Myndigheten gav fel besked – men kräver företaget på 250 000
Tillväxtverket krävde tillbaka hela ersättningen för korttidspermitteringen på ett bräde. Trots att de själva gett fel besked till företagarna. Dessutom stoppas företaget från att söka ny ersättning. ”Det är rena dubbelbestraffningen”, säger en riksdagsledamot som synat fallet.
Veckan innan jul kom chockbeskedet: Tillväxtverket ville ha tillbaka alla pengar som tidigare betalats ut till företaget som ersättning för korttidspermitteringar.
– Det var 250 000 på ett bräde. Och allt för att vi litat på ett muntligt besked från Tillväxtverket.
Det säger Erik Sjöström som tillsammans med Erika Sjöström driver Levar Hotell i Nordmaling i Västerbotten. Företagarna har nu hamnat ”i ett totalt vakuum” där återkravet på en första omgång korttidspermitteringar nu stoppar möjligheten att ansöka om en ny omgång för att hålla verksamheten igång.
– Det känns tufft att säga det men om vi skött allt själva, sagt upp personal och dragit ner och inte sökt ersättning för korttidspermittering, då hade vi klarat oss bättre.
Ringde till Tillväxtverket – allt var grönt
Allt började i slutet av mars förra året när det stod klart att Covid-19 inte var en vanlig säsongsinfluensa. Erik Sjöström var snabbt ute och ansökte om korttidspermittering för delar av personalen. Det tog inte mer än en dryg vecka så var ansökan beviljad och de 250 000 kronorna på kontot.
– Fantastiskt, att det fungerar så otroligt smidigt, tänkte jag då.
Innan sommaren var det dags att lämna in avstämningen för den beviljade och utbetalade ersättningen. För att allt verkligen skulle bli rätt i pappersarbetet ringde Erik Sjöström till Tillväxtverket för att kontrollera en del uppgifter.
– Då fick jag veta att ansökningstiden var förlängd så det var inte bråttom att skicka in avstämningen. När jag sedan skickade in dokumentationen, innan det datum jag fått per telefon, kom också en kvittering på att de tagits emot och att allt var i sin ordning. Jag hade också ytterligare ett antal telefonsamtal med Tillväxtverket under hösten utan några andra kommentarer än att allt var frid och fröjd men att handläggningstiderna var långa.
Men det var det alltså inte, vilket visade sig veckan innan jul.
Tillväxtverket kräver tillbaka 250 000
Återkravet gällde att avstämningen för den första utbetalningen under våren hade lämnats in för sent.
– Jag tog naturligtvis kontakt med Tillväxtverket men blev inte klokare för det. Vid det ena samtalet skulle det hela nog kunna redas ut. Vid nästa var det återbetalning som gällde och skulle det ändras måste jag överklaga. Den handläggare som skulle ta kontakt gjorde inte det för fallet var ju solklart, jag hade gjort fel.
Varför ska jag betala tillbaka hela summan, jag har ju bevisligen haft personalen korttidspermitterad? Varje gång jag kontaktar Tillväxtverket blir det olika besked
Trots de tuffa beskeden har ännu inget förnyat krav om att betala in pengarna kommit, trots att det är tre månader sedan brevet landade på Levar Hotell. Däremot är företagarna Sjöström förhindrade att söka ny korttidspermittering av personalen, vilket behövs i lågsäsong och med en tredje våg smittspridning runt hörnet. Oklarheten om den tidigare utbetalningen blockerar den möjligheten.
– Då blir det ju ett totalt vakuum. Okey, säg att jag gjorde fel som skickade in avstämningen för sent, trots att jag fått besked om en ny sista dag, men ge mig då böter så att vi blir av med den frågan. Varför ska jag betala tillbaka hela summan, jag har ju bevisligen haft personalen korttidspermitterad? Varje gång jag kontaktar Tillväxtverket blir det olika besked.
”Inte acceptabelt”
Helena Lindahl är riksdagsledamot (C) från Västerbotten och har engagerat sig i fallet Levar Hotell. Men hon har också blivit kontaktad av ett flertal andra företagare som hamnat i kläm när det gäller det ekonomiska stödet under pandemin och menar att det är ett växande problem med krångel och motsägelsefulla beslut.
Det offentliga gör fel, men konsekvenserna i form av konkurshot och ekonomisk osäkerhet drabbar någon annan
– Men det som hänt här är inte acceptabelt. Om företaget nu gjort ett fel, i god tro eller inte, så ska det inte straffas två gånger om, det är inte rimligt. Vi politiker, som inrättat ersättningssystemet, har också ett ansvar för att rätta till det om det visar sig att det blir fel i hanteringen.
– Det offentliga gör fel, men konsekvenserna i form av konkurshot och ekonomisk osäkerhet drabbar någon annan. Det är en av baksidorna med hanteringen av företagsstöden, som tyvärr inte fungerat särskilt bra.
– Jag har därför kontaktat både näringsminister Ibrahim Baylan och Tillväxtverket för att ta reda på vad som behöver göras. Så här kan det inte fortsätta.
För att häva det ”totala vakuum” som råder har Erik Sjöström nu överklagat förbudet att söka ny omgång permitteringsersättning till förvaltningsrätten. Samtidigt kämpar Erik och Erika Sjöström vidare för att hålla både hotell och restaurang igång.
– Vi klarar oss fram till sommaren och hoppas naturligtvis att det lättar då. Men inte är det mycket som hamnar i våra egna lönekuvert just nu. Merparten av intäkterna går till de som fortsatt är anställda.