S ren Andersson / S ren Andersson
Avtalsrörelsen

Näringslivstoppen: Fackens krav kan leda till uppsägningar

Det kan bli nödvändigt för arbetsgivare att säga upp medarbetare om fackens krav blir verklighet i årets avtalsrörelse. Det menar Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl. Han varnar för att särskilt två branscher skulle drabbas.

– Det är omöjligt för mig att veta hur de tänkte, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.

Han syftar på facken inom industrin och deras krav i årets avtalsförhandlingar. I en intervju med Arbetsmarknadsnytt i slutet av förra året sa IF Metalls ordförande Marie Nilsson att deras övertygelse är att de bidrar till en stabilitet på arbetsmarknaden genom att höja sina krav jämfört med förra avtalsrörelsen. Mattias Dahl instämmer i att facken inom industrin bidrar till stabilitet när de väljer att hålla fast vid industriavtalet som skapar stabiltet, men menar att frågan om högre, eller för den delen lägre, krav inte  handlar om stabilitet utan om konkurrenskraft och arbetstillfällen.

– Vi tecknar avtal för framtiden. Vi kan inte bygga Sverige på dåtid, utan måste bygga det på framtid. Och då är det de ekonomiska förutsättningarna som gäller idag och den verklighet som våra företag har framför sig som är det enda vi kan gå på, säger han.

Fyraprocentiga krav

Avtalsrörelsen är igång. Även om den just nu mest pågår bakom stängda dörrar och kommer att fortsätta så ett bra tag till, så är det nu den viktiga lönenormeringen på svensk arbetsmarknad förhandlas. Lönenormeringen som kommer att påverka oss alla.

Från facken inom industrin kom alltså tydliga krav på såväl höjda löner, med tre procent, som pensionsavsättningar. Totalt skulle kraven, om de blev verklighet, innebära en kostnadsökning med närmare fyra procent. Det ska jämföras med de senaste tre årens avtalade snittökning med knappt 2,2 procent. Men arbetsgivarsidans krav, eller yrkanden, som de också kallas, handlade inte alls om siffror.

Varför vill inte arbetsgivarsidan sätta någon procentsats?
– Från Svenskt Näringslivs sida lägger vi inga bud, utan det är arbetsgivarna inom industrin som ställer kraven i industriförhandlingarna.

– Det är klart att vi har diskussioner, men det är de som skriver avtal och det är de som bestämmer, säger Mattias Dahl.

Tidigare pensionsavsättningar

Vid sidan om lönekraven innebär LO-samordningen liksom kraven från facken inom industrin, där ju även Unionen och Sveriges Ingenjörer ingår, förändrade pensionsavsättningar. Förenklat görs idag pensionsavsättningar från 25 års ålder, men kraven går ut på att de ska göras från dag ett, alltså från första arbetsdagen. Det här är krav som arbetsgivarsidan menar innebär kraftigt ökade kostnader för företagen.

– Den samlade bördan bli hög för alla, men särskilt för vissa arbetsgivare, som har många anställda som är under 25.

Han hänvisar framför allt till besöksnäringen och handeln, som är viktiga branscher för dem som vill få en första fot in på arbetsmarknaden.

– Där kommer kostnadsökningen, om fackens krav skulle bli verklighet, att vara dramatiska. Det är på en nivå som helt enkelt inte fungerar.

– Jag har svårt att se företagen skulle kunna behålla den personal som de har, säger Mattias Dahl.

Menar du att det kommer drabba medarbetarna?
– Om löne- och pensionskostnaderna skulle öka så som facken vill kommer företagen behöva se över de totala kostnaderna. Tyvärr finns stor risk för att många då tvingas säga upp personal, säger han och understryker att ett troligt scenario är att arbetsgivarna väljer att anställa människor som är äldre och mer erfarna om kostnaderna är ungefär desamma som för yngre och oerfarna.

Toppnyheter

Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Svenskt Näringsliv: Arbetsförmedlingens dystra siffror är bara början

För att förhindra massarbetslöshet i Sverige måste regeringen snabbt stärka systemet för korttidsarbete, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl till nyhetsbyrån Direkt.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen har nära 50 000 personer varslats på grund av coronakrisen, och allt fler skriver in sig som arbetssökande hos myndigheten. Enligt Svenskt Näringsliv är det av högsta vikt att staten snabbt göra om systemet för korttidsarbete så att staten står för i princip hela lönekostnaden.

– Det gäller att företagen kan övervintra så att vi inte får massarbetslöshet och en konkursvåg, som blir väldigt svår att reparera. Det finns en framtid också, säger Mattias Dahl till Direkt.

17 min
Illustrationsbild/Annika Sundén.  TT
undefined

Rekordsnabb ökning av arbetslöshet – högre takt än under finanskrisen

Arbetslösheten ökar nu med den högsta hastigheten på flera årtionden, skriver TT.

25 350 personer skrev in sig som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar i förra veckan. Det är 16 761 fler än samma vecka i fjol, enligt Stockholms handelskammare, som refererar Arbetsförmedlingens siffror.

– Det är ett allvarligt läge, säger myndighetens analyschef Annika Sundén.

Ökningen av antalet arbetslösa sker också i en högre hastighet än under finanskrisen 2008.

4 tim
Eva Nordmark. Arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern om rekordvarslen: ”Mycket allvarligt läge”

Antalet nyanmälda arbetslösa var i förra veckan fler än under finanskrisen och sedan första mars har nästan 50 000 personer varslats om uppsägning.

– Vi har inte sett högre varselsiffror i modern tid i Sverige. Det är ett mycket allvarligt läge, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

Regeringen utesluter enligt Nordmark inga åtgärder för att mildra krisen.

– Men vi kommer inte att kunna rädda alla företag och alla jobb, säger hon.

2 tim
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden
Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Kylrum för mat används som bårhus: ”Inte värdigt”

Det är trångt på landets bårhus under coronautbrottet, då många begravningar skjuts upp. På Karolinska Universitetssjukhuset i Solna har ett oanvänt kylrum för mat öppnats upp för att provisoriskt förvara kroppar, skriver Aftonbladet. ”Detta är inte värdigt”, säger en anonym anställd till tidningen.

Sjukhusets funktionschef Claes Ruth bekräftar för tidningen att de står inför en svår situation.

– Vi ser att inflödet av kroppar är större än utflödet. Det här gäller på alla sjukhusen, säger han och tillägger att man gör allt för att säkerställa en värdig hantering av de avlidna.

30 min
Viktor Winterqvist och hans bror Rikard. Privat
undefined

Viktor förlorade sin bror: Följ råden – tänk på Rikard

För drygt en vecka sedan fick Viktor Winterqvists storebror Rikard, 28, feber. Efter ett snabbt händelseförlopp somnade Rikard häromdagen in i covid-19, skriver Aftonbladet.

Mitt i sorgen vänder sig nu Viktor Winterqvist till svenska folket och ber alla att följa myndigheternas råd för att undvika att sprida smittan.

”Tänk på Rikard när du ska gå och handla, står i kön till kassan eller ska hälsa på någon”, skriver han i ett Facebook-inlägg som fått stor spridning.

Till Aftonbladet säger han att det är obegripligt att hans bror nu är borta.

– Han var fyndig den pojken, och sket i allt som var tråkigt. Det var svårt att vara arg på honom.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
St Thomas’ Hospital i London/Boris Johnson. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Johnson från sjuksängen: ”Jag är vid gott mod”

I går kväll skrevs Storbritanniens premiärminister Boris Johnson in på sjukhus, tio dagar efter att ha bekräftats smittad av coronaviruset. ”Jag är vid gott mod”, twittrar han från sjukhussängen.

Enligt honom själv rör det sig bara om en rutinkontroll, eftersom att han efter knappt två veckor fortfarande uppvisar symptom som feber och hosta.

”Ett stort tack till sjukhuspersonalen som tar hand om mig och andra under denna svåra tid. Ni är Storbritanniens bästa”, skriver han.

30 min
Spanjorer med skyddsmask. Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler ska testas i Spanien för att lätta på restriktioner

Spanien planerar att göra testning för coronaviruset mer utbrett i landet, för att på så vis kunna lätta på de hårda restriktioner som gällt sedan mitt av mars. Det skriver Reuters.

I nuläget testas bara personer som är smittade eller som misstänks vara det, men planen är att börja testa även dem som inte uppvisar några symptom.

Dödstakten i Spanien ser ut att ha gått ner på sistone och förhoppningen är att man nått en kulmen i smittspridning och dödsoffer.

– Nu förbereder vi oss för en nedtrappning och då behöver vi veta vilka som är smittade för att gradvis kunna lyfta de spanska medborgarnas karantän, säger utrikesminister Arancha Gonzalez.

1 tim
Kvinnor i Iran som tillverkar munskydd. ATTA KENARE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Iran: Kan se gradvis minskning av smittan

Irans regering säger att antalet nya smittofall ser ut att följa en nedåtgående trend, rapporterar AFP. Antalet nya bekräftade fall, 2 274 stycken, är lägre än föregående dygn för sjätte dagen i rad.

– Tack vare restriktionerna kring social distansering kan vi se en gradvis och långsam nedgång i antal nya fall de senaste dagarna, säger Kianoush Jahanpour, talesperson för regeringen.

Samtidigt varnar regeringen för att coronaviruset är ”långt från under kontroll”.

136 nya dödsfall har rapporterats det senaste dygnet i Iran.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Högt säljtryck: Nära rekordutbud av bostäder

Utbudet av bostadsrätter på Hemnet var förra veckan det högsta som noterats denna tid på året och fortsätter nuvarande trend är en ny total rekordnivå nära, säger talespersonen Staffan Tell till Direkt.

– Vi skulle inte bli förvånade om vi ser ”all time high” för utbudet om några veckor, säger han.

Att utbudet på bostadssajten har ökat veckan före påsk har aldrig tidigare hänt. Enligt Tell har det kommit ut många nya annonser samtidigt som säljvolymerna viker.

I år är många mer motiverade att snabbt få ut sin lägenhet till försäljning i stället för att vänta till efter påsk, spekulerar han.

3 tim
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rekordras i hushållens boprisförväntningar: ”Räkna med rejäl sättning”

SEB:s boprisindikator rasade till –20 i april från 47 i mars, den största nedgången någonsin.

42 procent av hushållen tror nu på sjunkande priser det kommande året, jämfört med 8 procent föregående månad. 22 procent tror på stigande priser medan 27 procent tror på oförändrade priser.

– Det här är en historisk nedgång. Aldrig tidigare har vi sett ett så stort och snabbt fall i boprisindikatorn, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Han varnar för att hushållens förväntningar kan bli självuppfyllande och att vi nu får räkna med en rejäl sättning på bostadsmarknaden.

Idag 04:59
Läs mer om Den turbulenta bomarknaden