektör ”trygg” trots rapporter om Pisa-fel

Skolverkets generaldirektör ser ingen anledning att gå igenom metod och resultat i Pisaundersökningarna igen med anledning av Expressens rapportering om att vissa skolor brutit mot reglerna och gallrat ut utrikesfödda elever.

I en intervju med TT efter ett internt chefsmöte säger generaldirektören Peter Fredriksson att han känner sig trygg med att myndigheten gjort rätt, men välkomnar ändå en extern granskning.

Enligt den senaste Pisa-rapporten hade svenska elever gjort klart bättre ifrån sig än tidigare och utbildningsministern uttryckte att det var ”en glädjens dag”.

Idag 09:47
Roger Haddad/illustrationsbild/Anna Ekström.  TT
undefined

Politiker kräver svar från Skolverket efter granskning

Liberalerna kräver att Skolverkets generaldirektör kallas till riksdagen för att svara på frågor om den senaste Pisa-rapporten, rapporterar Expressen.

Under tisdagen framkom att vissa skolor som deltagit i provet brutit mot reglerna och gallrat bort utlandsfödda elever, något som kan ha gett en felaktig bild av läget i den svenska skolan.

– Om de här felaktigheterna bekräftas och stämmer så är det oerhört allvarligt, säger Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiska talesperson.

M vill kalla både utbildningsminister Anna Ekström (S) och Skolverket till utskottet.

Idag 07:05
Läs mer om Läget i svenska skolan
Storsatsningen på elfordon

Elbilar klarar inte svenska polisens krav

Den svenska polisen ratar elbilar och kommer under de kommande åtta åren istället att bland annat köra bilmodellerna Volvo V90 och XC60. Anledningen är att de elbilar som finns på marknaden i dagsläget inte uppfyller de krav som ställs på ett utryckningsfordon i Sverige. Det rapporterar Dagens Industri.

Det är framför allt räckvidden och laddningen som utgör de största hindren.

Beslutet har medfört en hel del kritik från olika håll, bland annat från 2030-sekretariatets vd Jakob Lagercrantz, som påpekar att det finns flera polismyndigheter runt om i världen som använder elbilar som exempelvis Tesla och Nissan Leaf.

1 tim
Fredrik Hjelm är vd för Voi. Arkivbild.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vois vd: Finns plats för max två aktörer i Stockholm

I samband med att coronapandemin bröt ut ordentligt i mars tvärnitade efterfrågan på elskotrar. Men efter en tuff vår med permitteringar och uppsagda avtal börjar det nu ”sakta men säkert” bli bättre, säger elskoterbolaget Vois vd Fredrik Hjelm till DI Digital.

– Nu har vi kommit tillbaka i stort sett alla städer. Det ser rätt starkt ut, säger han till sajten.

DI Digital skriver att det endast finns tre elskoteraktörer i Stockholm i dag, jämfört med tio stycken för ett halvår sedan. Fredrik Hjelm säger att det är tråkigt men samtidigt bra med färre konkurrenter. Enligt honom finns det endast plats för två aktörer i en stad som Stockholm.

31 maj
Läs mer om Storsatsningen på elfordon
Illustrationsbild. Courtney Crow / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street fortsätter upp – lyfts av flygbolag

Wall Street öppnar starkt uppåt vilket hänger ihop med optimismen över återöppningen av ekonomin, skriver CNBC. Efter första halvtimmens handel står indexen som följer:
• S&P 500: +0,9%
• Nasdaq: +0,7%
• Dow Jones: +1,1%

Enligt färska siffror från ADP Employer Services minskade sysselsättningen med 2,76 miljoner i maj, vilket var betydligt färre än Trading Economics konsensusprognos på 9 miljoner.

Båda flyg- och resebranschen och bankerna går starkt uppåt. Expedia, American Airlines och United Airlines stiger alla omkring 4–6 procent. JPMorgan går bäst på Dow Jones har ökat 3,6 procent.

Videokonferenstjänsten Zoom som lämnade sin rapport efter börsens stänging i går. Resultaten överträffade förväntningarna och trots att aktien redan gått starkt de senaste månaderna så fortsatte den att öka närmare 4 procent efter första halvtimmens handel.

Aktien som sticker ut under första halvtimmen är Microchip Technology som ligger plus närmare 10 procent. Chiptillverkaren rusar efter att bolaget gått ut med nyheter om en förbättrad leveranskedja, när restriktioner för Malaysia och Filippinerna har lättat, skriver Market Watch.

Onsdagen innebär också introduktionen på Nasdaq för Warner Music Group. Warner Music prissätter börsintroduktionen till 25 dollar per aktie för att samla in 1,925 miljarder dollar, skriver Market Watch.

