Näringsliv

Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Liberalerna säger nej till gemensam Alliansbudget

Liberalerna avfärdar förslaget om att Alliansen ska lägga fram ett gemensamt budgetförslag i riksdagen. I stället kommer de att gå fram med en egen budgetmotion. Det säger Liberalernas ledare Jan Björklund till Sveriges Radio Ekot på fredagen.
Liberalerna kommer inte heller att stötta en eventuell moderat budgetmotion.
Enligt Björklund finns det en ”lång rad skillnader” mellan en sådan och en liberal budget. Till exempel vill L ha familjeåterföreningar och att skolan ska förstatligas.
– Vi gör som vi alltid har gjort i opposition. Vi lägger en liberal budgetmotion med liberala förslag, säger han till radion.
Kristdemokraterna och Moderaterna har tidigare sagt att de vill att Allianspartierna ska lägga fram en gemensam budgetproposition som svar på den övergångsbudget som presenterades i går.

Igår 11:21
Illustration: Sommaren var torr. TT
Höstbudgeten

Övergångsbudgets slopade krisstöd slår mot bönder

Årets sommarhetta gav den minsta svenska spannmålsskörden sedan 1959, enligt SCB:s siffror. Det mesta av grödorna odlas för att bli djurfoder och nu befarar rådgivningsbyrån LRF Konsult kärva tider för bönderna då priserna gått upp 40 till 60 procent, skriver TT.
– Det slår ju hårt mot framför allt grisköttsföretag, äggföretag och andra fågelföretag men även mot nötkötts- och mjölkföretag, säger Jimmy Larsson vid LRF Konsult.
Regeringens övergångsbudget som presenterades på torsdagen gjorde inte saken bättre: Där slopades det utlovade krisstödet på 760 miljoner, skriver TT.

15 nov
Läs mer om Höstbudgeten
Brexit
Theresa May Tim Ireland / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit

Uppgifter: Sannolikt med misstroendeomröstning

Torypartiet kan utlösa en misstroendeförklaring mot Theresa May – de 48 brev som krävs har lämnats in, uppger Reuters som hänvisar till källor.
Även källor till Sky säger att en förtroendeomröstning nu är allt mer sannolik.
Premiärminister Theresa May deltog under förmiddagen i en publikutfrågning i LBC Radio. Där sa den brittiska premiärministern att hon ska leverera folkomröstningens resultat till brittiska folket.

Igår 09:30
Theresa May. MATT DUNHAM / POOL
Brexit

May: ”Om jag kommer hålla ut genom det här? Ja!”

Premiärminister Theresa May håller fast vid tidigare linje, att hennes avtalsförslag för brexit är rätt.
– Jag tycker med varje fiber att det här är rätt väg att gå, säger hon under en pressträff i London.
Hon kommer inte avgå, trots den tunga kritiken som rasat både inom oppositionen och i de egna leden bland Tory-ledamöter och hennes kabinett, som efter gårdagens maratonmöte till sist gav sitt gillande.
– Om jag kommer hålla ut genom det här? Ja! säger hon.
Hon upprepar också sin tidigare ståndpunkt om att det inte kommer bli en andra folkomröstning om brexit.
Theresa May återkommer till att hon är trygg i att hennes parti kommer ställa sig bakom avtalet i sin helhet inför den avgörande parlamentsomröstningen.

15 nov
Tory-ledamoten Michael Fabricant och premiärminister Theresa May. Wikimedia Commons/TT
Brexit

Toryledamot: Ingen plan om Theresa May avsätts

Att avsätta premiärminister Theresa May med misstroendevotum nu är ingen lösning. Det twittrar Tory-parlamentsedamoten Michael Fabricant.
”Så här sent in finns det ingenting att vinna på att sparka ut premiärministern. Då har vi ingen plan över huvud taget”, skriver han.
Tidigare under dagen aviserade Tory-kollegan Jacob Rees-Mogg att han avser lämna in misstroendeförklaring mot Theresa May. Om han får stöd av ytterligare 47 ledamöter går det till omröstning i parlamentet.

15 nov
Läs mer om Brexit