JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

”När krisen kommer är det viktigare att vara flexibel än prepper”

Under en pågående viruspandemi är det lätt att vara efterklok och säga att Sverige var naiv att inte ha mer handsprit och fler munskydd i beredskap.

Men det samhälle som är bäst rustat för denna osäkra framtid är inte det bunkrande samhället, utan det flexibla, skriver Andreas Bergh, välfärdsforskare vid Ekonomihögskolan i Lund och Institutet för näringslivsforskning, på DN:s ledarsida.

Vi har sett tecken på flexibilitet på arbetsmarknaden, som att SAS-anställda skolas om och arbetar i vården och företag och tekniska högskolor ställer om och producerar vårdteknik och skyddsutrustning.

Men det finns också mindre flexibla delar av den svenska modellen, menar Bergh. Regelkrångel för bemanningsföretag hindrar regionerna att snabbt få extra infektionspersonal.

Ansökningar om korttidspermitteringar färdas i många led i statsmaskineriet innan de kan bearbetas och godkännas. Bristen på smart utformad arbetslöshetsförsäkring gör sig också påmind.

"Snabba åtgärder är bra. Men om åtgärderna gör samhället mindre flexibelt, står vi sämre rustade inför nästa kris", avslutar han.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer