TT
De svenska krispaketen

Näringslivstoppar: Sverige sämst i klassen på krispaket

Flera tunga näringslivsrepresentanter rasar mot regeringens otillräckliga räddningsåtgärder i den krisande företagssektorn. ”Sverige är sämst i klassen jämfört med andra länder”, säger Johan Andersson vd på investmentbolaget Mellby Gård till fPlus.

De senaste veckorna har regeringen och januaripartierna skjutit ut krispaket efter krispaket värda över 600 miljarder kronor för att mildra coronakrisens förödande effekter på ekonomin. Korttidspermitteringar, skatteanstånd, sänkta arbetsgivaravgifter och lånegarantier hör till de många räddningsförslag mot en kris som nu är värre än finanskrisen 2008 och fastighetskrisen på 1990-talet, enligt Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström.

Men hur lovvärda åtgärderna än må vara, räcker de inte, menar flera tunga näringslivsföreträdare.

Harald Mix, vd för riskkapitalbolaget Altor anser i intervju med DI att krispaketen är ”beklämmande små” i en internationell jämförelse. I grannländer liksom i Tyskland, Frankrike och USA är de direkta stödprogrammen cirka tio gånger större än de svenska.

– Det är tydligt att många privata tjänsteföretag inte överlever krisen om inte regeringen i Sverige tar sitt ansvar, säger han.

”Sverige sämst i klassen”

Han får medhåll av Johan Andersson, vd för investmentbolaget Mellby Gård.

– Regeringens åtgärder är ett steg i rätt riktning. Men i slutändan handlar de mest om lån, inte så mycket om direkta stödåtgärder som faktiskt reducerar kostnader för företagen. Här är Sverige fortfarande sämst i klassen jämfört med andra länder, säger han till fPlus.

Han tar korttidspermitteringen som exempel. I Sverige måste företagen fortfarande stå för hälften av arbetskostnaden för att friställa personal. I motsvarande företag i Norge och Danmark kan företagen räkna med statlig hjälp mellan 75 och 100 procent.

– Sverige har de minst attraktiva förslagen hittills. Om vi lägger ihop alla de fyra krispaketen och räknar det direkta stödet som en andel av BNP är vi fortfarande väldigt begränsade. Totalt handlar det om drygt 6 procent av BNP. I andra länder ligger andelen på 10–20 procent, säger han.

Bolagets första konkurser

Av Mellby Gårds många innehav är det främst detaljhandeln som har drabbats hårdast, berättar Johan Andersson.

– Vi har bolag som är exponerade inom handeln som i nuläget befinner sig i en väldigt utmanande tid. Det är svårt att bedriva en normal verksamhet när trafiken inom shoppingcentren minskar med 70–80 procent, säger han.

Det har till och med gått så långt att man förra veckan tvingades sätta klädkedjorna Flash och Dea Axelssons i konkurs. Det blev därmed den första konkursen i bolagets historia.

– Det är så drastiskt att vi har tvingats göra något som vi har sluppit under 30 års tid. Men det finns tyvärr ingen utväg när mattan dras undan fötterna på en och när försäljningen i princip är utraderad, säger Johan Andersson.

Det är positivt småföretag kan få sänkta arbetsgivaravgifter och att exportberoende företag kan få lånegarantier via EKN. Men vad händer med företag som varken är Volvo eller en liten restaurang?

Bättre går det dock för Mellby Gårds andra innehav inom industrin och lantbruk som fortsätter att göra bra affärer trots tumultet. I slutändan tror Johan Andersson att bolaget kommer att gå starkare ur krisen. Men om Företagssverige ska överleva krävs det mer omfattande stödåtgärder från staten, menar han.

– Det är positivt att småföretag kan få sänkta arbetsgivaravgifter och att exportberoende företag kan få lånegarantier via EKN. Men vad händer med företag som varken är Volvo eller en liten restaurang? Det finns fortfarande en massa företag i mellansegmenten som behöver se liknande kostnadssänkande åtgärder, säger Johan Andersson.

