Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska ekonomin

Näringslivschefen: Krisen tar inte semester

Samtidigt som statistiken pekar på att vi börjar få allt bättre kontroll över smittospridningen kommer oroande statistik för företagens resultat. ”Vi kan inte slappna av nu om det ska finnas några jobb att komma tillbaka till efter semestrarna”, säger Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, för fPlus.

Även om semesterlugnet så sakta lägger sig över Sverige så tar krisen inte ledigt. Tvärtom börjar de senaste dramatiska månaderna nu synas tydligt i statistiken.

En färsk undersökning visar att företagen förväntas tappa 59 procent av vinsten under det andra kvartalet jämfört med samma period förra året. Den oberoende aktieanalytikern Peter Malmqvist uppger till TT att han aldrig sett en så kraftig resultatnedgång.

Samtidigt fortsätter arbetslösheten att stiga. Särskilt turism- och hotellnäringen där många unga arbetar har det väldigt tufft. En färsk undersökning från statliga Exportkreditnämnden (EKN) visar också att exporten för små- och medelstora företag nu snabbt sjunker.

Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, menar att den här statistiken talar för sig själv. Det är inte läge att på något sätt slappna av. Regeringen måste hålla i och ge företagen rätt stimulanser.

– Det är så viktigt att vi inser att den här krisen inte har tagit semester. Nu måste vi hålla i för att rädda företagen så att det finns arbeten att återgå till efter sommaren. Vi kan inte ta fasta på en del positiva signaler när det gäller smittspridningen. Den här krisen är långt ifrån över för företagen, säger Jan-Olof Jacke.

Är det några särskilda åtgärder du tänker på?

– Ja, det är oerhört viktigt att omställningsstödet nu förlängs och gäller även över sommaren. Samt att vi håller fast vid korttidsstödet lika länge som våra konkurrentländer. Det stödet har fungerat väldigt bra, men jag vill bara understryka vikten av att behålla det, så att vi kan konkurrera på lika villkor.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer