Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Nationalekonom: Osynliga skattesläggan gör alla till förlorare

Att inte ens låg- och medelinkomsttagare får behålla hälften av sin inkomst i Sverige är anmärkningsvärt, enligt nationalekonomen Anders Bergeskog som menar att det är möjligt på grund av statens osynliga skatteslägga. ”Det har varit en tydlig strategi från staten att dölja hur höga skatterna faktiskt är”, säger han till fPlus.

Sverige har idag ett av världens högsta skattetryck och när det kommer till marginalskatterna på löneinkomster ligger vi i topp. För de cirka 300 000 personer som betalar både statlig inkomstskatt och värnskatt försvinner 60 kronor av en intjänad hundralapp i skatt.

Över 50 procent i skatt för en vanlig arbetarfamilj

Men få känner till att skatterna även slår hårt mot de normala och lägre inkomstskikten. I boken, Sveriges väg till högskatteland – Utopi och verklighet under hundra år, visar nationalekonomen Anders Bergeskog hur ett hushåll med två genomsnittliga arbetarlöner beskattas.

För att paret ska få ut en disponibel årslön på 420 500 kronor måste 481 000 kronor betalats in i skatt. Fördelningen blir följande: 160 900 kronor går till inkomstskatt. Arbetsgivaravgifterna uppgår till 215 700 kronor, och konsumtions- och punktskatterna, som konsumeras i efterhand, landar på 105 100 kronor*.

Det är dock ytterst få människor som känner till hur mycket pengar av inkomsten som faktiskt går till skatt. När Svenskt Näringsliv genomförde en undersökning för några år sen svarade 75 procent av de tillfrågade att de trodde att skatterna på en vanlig lön är väsentligt lägre än femtio procent.

Dolda skatterna ett demokratiskt problem

Anledningen är de dolda skatterna som inte syns men som alla betalar. Här är arbetsgivaravgiften den största posten men även konsumtionsskatter som den nyligen tillkomna flygskatten och kemikalieskatten är exempel på dolda skatter.

Anders Bergeskog menar att det har varit en tydlig strategi från statens sida – att dölja skatter för att kunna upprätthålla de totala skattetrycket.

Anders Bergeskog, författare och nationalekonom

– Något är galet när ett hushåll med två genomsnittliga arbetarlöner förra året betalade närmare en halv miljon i skatt på sitt arbete. Att inte ens en arbetare får behålla hälften av sin inkomst i Sverige i dag är anmärkningsvärt, säger Anders Bergeskog.

– Jag tror att det är viktigt att synliggöra hur stort det faktiska skattetrycket är. Om folk förstod det så skulle man kanske vilja ha större kontroll på sina pengar och vad de pengarna går till. Det har medfört en brist på transparens när det gäller skatteuttaget som jag ser som en allvarlig brist i det demokratiska systemet, fortsätter han.

Han får medhåll av Christian Ekström, vd för Skattebetalarna.

– Det har från statens, och då kanske främst från de socialdemokratiska regeringarnas håll, funnits en ambition att göra skatter dolda. Genom många skattebaser och dolda skatter är det svårare att få en överblick över hur mycket man faktiskt betalar i skatt. Det gör det också svårare för människor att avgöra om det är värt det.

– När det gäller skatt på arbete så tror ju många att inkomstskatten – som för de flesta är cirka 30 procent – är den skatt man betalar. De flesta har inte en aning om att arbetsgivaravgiften också är en skatt på arbete vilket Skatteverket också fastslagit, fortsätter han.

Ingen regering verkar heller vilja ta tag i det höga skattetrycket, och det är synd menar Anders Bergeskog.

Christian Ekström, vd Skattebetalarna Magnus Glans

– Det höga skattetrycket minskar tillväxten vilket betyder att vi avstår från välfärd. För om vi inte har ett ökande välstånd, så har vi heller inget att fördela, konstaterar han.

