Näringsliv

Donald Tusk. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

Donald Tusk villkorar Mays begäran om förlängning

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk gjorde ett kort uttalande på en presskonferens på onsdagseftermiddagen, efter att ha bekräftat att han tagit emot Mays begäran om att förlänga brexit till 30 juni.

– Jag tror att en kort förlängning kan vara möjlig, men den kommer att vara villkorad av att parlamentet antar Mays avtal, säger han.

Donald Tusk baserade sin bedömning på konsultationer med de 27 EU-ledarna. Detta betyder att EU-toppmötet på torsdag-fredag bör kunna godkänna Mays begäran.

Men enligt ett läckt dokument till Financial Times väntas EU göra hårt motstånd mot en förlängning. Enligt Bloomberg kan EU:s besked dröja till nästa vecka.

EU-kommissionen säger enligt BBC att Storbritannien måste delta i valet till EU-parlamentet den 23 maj, om de skjuter på utträdet till den 30 juni.

Frankrikes utrikesminister vill ha garantier för att Mays strategi är trovärdig.

5 tim
Premiärminister Theresa May. Tim Ireland/AP/TT
Brexit - förhandlingarna

May till EU: Jag begär att brexit skjuts upp till 30 juni

Storbritannien har i dag ansökt om att tiden till utträdet ur EU förlängs från 29 mars till den 30 juni. Det säger premiärminister Theresa May i det brittiska parlamentet, enligt AFP.

May säger att hon har lämnat sin begäran i ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Storbritannien begär rent tekniskt en förlängning av den så kallade Artikel 50, som är mekanismen för hur ett land frivilligt kan lämna unionen.

May uppger också att hon tänker begära en tredje omröstning om hennes brexitavtal med EU. Vid de två tidigare tillfällena har avtalet röstats ner.

Idag 12:14
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Pawel Flato/SCANPIX
Regelkrånglet

Branschen som tjänar storkovan på regelkrånglet

Det senaste decenniet har det regnat in nya lagar och regler. Först i spåren av finanskrisen och nu på grund av digitaliseringens framfart. Ur all röra växer en ny marknad fram, och det går i raketfart.

Branschen kallas regtech och företagen i den nischen tar fram teknik för att automatisera alla regulatoriska krav. Regtech växer med 25 procent varje år och nya aktörer strömmar in från alla håll, skriver Computer Sweden.

Ett exempel i Sverige är CE Check, som lanserades förra året och nu tar in drygt två miljoner kronor i riskkapital för att växa i den takten som krävs. Grundaren Tobias Rydell förklarar varför regtech lockar till sig så många investerare.

– Det är en väldigt gammalmodig bransch där det inte hänt så mycket och där digitaliseringen kom in sent. Därför är behovet stort. Men det är också så att det här är ett område som många tycker är jobbigt, och därför finns stor efterfrågan på teknik som kan förenkla, säger han till Computer Sweden.

Idag 14:57
Linn Ålund Thorgren
Regelkrånglet

Företagare snuvad på markköp – trots kommunens löfte

Robert Svensson, som driver Jourlås AB i Västerås sedan 24 år, såg möjligheten att bygga ut sin verksamhet på ett grönområde. Han fick ett positivt remissvar från kommunen och ägnade mycket tid och resurser för att planera bygget. När byggstarten närmade sig började kommunen tveka, skriver Svenskt Näringsliv.

Till sist kom beskedet – enligt nya politiska direktiv ville kommunalpolitikerna inte längre att marken skulle brukas.

– Jag lade ner massor av arbete på att förbereda bygget. Det som är frustrerande är att det blev tyst från kommunen, det var jag som fick jaga dem på ett svar om mark och detaljplan, säger Robert Svensson.

Magnus Karlsson, projektledaren på Västerås kommun, menar dock att han inte har gett något bygglov. Snarare att marken var ”bokad” och att ingen annan skulle kunna få rätt att köpa marken innan hans ärende fått gå till prövning, skriver Svenskt Näringsliv.

14 mar
Läs mer om Regelkrånglet
JOHANNES EISELE / AFP
Dagens börs

Banker sänken på Wall Street efter beskedet från Fed

Wall Street backade på onsdagen. Feds besked om att räntan skulle lämnas oförändrad under året var väntat. Marknaden tog ett glädjeskutt på beskedet, men det mattades snart av.

Vid stängning var utvecklingen:

  • S&P 500: -0,3%
  • Nasdaq: +0,1%
  • Dow Jones -0,6%

Sektormässigt gick bankerna sämst – Goldman Sachs backade över 3 procent och JP Morgan nästan 2 procent. Bland enskilda aktier backade Fedex. Fraktbolaget släppte en svag rapport och varnar för att trenden med en inbromsning i de makroekonomiska tillståndet fortsätter, skriver CNBC. Aktien föll och bromsade in kring minus 3 procent vid handelsdagens slut.

Idag 14:27
Dagens börs

Kappahl rusar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen pendlade upp och ner över nollan under onsdagen i linje med utvecklingen i Europa. Vid stängning stod huvudindexen i:

  • OMXS30: -0,6%
  • OMXSPI: -0,5%

Den fortsatta turbulensen kring brexit, där Theresa May nu begärt att utträdet skjuts upp, påverkade inte handeln nämnvärt.

Då hade BMW:s vinstvarning större inverkan. Frankfurtbörsen hade det tungt och DAX-indexet backade över 1 procent.

I Sverige gick flera fordonsaktier dåligt och Autoliv sämst av storbolagen med en nedgång på nästan 4 procent. Bäst av storbolagen gick Boliden och Swedish Match.

Två bolag släppte kvartalsrapporter under morgonen.

Skistar redovisade en ökande omsättning och vinst – men bokningsläget var 7 procent lägre för resten av säsongen, jämfört med i fjol. Aktien steg klart i öppningen men stängde drygt 2 procent lägre.

Kappahl presenterar en vinst på 2 miljoner kronor för december–februari. Analytikerna hade väntat sig en förlust på 3,7 miljoner kronor. Bolaget ska stänga ett 20-tal butiker och skära ner 50 tjänster. Aktien steg över 10 procent.

I nyhetsflödet meddelade energilagringsbolaget Saltx att man startat driften av den storskaliga piloten hos Vattenfall i Berlin. De första in- och urladdningarna är utförda med tillfredställande resultat. Aktien rusade över 30 procent.

Idag 08:41
Läs mer om Dagens börs
TT
Problemen med Boeing-planen

EU stoppar olycksmodellen – får inte flyga i Europa

Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, EASA, stoppar alla flygplan av modellerna Boeing 737 Max 8 och 9 från att flyga i Europa. Det framgår av ett pressmeddelande på tisdagskvällen. EASA uppger att det är en ”försiktighetsåtgärd”.

Beskedet kommer efter att flera länder och flygbolag beslutat att låta sina Boeing 737 Max 8-plan stå kvar på marken som en konsekvens av söndagens olycka i Etiopien då ett plan av just den modellen kraschade strax efter start. Bara hos Norwegian påverkar flygstoppet tusentals passagerare de närmaste dagarna, enligt NRK.

Enligt EASA är det för tidigt att dra några slutsatser om orsaken till olyckan som kostade 157 människor livet.

Boeings aktie föll på Wall Street och stängde på minus 6 procent på tisdagen.

12 mar
Piloter. TT NYHETSBYRÅN
Problemen med Boeing-planen

Analys: Rätt stoppa 737:an men får inte bli ett bakslag

Att belägga en flygplansmodell med flygförbud är ovanligt, skriver John Gapper i Financial Times. Senast det hände var för sex år sedan och gällde även då en modell från Boeing.

Gapper argumenterar för att de senaste olyckorna inte får leda till ett bakslag för datorstyrda flygplan. I valet mellan ett plan som kontrolleras enbart av piloter och ett som har mjukvara som kan ta över kommandot om den känner av ett fel, skulle han fortfarande välja det senare.

CNN rapporterar att kostnaden för att stranda samtliga flygplan kan komma att landa på mellan 10 och 50 miljarder kronor. SVT jämför detta med de drygt 50 miljarder kronor som Donald Trump krävde till finansiering av en gränsmur mot Mexiko, ett krav som han följde upp med en nedstängning av delar av den amerikanska administrationen.

Wall Street Journal skriver att nedstängningen påverkade luftfartsverket som under flera veckor lade ned allt arbete kring 737 Max.

14 mar
Arkivbild. En Boeing 737 Max 8.  Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Problemen med Boeing-planen

Fokus på olycksutredningar för Boeing – ny vice vd

Boeing står inför sin största kris på flera år efter två flygkrascher med den olycksdrabbade flygplansmodellen Boeing 737 Max 8 där fler än 300 personer omkommit. Det rapporterar TT.

Flygplanstillverkaren tar nu in en ny vice vd som ska ansvara för teknik. Dessutom ska en annan högt uppsatt person inom bolaget helt fokusera på utredningarna av olycksflygplanen.

Flera länder i Europa och även Kanada uppger att det kan bli aktuellt att sätta upp egna krav för att garantera att flygplanen är säkra. Det skulle försvåra Boeings möjligheter att sälja flygplan, enligt TT.

Idag 06:35
Läs mer om Problemen med Boeing-planen