Sveriges entreprenörer

Näringslivets mäktigaste entreprenör: ”Nästa steg blir mot miljarden”

Pernilla Ramslövs, Nox Consulting har utsetts till näringslivets mäktigaste kvinna och årets stjärnskott i Stockholm. Till fPlus ger hon tillsammans med Mentimeter-grundarna sina bäst tips till Sveriges entreprenörer.

Pernilla Ramslöv har utsetts till Näringslivets mäktigaste kvinnliga entreprenör, och har ett företag som omsätter 320 miljoner kronor, men har bara 11 anställda.

Pernilla Ramslövs, Nox Consulting AB, företagsidé handlar om att inte bara förmedla frilansande IT-konsulter utan också ta ansvar för deras behov som administration och kompetensutveckling.

I hennes nätverk finns 3 000 it-konsulter med i nätverket och bland kunderna finns Skandia, Handelsbanken och Schibsted.

Vad är det som har gjort att du har lyckats som entreprenör? 

– Genom mod och passion men också för att jag har byggt upp ett bolag med världens bästa arbetslag.

Vad blir nästa steg?

– Nästa steg blir mot miljarden. Men också att förändra arbetsmarknaden och synen på kompetens och ledarskap, säger hon.

För Svd har hon berättat om sin entreprenörsresa:

– Jag drivs av att göra det omöjliga möjligt. Det växer ut några extra små horn om jag hör någon säga: ”Det där klarar du aldrig”, säger Pernilla Ramslöv i podden Min första miljon.

Mentimeter arbetar i en helt annan nisch. Johnny Warström och Niklas Ingvar, Mentimeter AB, utvecklar ett interaktivt verktyg som låter människor rösta, tycka till och svara på frågor i realtid i exempelvis skolor och på arbetsplatser.

Vad är det som har gjort att ni har lyckats som entreprenörer?

– Vi har en stark värdegrund i vårt företag där vi jobbar med inkludering. Vi har en välkomnande miljö på arbetsplatsen och satsar bland annat på jämställdhet. Den värdegrunden hänger också ihop med vår företagsidé där man inkluderar publiken, säger Niklas Ingvar.

Vad är era tre bästa tips till nya entreprenörer?

– Att hitta balans i arbetslivet. Allt måste inte alltid vara perfekt utan man måste prioritera. Ibland räcker det med ”good enough”, säger Johnny Warström.

– Ta in mycket råd men se till att välja vägarna du själv tror på. Och ha kul, säger Niklas Ingvar.

Anders E. Berg, Berg Group Holding AB har haft en exceptionell internationell tillväxt och prisades nyligen för det av EY. Berg Group Holding AB består av tre koncerner varav den största tillverkar och säljer maskiner för konvertering av wellpapp.

Vad är det som har gjort att du har lyckats som entreprenör?

– Jag har en bra akademisk utbildning och mycket erfarenhet inom näringslivet och från två börsbolag. Sedan har jag en förstående hustru som har hjälpt mig att bygga upp företaget.

Han har tre tips till nya entreprenörer: Bilda dig en egen uppfattning om vad du vill åstadkomma, lägg upp en strategi för att uppnå det och jobba hårt.

Anders E. Berg anser att regeringen kan göra mycket för att underlätta för Sveriges entreprenörer.

– Det kan bli bättre. Det är företagen som bygger upp samhället men näringslivet får ofta kämpa för att hålla sina positioner, som till exempel med 3:12-reglerna. Jag hoppas att nivån på entreprenörskatterna inte höjs. De administrativa bördorna för företagen borde också minska.

Johnny Warström anser att företagsklimatet i Sverige är bra och att det startas så många framgångsrika företag i Sverige. Men företaget lider av den svenska kompetenskrisen, tillägger Niklas Ingvar.

– Det är svårt att rekrytera ingenjörer och utvecklare. Det vore bättre om det vore enklare att välkomna kompetens från utlandet och att dessa kan få tillgång till boende.

Teodor Axlund
Teodor Axlund
Teodor Axlund

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

4 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer