Näringsliv

Arkiv. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street stiger trots upptrappning i tullkriget

Nya salvor i tullkriget mellan USA och Kina ser inte ut att bekomma Wall Street på tisdagen. Nasdaq är upp 0,8 procent och S&P 500 stiger 0,6 procent vid 19.45-tiden.
På vinnarlistan finns Netflix (plus 3 procent), Nike, Micron och Boeing (omkring 2 procent upp). Tesla är dagens förlorare på uppgifter om att bolagets ägare Elon Musks utreds av amerikanska justitiedepartementet. Aktien är ner 4 procent.
Bland dagens stora nyheter har president Trumps tullar på varor värda 200 miljarder dollar varit i det främsta ledet. Strax innan börsöppningen kom också Kinas svar: Tullar mot amerikanska varor värda 60 miljarder dollar.

Igår 19:05
79&Park-bygget till vänster, ritning över projektet till höger TT/Oscar Properties
Dagens börs

Oscar Properties lockar med rea och slopad avgift

Oscar Properties rear ut ett 40-tal nybyggda lägenheter. Dessutom slipper köparna betala månadsavgiften i två år, rapporterar E55.
Priserna har sänkts med 10 procent och gäller i fyra nya föreningar.
”I år färdigställer vi fler bostäder i fler föreningar än någonsin tidigare”, skriver Oscar Properties enligt sajten.
I en av föreningarna, 79&Park på Gärdet, har det tidigare rapporterats att försäljningen länge gått trögt.

Igår 10:50
Läs mer om Dagens börs
TT
Brotten mot företagen

DNA-sprej mot tjuvar i allt fler butiker

Organiserade stöldräder är en miljardindustri som har plågat handeln i många år. Men med ICA-handlaren Mikael Ovrells initiativ till DNA-märkning har utvecklingen bromsats.
Vad det handlar om är att, en för ögat osynlig DNA-sprej, sprutas på särskilt stöldutsatta varor. Genom en unik syntetisk kod kan varorna sedan knytas till varje enskild flaska.
– Med den här tekniken kan man komma åt hälaren och inte tjuven. På så sätt växer straffskalan och förhoppningsvis avskräcker den också från att ta emot varorna. Utan marknad ingen stöld, säger Mikael Ovrell till Fri Köpenskap, rapporterar Dagens Handel.
Suget efter tekniken är stort och omfattar 200 butiker i landet, främst inom dagligvaruhandeln. Ica, Axfood, Bergendahls och Netto är några som anammat tekniken, men även Elgiganten, Rusta och Jula har hoppat på tåget.
– Det brottsliga svinnet i de aktuella butikerna har minskat med 70 procent, konstaterar Monika Johannesen, försäljningschef på Vindico, som står bakom DNA-sprejen.
Upphovsmannen Mikael Ovrell tycker att DNA-märkningen avskräcker potentiella tjuvar och säkerställer en spårbarhet tillbaka till butiken.
– Det är en väldigt bra produkt både när det gäller rån och stölder och särskilt i utsatta områden, säger han till Fri Köpenskap, enligt Dagens Handel.

Igår 18:00
TT
Brotten mot företagen

Åtta av tio företagare investerar i att hindra brott

Många företag drabbas av dataintrång, id-kapning, utpressning och annan brottslighet. Det gräver det stora hål i plånboken. Verksamheten kan behöva stängas ner temporärt, skadad eller stulen utrustning ersättas, trauman bearbetas.
För att hejda den negativa trenden och öka tryggheten investerar åtta av tio företagare i åtgärder för att förebygga brott på arbetsplatsen, visar en undersökning från Företagarna.
Företagens investeringar i trygghet och säkerhet uppskattats till miljardbelopp varje år.
– Väktare, kameraövervakning, skyddsglas och larmsystem är långt ifrån gratis. Behovet slår framförallt hårt mot mindre företag med små ekonomiska marginaler, säger Philip Thunborg, Företagarnas expert inom brott- och trygghetsfrågor.
Men det är inte gallerrutor och stängsel som är de vanligaste åtgärderna bland företagen, utan istället investeringar för att motverka it-relaterad brottslighet.
– Det är en naturlig utveckling när allt mer digitaliseras och därmed också blir mer sårbart för angrepp som kan klassas som it-relaterad brottslighet, säger Philip Thunborg.

Igår 18:51
Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN
Brotten mot företagen

Bedrägerier mot företagare ökar

Bedrägeribrotten ökar. Aldrig förr har så många bedrägeribrott polisanmälts som i augusti 2018, enligt Polisens Nationella Bedrägericentrum.
– Det handlar oftast om identitetsintrång, säger Jan Olsson, på NBC, till SvD.
Utvecklingen slår allra hårdast för mindre företag, konstaterar Företagarna.
– En av tre företagare har blivit utsatt för brott och i vår undersökning från 2016 såg vi att bluffakturor låg i toppen bland de former av brott som företagare i Sverige blivit utsatta för, säger Philip Thunborg, Företagarnas expert inom brott- och trygghetsfrågor, på organisationens hemsida.
Samtidigt minskade antalet anmälda fakturabedrägerier under 2017, en utveckling som har fortsatt under 2018.
– Det är glädjande att bluffakturorna nu verkar ha en stadig nedgång i statistiken. Denna form av brott har varit ett stort problem för landets företagare, säger Philip Thunborg.
Men statistik från Polismyndighetens Nationella bedrägericenter (NBC) visar att identitetsintrången ökar. Enligt Företagarnas undersökningar har var femte företag har utsatts för IT-relaterad brottslighet.
– I Företagarnas undersökningar kan vi se att var femte företag har utsatts för IT-relaterad brottslighet där det i de flesta fallen handlar om dataintrång och virus eller andra skadliga programvaror, säger Philip Thunborg.

11 sep
Läs mer om Brotten mot företagen
ARIS OIKONOMOU / AFP
Handelsbråket Kina-USA

EU tacklar Trumps WTO-kritik med ny strategi

Världshandelsorganisationen WTO måste bli modernare, anser EU. Nu presenterar handelskommissionär Cecilia Malmström unionens reformstrategi för att hantera USA:s starkt WTO-kritiska hållning.
– WTO måste anpassa sig – eller hamna i allvarliga problem, säger hon under en presskonferens i Bryssel.
Strategin täcker tre huvudområden: hur regelverket kan uppdateras, hur övervakningsrollen ska bli starkare och hur man ska komma över dödläget kring WTO:s tvistlösningssystem.

Igår 11:42
Arkivbild: Jack Ma.  Natacha Pisarenko / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Handelsbråket Kina-USA

Alibaba: Kan ha 20 år av handelskrig framför oss

Jack Ma, grundare av den kinesiska e-handelsjätten Alibaba, befarar att handelskonflikten mellan USA och Kina kan pågå i uppemot 20 års tid. Det sa han i ett tal inför Alibabas investerare några timmar efter beskedet att USA inför tullar mot ytterligare kinesiska varor, skriver Reuters.
Enligt Ma kommer spänningarna i handelspolitiken förmodligen slå mot både kinesiska och utländska bolag. Han sa också att kinesiska företag sannolikt kommer att tvingas flytta sin produktion till andra länder för att på medellång sikt runda tullarna.
– Du kanske vinner slaget, men du förlorar kriget, konstaterade Ma enligt nyhetsbyrån.

Igår 11:37
Arkivbild: Kinas president Xi Jinping.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Handelsbråket Kina-USA

Kina: Känner oss tvingade att slå tillbaka mot USA

Kinas handelsdepartement uppger att man känner sig ”tvingad” att vidta motåtgärder mot USA:s nya omgång av tullar. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt och hänvisar till Reuters och Bloomberg.
De kinesiska tarifferna mot USA uppges ska införas den 24 september, samma dag som de nya amerikanska tullarna börjar gälla. Några vidare detaljer ges däremot inte, skriver Direkt.
Det var på måndagskvällen som USA:s president Donald Trump offentliggjorde nya tullar på kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar. Om Kina hämnas väntar ytterligare tariffer på 267 miljarder, enligt Vita huset.

Igår 07:18
Läs mer om Handelsbråket Kina-USA
Mostphotos
Den turbulenta bomarknaden

Kraftig efterfrågan på arbetskraft i byggsektorn

Det råder stor konkurrens om kompetens inom byggsektorn i Sverige enligt senaste Arbetsmarknadsbarometern från ManpowerGroup. Det rapporterar SvD Näringsliv om i ett tv-inslag.
Trots att flera bostadsutvecklare och byggföretag haft ett tufft år, med inställda byggprojekt och fallande priser på nyproducerade bostäder så förväntas antalet jobbtillfällen i branschen öka med 13 procent, betydligt högre än samma period förra året, rapporterar SvD.
– Vi har ett krig om talanger och komptetens i Sverige och Globalt. Det är en mismatch på arbetsmarknaden mellan vad som efterfrågas i form av kompetens och duktiga människor och vad som finns tillgängligt, säger Lars Forseth, vd på Manpower Group, i tv-inslaget.

Igår 12:01
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Bostadspriserna steg brett i augusti

Priserna på bostadsrätter i Sverige steg med 1 procent i augusti, jämfört med månaden innan. Det visar färska siffror från Valueguard. Villapriserna steg tydligare och var upp 2,5 procent enligt Valueguards beräkningar. Säsongsrensat är däremot prisuppgångarna små och inledningen på hösten beskrivs som stabil.
”Den närmaste tiden är mycket intressant att följa […] Ju längre hösten går desto tydligare blir det om det finns ett överutbud av svårsålda bostäder som till slut kommer att dra ner priserna”, skriver Valueguard.
Priserna på bostadsmarknaderna toppade för runt ett år sedan och de har fortfarande en bit kvar dit. Bostadsrättspriserna är ner 6,7 procent och villapriserna är ner 3,5 procent jämfört med augusti i fjol.

Igår 07:16
Charlotta Holm Hildebrand.  Pressbild / TT
Den turbulenta bomarknaden

Ny rapport varnar för nytt boprisfall senare i höst

Priserna på bostäder kan komma att falla med ytterligare 5–10 procent senare i höst. Det varnar Sveriges Arkitekter för i en ny rapport som tagits fram tillsammans med Danske Bank, skriver SvD Näringsliv.
– Nu är det särskilt kreditåtstramningarna från finansinstituten som kommer att påverka bostadsbyggandet, säger Charlotta Holm Hildebrand, tillförordnad förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter, till tidningen.
Enligt rapporten har delar av nyproduktionen börjat säljas med kraftiga prissänkningar, vilket riskerar att spilla över på andrahandsmarknaden.
Varningen kommer trots rapporter om stabilare bostadspriser under sommaren.

Igår 05:59
Läs mer om Den turbulenta bomarknaden