Texten uppdateras.

1 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Verkstadsjättar bakom kraftig börsuppgång i Stockholm

Stockholmsbörsen fortsatte veckans segertåg med nya klara uppgångar. OMXS30 steg över 2 procent på onsdagen och handlas nu över 1700 punkter igen – för första gången sedan den 5 mars. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +2,4 procent
• OMXS30: +2,6 procent
Bland de största pjäserna var det konjunkturbolag som Sandvik, SKF och Volvo som gick starkast. SKF har fått höjd rekommendation av Morgan Stanley och steg över 3,5 procent. Sandvik rusade över 6 procent.

Vitrolife meddelade att försäljningen börjat återhämta sig och kan nå 40–50 procent av fjolårsnivån under andra kvartalet. Aktien steg nästan 6 procent.

Clas Ohlsons fjärde kvartal (februari-april) innebar mindre förluster än analytikerna hade väntat sig på förhand och aktien klättrade över 7 procent.

Elekta föll kraftigt i öppningen efter gårdagskvällens nyhet att vd:n Richard Hausmann avgår med omedelbar verkan. Under förmiddagen hade aktien återhämtat sig något men stängde ner drygt 6 procent.

Sectra stärkte resultatet i bolagets sista kvartal men varnade samtidigt för ett svagt första kvartal i det brutna räkenskapsåret. Aktien backade nära 5 procent.

SEB upprepar köp för Netent och höjer riktkursen. Aktien steg 7 procent.

OMXS30 har i och med senaste dagarnas uppgångar stigit över 35 procent sedan botten den 16 mars.

Idag 07:05
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Breda lyft på Asienbörser – uppgångssviten fortsätter

Asienbörserna fortsatte upp på onsdagen för fjärde handelsdagen i rad. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• Nikkei: +1,3 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +/-0 %
• Hang Seng: +1,2 %
• Kospi: +2,9 %
Industrijätten Samsung Electronics agerade draglok i Sydkorea med en uppgång på 6 procent. Den sydkoreanska börsen stärktes av att landets regering aviserat ett nytt stimulanspaket på 29 miljarder dollar.

Analytiker på National Australia Bank konstaterar att investerarnas optimism håller i sig mot bakgrund av en hittills smärtfri återöppning av världsekonomin samt en stabilisering av virusspridningen.

Idag 03:41
Läs mer om Dagens börs
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

LAS-utredningen - hur kontroversiell är den egentligen?

Om fack och arbetsgivare inte lyckas göra upp om något annat kan det innebära stora förändringar för anställda och företagare. Debatten rasar. Men är frågan verkligen så kontroversiell som vissa påstår?

Att det inte var en vanlig grå utredning som Gudmund Toijer lade fram häromdagen var tydligt på förhand. Timmarna före den presskonferens han hade kallat till gick arbetsmarknadsministern och förra facktoppen Eva Nordmark (S) ut och underkände viktiga delar.

Toijer, till vardags justitieråd i Högsta domstolen och en av landets mest erfarna arbetsrättsjurister, gavs inte ens möjlighet att förklara sina förslag först.

Vad var det han hade gjort?

Utfört beställningen

Enligt regeringens samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna har han gjort sitt jobb: följt direktiven han fick från regeringen, C och L.

Direktiven följer ett stycke om krav på modernisering av arbetsrätten i januariavtalet mellan S, MP, C och L om regeringsmakten från januari 2019. Den punkten var kanske Socialdemokraternas jobbigaste pris för att säkra en fortsättning för Stefan Löfven som statsminister.

Toijer ombads ta fram tydligt utökade undantag i turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Det gör han genom att föreslå att alla företag, oavsett storlek, ska få undanta fem anställda från principen sist in först ut vid uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Stort skifte

Det är en stor förändring. I dag säger lagen att företag med högst tio anställda får undanta två av dem från turordningen. Inga andra företag får det.

Undantaget av fem personer föreslås få användas på nytt tidigast efter tre månader, i teorin blir det därmed möjligt att göra det flera gånger om året.

Ett förslag skärper kraven på en arbetstagare för att denne ska kunna omplaceras i stället för att bli uppsagd vid arbetsbrist. Personen ska kunna ta sig an nya arbetsuppgifter utan upplärning, i dag gäller oftast att personen ska få ett antal månader på sig att skaffa sig kvalifikationer.

Arbetsgivaren avgör

Vem som är äldst ska inte vara avgörande när det står mellan två personer med lika lång anställningstid och någon ska sägas upp. Arbetsgivaren får avgöra. I dag väger åldern över i ett sådant läge.

I företag med högst 15 anställda ska uppsägningar eller avsked inte kunna ogiltigförklaras.

Det kan man, enligt Gudmund Toijer, kalla en principiellt stor förändring, åtminstone för de inblandade.

För småföretaget innebär det att lön inte behöver betalas ut under en tvist, något som annars kan innebära stora kostnader eftersom tvisterna brukar ta lång tid och lön måste ut även om arbetsgivaren till slut får rätt.

I direktiven från regeringen var ett viktigt krav att lägga förslag som minskar i synnerhet mindre företags kostnader för att säga upp en anställd. I företag med över femton anställda ska lön bara behöva betalas ut efter domstolsbeslut om en arbetstagare har begärt att en uppsägning ska ogiltigförklaras.

Rätt kompetens

Rätt till kompetensutveckling ska skrivas in i lagen och ska stärka de anställdas möjligheter och skyldigheter att följa med i utvecklingen, den tekniska till exempel. Även de som inte är fast anställda ska ha rätt till kompetensutveckling, redan efter sex månader på jobbet.

Visstidsanställda ska ges förtur till fasta anställningar efter nio månader och de föreslås också få företräde till återanställning efter lika lång tid.

1 tim

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Silf/Swedbank: Fortsatt tufft för tjänstesektorn

Inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn steg till 40,9 i maj från oreviderade 39,0 föregående månad, enligt Silf/Swedbanks index.

Det är en mindre ökning än vad analytikerna hade förväntat sig – väntat var ett index på 42,3 enligt Infronts prognosenkät.

”Sannolikt har vi nu sett den största nedgången i PMI-tjänster. Men ännu finns det inga entydiga tecken på en snar återhämtning i tjänstekonjunkturen”, skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Idag 07:07
Mostphotos
undefined

Nyföretagandet rasade i maj – här föll det mest

Under maj nyregistrerades 11,5 procent färre företag på Bolagsverket än samma månad förra året, enligt Nyföretagarbarometern från NyföretagarCentrum.

– Det var väntat, säger Harry Goldman, vd på NyföretagarCentrum, i ett pressmeddelande.

Under perioden januari till maj låg dock nyföretagandet på plus med en uppgång på 4,5 procent i landet.

Enligt Nyföretagarbarometern föll nyföretagandet under maj mest i Gävleborg, Jämtland, och Västmanland medans Gotland och Kronoberg fick se en uppgång.

Idag 06:51
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Anders Tegnell/illustrationsbilder.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Sommarbeskedet dröjer: ”Hoppas på beslut i veckan”

Det dröjer fortsatt med besked om vilka reserestriktioner som gäller under sommaren. Under dagens presskonferens får statsepidemiolog Anders Tegnell frågan om när besked kan ges.

– Vi äger inte frågan helt och hållet själva. Det är många involverade och det är många som kommer att bli påverkade av ett sådant beslut så det är viktigt att det blir ett bra beslut.

Han säger också att det ”ibland tar längre tid än vad man hoppats” att fatta beslut.

Tidigare har rapporterats att ett besked skulle komma i veckan och det är fortsatt även Tegnells förhoppning.

2 tim
Anders Tegnell.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell om självkritiken: ”Intervjun blev vinklad”

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att hans självkritik angående den svenska coronastrategin inte alls var någon plötslig insikt, så som vissa har tolkat det efter en uppmärksammad intervju som Ekot publicerade i morse.

– Intervjun blev lite vinklad, eller de valde att tolka mina citat så, säger han till TT.

Han menar att han inte mer självkritisk nu än han varit tidigare.

I huvudsak är han nöjd med Sveriges strategi, även om vissa saker hade kunnat göras bättre, säger han till DN.

På myndigheternas dagliga pressträff förtydligade Tegnell att Folkhälsomyndigheten inte anser att Sveriges strategi ska ändras på något drastiskt sätt.

– Det stämmer inte, säger han.

4 tim
Illustrationsbild/Stefan Löfven.  TT
undefined

Löfven om testkritiken: ”Har inte rått någon tvekan om regionernas ansvar”

Statsminister Stefan Löfven håller inte med oppositionen om att han duckat ansvaret för coronakrisen och varit för otydlig kring vem som ansvarar för virustesterna, enligt en lång intervju med Aftonbladet.

– Regionerna sa tidigt i maj att de skulle göra det regeringen vill. Så det har inte rått någon tvekan om ansvaret.

Löfven säger också att det redan nu går att dra slutsatsen av krisen att välfärden måste ”rustas upp rejält” och att det är uppenbart att för många äldre har fått sätta livet till.

Idag 08:59
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige