Den svenska konjunkturen

Nationalekonomen: Fyra tecken på att lågkonjunkturen är runt hörnet

Efter flera år av högkonjunktur hopar sig molnen över den svenska ekonomin. Nationalekonomen Fredrik N G Andersson reder ut de kristecken som brukar föregå en lågkonjunktur.

2016 lämnade Sverige en utdragen lågkonjunktur som startade med finanskrisen 2009 och gick in i en högkonjunktur, enligt Ekonomifakta.

Enligt konjunkturinstitutet har högkonjunkturen mattats av under 2018 och kommer att fortsätta under 2019.

Avmattningen kan lägga grunden för en kommande lågkonjunktur snart, menar Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet. Men den kommer inte att bli lika skadlig som finanskrisen.

– Jag tror inte att vi kommer att få en kris på samma sätt som 2009 - 2010. Vi ser finansiella obalanser, fler konkurser och minskad konsumtion. Men jag tror snarare att vi kommer att se avmattning och därefter en lågkonjunktur – inte en kris, säger han.

Här är fyra tecken på att lågkonjunkturen är runt hörnet:

Minskad konsumtion

Hushållens konsumtion minskade med 1 procent tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet 2018, enligt SCB. Även Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) minskade med 0,2 procent tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet 2018. Det var främst hushållskonsumtionen som förklarade nedgången, enligt SCB.

– Vi ser överlag en minskad konsumtion, men än så länge är det svårt att dra för stora växlar på det. Vi hade en extremt varm sommar som påverkade framförallt sällanköpshandeln, så det är svårt att tyda den minskade konsumtionen ännu – för beror det på den varma sommaren eller beror det på att hushållen håller i plånböckerna? säger han och fortsätter:

– Ett starkt tecken på när vi är på väg in i en lågkonjunktur är att människor till stor del blir mindre riskbenägna och mindre benägna att spendera pengar.

Konkurserna ökar

Sedan 2016 har antalet konkurser ökat. Även detta brer på oron inför en kommande lågkonjunktur, menar Fredrik N G Andersson.

– Det är en del av en samlad helhetsbild som påverkar konjunkturläget. Det är en stark indikator på att konjunkturen är på väg nedåt. För näringslivet visar det på en orossignal som varnar för fler faror längre fram.

Fallande bostadsmarknad

Att konjunkturen förväntas vända nedåt under 2019 beror till stor del på att bostadsinvesteringarna väntas falla. Preliminärt påbörjades byggandet av 39 100 bostäder under de tre första kvartalen 2018, vilket innebär en minskning med 16 procent jämfört med samma period 2017.

– Mycket av den tidigare högkonjunkturen har varit fokuserad på ekonomisk stimulans och bostadspriserna har trissat upp. I takt med en avmattning har människor inte råd att köpa dyra bostäder. I dag har vi hårt skuldsatta hushåll och de är oerhört känsliga för räntehöjningar.

Utöver byggbranschen som väntas förlora mest på en kommande lågkonjunktur ser Fredrik N G Andersson även att giganter som H&M, Ikea och även Ericsson kan ligga pyrt till.

– De och de gamla industribranscherna kan få det svårt i en kommande lågkonjunktur. De har redan mött stora problem under högkonjunkturen och kommer ha än mer svårt under en lågkonjunktur. Grundproblematiken för de företagen är att de inte har lyckats hänga med i den digitala utvecklingen.

Osäker omvärld

För att bedöma konjunkturen måste man även se till den globala marknaden. Sverige, som är ett väldigt exportberoende land, påverkas mycket av hur går i de länder som vi handlar med.

– Osäkerhetsfaktorer såsom brexit, handelskrig, utvecklingen i USA och Kina kan komma att påverka snabbare än vi tror. Sverige är en otroligt liten aktör på en global marknad vilket innebär att vi påverkas otroligt mycket av vad som sker i utlandet.

Ännu så länge är det oklart varåt den globala konjunkturen är på väg. Business Swedens Exportchefsindex, EMI, har fallit under hösten, men det ger bara svaret på hur man tror att exporten utvecklar sig, inte hur den faktiskt utvecklar sig.

Toppnyheter

Zelenskij på valvakan. GENYA SAVILOV / AFP
Valet i Ukraina

Just nu: Zelenskijs parti leder – får 43,9 procent

Ukrainas president Volodymyr Zelenskijs parti Folkets tjänare får 43,9 procent av rösterna i parlamentsvalet, visar den första vallokalsundersökningen enligt AFP.

I ett första tal efter undersökningen säger Zelenskij att partiets huvudprioritet är att avsluta kriget i landet och att bekämpa korruptionen, enligt AFP.

Det proryska partiet ”Platform for Life” ligger tvåa med 11,5 procent av rösterna.

Folkets tjänare saknar representation i parlamentet sedan tidigare. Men efter att Zelenskij valdes till president tidigare under våren upplöste han parlamentet och tidigarelade parlamentsvalet.

2 tim
Ukrainska medborgare röstar i parlamentsvalet. TT
undefined

”Det politiska landskapet har återigen blivit suspekt”

Söndagens parlamentsval i Ukraina handlar egentligen om en enda sak – huruvida den nyvalde presidenten Volodymyr Zelenskyj kommer få det parlamentariska stöd som krävs för att han ska kunna infria sina vallöften, skriver SVT:s korrespondent Bert Sundström. Det var ju det som gjorde ”att hela 73 procent av väljarna röstade på honom” – nämligen för att i första hand ”utrota korruptionen”, fortsätter han.

Alla Hurska på The Ukrainan Weekly noterar dock att de politiska rörelser som hoppas på en plats i Ukrainas parlament rymmer många välkända ansikten från tidigare regeringar – och att flera av rörelserna sponsras av en handfull av landets mäktigaste oligarker. I Zelenskyjs eget parti ”Folkets tjänare” återfinns flera bundsförvanter till en av dessa oligarker.

”Dagens politiska situation känns alltför lik den under mitten på 00-talet, när Ukraina liknande en ’oligarkernas republik’”, skriver Alla Hurska.

Idag 11:24
Läs mer om Valet i Ukraina
Cory Booker och Donald Trump. TT
Trumps Amerika

Presidentkandidaten om Trump: ”Värre än en rasist”

USA:s president Donald Trump är ”värre än en rasist”, säger den demokratiska presidentkandidaten Cory Booker i CNN:s tv-program ”State of the union”.

– Han använder rasistiska metaforer och rasistiskt språk för politisk vinning. Han försöker använda detta som ett vapen för att dela vår nation, säger Booker i programmet.

New Jersey-politikern ville inte beskriva nästa års presidentval som en folkomröstning om Trump utan kallade det i stället för ”en folkomröstning om det här landets hjärta och själ”, skriver Axios.

Uttalandena kommer till följd av det ordkrig som pågått sedan Trump uppmanat fyra demokratiska politiker att ”åka hem och hjälpa till att fixa de totalt förstörda och brottsdrabbade ställen därifrån de kom”. Tre av fyra är födda i USA.

5 tim
Donald Trump och Alexandria Ocasio-Cortez. TT
undefined

Ny attack från Trump: Ni kan aldrig förstöra vårt land

USA:s president Donald Trump går återigen till hårt angrepp mot Demokraternas Ilhan Ohmar, Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley.

”Jag tror inte att de fyra kongresskvinnorna är kapabla att älska vårt land. De borde be om ursäkt till USA (och Israel) för de hemska (hatiska) sakerna de har sagt”, skriver Trump på Twitter.

Han skriver att kvartetten, som kallas för ”the squad” och tillhör vänsterflanken inom Demokraterna, har förstört sitt parti.

”Men de är svaga och osäkra människor som aldrig kan förstöra vårt underbara land”, skriver han.

Ordkriget tog fart sedan Trump förra veckan uppmanat de demokratiska politikerna att ”åka hem” till länderna som de har påbrå från.

6 tim
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Kritikstorm mot Trump: ”Försöker starta raskrig”

Flera av Donald Trumps tidigare medarbetare och vänner anklagar nu presidenten för att vara rasist efter hans uttalande om att några kvinnliga kongresspolitiker borde åka tillbaka till de länder de kom ifrån. Det skriver New York Times i ett långt reportage där flera personer vittnar om att presidenten gjort en mängd rasistiska uttalanden i olika sammanhang.

– Donald Trump är en avskyvärd, småaktig rasist och han försöker att starta ett raskrig i det här landet, säger Manigault Newman, som tidigare sparkats från Vita huset efter en schism.

Fox News-korrespondenten och Trumps mångårige vän Geraldo Rivera säger att han tidigare alltid har stått upp för Trump men att presidentens ord denna gång inte går att försvara eller misstolka.

Idag 08:46
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer