Malin Hoelstad/TT
Elpriserna

Näringslivet positivt nytt förslag om vattenkraften

Regeringen och delar av alliansen är överens om villkoren för vattenkraftens framtid. Svenskt Näringsliv är positivt till förslaget då prövningen av alla vattenkraftverk blir enklare. Ett steg i rätt riktning, anser arbetsgivarna.

Caroline af Ugglas, vice vd, skriver i en kommentar ”att politikerna verkar ha lyssnat på kritiken som framförts. Vi uppfattar att det fortfarande finns osäkerheter kvar i detaljerna, men att man i lagrådsremissen uttalar tydliga garantier för att samhällsutvecklingen och vattenkraften, även den småskaliga, ska kunna fortsätta.”

Enligt information som Svenskt Näringsliv tagit del av så innehåller lagrådsremissen en tydlig förbättring i förhållande till det tidigare förslaget och är mer i enlighet med det bakomliggande ramdirektivet för vatten, skriver Caroline af Ugglas.

Toppnyheter

En brand vid polytekniska universitetet i Hongkong. ADNAN ABIDI / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Polis stormade universitet – flera explosioner hördes

Tidigt på måndagsmorgonen lokal tid stormade Hongkong-polisen det polytekniska universitetet där demonstranter har barrikaderat sig – som har svarat med pilar och brandbomber, skriver AP. Explosioner har hörts från byggnaden.

Sedan midnatt lokal tid har polisen också skjutit med tårgas och vattenkanoner mot universitetsområdet för att försöka driva bort studenterna.

Hongkong-polisen har tidigare under söndagen varnat för att man kommer börja använda skarp ammunition om demonstranterna fortsätter att ta till vapen som kan döda.

Igår 22:20
Hongkong-poliser. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varningen: Vi kommer börja använda skarp ammunition

Hongkong-polisen varnar nu för att man kommer behöva börja använda sig av skarp ammunition om ”upprorsmakarna” fortsätter ta till dödliga vapen, skriver Reuters och hänvisar till ett uttalande.

Efter flera månaders protester har våldet eskalerat. Så sent som på söndagen drabbade polis och demonstranter samman vid ett universitet i Hongkong, där de förstnämnda satte in vattenkanoner medan de sistnämnda svarade med att slunga bensinbomber.

Igår 19:49
Personal från Folkets befrielsearmé på väg ut på gatorna för att städa efter demonstrationerna. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hongkong efter städaktion: ”Vi bad inte om deras hjälp”

Hongkong bad inte om de kinesiska soldaternas hjälp med att städa upp gatorna i staden, säger en talesperson för Hongkongs ledning. Enligt personen var städinsatsen från Folkets befrielsearmé ”initierad av dem själva”.

Soldaterna har bekräftat att de gav sig ut på gatorna.

”Folkets befrielsearmé hjälpte invånarna att rensa vägarna och fick applåder från invånarna på platsen", skriver gruppen på Weibo, enligt nyhetsbyrån.

Med tanke på att det är första gången som kinesiska soldater syns på gatorna sedan protesterna i Hongkong inleddes beskriver Wall Street Journal händelsen som väldigt symbolisk.

16 nov
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska gruvnäringen

Gruvjättarnas krismöte: Hela industrin är hotad

De svenska gruvjättarnas vd:ar höll i torsdags ett krismöte med näringsminister Ibrahim Baylan (S), rapporterar DI.se.

Orsaken är att osäkerheten kring tillståndsprövningen av svenska gruvprojekt är stor och har förvärrats på senare tid, enligt branschen. Enligt företag som LKAB och Boliden har situationen nu blivit ohållbar och de är mycket kritiska till regeringen. Problemen är bland annat långa myndighetsprocesser med dålig insyn och osäker utgång och ärenden som bollas runt mellan olika aktörer utan slutgiltigt besked.

– Det här är en stor risk och den största utmaningen gruvindustrin står inför just nu. Vi kan inte utesluta att någon av våra gruvor förr eller senare tvingas stanna upp för att vi fastnat i regelverket”, säger LKAB:s vd Jan Moström.

Som en konsekvens av det osäkra läget har investeringsviljan i svenska gruvprojekt minskat. I den kanadensiska tankesmedjan Fraser Institutes årliga rapport rankas nu Sverige på plats 21 vad gäller attraktivitet som gruvnation från att ha hållit en åttondeplats två år tidigare.

Igår 20:41
undefined

S-kommuner i norr till gruv-angrepp mot regeringen

Nu går de socialdemokratiska kommunalråden i Jokkmokk, Älvsbyn och Pajala till gemensamt angrepp mot den S-ledda regeringen, skriver Dagens Industri.

Orsaken är att regeringen inte kan komma till skott med flera gruvprojekt i Norrbotten som skulle kunna ge jobb.

Det handlar bland annat om gruvprojekten i Kallak i Jokkmokks kommun och i Laver i Älvsbyn som hamnat i långbänk. De ligger sedan flera år tillbaka på regeringens bord för avgörande.

”Den maktlöshet vi känner när regeringen inte tar jobbfrågan på allvar och vi samtidigt minskar i befolkning är stor”, skriver Robert Bernhardsson, Tomas Egmark och Ulrica Hammarström i ett öppet brev som Dagens Industri har tagit del av.

2 okt
Läs mer om Den svenska gruvnäringen
Nyamko Sabuni applåderas efter sitt tal på landsmötet. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas landsmöte

Analyser: Regeringen fick fler besked än liberaler

Liberalernas landsmöte skulle sätta kursen för det krisande partiet. Men ledaren Nyamko Sabuni höll i mångas ögon ett svagt linjetal och lyckades bara lägga fram teknokratiska svar på L:s utmaningar, skriver Sydsvenskans Erik Magnusson i en analys.

