Den svenska konjunkturen

Nationalekonomen: Fyra tecken på att lågkonjunkturen är runt hörnet

Efter flera år av högkonjunktur hopar sig molnen över den svenska ekonomin. Nationalekonomen Fredrik N G Andersson reder ut de kristecken som brukar föregå en lågkonjunktur.

2016 lämnade Sverige en utdragen lågkonjunktur som startade med finanskrisen 2009 och gick in i en högkonjunktur, enligt Ekonomifakta.

Enligt konjunkturinstitutet har högkonjunkturen mattats av under 2018 och kommer att fortsätta under 2019.

Avmattningen kan lägga grunden för en kommande lågkonjunktur snart, menar Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet. Men den kommer inte att bli lika skadlig som finanskrisen.

– Jag tror inte att vi kommer att få en kris på samma sätt som 2009 - 2010. Vi ser finansiella obalanser, fler konkurser och minskad konsumtion. Men jag tror snarare att vi kommer att se avmattning och därefter en lågkonjunktur – inte en kris, säger han.

Här är fyra tecken på att lågkonjunkturen är runt hörnet:

Minskad konsumtion

Hushållens konsumtion minskade med 1 procent tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet 2018, enligt SCB. Även Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) minskade med 0,2 procent tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet 2018. Det var främst hushållskonsumtionen som förklarade nedgången, enligt SCB.

– Vi ser överlag en minskad konsumtion, men än så länge är det svårt att dra för stora växlar på det. Vi hade en extremt varm sommar som påverkade framförallt sällanköpshandeln, så det är svårt att tyda den minskade konsumtionen ännu – för beror det på den varma sommaren eller beror det på att hushållen håller i plånböckerna? säger han och fortsätter:

– Ett starkt tecken på när vi är på väg in i en lågkonjunktur är att människor till stor del blir mindre riskbenägna och mindre benägna att spendera pengar.

Konkurserna ökar

Sedan 2016 har antalet konkurser ökat. Även detta brer på oron inför en kommande lågkonjunktur, menar Fredrik N G Andersson.

– Det är en del av en samlad helhetsbild som påverkar konjunkturläget. Det är en stark indikator på att konjunkturen är på väg nedåt. För näringslivet visar det på en orossignal som varnar för fler faror längre fram.

Fallande bostadsmarknad

Att konjunkturen förväntas vända nedåt under 2019 beror till stor del på att bostadsinvesteringarna väntas falla. Preliminärt påbörjades byggandet av 39 100 bostäder under de tre första kvartalen 2018, vilket innebär en minskning med 16 procent jämfört med samma period 2017.

– Mycket av den tidigare högkonjunkturen har varit fokuserad på ekonomisk stimulans och bostadspriserna har trissat upp. I takt med en avmattning har människor inte råd att köpa dyra bostäder. I dag har vi hårt skuldsatta hushåll och de är oerhört känsliga för räntehöjningar.

Utöver byggbranschen som väntas förlora mest på en kommande lågkonjunktur ser Fredrik N G Andersson även att giganter som H&M, Ikea och även Ericsson kan ligga pyrt till.

– De och de gamla industribranscherna kan få det svårt i en kommande lågkonjunktur. De har redan mött stora problem under högkonjunkturen och kommer ha än mer svårt under en lågkonjunktur. Grundproblematiken för de företagen är att de inte har lyckats hänga med i den digitala utvecklingen.

Osäker omvärld

För att bedöma konjunkturen måste man även se till den globala marknaden. Sverige, som är ett väldigt exportberoende land, påverkas mycket av hur går i de länder som vi handlar med.

– Osäkerhetsfaktorer såsom brexit, handelskrig, utvecklingen i USA och Kina kan komma att påverka snabbare än vi tror. Sverige är en otroligt liten aktör på en global marknad vilket innebär att vi påverkas otroligt mycket av vad som sker i utlandet.

Ännu så länge är det oklart varåt den globala konjunkturen är på väg. Business Swedens Exportchefsindex, EMI, har fallit under hösten, men det ger bara svaret på hur man tror att exporten utvecklar sig, inte hur den faktiskt utvecklar sig.

Toppnyheter

Illustrationsbild.  TT
Coronavirusets spridning

Swedbank: Coronaviruset tynger svensk BNP-tillväxt

Sveriges BNP-tillväxt bromsade in något i fjärde kvartalet – bland annat på grund av en svagare nettoexport, spår Swedbank i ett veckobrev inför den kommande veckans publicering av BNP-siffrorna.

Framåt kommer coronaviruset ”sannolikt att tynga tillväxten något”, spår bankens ekonomer.

BNP-siffrorna för fjärde kvartalet 2019 publiceras på fredag. I veckan publiceras också KI:s konjunkturbarometer.

”Där förväntar vi oss att företagen i större utsträckning har påverkats av förväntningar om följdeffekter av coronaviruset”, skriver makroekonomerna.

3 tim
Karnevalbesökare med munskydd. MANUEL SILVESTRI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Karnevalen i Venedig avbryts av rädsla för viruset

Karnevalen i Venedig kommer att avslutas under söndagen flera dagar i förväg på grund av coronavirusutbrottet i norra Italien, rapporterar AFP. Även alla idrottsevenemang i regionen stoppas fram till den 1 mars.

– Alla privata och allmänna större sammankomster måste undvikas, säger regionpresidenten Luca Zaia.

Det var just i Venedigregionen som landets första dödsfall kopplat till viruset skedde. Zaia beskriver situationen som den största krisen under hans tio år på posten.

19 min
Läs mer om Coronavirusets spridning
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

4 av 10 kvinnor: Ekonomi håller många kvar i relation

Fyra av tio kvinnor anser att pengar är en starkt bidragande orsak till att många stannar kvar i en dålig relation. Det visar en mätning av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar, skriver DI. Bland männen är det en av fyra som menar att pengar kan bidra till att hålla ihop förhållandet.

Enligt Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson är det viktigt att man pratar om pengar i en relation, till exempel om vem som lägger pengar på vad och hur man kompenserar för olika inkomster.

– Ingen ska behöva stanna i en relation av ekonomiska skäl, säger hon till DI.

26 min
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bratt: ”Det är viktigt att ha ett dra åt helvete-kapital”

”Det är viktigt att ha ett dra åt helvete-kapital så att man kan ta kontroll över sin livssituation.” Så säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Sydsvenskan.

Man ska inte planera för att förhållande ska ta slut – men det gäller att ha en ekonomisk krockkudde, menar Bratt i intervjun.

På Twitter skriver privatekonomen att en ekonomisk buffert gör att privatpersoner kan förändra sin livssituation – kanske sluta på sitt jobb eller lämna ett dåligt förhållande.

”Alla behöver eget sparande, om inte annat för den ekonomiska självkänslan”, skriver Bratt på Twitter.

5 tim
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
undefined

Tipsen: Var hård mot din bank och sluta med kaffet

Var tuff och ställ krav på bankerna när du ska förhandla om räntan på bolånen. Använd snitträntan som argument i förhandlingarna, tipsar Länsförsäkringars ekonom Emma Persson i en intervju med SvD Näringsliv.

Persson och Ikano Bank-ekonomen Sharon Lavie kommer med flera råd för personer som fruktar att februarilönen ska bli låg. Att jämföra försäkringar kan hjälpa, menar Lavie. Persson uppmuntrar att se över vilka utgifter man faktiskt har.

Kaffe på stan och prenumerationer på Netflix och Spotify är andra kostnader som det går att se över, enligt Lavie.

5 tim
Läs mer om Privatekonomi
Människor på en marknad i Afghanistans huvudstad Kabul. OMAR SOBHANI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Om vi inte förlåter dem blir det aldrig fred”

Många hinder återstår men enligt många bedömare är den vapenvila som häromdagen inleddes den bästa chansen på mycket länge att nå en bestående fred i Afghanistan.

The Telegraph har besökt regionen där talibanerna först växte fram under 90-talet för att höra hur människorna där ser på ett avtal som skulle kunna innebära att talibanerna åter tar plats i landets regering.

Jordbrukaren Haji Mohammad minns det hårda tiden under det förra talibanstyret, men säger att han skulle välkomna dem tillbaka, om det kunde leda till fred.

– Om jag inte förlåter dem, kan vi aldrig få fred, säger Mohammed.

USA:s president Donald Trump sa tidigare i dag att han är redo att skriva under ett fredsavtal om ett sådant läggs fram.

2 tim
Pojke klättrar ut från sitt hem som skadats i en attack i december 2019.  Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Afghaner hoppfulla: ”Gyllene tillfälle för fred”

Under natten till lördagen inleddes den veckolånga nedtrappningen av våldet i Afghanistan som USA och talibanerna kommit överens om, rapporterar AFP.

Det tillfälliga vapenstilleståndet ger civilbefolkningen i landet andrum från det blodiga kriget som enligt FN:s beräkningar kostat mer än 100 000 människoliv under det senaste decenniet.

Flera afghaner har uttryckt en försiktig hoppfullhet på sociala medier. En av dem är privatpersonen Abu Mahmood. ”Det är ett gyllene tillfälle för Afghanistan att skapa fred”, skriver han på Facebook.

Igår 05:28
Läs mer om Krisen i Afghanistan
Södersjukhuset i Stockholm. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Södersjukhuset går upp i stabsläge – platsbrist

Södersjukhuset i Stockholm går upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist, skriver Svenska Dagbladet. Sjukhusets presstjänst bekräftar läget för tidningen.

– Patienter ligger och skriker. Det ser ut som en krigszon, säger en sjuksköterska till SvD.

Aida Hadzialic (S), oppositionsråd i region Stockholm är kritisk.

”Nu händer det igen. Sjukhusen i Stockholm behöver fler vårdplatser och anställda, inte färre”, skriver hon på Twitter efter beskedet om sjukhuset.

ST-läkaren Laura Eklinder som startat Stockholms sjukvårdsupprop jobbar på akuten och säger till DN att de patienter som väntat längst där har väntat i 32 timmar.

2 tim
Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) är oroad över stabsläget på Södersjukhuset. Jessica Gow/TT samt Yvonne Åsell/SvD/TT
undefined

Hadzialic kritisk: Personal har varnat för krisläge

Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) som sedan hon tillträdde riktat kritig mot den blågröna majoritetens sätt att sköta vården i region Stockholm är nu orolig för patienternas säkerhet.

Detta efter beskedet att Södersjukhuset i Stockholm under söndagen tvingades gå upp i stabsläge.

– Jag ser på läget med oro, men jag är inte förvånad. Tjänstemän och vårdpersonal har varnat för att vi kommer att gå in i ett krisläge, säger hon till SvD.

Sjukhusets vd Mikael Runsiö berättar om stabsläget för Aftonbladet tv.

– Vi stärker vår beslutsförmåga och ökar vår förmåga och vidtar åtgärder för att försöka underlätta för patienter och medarbetare, säger Runsiö.

32 min
Läs mer om Krisen i sjukvården

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer