Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Myndigheten blåste småföretagaren på 700 000

Naturvårdsverkets olagliga förbud kostade företagaren Evald Hellgren nära 700 000 kronor i uteblivna försäljningsintäkter. Trots det förvägras han skadestånd för misstaget. ”Varför ska jag lida för att en statstjänsteman inte kan göra sitt jobb”, säger han.

Företagaren Evald Hellgren har i snart sju år drivit flera processer mot staten för att hävda sin rätt som företagare. Allt började 2007, då Naturvårdsverket gav Hellgren tillstånd att sälja uppfinningen Sinkabirum, Sveriges första vildsvinsfälla. En uppfinning som var extremt efterfrågad då vildsvinsstammen växte explosionsartat i Sverige och orsakade allt större skada i trafiken och på jordbruksgrödor.

Affärerna blomstrade. Mellan 2007 och 2012 levererade Hellgren nära 1 000 exemplar till ett försäljningsvärde om drygt 4,3 miljoner kronor. Men året därpå beslutade Naturvårdsverket – samma myndighet som några år tidigare hade godkänt användandet av Sinkabirum – att dra in tillståndet för den populära vildsvinsfällan.

Beslutet blev ett ekonomiskt dråpslag för verksamheten, förklarar Hellgren för fPlus.

– Jag hade gjort en väldigt bra affär av de här fällorna. De var den viktigaste inkomstkällan i mitt företag. Jag förlorade 700 000 kronor i utebliven försäljning på det här debaclet, säger han.

Offer för sin egen framgång

Det var faktiskt Sinkabirums egen framgång som kom att bli statskottet till Naturvårdsverkets återkallelse. Detta eftersom Sinkabirums starka efterfrågan inspirerade andra konstruktörer att bygga egna vildsvinsfällor och i myndighetens ögon krävde det växande utbudet ett övergripande kvalitetstest. Sinkabirum, som dock redan var godkänd, fick återigen grönt ljus förutsatt att några mindre justeringar gjordes, enligt ett utlåtande från Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Och eftersom Evald Hellgren ville göra rätt för sig ansökte han omedelbart om att få genomföra de rekommenderande förändringarna hos Naturvårdsverket. Men då hade myndigheten bytt fot.

– Då tog man i stället beslutet att återkalla Sinkabirums typgodkännande. Detta trots att lagen säger att beslut inte kan återkallas såvida det inte föreligger mycket starka skäl, berättar han.

Turen vände när Kammarrätten i Stockholm valde att gå på Hellgrens linje. Rätten konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget inte ”haft fog för sitt beslut” och upphävde beslutet, två år efter att det fattats.

– Det var en oerhörd framgång. Jag tror att Naturvårdsverket själva verkar ha förstått att de inte hade underlag för sitt agerande eftersom de inte brydde som om att överklaga detta till Högsta förvaltningsdomstolen, säger Hellgren.

Ointresserad av en lösning

Han tror att många av de här turerna hade kunnat undvikas om Naturvårdsverkets hade varit mer tillmötesgående.

– Jag erbjöd alternativa lösningar till de problem som uppstod. Men de stoppade alla försök till det och valde i stället att ta en krångligare väg. Jag tror inte att de var intresserade av en lösning. Det hade blivit en prestigesak att fällan skulle förbjudas, säger han.

Numera är återkallandet upphävt och Sinkabirum är tillbaka på marknaden. Men faktumet att Hellgren har förlorat nära två år av utebliven försäljning för ett numera medgett misstag från staten, kräver upprättelse, anser han.

– Jag tycker att det är tråkigt att myndigheter kan hålla på som de gör. Varför ska jag förlora så mycket pengar bara för att en statstjänsteman inte kan göra sitt jobb? Om staten har slarvat borde den stå för skadan. De är också skyldiga att hålla koll på lagar och regler. Men det verkar som att Naturvårdsverket tog en chansning utan att förvänta sig att jag skulle överklaga beslutet.

Malin Hollberg Malm, jurist på Naturvårdsverket, kan till viss del förstå att företagare känner sig maktlösa när de vinner en process men ändå får stå för kostnaden.

– Utifrån gällande regler är det en risk som en företagare kan komma att ställas inför när ett ärende behöver hanteras av domstol, säger hon.

Nu har Evald Hellgren med Centrum för rättvisas hjälp stämt staten vid Stockholms tingsrätt för att få ersättning för sin skada.

– Fallet handlar om att företagare måste kunna lita på myndigheternas besked och att staten måste ta ansvar för skada när det blir fel. I det här fallet anser staten att det är Evald Hellgren som ska stå för notan för statens felaktiga beslut. Det anser vi är orimligt och det är därför vi driver det här fallet – både för Evalds skull och för att slå vakt om rättssäkerheten för Sveriges småföretagare, säger Fredrik Bergman, jurist och chef för Centrum för rättvisa.

Fler fall om företagarnas kamp mot myndigheterna

Tiptapp mot Stockholms stad

Stockholms stad beslutade under hösten 2018 att förbjuda den populära tjänsten Tiptapp, eftersom kommunen anser att enskilda inte får transportera varandras grovavfall. Tiptapp tvingas anlita jurister för att tillvarata sin rätt mot kommunen, men har inte möjlighet att få ersättning för sina rättegångskostnader.

Henrik Gustavsson mot Byggnads

För tolv år sedan drevs Henrik Gustavssons företag i konkurs på grund av fackförbundet Byggnads blockad. Trots att Svea hovrätt har kommit fram till att Byggnads stridsåtgärder var olagliga har Henrik Gustavsson inte rätt till skadestånd enligt domstolen. I stället ska han betala förbundets rättegångskostnader på närmare tre miljoner kronor. Henrik Gustavsson har överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen.

Kezban mot staten

Jordbruksverket tvingade livsmedelshandlaren Brian Cicek i Göteborg att betala en miljösanktionsavgift (en sorts bot) på 5 000 kr utan stöd i lag. Efter att hans överklagande avslagits av miljödomstolen stämde han staten och fick till slut rätt i Högsta domstolen, men fick ändå stå för sina egna rättegångskostnader.

Alexandra Olsen mot Halmstads kommun

Halmstads miljö- och hälsoskyddsinspektörer tog betalt för samma tillsynsarbete flera gånger vid inspektion av frisörsalonger. Frisören Alexandra Olsen med kollegor överklagade kommunens avgiftsbeslut till länsstyrelsen och fick rätt. Kommunen överklagade sedan till mark- och miljödomstolen som slutligen bestämde tillsynsavgiften till hälften av det kommunen hade begärt. Frisörerna hade inte möjlighet att begära ersättning för sina rättegångskostnader.

Elias Melki mot Skatteverket

För femton år sedan utsattes Elias Melkis städbolag Melki Städ för ett intensivt skatteoffensiv lett av både Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket. För att rentvå sitt namn anlitade Melki dyr professionell skattejuridisk hjälp till ett värde av tre miljoner kronor. På så vis lyckades företaget styra undan en konkurs, men företaget tog ändå stora ekonomiska skador. Slutligen friade tingsrätten företaget från alla brottsmisstankar och Ekobrottsmyndigheten tvingades medge att anklagelserna mot Melki saknade substans. ”Det vore anständigt om Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten bad om ursäkt för sina övergrepp mot mig och mitt företag”, säger han på en debattartikel i Expressen.

Ewa Orlander mot Skatteverket

2008 vägrade Skatteverket att återbetala en summa som revisionsföretagaren Ewa Orlander råkat betala till fel skattekonto. För att täcka upp skulden fick hon motvillig ta ett lån. Men hon kräde upprättelse och kompensation och tog fallet till domstol. Efter flera år i rätten beslutade Högsta domstolen att gå på Orlanders linje och Skatteverket tvingades betala tillbaka pengarna och dessutom stå för hennes advokatkostnader.

Källa: Centrum för rättvisa, Rättvis skatteprocess

Toppnyheter

Resenärer går av Westerdam. Heng Sinith / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Forskare: Det här kan ha varit ett ödesdigert misstag

Att släppa av resenärerna på lyxfartyget Westerdam kan ha varit ett stort misstag, säger forskare till New York Times efter att det visat sig att en av dem testat positivt för det nya coronaviruset.

De 1 455 passagerarna har spridits för vinden sedan de tilläts gå av Westerdam i Sihanoukville i Kambodja i fredags.

Infektionsläkaren William Shaffner säger att beslutet kan ha varit en ”vändpunkt” för virusspridningen, som hittills varit relativt begränsad utanför Kina. Och epidemiologen Peter Rabinowitz säger att det nu kan bli svårt att följa smittspridningen.

– Det är en oroande tanke att de här resenärerna nu har rest över hela världen.

1 tim
KARIM SAHIB / AFP
undefined

IMF: Coronaviruset kan bromsa världsekonomin

Utbrottet av coronaviruset i Kina och dess spridning över världen kan komma att bromsa tillväxten i världsekonomin i år, enligt Internationella valutafonden (IMF). Men IMF-chefen Kristalina Georgieva betonar att virusspridningens fulla genomslag ekonomiskt ännu är oklar och bland annat beror på hur fort den kan stoppas.

– Jag råder alla att inte dra förhastade slutsatser. Det finns fortfarande stor osäkerhet. Vi arbetar med scenarier, ännu inte med prognoser, fråga mig om tio dagar, säger hon vid det stora ekonomiska forumet i Dubai.

Den 20 januari sänkte IMF sin tillväxtprognos för i år med 0,1 procentenheter och för 2021 med 0,2 procentenheter – till 3,3 respektive 3,4 procent. Men då pekade IMF i huvudsak till svag utveckling i Indien.