”Var finns visionerna? Övertygelsen? Den ideologiska överbyggnaden?” skriver han.

Desto fler svar fick Socialdemokraterna som kan konstatera att landsmötet inte fattade några beslut som hotar januariöverenskommelsen, skriver Ekots Tomas Ramberg.

”För regeringen är Liberalernas landsmöte en lättnad”, skriver han.

Igår 17:21
Nyamko Sabuni.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni: Landsbygd ska inte betala för städers utsläpp

Liberalerna vill införa vägavgifter på motorvägssträckor där det redan finns goda kollektivtrafikalternativ. Partiledare Nyamko Sabuni menar att det är rimligt att den som i de här fallen ändå väljer att ta bilen ska betala mer.

– Landsbygden ska inte behöva betala för storstädernas utsläpp, säger hon i en intervju med TT.

Förslaget är en del av den klimatrapport som partistyrelsen tagit fram inför Liberalernas landsmöte i helgen. Ledningens förslag om att utsläppsfria bilar ska kunna undantas röstades dock ner.

Igår 14:07
Vladimir Putin/Nyamko Sabuni. TT
undefined

Expert: Sabuni går väldigt långt i kritiken mot Putin

Liberalernas ledare Nyamko Sabunis kritik mot Vladimir Putin under gårdagens tal är unikt för en svensk partiledare. Det säger Jan Hallengren, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet, till SVT Nyheter.

Under linjetalet sa Sabuni att Putin är en man som ”förtrycker sitt folk”.

– Vad jag kan minnas har jag inte hört något liknande långtgående från en svensk partiledare sedan Ryssland efterträdde Sovjetunionen 1991, säger Hallengren.

Igår 15:24
Läs mer om Liberalernas landsmöte
Bernie Sanders. Steven Senne / TT NYHETSBYRÅN
USA:s mellanårsval

Bernie Sanders: ”Jag vill inte riva ner systemet”

Bernie Sanders slår nu tillbaka mot ex-presidenten Barack Obamas varning till de demokratiska presidentkandidaterna om att inte vara ”för radikala” för att riskera att stöta bort väljare, skriver New York Times.

Vid ett event i helgen sa Obama att de flesta amerikaner inte vill ”riva ner systemet”, vilket fått Sanders att replikera:

– När jag pratar om att sjukvård borde vara en mänsklig rättighet och att USA borde sluta vara det enda stora land på jorden som inte garanterar vård till varje man, kvinna och barn, så handlar det inte om att riva ner systemet – utan om att göra det vi borde ha gjort för 30 år sedan, säger han.

Igår 19:27
Pete Buttigieg. JIM WATSON / AFP
undefined

Pete Buttigieg skjuter iväg som toppkandidat i Iowa

Stödet för presidentkandidaten Pete Buttigieg skjuter i höjden bland demokratiska väljare i Iowa, enligt en tung opinionsmätning från Des Moines Register/CNN/Mediacom.

Buttigieg har tagit en stadig ledning i det demokratiska startfältet med 25 procent, vilket är en ökning med 16 procentenheter jämfört med mätningen i september.

Elizabeth Warren, med 16 procents stöd, slåss om andraplatsen mot Joe Biden och Bernie Sanders. De sistnämnda får 15 procents stöd enligt mätningen.

Fox News skriver att Buttigieg för många väljare representerar en mindre radikal politik än Warren och Sanders. Den 37-årige borgmästaren löper heller ingen risk att, likt Biden, ifrågasättas för sin höga ålder.

Iowa håller nomineringsmöten den 3 februari och är därmed den första delstaten som tar ställning till vilken kandidat som ska representera Demokraterna i presidentvalet nästa år.

Igår 04:44
Läs mer om USA:s mellanårsval
Katarina Frostenson. Jonas Ekströmer / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens kris

Frostenson pekas ut som aktiv beskyddare av Arnault

DN-journalisten Matilda Gustavssons bok ”Klubben” handlar om maktspelet inom Svenska Akademien – och tidigare ledamoten Katarina Frostenson pekas ut som en av dem som aktivt skyddade den våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault. Det berättar författaren i SVT:s ”Babel”.

– Hon har gett honom en speciell maktposition och han har ofta hotat med henne och hänvisat till henne, säger Gustavsson.

Redan 1997, 20 år innan journalistens avslöjande, hade Expressen kommit med ett avslöjande som enligt DN-journalisten sedan ”tegs ihjäl av kultursidorna”.

Igår 20:10
Sara Danius i samband med att hon avgick som ständig sekretare i april 2018.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny bok visar maktspel inom Svenska Akademien

Horace Engdahl och Anders Olsson var drivande när Sara Danius fick lämna sin post som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Det skriver journalisten Matilda Gustavsson i den nya boken ”Klubben”.

Under sammanträdet där Danius öde skulle avgöras redogjorde Anders Olsson för ett möte som han hade haft med kungen och antydde då att denne delade bilden om att Danius borde avgå. Enligt Gustavsson är det dock oklart vad kungen egentligen sa under mötet.

– Det anmärkningsvärda är hur det där och då fungerar som ett argument för att Sara Danius ska avsättas. För det säger inte kungen. Hovet dementerar kraftigt att kungen på något sätt skulle haft en åsikt om hur de skulle hantera Sara Danius, säger hon till TT.

Olsson säger själv att han endast satt upp förtroendet för Sara Danius som "en diskussionspunkt" på mötet. Han menar att hon avgick självmant.

Igår 07:27
Läs mer om Svenska Akademiens kris

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer