Näringsliv

Företagsklimatet i Sverige

Icahandlare efter nazistbesök: Var var poliserna?

Icahandlaren Jenni Steiner tvingades se på när nazistgruppen NMR samlades utanför butiken i Trosa för att sprida propaganda till kunder och förbipasserande förra veckan. I ett uppmärksammat Facebook-inlägg berättar Steiner att de agerade hotfullt mot de som inte ville ta emot flygbladen. När hon ringde polisen hade de inte tid att komma.
– Ingen kund ska behöva vara rädd för att handla och när man ringer polisen ska de komma. Det måste också finnas lagar som förbjuder grupper från att sprida sina vidrigheter utanför våra butiker. Jag bli så less på alltihop, säger hon till Entreprenör.
Problemet med polisen inte rycker ut på sådana här fall är ett svek mot alla entreprenörer i handeln, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel till sajten.
– Detta visar på ett brutet samhällskontrakt från politikerna. Om vi inte står upp för dem så kommer de inte orka längre och stänga ner sina verksamheter.

Igår 15:59
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Företagarna: Små företag ska inte vara bank till storföretag

Betaltider spelar stor roll, inte minst för småföretag. Långa betaltider hämmar företagens tillväxt och möjligheterna för att anställa och till skillnad från majoriteten av våra konkurrentländer inom EU ökar betaltiderna för fakturor mellan företag i Sverige. Det konstaterades under ett seminarium i Almedalen. Småföretag ska inte tvingas vara bank till storföretagen, underströk organisationens vd Günther Mårder.
– Vi tänker aldrig ge upp. Det här är viktigt för våra medlemmar och vi slutar inte förrän frågan om betaltider är löst, sa han under seminariet, rapporterar Företagarnas hemsida.
Flera svenska storföretag har öppnat för en etisk kod för att korta betaltiderna. Men fler måste ansluta sig, betonade Anna-Lena Bohm, ordförande i SME-kommittén.

12 jul
Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Skuldtyngda företag duckar för Kronofogden

På ett år har antalet skuldsaneringar ökat med rekordhöga 54 procent till hela 400 ansökningar i veckan, visar statistik från Kronofogden som DI har tagit del av.
Men då gäller det främst ordinarie skuldsaneringar. På företagarsidan är volymerna däremot försvinnande få.
En anledning kan vara att kraven för skuldsanering till företag är hårdare, vilket kan ha en avskräckande effekt på de företag som inte vill att Kronofogden ska nagelfara deras eventuellt slarviga bokföring.
Eller så kan det helt enkelt handla om att företagaren skäms och försöker lösa situationen så långt det går för att undvika förödmjukelse, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.
– Vi behöver prata om skuldskammen, precis som vi behöver prata om psykisk sjukdom – inga jämförelser i övrigt. Så länge vi stämplar folk som inte kan betala sina skulder som slarvers, kommer det att vara ett laddat ämne, säger hon till DI.

16 jul
Läs mer om Företagsklimatet i Sverige
Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Trumps nya tullar

USA flaggar för nya tullar: Granskar import av uran

Vita huset har tillsatt en utredning för att se över om USA:s säkerhet hotas av importerna av kärnbränslet uran, enligt handelsminister Wilbur Ross. Det uppfattas som att landet kan vara på väg att införa ytterligare tullar, skriver AFP.
– Vår egen uranproduktion för att tillgodose militära ändamål och energitillförsel har sjunkit från 49 procent till 5 procent, säger Ross i en kommentar.
Omkring hälften av det uran USA importerar för användning inom kärnkraft kommer från Kanada och Kazakhstan. Andra viktiga exportörer är Ryssland, Australien och Uzbekistan.

Igår 19:28
Darren Hauck / TT NYHETSBYRÅN
Trumps nya tullar

Paul Ryan: ”Trumps tullkrig äventyrar vår säkerhet”

Den republikanske toppolitikern och representanthusets talman Paul Ryan anser att Trumps tullpolitik äventyrar den amerikanska ekonomin. Det skriver Bloomberg.
– Risken är att amerikanska varor och företag blir utslängda från nya marknader, att jobb flyttar utomlands och att vårt inflytande försvinner, säger Ryan under ett tal i Washington.
– Våra generaler kan bekräfta att våra handelsavtal är lika viktiga för nationens säkerhet som de är för ekonomin.

12 jul
Läs mer om Trumps nya tullar
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Femte dagen i rad med uppgångar för Dow Jones

New York-börserna skakade av sig den inledande oron över oväntat svaga signaler från bostadsmarknaden.
Tekniktunga Nasdaq stängde på oförändrat och breda S&P 500 steg 0,2 procent. Storbolagsindexet Dow Jones steg för femte dagen i rad – den längsta uppgångssviten på två månader – och stängde på plus 0,3 procent.
Storbanken Morgan Stanley höjde humöret i banksektorn med sin kvartalsrapport. Bankens resultat och omsättning var bättre än väntat – vilket gav skjuts både åt den egna aktien och åt sektorkollegorna.

Igår 13:51
Illustrationsbild. Shizuo Kambayashi / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Ledande Asienbörser vände ner – Tokyo ensamt på plus

Asiens börser utvecklades i huvudsak i negativ riktning på onsdagen, efter att ha inlett handelssessionen uppåt.
Som enda undantag fanns Nikkei-index i Tokyo kvar på grönt, med en uppgång på 0,5 procent. Sydkoreanska Kospi föll 0,3 procent. Shanghai och Hongkong-börsens Hang Seng-index tappade 0,4 procent, medan Shenzhen föll 0,7 procent.
Bland enskilda aktier stärktes Samsung 1,5 procent. Flygbolaget Air China föll dock 3,4 procent efter att den kinesiska staten aviserat en reducering av antalet flygtimmar för bolaget. Detta sedan ett olyckstillbud inträffat i förra veckan som följd av att en pilot rökt i cockpit.

Igår 03:30
TT
Dagens börs

Glada miner på börsen efter rapporttung dag

Stockholmsbörsen steg kännbart under den rapporttunga onsdagen.
OMXS30-indexet stängde på plus 0,9 procent medan breda OMXS steg 0,8 procent.
Ett av de främsta dragloken var telekomjätten Ericsson. Efter bolagets rapport tog aktien fart uppåt. Facit för dagen blev plus 8,5 procent.
I banksektorn rapporterade Swedbank bättre än väntat, men aktien tappade trots det 1,8 procent. Också Handelsbanken kom in strax över analytikerprognoserna, men backade 2,5 procent.
Mediekoncernen MTG blev dock dagens stora förlorare. Aktien rasade nästan 12 procent efter att bolaget levererade onsdagsmorgonens enda uppenbara rapportmiss.

Igår 06:52
Läs mer om Dagens börs
Fd finansminister Hank Paulson. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Finanskrisveteranen: På väg mot förutsägbar krasch

USA:s förre finansminister Hank Paulson tror att världsekonomin är på väg in i en ny kris, skriver Financial Times. Dessutom en tämligen förutsägbar sådan.
– Vi går mot världshistoriens mest förutsägbara finanskrasch [...] Desto längre vi väntar med att strama åt finanspolitiken, ju värre kommer det bli.
Paulson staplar upp ökande budgetunderskott, immigration, inkomstglapp och automationens och globaliseringens effekt på löner.
– Den största risken är budgetunderskottet. Det är på väg att långsamt strypa oss och allt vi behöver i kommande generationer, säger han.
Paulson var en nyckelperson i kraschen 2008, som utlöstes av amerikanska banker som spekulerat mot sina egna kunders placeringar. Finansministern sjösatte då ett statligt räddningspaket för att rädda vissa finansinstitut från kollaps.

Igår 11:00
Timothy Geithner Haraz N. Ghanbari / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Obamas finansminister: Nästa kris blir tuffare

Timothy Geithner, som tillsammans med förre Fed-chefen Ben Bernanke och ex-finansministern Hank Paulson utgjorde den trojka som navigerade USA genom finanskrisen för tio år sedan, höjer nu ett varningens finger för kommande kriser.
– Vi har bättre försvar, men en sämre arsenal av vapen, säger Geithner, president Barack Obamas förste finansminister.
Största risken är underskotten, menar han.
– Jag tycker att budgetunderskottsfebern mellan 2009 och 2013 var synnerligen otajmad. Jag tycker att den nya fäblessen för ännu större underskott är otajmad nu också, säger Geithner.

Igår 11:01
Läs mer om Den globala konjunkturen