Om inget händer så kommer vi att se en massa varsel och konkurser och bara vissa korttidspermitteringar. I andra länder är det tvärtom, där ser man fler permitteringar i stället för konkurser och varsel.

För att rädda hela det svenska näringslivet behöver vi se krisåtgärder i storleksordningen 100 - 1 000 miljarder kronor.

– Det hade verkligen hjälpt många bolag att klara kostnaderna och att rädda jobben. Om inget händer så kommer vi att se, och det ser vi redan nu, en massa varsel och konkurser och bara vissa korttidspermitteringar. I andra länder är det tvärtom, där ser man fler permitteringar i stället för konkurser och varsel.

Så ser stimulanserna ut i andra länder:


Danmark:

 • Danmark erbjuder 40 miljarder danska kronor för att täcka de hårt drabbade bolagens fasta kostnader, till exempel hyra.
 • Staten står för 75 procent av lönen och arbetsgivaren för 25 procent i samband med att företag tvingas permittera personal, även timanställda kan omfattas.
 • Lån med kort löptid, staten tar på sig högst 70 procent av risken.
 • Ett särskilt paket riktas mot småföretagare som tappat minst 30 procent i omsättning, har max 10 anställda och där ägaren själv arbetar i bolaget. Från 9 mars till 9 juni kan man få 75 procent av tappet i omsättning. Även ägaren kompenseras.

Norge

 • Staten avsätter 100 miljarder norska kronor i stöd för att säkra likviditeten i företagen.
 • Företag ska få skjuta upp inbetalning av olika statliga skatter och avgifter.
 • Man etablerar en statlig lånegaranti för banklån, särskilt riktad till små och medelstora företagen.
 • Man avser ge full lön till alla norska arbetstagare som permitteras till följd av coronaviruset. Arbetsgivarens ansvar vid permittering sänks från 11 dagar till 2 dagar.

Nederländerna

 • De nederländska bolag som ser omsättningstapp på minst 20 procent kan få bidrag till lönekostnader. Ansökan är giltig under en period av tre månader, som kan förlängas.
 • Om 100 procent av omsättningen förloras uppgår ersättningen till 90 procent av en arbetsgivares lön.
 • Om 50 procent av omsättningen förloras uppgår ersättningen till 45 procent av en arbetsgivares lön.
 • Om 25 procent av omsättningen förloras kommer ersättningen att uppgå till 22,5 procent av arbetsgivarens lön.
 • Företagen får ett förskott på 80 procent av det förväntade bidraget.

Frankrike

 • Ekonomiskt belastade företag kan via e-post ansöka om att senarelägga inbetalningar av skatter och löneavgifter. Företag som riskerar att gå under slipper helt den typen av betalningar.
 • Småföretagare inklusive egenföretagare kan anmäla att de befinner sig i en ”exceptionell situation” och kan ansöka om garanti för överbryggningslån.

Storbritannien

 • Den brittiska staten är redo att täcka 80 procent av lönekostnaderna
 • Företag kan få ”coronavirus-affärsavbrottslån”
 • Företag kan skjuta upp betalningar av moms och inkomstskatt
 • Inga påföljder eller ränta för sena betalningar debiteras under uppskjutningsperioden.
 • Man kommer även lägga fram lagstiftning för att låta små och medelstora företag och arbetsgivare återkräva lagstadgad sjuklön som betalats för sjukfrånvaro på grund av COVID-19.

Källa: Småföretagarnas Riksförbund

Toppnyheter

Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

M KU-anmäler Löfven: ”Felaktigt om testning”

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att ha misslett allmänheten i en intervju i Sveriges Radio, rapporterar Aftonbladet.

I intervjun sa Löfven att det är regionerna som ansvarar för testningen av alla de fyra prioritetsgrupperna, något som M anser vara missledande.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Edward Riedl, riksdagsledamot för M, i anmälan.

2 tim
Bild från fredagens Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

77 nya dödsfall har registrerats i Sverige

77 nya dödsfall har registrerats det senaste dygnet, meddelar Folkhälsomyndigheten på fredagens pressträff. Totalt 4 639 har dött i covid-19 i Sverige.

Antalet döda per dygn är fortsatt på väg ner, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

– Vi ligger nu på ett medelvärde på 46 dödsfall per dygn och fortsätter sakta men säkert nedåt.

Vad gäller smittspridningen pekar

– Vi tror att det beror på att man testar mycket bredare, säger hon.

Följ pressträffen via länken.

3 tim
Ylva Johansson KENZO TRIBOUILLARD / AFP
undefined

Ylva Johansson hoppfull om fria resor inom Europa

De inre gränserna och resandet inom EU ska vara tillbaka till det normala igen om några veckor – det hoppas EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson efter ett möte med EU:s inrikesministrar på fredagen.

– Personligen tror jag att vi kommer att vara tillbaka till ett fullt fungerade Schengenområde senast i slutet av juni, säger hon till AP.

Frankrike och Tyskland pressar på för ett samordnat öppnande av gränserna inom EU, säger inrikesminister Mikael Damberg till TT.

Han säger också att Sverige aktivt arbetar för att informera om coronasituationen i landet för att de EU-länder som ställer hårdare krav på inresor till Sverige ska tänka om.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vindkraftslobbyn går utländska ärenden”

Vindkraften är inte bara en oberäknelig energikälla, utbyggnaden får även konsekvenser för besöks- och fiskenäring. Att begränsa lokala politikers veto är att gå ärenden åt utländska investerare, skriver William Elofsson (M) i en replik på SvD debatt.

Frågan handlar inte om ja eller nej till vindkraft, utan ja till havsbaserad vindkraft där parkerna inte kan störa turistnäringen och närmiljön kring boenden, och nej till kustnära vindkraft.

Sverige kan fortfarande göra samma bidrag till miljömålen, utan att gå ärenden åt de utländska investerarna som vill  tjäna pengar på vindkraftsparker i Sverige, menar debattören.

”Ska kusten för många år framåt förändras – sannolikt i generationer – med allt vad det innebär i inskränkningar av Gävlebornas kustnära boende och livsmiljö utan att de lokala politikerna har möjlighet att stoppa etableringen?”, skriver William Elofsson.

3 jun
Läs mer om Den svenska vindkraftsutbyggnaden
Illustrationsbild Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Klart: Spanska barn får åter vara ute hela dagen

Från och med början av nästa vecka kommer restauranger och barer i Madrid och Barcelona åter att öppna för inomhusservering, rapporterar TT. Samtidigt meddelar landets hälsominister Salvador Illa att barn nu kommer att få tillåtelse att vistas utomhus alla tider på dagen, inte endast under de tidigare begränsade tidsperioderna.

De spanska storstäderna är hårt drabbade av coronapandemin. Av smittskyddsskäl har endast utomhusserveringar varit öppna tidigare.

2 tim
En man på Waterloo station i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Munskyddstvång införs i engelska kollektivtrafiken

Från och med 15 juni blir det obligatoriskt att bära någon form av munskydd i den engelska kollektivtrafiken. Det meddelade den brittiska regeringen på torsdagen, skriver flera medier. Det måste dock inte röra sig om ett medicinsk munskydd, även exempelvis en halsduk går bra.

– Forskning antyder att ansiktsskydd ger ett visst, om än begränsat, skydd mot att viruset sprids, säger transportminister Grant Shapps.

Tvånget införs samma dag som icke nödvändiga butiker i landet åter får öppna.

Igår 19:56
GEORGE FREY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskarna backar från sågade medicinstudien

Tre av fyra forskare bakom den kritiserade studie som visade att malariamedicinen hydroxiklorokin kunde öka dödligheten i covid-19 backar nu från studien, skriver AFP.

Studien presenterades i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet och ledde bland annat till att WHO stoppade sina försök med medicinen.

Studien fick dock snabbt hård kritik eftersom den visade sig innehålla flera tveksamheter. En ny studie har visat att medicinen inte tycks ha negativa bieffekter, men att den inte heller stoppar sjukdomen.

Igår 19:24
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Demonstration till stöd för Black lives matter i Malmö. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Smittskyddsläkaren inför protesten: Visa respekt

Senaste veckan har polisen upplöst demonstrationer mot polisvåldet i USA i både Stockholm och Malmö. Nu vädjar smittskyddsläkaren Leif Dotevall till demonstranterna att visa respekt för myndigheternas rekommendationer inför att en stor demonstration planeras i Göteborg på söndag.

– Ett viktigt budskap som man vill förmedla kan bli kontraproduktivt om man skadar sina medmänniskor, säger han till Dagens Nyheter.

1 tim
Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski. Illustrationsbilder.
undefined

Klarna donerar pengar till stöd för protestvågen i USA

Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski sällar sig till raden av företagsledare som öppet tar ställning för protestvågen i USA och mot polisvåldet.

”Vi måste fördöma alla former av rasism. Det vi har sett går emot allt som vi som företag, och jag själv personligen, står för”, skriver han i ett blogginlägg på Klarnas hemsida.

Där framgår det att Klarna kommer donera pengar till organisationerna American Civil Liberties Union och The National Association for the Advancement of Colored People. Fintech-bolaget lovar även att matcha alla donationer som anställda gör.

3 tim
Protester i Austin på torsdagen. Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”En dålig ledartext kunde avslöja en dålig lag”

Den republikanske senatorn Tom Cotton blev starkt kritiserad på onsdagen när han i en gästledartext i New York Times förespråkade att soldater skulle sättas in för att få bukt med våldsamma protester mot polisvåldet i landet.

Man kan kritisera ledarsidan för att de publicerade de ”extrema” åsikterna, men Cotton ”gjorde oss alla en tjänst”, skriver Politicos Jack Shafer i en analys.

”En dåligt ledartext kunde avslöja en dålig lag”, säger Shafer med hänvisning till the Insurrection Act, som ger presidenten möjlighet att sätta ut militären i USA för att hantera civil oordning och uppror.

Samtidigt som övervåld och rasism har blivit den dominerande frågan i USA sedan George Floyds uppmärksammade död har presidenten avskurit sig från debatten, bokstavligt talat, skriver CNN:s Stephen Collinson.

”En del av USA närmar sig en obekväm självrannsakan [...] men president Donald Trump hukar sig bakom höga stängsel runt Vita huset och avvisar en nationell begrundan”, skriver han.

4 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA
TT
Den svenska konjunkturen

Källor: Norsk klädkoncern kan stänga svenska klädkedjor

Norges största klädkoncern Varner överväger att stänga klädkedjorna Dressmann, Bikbok och Cubus i Sverige. Det rapporterar norska Dagens Næringsliv och hänvisar till källor.

Verner har tvingats till stora nedskärningar på huvudkontoret och lagt ner kedjan Wow i Norge.

– Marknadssituationen är oförutsägbar och mycket är annorlunda. Den allvarliga situationen kräver kostnadsbesparingar, också vid huvudkontoret. För att undkomma en ännu allvarligare situation till hösten, ser vi nu en lösning baserat på en kombination av permitteringar och frivilliga avgångsvederlag, skriver Varners presschef Julie Bragli Eckhardt i ett mejl till Dagens Næringsliv.

2 tim
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M: ”Det är inte läge för stora stimulanspaket nu”

Svensk ekonomi är långt ifrån stabil. Det säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson på en pressträff i dag.

– Det är inte läge med stora stimulanspaket nu, för där befinner sig svensk ekonomi inte ännu.

Moderaterna vill också att korttidspermitterade ska få vidareutbilda sig. De föreslår digitala kurser som anordnas av universitet och högskolor.

M-ledaren Ulf Kristersson upprepar också att testning är viktigt när Sverige lyfter reserestriktioner.

– Provtagning, isolering och smittspårning är helt avgörande för ekonomisk återhämtning, säger Kristersson på en pressträff.

5 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer