Näringsliv

Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street stiger efter färre coronafall – Tesla tappar

I likhet med tidigare i veckan öppnade börserna på Wall Street onsdagens handel med stigande kurser och strax före klockan 17 var de ledande indexen klart upp:
• S&P 500: +1,0 procent
• Nasdaq: +0,9 procent
• Dow Jones: +1,0 procent
Nyhetsflödet kring coronaviruset fortsatte att sätta agendan. I USA har ökningstakten av nya bekräftade fall bromsat in sedan i fredags, noterar CNBC. Detsamma gäller bekräftade fall globalt.

– Om kurvan böjs nedåt för första gången kan fokus skifta till att återstarta åtminstone delar av ekonomin, säger Jim Paulsen, chefsstrateg på Leuthold Group till CNBC.

Till dagens vinnare hörde de tidigare hårt pressande rese- och turistbolagen. Carnival, Norwegian Cruise Line och Royal Caribbean lyfte flera procent.

Tesla backade runt 0,5 procent efter att ha sänkt lönen för nästan all personal och permitterat delar av personalen.

Amazon meddelade att man beslutat att pausa sin leveranstjänst Amazon Shipping då all personal behövs till kärnverksamheten. Aktien steg några tiondelar medan konkurrenten Fedex lyfte runt 7 procent efter nyheten.

Bildappen Pinterest slopade prognosen för 2020 med hänvisning till coronaviruset. Samtidigt publicerade bolaget preliminära siffror för mars som överträffade estimaten. Aktien rusade runt 9 procent.

2 tim
TT
undefined

Börsen på minus – Assa Abloy och Swedbank i botten

Stockholmsbörsen handlas ner på onsdagen efter två rejäla uppgångsdagar. Vid 16-tiden står huvudindexen som följer:
• OMXSPI: −0,8%
• OMXS30: −1,5%


En liknande börsutveckling har synts i både New York och Asien där investerare tycks ta en andningspaus efter de senaste dagarnas rally.

På hemmaplan meddelar Swedbank att resultatet under det första kvartalet väntas bli negativt till följd av FI:s sanktionsavgift, stigande kostnader och ökade kreditförluster. Aktien backar närmare 7 procent.

Assa Abloy handlas ner nära 5 procent efter att ha släppt preliminära siffror för första kvartalet. Rörelseresultat sjönk med 15 procent och låsjätten vittnar om en utmanade start på året till följd av coronapandemin.

Kinnevik och SSAB A toppar OMXS30 med uppgångar på 5,7 respektive 4,2 procent. Båda aktierna har fått färska köpråd under morgonen.

Bussbolaget Nobina rapporterat ett sjunkande rörelseresultat och slopar utdelningen till följd av coronakrisen. Aktien sjunker 12 procent.

Cloetta flaggar för att efterfrågan på lösgodis minskat kraftigt, men samtidigt ser bolaget en tydlig hamstringstendens för andra produkter. Hamstring bidrog även till att lyfta Icas försäljning med cirka 11 procent i mars, enligt bolagets färska försäljningssiffror. Båda aktierna backar över 5 procent.

4 tim
STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asienbörserna backade: ”Var försiktig – ett lättnadsrally”

Det var en mixad utveckling på Asiens ledande börser under onsdagsmorgonen. Vid stängning låg majoriteten av indexen på minus:
• Nikkei: +2,1 %
• Shanghai: –0,2 %
• Shenzhen: –0,2 %
• Hang Seng: –1,2 %
• Kospi: –0,9 %
Börsutvecklingen kom parallellt med att de asiatiska länderna försöker hantera coronavirusets utbrott, skriver CNBC.

De mestadels negativa rörelserna kom också efter två rejäla plusdagar i rad, noterar Reuters.

JP Morgans analytiker skriver i ett marknadsbrev att det ”finns anledning att vara försiktig” eftersom veckans uppgångar ser ut som ett lättnadsrally inför att rapporterna för första kvartalet ”ska avslöja djupet i virusets påverkan”. Rapporterna börjar dra i gång på allvar nästa vecka, skriver Reuters.

”Medan kurvan av hur många som smittas av viruset plattas till kommer de ekonomiska effekterna av viruset ligga kvar i flera år”, säger Bank of Australias ekonom Joseph Capurso i en kommentar.

Idag 03:33
Läs mer om Dagens börs
Mette Frederiksen. MARTIN SYLVEST / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Danska generösa företagspaketet får godkänt

EU-kommissionen godkände på onsdagen Danmarks generösa stöd på 40 miljarder danska kronor till krisdrabbade företag, skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

– Coronavirusutbrottet har en allvarlig ekonomisk inverkan. Många företag ser sina intäkter minska kraftigt medan förlusterna växer. Det danska paketet på 5,4 miljarder euro som godkänts idag gör det möjligt för Danmark att kompensera företag åtminstone delvis för skadorna. Vi kommer att fortsätta arbeta nära med medlemsstaterna för att hitta lösningar för att hjälpa företag att komma igenom dessa svåra tider, i enlighet med EU: s statliga stödregler, säger Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor.

Enligt beräkningar som Ekonomifakta tagit del av står de danska finanspolitiska stimulanser direkt riktade till företagen för 2,6 procent av BNP. I Norge handlar det om 3,2 procent. Den svenska siffran ligger på 1,3 procent.

5 tim
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire tillsammans med Mario Centeno. THOMAS SAMSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inget krispaket för EU – trots 16 timmars mangling

EU-ländernas finansministrar har inte lyckats enas om ett krispaket för unionens ekonomier efter utdragna förhandlingar i natt. På Twitter skriver eurogruppens ordförande Mario Centeno att förhandlingar ska återupptas på torsdagen.

”Efter 16 timmars överläggningar kom vi nära en överenskommelse men vi är inte där än”, skriver han.

Tre olika stödpaket ligger på förhandlingsbordet, rapporterar TT. Totalt handlar det om nära 6 000 miljarder svenska kronor i vad Centeno kallat ”det största och mest ambitiösa paket som någonsin förberetts av eurogruppen”.

Idag 06:38
Läs mer om Den globala konjunkturen
undefined

AMF miljardinvesterar under krisen

Pensionsjätten AMF meddelar att bolaget är redo att i ett första steg investera 5 miljarder kronor i svenska företag för att mildra effekterna av coronakrisen.

— Som stor ägare har vi såväl ett ansvar som ett intresse av att säkerställa att våra bra och långsiktigt livskraftiga bolag finns kvar och är konkurrenskraftiga även när pandemin är över. För våra pensionssparare är det viktigt att vi ser till att de värden som finns i dessa bolag finns kvar och växer även om ett, två och tjugo år, säger Tomas Flodén, kapitalförvaltningschef på AMF, i en presskommentar.

AMF kommer att investera i bolag som pensionsbolaget redan är ägare i samt gå in i nya bolag, tillsammans med nuvarande ägare eller andra nya investerare.

Idag 08:43
SÖREN ANDERSSON / SÖREN ANDERSSON
undefined

Hjälp oss Angela Merkel – svenska politiker lyssnar inte

Sveriges regering hör inte nödropen från landets företagare och deras anställda. Det skriver taxiföretagaren Hozan Abas i ett öppet brev till Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Han vädjar till henne och EU att sätta press på svenska politiker att agera nu för att rädda svenska företag från undergång. fPlus har valt att publicera brevet i sin helhet. Vi söker statsministern för att han ska få möjlighet att besvara kritiken.

3 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så gör ekonomerna med sina bolån

Fast eller rörlig ränta? Amortera mer eller inte? Det är några frågor som SvD Näringsliv har ställt till fem ekonomer angående deras sparande och bolån.

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, berättar att hon delar upp bolånet i tre delar, två delar med fasta bindningstider på två respektive tre år, och del en rörlig ränta.

Även Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners, satsar på fast ränta. I hans fall med en bindningstid på fem år för halva bolånet. Därutöver ser han amorteringen som ett alternativ till att spara i fonder.

Liknande struktur har Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker.

– När det var möjligt att binda räntan på 1,9 procent på fem års tid för ungefär ett år sedan valde jag att gå från rörligt med halva beloppet, säger han till tidningen.

Däremot har Ikano banks familjeekonom Sharon Lavie och Nordnets sparekonom Frida Bratt satsat på rörlig ränta utifrån de låga globala ränteläget.

23 mar
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ta kontroll över privatekonomin i coronatider

Visshet ökar känslan av trygghet. Därför bör hushåll så fort som möjligt sätta sig ned och bocka av svaren på en rad frågor för att få stenkoll på ekonomin, skriver Svenska Dagbladet.

– Gör en genomgång av din privatekonomi totalt sett. Ställ alla utgifter mot väggen och fråga dig själv – är det här något som är nödvändigt eller bara lite trevligt? Nu är det kanske inte läge att dra på sig de allra glammigaste spenderarbyxorna och klicka hem saker man inte behöver på nätet bara för att man är uttråkad hemma, säger Länsförsäkringars Emma Persson till Svd.

Enligt henne bör varje hushåll hålla koll på följande frågor:

Är du medlem i en a-kassa?

Hur mycket får du om du blir arbetslös och räcker detta för att försörja dig och din familj?

Har du eller behöver du skaffa en inkomstförsäkring?

Har du en buffert på sparkonto med insättningsgaranti att använda om det behövs?

24 mar
Läs mer om Privatekonomi
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Handeln i siffror

Bunkring fick Icas försäljning att rusa 11 procent i mars

Icas försäljning ökade med 11,1 procent i mars jämfört med samma månad i fjol, enligt ett pressmeddelande.

Matjätten skriver att den höga försäljningstillväxten bland annat beror på ett förändrat kundbeteende i spåren av coronavirusets utbrott. Även bunkring av varor lyfts fram som en förklaring.

Ica lägger dock till att ”ökningstakten sjönk i slutet av månaden ner mot mer normala tillväxtnivåer”.

Totalt sålde Ica produkter för drygt 11 miljarder kronor i mars. Hittills i år har de sålt varor för knappt 30,5 miljarder – en ökning med 8 procent jämfört med första kvartalet i fjol.

Idag 06:49
Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Framåt för bokhandlare på nätet

Krisen pressar de redan utsatta svenska bokhandlarna. Samtidigt ökar bokförsäljningen starkt hos de stora internetjättarna.

– Förra veckan steg bokförsäljningen med 40 procent i Sverige, med 70 procent i Finland och med uppemot 90 procent i Norge jämfört med samma tid i fjol. Andra saker, som pussel går också bra, säger vd Jonas Karlén till Dagens Nyheter.

Siffror från Bokhandlareföreningen och Förläggarföreningen visar att de fysiska bokhandlarna tappade drygt 40 av sin försäljning förra veckan, jämfört med samma tid 2019.

– Det är ett jättetufft läge. I en enkät vi gjorde för två veckor sedan uppgav två tredjedelar av bokhandlarna att de inte håller ut mer än i åtta veckor. Vi jobbar för att få till stånd ett riktat stöd på 200 miljoner kronor, säger Maria Hamrefors, ordförande i Bokhandlareföreningen till Dagens Nyheter.

Igår 16:53
Läs mer om Handeln i siffror