”Kontroll över produktionsresultaten”

Anders Bergeskogs bok visar också hur Sverige från 1880-talet och framåt utvecklades till en exceptionell tillväxtnation, samt hur skattetrycket från i början av 1930-talet successivt ökade till dagens höga nivå.

– Man måste förstå att välfärdsstaten aldrig var målet. Den blev ett medel för socialdemokraterna att steg för steg socialisera landet när man hade misslyckats med att förstatliga produktionsmedlen.

– Då tog man kontroll över produktionsresultaten i form av ständigt höjda skatter istället och på så sätt kunde man skapa en egen politiskt styrd sektor där närmare hälften av alla sysselsatta i Sverige arbetade i slutet av 1900-talet, konstaterar Anders Bergeskog.

* Fördelning mellan lön och skatter på arbete för ett hushåll med två heltidsarbetande med genomsnittliga arbetarlöner 2018 i kronor.

Fakta:

De kommunala inkomstskattesatserna höjdes
från 10 procent 1950, till 15 procent 1960 och till cirka 30 procent 1980.

1960 infördes arbetsgivaravgifter och allmän konsumtionsskatt
vilka betalades in av arbetsgivare respektive företag.

Arbetsgivaravgifternas storlek ökade från cirka 3,5 procent 1960 till 11,9 procent 1970 och 32,5 procent 1980. Den högsta nivån nåddes år 1990, med 39,0 procent.

Mervärdesskatten, momsen, infördes i Sverige 1969 då den ersatte den allmänna varuskatten

I samband med skattereformen 1991 breddades momsunderlaget, skattebasen, så att fler transaktioner blev momspliktiga.

I Sverige är standardnivån för momsen 25 procent. Utöver det finns två reducerade skattesatser på 12 respektive 6 procent.

2017 inbringade momsen över 400 miljarder kronor till statskassan. Detta motsvarar mer än en femtedel av den offentliga sektorns totala skatteintäkter.

I dag är skatternas andel av BNP cirka 44 procent.

Källor: Ekonomifakta, Sveriges väg till högskatteland – Utopi och verklighet under hundra år, Wikipedia

Toppnyheter

LISI NIESNER / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Boris Johnson: Vi är alla värda att sluta prata brexit

Gårdagens valtriumf har gett Konservativa partiet och premiärminister Boris Johnson ett överväldigande mandat att få brexit överstökat. Det var Johnsons budskap när han höll tal utanför 10 Downing Street i dag.

– Det här landet behöver en paus från grälen, och ett avslut för allt prat om brexit, sa Johnson.

Premiärministern lovade också britterna tillväxt under 2020 och en stor satsning på sjukvårdssystemet NHS.

20 min
STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Beskedet: Labour väljer ny partiledare tidigt nästa år

Labourpartiet kommer att välja en ny partiledare tidigt nästa år. Jeremy Corbyn lämnar sin post i samband med det, meddelar partiledaren enligt Bloomberg.

Corbyn antydde även tidigare i dag att hans tid som partiledare var på väg mot sitt slut, då han sa att han inte ska leda Labour i nästa val. Han öppnade också upp för en ”bra diskussion” om partiets framtid.

Labour förlorade nästan 60 platser i parlamentet i och med valet. Valresultatet är det sämsta för partiet sedan 1935. Samtidigt gjorde Boris Johnson och hans konservativa parti succé och fick majoritet i parlamentet.

1 tim
David Cameron och Jeremy Corbyn.
undefined

Cameron: Det här markerar slutet för ”Corbynismen”

Den tidigare premiärministern och partiledaren för Torypartiet David Cameron skriver på Twitter att resultatet från det brittiska nyvalet är ”extraordinärt och kraftfullt”. Det markerar slutet för Labour-ledaren Corbyn och ”Corbynismen”, menar Cameron.

Han skriver också att att Torypartiet har fått ett stort förtroende och att det är något som man måste fortsätta att göra sig förtjänt av.

”Premiärministern har mitt fulla stöd”.

3 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien
POOL / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Justitieutskottet röstar för riksrättsåtal mot Trump

Representanthusets justitieutskott röstar ja till en av riksrättspunkterna mot USA:s president Donald Trump, rapporterar flera medier.

Utskottet röstade ja till båda punkterna: maktmissbruk och hindrande av kongressens utredning.

Processen går nu vidare till representanthuset som på onsdag ska rösta om huruvida det ska bli ett riksrättsåtal mot presidenten. Trump skulle i så fall bli den tredje amerikanska presidenten i historien att ställas inför riksrätt. Den första var Andrew Johnson 1868 och den andra Bill Clinton 1998.

12 min
Lindsey Graham i mitten. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Senaten uppmanas ändra strategi för riksrättsåtalet

Senaten borde byta strategi kring riksrättsåtalet, skriver republikanen Jim Banks i ett brev till topprepublikanen Lindsey Graham. Det rapporterar Politico som har läst brevet.

Riksrättsutredningen är för närvarande kvar i det demokratledda representanthuset. Men om punkterna mot Trump får stöd där går de vidare för omröstning i senaten, som är republikanernas starka fäste.

Graham, som är ordförande för senatens justitieutskott, har sagt att han vill genomföra en snabb utredning. Men det är viktigt att ”vi bekämpar eld med eld och säger till dem att nog är nog”, menar Jim Banks, som vill att Demokraternas granskning av Trump utreds noggrant. Han hänvisar till den granskning som har gjorts av utredarna bakom Rysslandsutredningen.

”Med största respekt, herr ordförande. Jag uppmanar dig att använda samma filosofi under det kommande riksrättsåtalet”, skriver han.

I en intervju med Fox News kallar Graham riksrättsutredningen för ”nonsens”.

Igår 21:19
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Chinese Vice Commerce Minister and Deputy International Trade Representative Wang Shouwen. JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Kina överens med USA om handelsavtalets utkast

Kinas handelsdepartement säger på en presskonferens att man nått ”stora framsteg” i förhandlingarna med USA om handelsavtalets första fas. Man ska vara överens med USA om skrivningarna i utkastet och ska spika ett datum för dess undertecknande.

USA uppges vidare ta bort sina tullar i flera steg samtidigt som Kina kommer att öka importen från USA och andra länder.

Utvecklingen medför också att inga nya tullar kommer att införas på söndag som planerat.

Världens börser stiger på beskedet.

Texten uppdateras.

14 min
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Handelsglädje i Asien när Xi och Trump uppges överens

Tokyobörserna tog täten när samtliga ledande index i Asien steg betydligt efter uppgifter på torsdagskvällen om att Kina och USA ska ha enats om ett fas ett-avtal. Även Hongkong steg kraftigt på fredagen.

Vid stängning visade ledande index:
• Nikkei: +2,6%
• Shanghai: +1,8%
• Shenzhen: +1,5%
• Hongkong: +2,5%
• Kospi: +1,5%
Tokyobörsen steg trots att näringslivets förtroende dykt till sin lägsta nivå på över sex år, enligt Bank of Japans rapport på fredagsmorgonen, skriver CNBC.

De breda uppgångarna följer på Wall Streets glädjeskutt efter torsdagskvällens uppgifter om att supermakterna ska ha enats om ett avtal och att USA slopar decembertullarna som skulle trätt i kraft på söndag.

Kathy Lien, på BK Asset Management, varnar dock för att ta ut hela glädjen i förskott. Vi har lärt oss den hårda vägen att Trump kan ändra sig i sista minuten, menar hon.

”Det är viktigt att inse att det fortfarande inte har kommit något officiellt uttalande men av Trumps tweets och medias rapporter att döma finns det skäl att tro att tullarna åtminstone kommer att bli framskjutna”, skriver hon i en kommentar som citeras av CNBC.

Idag 04:31
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA
NIKLAS HALLE'N / AFP
undefined

Börsen tappar kraft men nytt rekord ändå i sikte

Boris Johnsons tydliga brexitseger i det brittiska nyvalet och uppgifter om ett handelsavtal mellan supermakterna USA och Kina har pressat upp Stockholmsbörsen mot nya rekordnivåer.
• OMXSPI +0,8 procent
• OMXS30 +1,0 procent
Storbolagsindexet OMXS30 har en liten bit kvar till det senaste rekordet från 7 november medan det breda OMXSPI sätter nytt rekord om uppgångarna håller i sig till stängning.

Uppgångarna var kraftigare under förmiddagen och vid 14.30-tiden har indexen fallit tillbaka en bit. Tveksamheter kring om USA och Kinas avtal är så klart som det uppges har varit bidragande till dragningen nedåt. Klockan 15.30 svensk tid håller dock det kinesiska handelsdepartementet en presskonferens som eventuellt kan ge mer klarhet.

Hansa Biopharmas aktie rasar 40 procent efter beskedet om att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA vill att bolaget gör Imlifidase-studien.

Forskningsbolaget Immunicums vd Carlos de Sousa lämnar posten med omedelbar verkan och aktien faller 11 procent.

DNB Markets inleder bevakning av Storytel med rekommendationen köp och riktkurs 170 kronor. Aktien stiger 4 procent.

Kambis storägare och medgrundare Anders Ström har sålt 1,3 miljoner aktier i bolaget. Aktien faller nära 8 procent.

Idag 08:02
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klarnas vd: Mest sannolikt med notering på Wall Street

Betaltjänsten Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski siktar på en börsnotering i USA inom två år. Det säger han i en intervju med Bloomberg enligt Direkt.

– En börsnotering skulle sannolikt ske i USA eftersom det finns en större förståelse för teknikbolag som vårt och därför att USA kan vara för största marknad om ett år eller två, säger han till nyhetsbyrån.

Innan en eventuell notering på Wall Street kommer Klarna ta in ytterligare kapital i en finansieringsrunda, enligt vd:n.

Idag 08:51
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ernst Kirchsteiger TT
Bråket mellan TV4 och Com Hem

Tittarsiffror rasar för TV4 – miljoner missade Ernsts jul

Det pågående tv-kriget gör att det linjära tv-tittandet rasar för TV4-kanalerna, samtidigt som det digitala går upp. Nedsläckningen kan innebära miljonbelopp i förlorade annonsintäkter, skriver DN.

Det var natten mot onsdag som TV4:s och C Mores sändningar för Com Hems 1,6 miljoner kunder släcktes ner efter ett bråk om nya sändningsrättigheter.

Ett program som tittarna gick miste om var gårdagskvällens avsnitt av ”Jul med Ernst”. Programmet är ett av TV4:s mest sedda under december.

– Jag hoppas att folk kommer ha möjlighet att se programmet på annat sätt, säger programledaren Ernst Kirchsteiger till Aftonbladet.

Clara Tengbom, exekutiv producent för ”Jul med Ernst”, säger att det är tråkigt att nedsläckningen drabbar ”Ernsts lojala tittare”.

2 tim
Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dödläget fortsätter: ”Kan dröja innan TV4 sänds”

Tele2 och Com Hems möte med Telia för att diskutera sändningsrättigheterna för TV4-kanalerna och C More har inte resulterat i några framsteg. Det skriver Tele2 i ett pressmeddelande.

– Jag känner mig mycket frustrerad över situationen och beklagar det faktum att Telias vd, Christian Luiga, väljer att inte engagera sig i en förhandling, säger Anders Nilsson, vd på Tele2.

– Efter dagens möte tror jag tyvärr att det kan komma dröja innan Com Hem sänder TV4 igen, säger TV4:s vd Carsten Almqvist i ett uttalande.

Natten till onsdag försvann TV4 för 1,6 miljoner kunder Tele2-ägda Com Hem-kunder.

2 tim
Läs mer om Bråket mellan TV4 och Com Hem