TT/Mostphoto
Coronavirusets spridning – Sverige

Näringslivets krisplan: Så ska corona-effekten stoppas

Svenskt Näringsliv vill se flera krisåtgärder omgående. Snart hotar en varselvåg om coronaläget förvärras. Men regeringen avvaktar med att avisera nya åtgärder för svensk ekonomi, rapporterar TT.

I ett brev till regeringen vill Svenskt Näringslivs (SN) vd Jan-Olof Jacke se en rad snabba åtgärder för att lindra effekterna av coronasmittan.

Ge företag anstånd med skatteinbetalningar och låt företag slippa betala moms vid kundförluster. Dessutom föreslås utökade statliga exportkrediter och möjlighet till krislån från Almi.

– Det här är ingen kravlista, utan ett inspel på konstruktiva förslag, säger Jan-Olof Jacke.

SN upprepar också i ett brev till regeringen att korttidsarbete, ett slags krisavtal som ska förhindra varsel, måste komma på plats omgående, inte 1 augusti som föreslagits.

Enligt SN, som gjort en enkät bland medlemsföretagen, uppger var femte bolag för att de redan märkt effekter av virussmittan.

– Och nästan lika många säger att det finns risk för personalneddragningar i närtid om det här förvärras, säger Jacke.

Hög beredskap

Men än så länge sitter regeringen still i båten.

– Vi har hög beredskap för att vidta de åtgärder som är nödvändiga, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringen ändrar i nuläget inte bedömningen av hur svensk ekonomi påverkas av coronaviruset

– Det som har hänt över helgen gör inte att de siffrorna jag visade i förra veckan är obsoleta, säger Magdalena Andersson.

I förra veckan bedömde hon på en pressträff att Sveriges ekonomiska tillväxt i år kan bli 0,3 procentenheter lägre än i tidigare prognoser.

Sedan dess har den ekonomiska oron ökat efter Italiens drastiska åtgärder för att stoppa smittspridningen och efter att oljepriset börjat rasa.

– Självklart är det så att om läget förvärrats ytterligare kan också de ekonomiska konsekvenserna i Sverige bli större, säger Andersson.

Följer noggrant

På måndagsförmiddagen rasade börserna runt om i världen. Det skulle på sikt kunna få konsekvenser för svensk ekonomi.

– Vi vet att en turbulens på börsen kan påverka investeringsviljan. Det är så det vanligtvis påverkar ekonomin, säger Andersson.

TT: Har behovet av stimulansåtgärder ökat sedan förra veckan?

– Det handlar helt om hur det här utvecklas under de kommande dagarna och därför följer vi situationen mycket noggrant, säger Andersson.

Hon upprepar att regeringen har sparat i ladorna och att det därför finns möjligheter att stimulera ekonomin.

Kan tidigareläggas?

Om påverkan blir stor på ekonomin som helhet kan mer generella stimulanser bli aktuella. Andersson nämner som exempel mer pengar till kommunerna och arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Finansministern uppger att regeringen för kontinuerliga samtal med samarbetspartierna Centern och Liberalerna för att det ska finnas stöd för eventuella nya åtgärder.

Liberalernas ekonomisk politiske talesperson Mats Persson utesluter inte att regeringen och dess samarbetspartier inom kort behöver komma med stimulansåtgärder.

– Det kan handla om åtgärder i vårpropositionen, men det kan komma tidigare än så, säger Persson.

Undvika uppsägningar

Hittills har regeringen presenterat ett förslag som utökar företagens möjligheter att införa korttidsarbete för att undvika uppsägningar.

Enligt Persson kan de nya reglerna för korttidsarbete behöva införas redan i maj eller juni.

– Mycket talar för det, säger han.

Finansministern uppger att regeringen håller på att se över möjligheterna att tidigarelägga förslaget.

Nu sjunker tillväxten

Coronaviruset sprider sig globalt och väntas slå mot ekonomin. I en stor genomgång går Dagens Nyheter igenom hur olika branscher kan drabbas av krisen.

– Det beror på all den osäkerhet som det nya coronaviruset skapar, vi tror på en bnp-tillväxt på 1,5 procent i stället för 2 procent. Bilden är densamma för Sverige, säger Teknikföretagen chefsekonom Mats Kinnwall till tidningen.

Klädkejdan Lindex tillverkar var femte plagg i Kina och även om produktionen åter är igång så har företaget förseningar på mellan en till tre veckor.

– Det påverkar både transporten, produktionen och de anställda. Just nu har vi två veckors försening av sommarleveransen, säger Charlotte Högberg, kommunikationschef på Lindex.

Flygbranschen har varit pressad under en längre tid. Flera flygbolag har stoppat flygningar till högriskområden och efterfrågan på framtida resor sjunker.

– Det är just osäkerheten kring hur resandet utvecklas som gör att vi behövt vidta åtgärder. Generellt sett så ser vi att efterfrågan förändrats mest i Europa, säger SAS presschef Freja Annamatz till Dagens Nyheter.

Här är åtgärderna som presenterats:

1. Anstånd med skatteinbetalningar.
Ge företag möjlighet till uppskov med inbetalningen av arbetsgivaravgifter och preliminärskatt avseende de anställda.

2. Låt företag slippa att betala moms vid kundförluster.
Om inte köparen betalar sin faktura måste säljaren idag stå för momsen. Först efter att långtgående indrivningsförsök har vidtagits kan man slippa detta. Hanteringen är betungande administrativt, påverkar kassaflödet negativt och riskerar medföra konkurskedjor. Skatteverket bör därför få i uppdrag att tillämpa reglerna generösare så att momsen kan korrigeras tidigare.

3.Utökade exportkrediter
SEK (AB Svensk Exportkredit) bör få utökad låneram och kapitaltillskott. Ramen för EKN:s (Exportkreditnämndens) exportkreditgarantier bör höjas.

4.Krislån från Almi
Extra pengar kan allokeras till ALMI för att ge krislån. Om vissa branscher drabbas kan särskilda program för dem skapas. Detta bör förberedas redan nu.

5.Korttidsarbete
Regeringen måste se till att reformen börjar gälla omgående, inte 1 augusti.

Källa: Svenskt Näringsliv

Toppnyheter

Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

5 tim
Donald Trump. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump stöder nytt krispaket till flygbranschen

Ett nytt krispaket är på väg till den amerikanska flygindustrin. Förslaget på det nya krispaketet som är värt 25 miljarder dollar, motsvarande omkring 216 miljarder kronor, får nu stöd av president Trump, skriver CNBC.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi håller igång flygbolagen. Oavsett om förslaget kommer från demokraterna eller republikanerna är jag verkligen för. Vi kan inte förlora vårt transportsystem, sa Donald Trump på en presskonferens i natt.

Flygbolagen blev också stora vinnare på Wall Street i går. Bland annat rusade American Airlines över 9 procent.

Igår 05:41
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge förbjuder servering av alkohol efter midnatt

Norge förbjuder restauranger och barer att servera alkohol efter midnatt, meddelar regeringen på en pressträff. Förändringarna träder i kraft i morgon och gäller i hela landet. Regeringen kommer att utvärdera åtgärden i början av september.

Anledningen är att antalet fall av coronaviruset börjat öka i landet.

– Det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och hur man uppträder, säger statsminister Erna Solberg till Børsen.no.

I mars meddelade Oslo lokala utskänkningsbegränsningar. Då stoppades all alkoholförsäljning efter 20.30.

6 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt