Näringsliv

Dagens börs

Uppåt på Wall Street inför hektiska rapportveckan

New York-börserna inledde veckans första handelsdag med stigande index efter att ha avslutat fredagen på minus. I vanlig ordning påverkar handelskriget mellan USA och Kina investerarnas humör men även brexit och den pågående rapportsäsongen är i fokus, skriver CNBC och Reuters.

Vid 17.30-tiden ser de ledande indexen ut som följer:
• S&P500: +0,5%
• Nasdaq: +0,8%
• Dow Jones: +0,1%
Liksom i Sverige står de amerikanska marknaderna inför en rapporttät vecka och 120 av S&P:s 500 bolag ska bekänna färg, skriver CNBC. Bland annat McDonalds, Caterpillar och Ford släpper rapporter på tisdag och onsdag.

Den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing backar nästan 4 procent efter att UBS, Bank of America och Credit Suisse sänkt sina riktkurser för aktien. Aktien dök 6,8 procent i fredags efter att Reuters rapporterat att FAA utreder interna meddelanden som tycks visa att man redan 2016 kände till säkerhetsproblem med olycksplanen 737 Max.

Strax före börsöppning meddelade Netflix att de planerar att ta in pengar för att producera nytt innehåll, skriver Market Watch. Aktien öppnade runt nollan.

5 tim
Nasdaq, Byggmax och Marie Ehrling. TT
undefined

Rekord för Stockholmsbörsen – Atlas Copco rusade rejält

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med en rivstart och både det breda indexet OMXSPI och storbolagsindexet OMXS30 stängde på nya rekordnivåer.
• OMXSPI: +0,9 procent
• OMXS30: +1,6 procent
OMXS30 stängde på drygt 1724 punkter och slog därmed det tidigare stängningsrekordet från april 2015.

Vid lunchtid släppte verkstadsjätten Atlas Copco sin delårsrapport som i stort sett var bättre än analytikernas förväntningar på alla punkter. A-Aktien lyfte 9,4 procent och toppade storbolagsindexet. B-aktien steg 9,1 procent.

Förra veckans rapportvinnare Getinge och Sandvik klättrade 2,2 respektive 3,9 procent. Även Holmen fortsatte stiga efter förra veckans rapportrusning och stängde upp 5,2 procent.

I går meddelade Telia att ordföranden Marie Ehrling fått sparken av storägaren staten. Den förre Tele2-vd:n Lars-Johan Jarnheimer föreslås bli ny ordförande. Aktien steg cirka 2 procent.

SAS bekräftade i helgen att flygbolaget har vunnit det kontrakt med norska försvaret som Norwegian innehaft sedan 2008. Aktien avancerade drygt 2,8 procent.

Fastighetsbolaget Fabege lyfte förvaltningsresultatet med 23 procent men nettouthyrningen var negativ. Aktien rasade 8,5 procent och drog med sig flera andra fastighetsjättar i fallet.

Idag 07:07
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Små rörelser i Asien – Kinas börser faller

Utvecklingen var blandad på Asienbörserna under måndagen, med endast små rörelser i de ledande indexen. Vid stängning såg ut som följer:
• Nikkei: +0,3 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: -0,1 %
• Hongkong: +/- 0 %
• Kospi: +0,2 %
Enligt Reuters reagerade marknaden negativt på lördagens besked om att brittiska parlamentet tvingar Boris Johnson att skjuta upp utträdet ur EU ytterligare.

Samtidigt ingjöt Kinas vice premiärminister Liu He ny optimism kring handelssamtalen i helgen när han sa att USA och Kina kommer att samarbeta för att lösa varandras knäckfrågor.

Idag 03:39
Läs mer om Dagens börs
Wilbur Ross. Anushree Fadnavis / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

USA: Bättre med bra avtal med Kina än ett snabbt

Ett handelsavtal med Kina måste inte nödvändigtvis slutas i november, det viktiga är att det blir rätt. Det säger USA:s handelsminister Wilbur Ross till Fox Business på måndagen, enligt Bloomberg News.

Enligt Ross ligger den verkliga substansen i avtalets ”fas 2, 3 eller 4”.

Trump-administrationen har tidigare indikerat att de skulle kunna vara redo att skriva under ett första avtal, ”fas 1”, vid Apec-mötet den 16-17 november.

6 tim
Christine Lagarde.  JOHN THYS / AFP
undefined

Lagardes känga: Trump är källan till osäkerheten

Handelskriget mellan USA och Kina har gett världsekonomins tillväxt en rejäl smocka. Den som kan ställa allt till rätta är USA:s president Donald Trump. Det säger Christine Lagarde, avgående chef för IMF och tillträdande chef för Europeiska centralbanken (ECB), i en intervju med CBS News ”60 minutes”.

Enligt Lagarde skulle Trump kunna lösa mycket av osäkerheten som bakbundit världsekonomin genom att helt enkelt visa lite förutsägbarhet.

– Man kan inte justera det okända. Så vad gör man? Man bygger en buffert. Man bygger upp sitt sparande. Man undrar vad som ska hända härnäst. Det är inte gynnsamt för ekonomisk utveckling, säger hon.

Idag 05:57
Arancha Gonzáles (tv), arkivbild. Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Tullkrig mellan EU och USA skapar global recession”

Om ett handelskrig bryter ut mellan USA och EU, kommer världsekonomin gå raka vägen in i recession. Det spår Arancha Gonzáles, vd för Internationella handelscentret (ITC).

I en intervju med CNBC säger hon att ”allt pekar åt samma håll”.

– Den grundläggande kunskapen vi har är att tullar inte löser de underliggande problemen som existerar inom internationell handel, säger hon.

USA:s nya tullar mot EU kommer enligt nuvarande plan att träda i kraft i morgon, fredag. Dessutom väntar unionen på att Washington ska ta ett beslut om huruvida ytterligare biltullar om uppemot 25 procent ska införas, ett beslut som väntas om drygt en månad, skriver Reuters.

17 okt
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA
Lars-Ove Jonsson
Företagsklimatet i Sverige

Kommunerna som går mot strömmen – inför förmildrande tobaksregler

Den nya tobakslagen, som innebär att staten ger kommunerna stor frihet att höja taxan för tillstånd och tillsyn av tobaksförsäljning, har blivit kraftigt kritiserat av handlare runtom i landet.

fPlus har tidigare rapporterat att vissa kommuner kräver handlare på uppemot 18 000 kronor i administrationsavgifter det första året.

Men det finns också kommuner som väljer att ta andra vägar, skriver Svenskt Näringsliv på sin hemsida.

I Krokoms kommun har det klubbats att ansökningsavgiften ska kosta 1 000 kronor för befintliga försäljningsställen medan nya får betala 3 000 kronor. Och tillsynsavgifter landa på 800 kronor per år.

Här resonerar Björn Hammarberg, kommunstyrelsens vice ordförande i Krokoms kommun, att det är bättre med låga avgifter då en höjning riskerar att bidrar till olaglig försäljning.

I liknande anda har Sollefteå kommun har valt att behålla samma taxa som förut, 840 kronor per timme för tillståndshandläggning och 1 200 kronor per år för tillsynsavgift. Dessutom kommer de inte begära skriftliga ansökningar av de etablerade handlarna som haft sin verksamhet i över tre år.

– Vi kan inte administrera ihjäl våra företagare och man kan inte heller utgå från att folk vill fuska, säger Maria Söderlund, chef för miljö- och byggenheten.

Hon tycker att det är viktigt att förstå lagens syfte och sedan agera efter eget huvud.

– Vi känner oss trygga i vårt beslut hur vi utövar tillsyn. Vi har varit ute i verkligheten och träffat handlarna och det säger mer, avslutar Maria Söderlund.

9 okt
Läs mer om Företagsklimatet i Sverige