Näringsliv

Jae C. Hong / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Handelsbråket Kina-USA

Volvo dras in i handelskriget

Politiskt påverkade beslut får allt större betydelse för svenska storbolag som Volvo Cars och AB Volvo. De båda bolagen som har kinesiskt ägande tvingas nu parera de tvära kasten i handelskriget mellan USA och Kina.

– Det är ingen optimal situation att behöva fatta beslut om långsiktiga miljardinvesteringar i en miljö som präglas av lynniga politiker som driver ett avancerat maktspel, allra helst inte i teckenform på twitter, skriver Göteborgs-Postens ekonomikrönikör Torbjörn Isacson.

Volvo-bolagen måste inte bara hantera relationen mellan supermakterna, utan också den politiska scenen i Kina, osäkerheten i konjunkturen, och hur konkurrenterna manövrerar i det internationella maktspelet.

– Den stora osäkerheten påverkar den för tillfället inställda börsintroduktionen av Volvo Cars, som redan lider av oklar framtid för biltillverkare, skakiga finansmarknader och en ägare med uppenbart orimliga prisförväntningar, avslutar han.

6 dec
Läs mer om Handelsbråket Kina-USA
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Vändning på Wall Street lyfter Stockholmsbörsen

Efter att ha noterats nära dagslägsta när Stockholmsbörsen stängde vände Wall Street-börserna upp ordentligt på måndagskvällen. Det ger stöd till kurserna på Stockholmsbörsen som noteras klart högre efter en en timmes handel. • OMXS: +1,0 procent • OMXS30: +1,1 procent Oron för handelskonflikten mellan Kina och USA har lättat något efter att ländernas vice premiärminister respektive finansminister rapporteras ha diskuterat tidtabellen för fortsatta handelssamtal.

Efter bara två år på börsen lägger riskkapitalbolaget CVC ett kontantbud om 55 kronor per aktie i Ahlsell. Aktien stängde i går på 41,50 kronor och stiger 30 procent till strax under budnivån.

Atlas Copco ökar strax över 2 procent efter en köprekommendation från UBS.

2 tim
Urjit Patel.  TT
Dagens börs

Centralbankschefs avhopp sänker indiska aktier

Det var små rörelser på Asiens större börser under tisdagsmorgonen. Vid 05.15-tiden, svensk tid, ser indexen ut som följer:

• Nikkei: –0,5 % • Shanghai: +0,3 % • Shenzhen: +0,6 % • Hongkong: –0,1 % • Kospi: +–0

Framåt kan det komma att bli större rörelser på börserna.

– Vi förväntar oss volatilitet och mer stora rörelser både uppåt och på nedsidan, säger Alicia Levine, BNY Mellon Investment Managements chefsstrateg, till Bloomberg.

Bloomberg skriver att investerare behöver stålsätta sig för att det kan bli så att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal.

Indiska aktier har handlats ner sedan centralbankschefen Urjit Patel överraskande avgått, skriver Bloomberg.

Patel ska ha fått kritik av regeringen för sin hårdhänthet när det kommer till att städa upp Indiens banksektor, enligt CNBC.

Idag 04:27
Läs mer om Dagens börs
Brexit
Arkiv. Yves Herman / TT NYHETSBYRÅN
Brexit

EU-chefen säger nej till May: Du får inget nytt avtal

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger blankt nej till premiärminister Theresa May, som aviserat att hon kommer åka till Bryssel för att försöka omförhandla avtalet med EU, rapporterar BBC.

Samtidigt bjuder dock Tusk in Storbritannien och de 27 kvarstannande länderna i EU till ett toppmöte på torsdag. Dock inte för att omförhandla avtalet, inkluderat den kontroversiella delen som rör gränsen på Irland, kring vilken May stött på hårdast motstånd.

– Vi är villiga att diskutera hur vi kan underlätta ett brittiskt införlivande av avtalet, inte mer än så, säger Tusk om sin mötesinvit.

Igår 18:39
Arkivbild: Hatzigeorgiou Maria Agrell / Maria Agrell / Handelskammaren
Brexit

Rapport: Flera tusen jobb i Stockholm hotas av brexit

Runt 8 200 svenska jobb är hotade efter Theresa Mays beslut att skjuta upp brexitomröstningen. Det säger Stockholms Handelskammares vd Andreas Hatzigeorgiou, enligt DI.

– En så hög nota för brexit riskerar att slå mot svensk ekonomi, säger han till tidningen.

Enligt Handelskammarens rapport ska 2 100 av de jobben finnas i Stockholm. Anledningen är att en uppskjuten omröstning ökar riskerna för ett utträde utan avtal, menar Hatzigeorgiou.

Igår 19:41
Arkiv. HO / AFP
Brexit

May skjuter upp votering om brexit i parlamentet

Premiärminister Theresa May talar just nu till parlamentet, där hon tillkännager att regeringen skjuter upp brexitomröstningen, som skulle ha hållits i morgon.

– Det finns ingen annan väg ut, vi måste förhandla om, säger Theresa May.

Skälet är gränsen Irland, som enligt Mays avtal skulle ha en så kallad ”backstop”-lösning. Det är den del av avtalet som utsatts för hårdast kritik.

– Jag kommer att hålla nödsamtal med EU-ledare för att diskutera förändringar i backstop-lösningen, säger May.

Igår 15:38
Läs mer om Brexit