Kritiken mot upphandlingarna

Näringslivet sätter sitt hopp till upphandlade kontrakt

Offentliga kontrakt är räddningsplanka för många företag i coronatider. Samtidigt finns en oro för att upphandlade kontrakt ska drabbas, rapporterar Dagens Samhälle.

Signaler från det offentliga om minskade behov av bland annat besöks- och konferensverksamhet fick oron att sprida sig i företagarleden, enligt Magnus Johansson, konkurrens- och upphandlingsexpert på Företagarna.

– Det har ju ofta varit livlinan under sämre tider eftersom det offentliga inte är lika beroende av konjunkturernas fluktuationer, säger han. 

Många kommuner är medvetna om den prekära situationen för de lokala företagen och försöker stötta på olika sätt.

Hyresfritt i kommersiella lokaler, anstånd med betalningar och lokala inköp i direktupphandlingar när andra ramavtal saknas är några exempel. Ett annat sätt att underlätta för mindre företag att vara med i upphandlingar, är att dela upp större upphandlingar i mindre. 

Värnamo är ett exempel. Här köper inte kommunen mat utan istället kött, potatis, rotfrukter och mejeriprodukter.

– En av anledningarna är att göra det lättare att få in anbud från mindre företag, säger Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Företagarnas Magnus Johansson uppmanar kommuner att fortsätta att köpa inom ramen för upphandlade kontrakt och inte pausa planerade upphandlingar.

– Vi förstår att det finns utmaningar för upphandlande myndigheter, det här kan vara det som gör att företag överlever eller inte, säger han, skriver Dagens Samhälle.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer