Näringsliv

TT
Dagens börs

Tungt för rapportbolagen på sval Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen pendlade på tisdagen när rapporter avlöste varandra. Som mest var storbolagsindexet ner kring 0,8 procent runt lunch med vid stängning hade det tagit igen nästan all förlorad mark:
• OMXS: –0,4 procent
• OMXS30: –0,1 procent
Morgonen bjöd på ett knippe kvartalsrapporter även om den riktiga stormen inte riktigt börjar förrän i morgon. Billerud Korsnäs backade 7,8 procent.

– Resultatet var lägre än de flesta räknat med, säger Pareto Securities analytiker Gustaf Schwerin till Direkt.

Bostadsutvecklaren Bonavas resultat föll efter prissänkningar på nyproduktion i Stockholm och aktien tappade 5,5 procent. Även om Husqvarna förbättrade resultatet med 10 procent hade analytikerna räknat med mer och aktien föll 4,9 procent.

Nischbanken TF Bank gick mot strömmen i rapportfloden. Rörelseresultat ökade med 32 procent i andra kvartalet och aktien steg 7 procent.

Swedbank backade 2,1 procent efter att DI avslöjat kopplingar till syriska kemvapen. Även Getinge och SCA hade en börsdag att glömma - båda föll 2 procent.

Fordonsunderleverantören Autoliv föll inledningsvis ett par procent efter att amerikanska konkurrenten Lear vinsvarnat för helåret i vid sin delårsrapport. Men kort därpå vände aktien upp och toppade storbolagslistan på som mest drygt 4 procent upp. Aktien stängde på plus 3,3 procent.

Annars var det verkstad som regerade bland storbolagen. Alfa Laval, ABB och SKF tillhörde alla vinnarna.

Idag 07:46
Arkivbilder. TT
undefined

Avvaktande Wall Street inför veckans rapporter

Det var små rörelser när USA-börserna öppnade igen på måndagen efter fredagens nya rekordnivåer. Investerarna avvaktade inför veckans rapporter, skriver CNBC. Indexen pendlade mellan rött och grönt och stängde till slut strax över nollan:
• S&P 500: +/-0,0 %
• Nasdaq: +0,2 %
• Dow Jones: +0,1 %

Sämst gick sektorerna energi, finans och industri. Flera storbanker väntas rapportera senare i veckan, liksom it-jättar som Netflix, IBM och Intel.

Först ut av storbankerna var dock Citigroup, som överträffade analytikernas förväntningar. Aktien backade dock 0,1 procent. Däremot tappade sektorskollegorna JP Morgan, Goldman Sachs och Morgan Stanley alla kring 1 procent inför veckans rapporter.

Energibolagen Noble Energy och Diamondback Energy tappade 4,4 respektive 4 procent medan Devon Energy backade 3,5 procent.

Under eftermiddagen uppgav källor för CNBC att förhandlingarna mellan Symantec och Broadcom brutit samman. Symantecs ägare accepterar inte ett bud som ligger lägre än 28 dollar – vilket anses för mycket för Broadcom, erfar kanalen.

Symantecs aktie rasade 10,7 procent.

Kinas BNP-tillväxt i det andra kvartalet blev den svagaste på 27 år, men ändå steg Asienbörserna något då siffrorna kom in i linje med det förväntade.

Igår 15:39
Läs mer om Dagens börs
Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
Problemen med Boeing-planen

Ryanair slutar flyga till vissa platser efter Boeing-problemen

Ryanair tvingas sluta flyga till vissa flygplatsen efter problemen med Boeing 737 Max, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Ryanair ska inleda diskussioner med flygplatser där bolaget är verksamt för att bestämma vilka turer och vilka flygplatser som ska omfattas av nedskärningar. Flyg kommer att påverkas främst under sommaren 2020, men vissa turer påverkas redan i vinter.

Neddragningen innebär enligt bolaget att trafiken kommer sjunka från 162 miljoner resenärer till 157 miljoner resenärer på helåret som sträcker sig till mars 2021.

Tillväxtprognosen för sommaren år 2020 tas också ner med 4 procentenheter från 7 procent till 3 procent.

Idag 06:34
Passagerare kliver av ett 737 Max-plan i Kiev. Woodys Aeroimages Twitterinlägg. TT/Skärmdump från Woodys Aeroimages Twitterinlägg
undefined

Olycksmodellen tycks ha bytt namn efter krascherna

Boeingplan av olycksmodellen 737 Max som är på väg att levereras till flygbolaget Ryanair tycks ha genomgått ett namnbyte, konstaterar flera medier. Bilder tagna av Boeing-bevakaren Woodys Aeroimage vid fabriken i Renton i Washington visar hur beteckningen ”737 Max” ändrats till ”737-8200”.

Nu växer spekulationerna att industrin och tillverkaren tar Donald Trumps råd på allvar och byter ut varumärket, skriver Guardian.

Den nya beteckningen tros vara på initiativ av Ryanair snarare än Boeing, skriver tidningen, som konstaterar att även British Airways ägare IAG gett modellen nya beteckningar.

346 personer omkom i de uppmärksammade flygolyckorna med 737 Max-plan i Indonesien förra året och Etiopien i våras.

Varken Boeing eller Ryanair har kommenterat namnbytet.

Igår 21:30
Läs mer om Problemen med Boeing-planen
Arkivbild. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Transaktioner i Swedbank kopplas till kemvapen

Swedbank har hittat kopplingar till syriska kemvapen i kunders transaktioner, erfar DI. Transaktionerna ska ha gjorts till den starkt kritiserade banken FBME, som tidigare kopplats till Syriens kemvapenprogram, och upptäcktes vid en intern granskning förra året, skriver tidningen.

Då identifierades transaktioner med koppling till just kemvapenprogrammet, enligt uppgift till tidningen. Transaktionerna med en eller flera kunder i FBME ska ha gjorts i Swedbanks verksamhet i Litauen.

Transaktionerna uppges ha varit så anmärkningsvärda att personer i Swedbanks högsta ledning informerades om dem, erfar tidningen.

Swedbank har tagit del av DI:s uppgifter men valt att inte kommentera saken.

Igår 17:17
Arkivbild: Unni Jerndal. Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Swedbank: Utreds – vi kan inte kommentera saken

Swedbank vill inte kommentera DI:s uppgifter att banken har hittat kopplingar till syriska kemvapen i sina kunders transaktioner med kritiserade banken FBME.

Redan i våras rapporterade medier att en av den amerikanska finansmyndigheten DFS pågående penningtvättsutredningar mot Swedbank handlar om affärsrelationerna till FBME.

Nu säger Swedbanks presschef Unni Jerndal att man noterat att FBME förekommit i nyhetsrapporteringen.

– Givet att vi är under utredning, både av flera olika myndigheter och i en intern utredning, så kommer vi inte att ge några ytterligare kommentarer i nuläget, säger hon till tidningen.

Igår 17:40
Läs mer om Penningtvätten i banksektorn
Foto: Pontus Lundahl/TT
Företagande i praktiken

Så vill de svenska företagen växa

Över 80 procent av svenska små och medelstora företag vill växa, visar en kartläggning gjord på uppdrag av Almi företagspartner, skriver DI. Hälften av dessa företag vill växa mycket.

Enligt undersökningen, som genomfördes av Origo group, vill sju av tio företag nyanställa inom de närmaste tre åren och nästan var tionde vill fördubbla sin arbetsstyrka. Över 30 procent av företagen hävdar att deras produkter och tjänster har potential på den internationella marknaden.

”Störst tillväxtvilja återfinns i Kalmar län och Norrbotten”, skriver DI. Hållbarhet är numera den starkaste trenden för fortsatt tillväxt medan det främsta hindret är kompetensförsörjningen.

Igår 13:52
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så bygger du ett superteam på jobbet

Företag och deras medarbetare måste kunna hantera utmaningar snabbt och effektivt. Det här byggs upp genom att man investerar tid och energi in i att bygga upp ett starkt och motståndskraftigt team. Men hur lyckas man med det? Fast Company har listat vad som utmärker ett starkt arbetsteam.

  1. Motståndskraftiga team vet hur man balanserar chefs- och medarbetarrollerna. Chefer som är djupt involverade i organisationens produktion kan lätt förbise det ansvar som ledarskap innebär. Detta kan i sin tur leda till att arbetsgrupper inte har ett starkt ledarskap och utvecklingen får lida. Starka team inte bara uppmärksammar den utmaning som det kan innebära att leda ett team men ser också till så att chefen får stöd.
  2. De ser till att uppehålla motivationen. Det är viktigt att se sina kollegor som källor till inspiration, stöd och motivation och inte som rivaler, annars riskerar man att bryta upp den goda sammanhållningen som ett superteam bör ha. Fokusera på hur ni som grupp kan ta fram nya idéer och innovationer.
  3. De är inte rädda för att dela med sig och bygga upp en trygg företagskultur. En av grundstenarna i ett starkt team är att medarbetarna inte bara känner sig sedda och värdefulla, utan att det också finns en trygghet som gör att man kan dela med sig av tankar, funderingar, misstag och lärdomar. En starkare emotionell koppling till sina kollegor kan innebära en högre grad av öppenhet - vilket gynnar arbetet.
  4. De visar kontinuerlig uppskattning när framgångar och mål möts. Hur viktigt det än är att identifiera organisationens svagheter är det också väldigt viktigt att lyfta styrkorna. Genom ett positivt och involverande synsätt på framtiden och utvecklingsmöjligheten kan organisationen blomstra med en känsla av samhörighet.
  5. De prioriterar välmående. För att undvika höga stressnivåer eller utbrändhet bör man implementera kontinuerlig utvärdering för att ge medarbetarna en chans till självreflektion och effektivitetsutvärdering. Detta är en nyckelfaktor till ett starkt team.
3 jul
Läs mer om Företagande i praktiken