Näringsliv

HO / AFP
Brexit - förhandlingarna

Misstroendeförklaring mot May efter stora nederlaget

Efter Theresa Mays brutala nederlag i parlamentet lade Labourledaren Jeremy Corbyn ett förslag om misstroendeförklaring som ska diskuteras i kammaren under onsdagen. Den kommer att hållas klockan 20, svensk tid, under onsdagen.

För att regeringen ska tvingas avgå krävs att en majoritet av de 650 ledamöterna röstar mot dem.

– Det ser ut att vara ganska säkert att regeringen kommer att överleva den omröstningen och brexitprocessen kommer att rulla vidare, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, till TT.

Mays förslag till utträdesavtal med EU röstades ner med de historiska siffrorna 432 ledamöter mot och endast 202 ledamöter för.

4 tim
Ernst Henry Photography
Brexit - förhandlingarna

Så rustar du företaget inför en hård Brexit

I och med att Theresa Mays utträdesavtal röstades ner i det brittiska parlamentet ökar risken för en hård Brexit. Svenskt Näringsliv ger rådet till Sveriges företagare att förbereda sig på de konsekvenser ett avtalslöst utträde kommer att få. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

En hård Brexit slår särskilt mot fyra områden: rörligheten på varor, rörligheten på människor, dataöverföring och avtal. För att slippa stå utan medarbetare eller varor den 29 mars när Storbritannien träder ut ur unionen gäller det att göra en grundlig riskanalys, menar Jonas Berggren, chef för Internationella sekretariatet på Svenskt Näringsliv.

– Exakt vad man ska göra får bli en affärsbedömning för det enskilda företaget, men om du till exempel är helt beroende av en brittisk komponent för din tillverkning är det kanske värt kostnaden att redan nu börja bygga upp ett extra lager av den komponenten. Samma sak gäller rörlighet av anställda. Du bör kanske redan nu söka tillstånd så att dina anställda kan vara kvar i Sverige eller Storbritannien, säger Jonas Berggren till Svenska Dagbladet.

4 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Börshuset i New York. Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Wall Street stängde på plus – Netflix vinnare

Börserna i USA avslutade tisdagen på plus. Handeln inledde uppåt och fortsatte i positiva tongångar under dagen och kvällen. Index stängde på följande vis: • Dow Jones: +0,7% • Nasdaq: +1,7% • S&P 500: +1,1%

Uppgången syntes främst i teknik- och internet-aktier som fick skjuts av Netflix som stängde på plus 6,6 procent efter att ha meddelat att man höjer priserna i USA. Netflix drog även med sig resterande Faang-aktier.

Även antydningar från Kina om fler stimulanser för att motverka inbromsningen i ekonomin ingjöt självförtroende hos investerarna.

Under tisdagen redovisade storbankerna Wells Fargo och JP Morgan siffror för det fjärde kvartalet.

JP Morgan gjorde sin första resultatmiss på 15 kvartal och backade i den inledande handeln. Aktien stängde på plus 0,7 procent.

Wells Fargo rapporterade en något lägre omsättning, men en högre vinst per aktie än väntat och stängde ner 1,6 procent.

Idag 14:45
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Uppåtrekyl på börsen – Kinnevik toppar OMXS30

Börserna i Stockholm och ute i Europa vänder gårdagens tapp till tydliga uppgångar i tisdagens tidiga handel. Efter en kvart står de ledande indexen klart på plus. • OMXS: +0,8 procent • OMXS30: +0,9 procent Millicom och storägaren Kinnevik står i fokus efter att det bekräftats att Millicom för samtal med en budgivare på bolaget. De båda aktierna är upp runt 5 procent i den tidiga handeln.

De av börsens bettingbolag som vill in i USA drabbas av motvind. Justitiedepartementet gjorde i ett utlåtande under gårdagen en snävare tolkning av den federala spellagstiftningen. Bland annat är Kambi, Evolution Gaming och Catena Media klart ner.

SEB har sänkt riktkurserna för flera av jättarna i verkstadssektorn och franska Société Générale har satt säljstämpel på Volvo och Atlas Copco. Marknaden tar dock rekommendationsförändringarna med ro och inga större förändringar syns i aktierna.

Idag 09:00
TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Börserna stiger på kinesiska uttalanden

Asienbörserna klättrar i den inledande tisdagshandeln trots gårdagens svaga handelssiffror från Kina som ökade oron för en vikande global konjunktur.

Enligt Reuters har uttalanden från den kinesiska regimen bidragit till att ingjuta nytt mod i marknaden. Bland annat meddelar premiärminister Li Keqiang att regeringen ska göra vad den kan för att uppnå årets ekonomiska mål.

Vid 05.40 -tiden pekar samtliga ledande index uppåt:

• Nikkei: 0,8 % • Shanghai: 1,0 % • Shenzhen: 1,1 % • Hongkong: 1,7 % • Kospi: 1,4 %

Idag 04:46
Läs mer om Dagens börs
Ingvar Karmhed / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Kravet på nästa regering – slopa amorteringskravet

Den viktigaste åtgärden för den nya regeringen är att slopa amorteringskravet - det menar sex vd:ar på några av Sveriges största bygg- och bostadsbolag. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Siffror från HSB visar att antalet byggstarter som planerats halveras och bostadsbyggandet minskar kraftigt.

– Nu är situationen att Sverige har ett stort behov av bostäder samtidigt som den betalande efterfrågan är för svag. När inte hushåll med ganska goda inkomster får låna, måste en ny regering ta tag i finansieringsfrågan. Att slopa det sista amorteringskravet är avgörande för bostadsproduktionen, säger Pernilla Bonde, vd på HSB, till Svenska Dagbladet.

Pernilla Bonde får medhåll från flera kollegor i branschen. VD:arna för Peab Bostad, JM, Skanska, NCC, och Bonava är överens - politikerna måste slopa det extra amorteringskravet på höga bostadslån. Men detta finns inte med i överenskommelsen mellan S, MP, C & L.

Men vd:arna efterfrågar mer från en framtida regering: en stabil och långsiktig blocköverskridande överenskommelse för att bryta låsningarna – och reformera bostadspolitiken.

–Det avgörande är att skapa incitament för bostadsbyggande på lång sikt. Mitt förslag är att landets kommande regering och rikspolitiker skapar ett expertråd, så att politiken att inte jobbar för isolerat, säger Peter Svensson, vd för Peab Bostad, till Svenska Dagbladet.

5 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Fitch: Bopriserna sjunker i år – stabiliseras 2020

Kreditvärderingsinstitutet Fitch tror att bostadspriserna i Sverige kommer att falla ytterligare under 2019 för att sedan stabiliseras 2020, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt och hänvisar till ett pressmeddelande.

Fitch har tagit fram en rapport om bostadsmarknaden globalt och tror att fler länder, däribland Sverige, kommer att få problem till följd av höga skulder, politisk risk, svagare ekonomisk tillväxt och en ansträngd bostadsköpkraft.

Idag 15:10
Cecilia Fasth. Stena Fastigheter och TT
Den turbulenta bomarknaden

Fastighetsjätte: Regeringen måste underlätta för unga

Den nya regeringen måste underlätta för unga att köpa sin första bostadsrätt, säger fastighetsjättens Stena Fastigheters vd Cecilia Fasth till SvD Näringsliv.

Enligt Fasth har Norge och Finland speciella bolån och bosparande riktat till unga. En liknande modell vill hon se i Sverige.

– Att Sverige riskerar att stänga ute en ung generation som inte har föräldrar som sponsrar dem (...), är det enskilt största problemet som vi ser på Stena Fastigheter, säger hon.

Idag 06:32
Läs mer om Den turbulenta bomarknaden
Harry Flam. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

”Statsfinanserna håller för mittenuppgörelsen”

Överenskommelsen mellan S, MP, C och L innebär en mer expansiv finanspolitik – men utgör inget uppenbart hot mot statsfinanserna. Det menar Finanspolitiska rådets ordförande Harry Flam, rapporterar SR.

Myndigheten har tidigare kritiserat regeringen för att ha sparat för lite under högkonjunkturen. Men när konjunkturutsikterna nu ser svagare ut kan det motivera en viss lättnad i finanspolitiken nästa år, enligt Flam.

– Det beror på hur stor den är naturligtvis och hur konjunkturen utvecklas, men jag ser inga stora orosmoln på horisonten på grund av det här programmet, säger han till SR.

Idag 10:07
JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Näringslivstoppen sågar Löfvens nya regering - ”soppa”

Entreprenören Gunilla von Platen säger till SvD att överenskommelsen mellan S, C, L och MP är en soppa.

– Det var ju inte det här man räknade men när man röstade på Alliansen i höstas. Överenskommelsen ger jag inte mycket för. Löfven kan ju begrava alla de här punkterna i oändliga utredningar utan att det händer ett dyft, säger hon till SvD.

Peje Emilsson, grundare av PR-byrån Kreab och Kunskapsskolan, uttrycker en förvåning över förslagen. Kan de verkligen realiseras?

Tidigare har bland annat företagsledaren Dan Olofsson beklagat överenskommelsen. En djupt sorglig dag för svensk borgerlighet, sade han till DI. Men flera företagsledare har också visat sitt stöd till Löfvens nya regering.

Igår 18:31
Läs mer om Valet - regeringsbildningen