Nu har virusproblematiken tillkommit och kan komma att minska tillväxten, enligt Georgieva – men hon hoppas att det ska rymmas inom den nuvarande prognosen.

– Vi hoppas att det ska bli inom utrymmet 0,1–0,2 procentenheter.

Igår 17:35
Japansk trupp utanför kryssningsfartyget Diamond Princess. BEHROUZ MEHRI / AFP
undefined

Kryssningspassagerare ska evakueras – 70 till smittade

Flera länder kommer att evakuera medborgare som befinner sig ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger i karantän i Japan, skriver flera medier. Ytterligare 70 personer ombord har bekräftas bära på viruset covid-19, av dem är 40 amerikaner. Totalt befinner sig 355 smittade personer ombord på Diamond Princess.

De friska amerikanerna som befinner sig ombord kommer att lämna fartyget under söndagskvällen och även Italien, Hongkong och Sydkorea uppger att de kommer att börja evakuera medborgare.

Fartyget sattes i karantän den 4 februari efter att en person som varit ombord bekräftades bära på viruset, skriver TT. Smittan på kryssningsfartyget är den största utanför Kina.

Igår 15:41
Läs mer om Coronavirusets spridning
Arkivbild. Neil Hall / TT NYHETSBYRÅN
Stormen Dennis

Tiotusentals strandade i värsta ovädret på två år

Brittiska lågprisflygbolaget Easyjet ställde in 234 flighter till och från Storbritannien i spåren av stormen Dennis, rapporterade BBC i helgen. Fler än 40 000 resenärer uppges vara berörda.

British Airways uppgav i lördags att 40 av deras avgångar till och från Heathrow ställts in, enligt BBC.

– Det kunde inte kommit vid en värre tidpunkt, säger BBC:s korrespondent Helena Wilkinson som tillägger att många familjer just nu har ledigt på grund av skollov.

Brittiska meteorologer har utfärdat sin första så kallade röda varning för regnoväder på nästan två år, uppger Bloomberg, vilket indikerar livsfara där stormen drar in.

13 min
Illustration.  TT.
undefined

Vattendjup på en meter i stormens spår: ”Gå inte ut”

Stormen Dennis har dragit in över delar av Sverige under söndagen och på flera håll har det kraftiga regnet orsakat översvämningar. GT rapporterar om stora mängder vatten i Västsverige tidigare under söndagen, bland annat vid en fotbollsplan i Borås kommun där vattendjupet ska ha varit en meter.

Dryga 2 000 hushåll uppges ha blivit strömlösa, och SMHI har utfärdat flera varningar. Men problemen gäller inte bara för Västsverige. I både Uppsala län och i Västmanlands län rapporteras det om nedfallna träd som ställer till det i trafiken, och sent på söndagen uppmanas boende i Uppsala att stanna hemma.

– När väderleksrapporten visar att det ska blåsa 25–30 meter per sekund längs kusten borde man förstå att man inte ska ge sig ut, säger ledningsbefälet Christer Wahlström till Aftonbladet.

Igår 22:09
Läs mer om Stormen Dennis
Arkivbild.  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens mejlhaveri

Experter sågar säkerheten: ”Är så fel det bara kan bli”

Flera experter är starkt kritiska till att EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex använt mejl för att skicka inloggningsuppgifter till byråns interna plattform. I ett fall stavade en administratör fel på en mejladress till en svensk polis så att en utomstående person fick tillgång till sekretessbelagda dokument.

IT-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka säger till SVT Nyheter att det är ”så fel det kan bli” att skicka sådana inloggningsuppgifter via mejl.

– Och att sekretessbelagda uppgifter ligger i ett system som bara skyddas av användarnamn och lösenord, det är patetiskt, säger han.

Igår 18:27
Båt med migranter på Medelhavet. Francesco Malavolta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Privatperson kunde läsa ur hemliga flyktingdokument

Sekretessbelagda dokument med känsliga uppgifter om EU:s gränsbevakning har röjts till utomstående i samband med ett mejlhaveri hos Polismyndigheten, rapporterar SVT Nyheter.

När EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex skulle ge en svensk polis tillgång till byråns interna plattform via mejl stavade en administratör fel på mejladressen. Därmed fick en person med en liknande domän som polisens tillgång att ladda ner känsliga dokument.

Dokumenten handlar bland annat om EU:s insatser på Medelhavet och om hur man avslöjar människosmugglare. I dokument som SVT tagit del av står det bland annat att migranters liv skulle sättas i fara om uppgifterna blev offentliga.

En säkerhetsexpert som SVT talat med säger att det är ”patetiskt” att sådana uppgifter bara skyddas av användarnamn och lösenord.

Igår 18:05
Läs mer om Polisens mejlhaveri

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer