Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Myndigheten blåste småföretagaren på 700 000

Naturvårdsverkets olagliga förbud kostade företagaren Evald Hellgren nära 700 000 kronor i uteblivna försäljningsintäkter. Trots det förvägras han skadestånd för misstaget. ”Varför ska jag lida för att en statstjänsteman inte kan göra sitt jobb”, säger han.

Företagaren Evald Hellgren har i snart sju år drivit flera processer mot staten för att hävda sin rätt som företagare. Allt började 2007, då Naturvårdsverket gav Hellgren tillstånd att sälja uppfinningen Sinkabirum, Sveriges första vildsvinsfälla. En uppfinning som var extremt efterfrågad då vildsvinsstammen växte explosionsartat i Sverige och orsakade allt större skada i trafiken och på jordbruksgrödor.

Affärerna blomstrade. Mellan 2007 och 2012 levererade Hellgren nära 1 000 exemplar till ett försäljningsvärde om drygt 4,3 miljoner kronor. Men året därpå beslutade Naturvårdsverket – samma myndighet som några år tidigare hade godkänt användandet av Sinkabirum – att dra in tillståndet för den populära vildsvinsfällan.

Beslutet blev ett ekonomiskt dråpslag för verksamheten, förklarar Hellgren för fPlus.

– Jag hade gjort en väldigt bra affär av de här fällorna. De var den viktigaste inkomstkällan i mitt företag. Jag förlorade 700 000 kronor i utebliven försäljning på det här debaclet, säger han.

Offer för sin egen framgång

Det var faktiskt Sinkabirums egen framgång som kom att bli statskottet till Naturvårdsverkets återkallelse. Detta eftersom Sinkabirums starka efterfrågan inspirerade andra konstruktörer att bygga egna vildsvinsfällor och i myndighetens ögon krävde det växande utbudet ett övergripande kvalitetstest. Sinkabirum, som dock redan var godkänd, fick återigen grönt ljus förutsatt att några mindre justeringar gjordes, enligt ett utlåtande från Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Och eftersom Evald Hellgren ville göra rätt för sig ansökte han omedelbart om att få genomföra de rekommenderande förändringarna hos Naturvårdsverket. Men då hade myndigheten bytt fot.

– Då tog man i stället beslutet att återkalla Sinkabirums typgodkännande. Detta trots att lagen säger att beslut inte kan återkallas såvida det inte föreligger mycket starka skäl, berättar han.

Turen vände när Kammarrätten i Stockholm valde att gå på Hellgrens linje. Rätten konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget inte ”haft fog för sitt beslut” och upphävde beslutet, två år efter att det fattats.

– Det var en oerhörd framgång. Jag tror att Naturvårdsverket själva verkar ha förstått att de inte hade underlag för sitt agerande eftersom de inte brydde som om att överklaga detta till Högsta förvaltningsdomstolen, säger Hellgren.

Ointresserad av en lösning

Han tror att många av de här turerna hade kunnat undvikas om Naturvårdsverkets hade varit mer tillmötesgående.

– Jag erbjöd alternativa lösningar till de problem som uppstod. Men de stoppade alla försök till det och valde i stället att ta en krångligare väg. Jag tror inte att de var intresserade av en lösning. Det hade blivit en prestigesak att fällan skulle förbjudas, säger han.

Numera är återkallandet upphävt och Sinkabirum är tillbaka på marknaden. Men faktumet att Hellgren har förlorat nära två år av utebliven försäljning för ett numera medgett misstag från staten, kräver upprättelse, anser han.

– Jag tycker att det är tråkigt att myndigheter kan hålla på som de gör. Varför ska jag förlora så mycket pengar bara för att en statstjänsteman inte kan göra sitt jobb? Om staten har slarvat borde den stå för skadan. De är också skyldiga att hålla koll på lagar och regler. Men det verkar som att Naturvårdsverket tog en chansning utan att förvänta sig att jag skulle överklaga beslutet.

Malin Hollberg Malm, jurist på Naturvårdsverket, kan till viss del förstå att företagare känner sig maktlösa när de vinner en process men ändå får stå för kostnaden.

– Utifrån gällande regler är det en risk som en företagare kan komma att ställas inför när ett ärende behöver hanteras av domstol, säger hon.

Nu har Evald Hellgren med Centrum för rättvisas hjälp stämt staten vid Stockholms tingsrätt för att få ersättning för sin skada.

– Fallet handlar om att företagare måste kunna lita på myndigheternas besked och att staten måste ta ansvar för skada när det blir fel. I det här fallet anser staten att det är Evald Hellgren som ska stå för notan för statens felaktiga beslut. Det anser vi är orimligt och det är därför vi driver det här fallet – både för Evalds skull och för att slå vakt om rättssäkerheten för Sveriges småföretagare, säger Fredrik Bergman, jurist och chef för Centrum för rättvisa.

Fler fall om företagarnas kamp mot myndigheterna

Tiptapp mot Stockholms stad

Stockholms stad beslutade under hösten 2018 att förbjuda den populära tjänsten Tiptapp, eftersom kommunen anser att enskilda inte får transportera varandras grovavfall. Tiptapp tvingas anlita jurister för att tillvarata sin rätt mot kommunen, men har inte möjlighet att få ersättning för sina rättegångskostnader.

Henrik Gustavsson mot Byggnads

För tolv år sedan drevs Henrik Gustavssons företag i konkurs på grund av fackförbundet Byggnads blockad. Trots att Svea hovrätt har kommit fram till att Byggnads stridsåtgärder var olagliga har Henrik Gustavsson inte rätt till skadestånd enligt domstolen. I stället ska han betala förbundets rättegångskostnader på närmare tre miljoner kronor. Henrik Gustavsson har överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen.

Kezban mot staten

Jordbruksverket tvingade livsmedelshandlaren Brian Cicek i Göteborg att betala en miljösanktionsavgift (en sorts bot) på 5 000 kr utan stöd i lag. Efter att hans överklagande avslagits av miljödomstolen stämde han staten och fick till slut rätt i Högsta domstolen, men fick ändå stå för sina egna rättegångskostnader.

Alexandra Olsen mot Halmstads kommun

Halmstads miljö- och hälsoskyddsinspektörer tog betalt för samma tillsynsarbete flera gånger vid inspektion av frisörsalonger. Frisören Alexandra Olsen med kollegor överklagade kommunens avgiftsbeslut till länsstyrelsen och fick rätt. Kommunen överklagade sedan till mark- och miljödomstolen som slutligen bestämde tillsynsavgiften till hälften av det kommunen hade begärt. Frisörerna hade inte möjlighet att begära ersättning för sina rättegångskostnader.

Elias Melki mot Skatteverket

För femton år sedan utsattes Elias Melkis städbolag Melki Städ för ett intensivt skatteoffensiv lett av både Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket. För att rentvå sitt namn anlitade Melki dyr professionell skattejuridisk hjälp till ett värde av tre miljoner kronor. På så vis lyckades företaget styra undan en konkurs, men företaget tog ändå stora ekonomiska skador. Slutligen friade tingsrätten företaget från alla brottsmisstankar och Ekobrottsmyndigheten tvingades medge att anklagelserna mot Melki saknade substans. ”Det vore anständigt om Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten bad om ursäkt för sina övergrepp mot mig och mitt företag”, säger han på en debattartikel i Expressen.

Ewa Orlander mot Skatteverket

2008 vägrade Skatteverket att återbetala en summa som revisionsföretagaren Ewa Orlander råkat betala till fel skattekonto. För att täcka upp skulden fick hon motvillig ta ett lån. Men hon kräde upprättelse och kompensation och tog fallet till domstol. Efter flera år i rätten beslutade Högsta domstolen att gå på Orlanders linje och Skatteverket tvingades betala tillbaka pengarna och dessutom stå för hennes advokatkostnader.

Källa: Centrum för rättvisa, Rättvis skatteprocess

Toppnyheter

FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Sverige kan missa klimatmål med biodrivmedelsskatt

Energimyndigheten varnar för att det kommer att bli mycket svårare att nå klimatmålen för transportsektorn när Sverige i och med nya EU-regler kan tvingas beskatta biodrivmedel.

– Skulle skattebefrielsen försvinna så skulle utsläppen inte minska i den takt som behövs för att nå 70 procent minskade utsläpp från inrikes transporter till 2030, säger Jenny Näslund, handläggare på Energimyndigheten, till Ekot.

En stor del av kollektivtrafiken körs på biodrivmedel, som jämfört med fossila drivmedel minskar utsläppen av koldioxid med 95 procent.

De nya EU-reglerna träder i kraft vid årsskiftet 2020–2021.

EU vill styra om produktionen av drivmedel från socker och raps, så att man inte konkurrerar med livsmedelsproduktion eller äventyrar den biologiska mångfalden.

40 min
Heliogens solkraftfält.  Heliogen
undefined

Genombrott för solkraft – kan ersätta fossilt bränsle

Ett genombrott där solkraft kan ersätta fossila bränslen har gjorts av en amerikansk startup som stöttas av Bill Gates, skriver CNN. Energiföretaget har upptäckt en metod att använda AI och ett fält av speglar för att reflektera så pass mycket solljus att det genererar extrem hetta över 1 000 grader.

Fyndet innebär att det för första gången är möjligt att skapa stark hetta från ren solkraft – hetta som behövs vid framställandet av till exempel cement, glas och stål. Det kan även användas till att värma upp hus och ge bränsle till bilar, skriver The Guardian.

Det betyder att solljuset kan ersätta fossila bränslen i de fallen, vilket skulle vara mycket miljövänligare.

4 tim
Läs mer om Klimatomställningen
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sprängningarna i Sverige

Sprängdåd mot restauranger hotar tillväxten

Utöver den uppenbara livsfaran utgör sprängningarna mot restauranger ett hot mot tillväxten inom en bransch som anställer många. Det varnar bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita.

– Varje gång det sker en sprängning förlorar den drabbade ägaren många gäster för lång tid framåt, vilket gör att verksamheten hamnar i en ekonomiskt svår situation, säger Nina Christensson, krögare och regionordförande för Visita södra, till Sydsvenskan.

Hon fortsätter:

– På liknande sätt kan även inrättningar som ligger nära ställen där det har sprängts drabbas, det skapar en oro i hela närområdet. Framöver kommer vi nog att kunna se en mätbar förändring om minskad tillväxt för hela branschen.

Nina Christensson oroas över att sprängningarna diskuteras globalt.

– Den typen av händelser fastnar hos människor, och vi är bekymrade över att turister av rädsla ska välja bort Sverige som destination. Det här är en jätteviktig fråga för hela Sveriges varumärke. Vi vet att polisen jobbar med detta, och även våra politiker börjar inse att det krävs krafttag, säger hon till Sydsvenskan.

6 min
Polis på plats efter detonation i Stockholm i slutet av 2018 PONTUS AHLKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm bryter trenden – sprängningar ökar inte

Det har skett en ökning av antalet anmälda sprängningar i Sverige hittills i år jämfört med samma period förra året. Men Stockholm sticker ut då det är den enda region i hela landet där anmälningarna minskar, rapporterar P4 Stockholm.

Enligt Linda H Staaf, som är chef för polisens nationella underrättelseenhet, ser man ett förändrat geografiskt mönster.

– Det är inte längre ett storstadsproblem utan ett fenomen som spridit sig till andra mindre städer, säger hon till radion.

Det är främst i polisområdena region syd och region öst som sprängningarna ökar.

5 nov
Läs mer om Sprängningarna i Sverige
Offentligt förhör i riksrättsprocessen. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Analys: Vittnena orsakade skada på Trumps försvar

De senaste vittnesmålen i riksrättsutredningen mot president Donald Trump var ett enormt fiasko och ett pinsamt skådespel. Den tesen driver Fox News konservativa programledare och politiska kommentator Sean Hannity. ”Det Demokraterna gör är förödmjukande för oss alla”, menar han. Bara åsikter och känslor har framkommit under förhören – bevis på felaktigheter saknas. Hannity manar till att utredningen måste avslutas.

Men NBC:s Jonathan Allen ser på saken annorlunda. Han menar att gårdagens fyra vittnen orsakade stor skada på Trumps försvar. Republikanernas förhoppning var att åtminstone tre av vittnesmålen skulle vara fördelaktiga för presidenten, men så blev inte fallet, skriver han i sin analys. Vittnesmålen pekar istället på att Trumps handlingar var olämpliga.

1 tim
Alexander Vindman och Jennifer Williams hördes i riksrättsutredningen i går.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vita huset till attack mot nyckelvittnet Vindman

Vita huset gjorde ett ovanligt uttalande på Twitter i samband med att flera nyckelvittnen i går hördes i riksrättsutredningen mot president Donald Trump, skriver CNN. Säkerhetsrådgivaren och överstelöjtnant Alexander Vindman är en av dem som hörde det omtalade Ukrainasamtalet och har vittnat om sin oro över det. Som reaktion twittrade Vita husets officiella konto:

”Tim Morrison, Alexander Vindmans tidigare chef, gav vittnesmål om att han kände oro inför Vindmans omdöme.”

Tweeten beskrivs i medier som en attack mot Vindman – som var Donald Trumps egen Ukrainaexpert.

– Jag kunde inte tro vad jag hörde, sa Vindman om Ukrainasamtalet då han vittnade.

2 tim
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: Riksrättsprocessen är en skam för nationen

USA:s president Donald Trump kallar den pågående riksrättsprocessen mot honom för en skam för nationen – och säger att det amerikanska folket får lita till sitt eget omdöme om vittnesmålen i kongressen, skriver Reuters.

Överstelöjtnant Alexander Vindman, en av få som faktiskt hört Trumps samtal med Ukrainas president, har förhörts igen under tisdagen. Donald Trump har tidigare kallat honom för en ”Never Trumper”, det vill säga antytt att han skulle vara partisk mot USA:s president.

Igår 19:11
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Swedbanks egen utredning visar inget sanktionsbrott

Uppdrag gransknings uppgifter om att Swedbank kan ha brutit mot amerikanska sanktionsregler var redan kända inom bankens interna utredning. Det uppger Swedbank i ett pressmeddelande.

Enligt banken har den egna pågående utredningen inte påvisat att några sanktionsöverträdelser ska ha förekommit.

– Om det funnits oetiskt agerande på det sätt som beskrivs i Uppdrag granskning ska vi självfallet gå till botten med det. Arbetet med den interna utredningen beräknas vara slutfört i början av 2020, säger Swedbanks vd Jens Henriksson.

2 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Väldigt känsligt – mycket står på spel för Swedbank”

Bankerna måste granska sina kunder noggrant och kan inte skylla på att de inte visste att en kund var brottsling eller korrupt rysk oligark. Det säger den amerikanske toppdiplomaten Daniel Fried till SVT efter avslöjandet om att Swedbank kan ha medverkat till ryska brott mot USA:s sanktioner.

– Om man vill dra nytta av det internationella finanssystemet som de demokratiska länderna upprätthåller, så måste man följa reglerna, säger han.

SvD:s ekonomireporter Birgitta Forsberg säger till SVT att mycket står på spel för Swedbank om det rör sig om sanktionsbrott.

– Det är väldigt känsligt för USA. Det blir storpolitik av det hela om man bryter mot sådana sanktioner.

3 tim
Läs mer om Penningtvätten i banksektorn
Försvunna Wilma Andersson.  Privat/TT
Den försvunna 17-åringen

Nya sökinsatser i Uddevalla efter försvunna Wilma, 17

Nu ska även Missing People leta efter försvunna Wilma Andersson, 17, skriver Bohusläningen. Klockan 10 startar en skallgång i södra delarna av Uddevalla.

Polisen söker efter flickan i Ljungskile, söder om Uddevalla, sedan klockan 8 i morse. Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson, uppmanar eventuella vitten att höra av sig med uppgifter.

– De kan ändra var de söka till ytterligare platser eller helt andra områden beroende tips de har fått under natten, säger han till tidningen.

Polisen misstänker att hon mördats.

1 tim
Leif GW Persson. TT
undefined

GW: Sannolik brottsplats är gärningsmannens bostad

Det måste finnas tydliga tecken på att 17-åriga Wilma Andersson utsatts för brott i och med att polisen redan valt att utreda ärendet som mord, enligt kriminologiprofessorn Leif GW Persson.

– Den troliga brottsplatsen är gärningspersonens bostad, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Han tror att kroppen sedan dumpats någon annanstans.

Wilma Andersson hördes senast av i torsdags och i går greps en man hon har en relation med. Han är skäligen misstänkt för mord, vilket är den lägre misstankegraden. Han förnekar brott.

1 tim
Polisen har spärrat av ett skogsområde utanför Uddevalla. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Letar tills vi hittar henne – oavsett vad som krävs”

Sökinsatsen efter försvunna 17-åriga Wilma Andersson fortsätter i trakter kring Uddevalla och hundratals frivilliga hjälper till, skriver Aftonbladet. Bland de som letar finns vänner och anhöriga.

– Vi kommer att leta tills vi hittar henne, oavsett vad det krävs. Det är hon värd, säger en anhörig.

I ett sms till tidningen säger Wilmas mamma att de är väldigt tacksamma över all hjälp.

En ung man har anhållits skäligen misstänkt för mord. Han nekar till brott.

5 tim
Läs mer om Den försvunna 17-åringen
Dagens börs

Nedåt på börsen – Swedbank backar

Stockholmsbörsen inleder onsdagen med sjunkande index, i linje med utvecklingen i Asien under morgonen. Vid 10-tiden ser det ut som följer:
• OMXSPI: -0,4 %
• OMXS30: -0,6 %
Swedbank är i fokus efter morgonens nya avslöjande från SVT:s Uppdrag granskning om att banken kan ha medverkat till brott mot amerikanska sanktioner. Nordeas analytiker har dessutom suttit ett säljråd på Swedbank och aktien backar drygt 3 procent.

Handelsbanken och Nordea befinner sig också i botten av storbolagsindexet med nedgångar på drygt 2 respektive 1 procent. I motsatt ände av indexet syns defensiva aktier som Astra Zeneca och Tele2. Getinge går bäst för dagen och rekylerar upp över 2 procent efter gårdagens fall, som utlöstes av ny kritik mot dotterbolag Maquets aortaballongpumpar.

Pressade mode- och skoföretaget Venue Retail Group rasar nästan 30 procent efter att ha ansökt om företagsrekonstruktion på grund av likviditetsbrist.

Odd Molly fortsätter upp 19 procent efter gårdagens besked om att bolaget köper en plattform för second-handförsäljning och att Ilija Batljan blir största ägare via en nyemission.

Autoliv handlas ner nästan 2 procent efter skeptiska kommentarer från flera analytiker i kölvattnet av gårdagens kapitalmarknadsdag.

1 tim
TT.
undefined

Helröda index i Asien efter Trumps förnyade tullhot

Handelsoro och svag makrodata sänker Asiens ledande börser på onsdagsmorgonen. Vid 05.25 svensk tid visar de enligt följande:
• Nikkei: −0,8%
• Shanghai: −0,4%
• Shenzhen: −0,1%
• Hongkong: −0,6%
• Kospi: −1,3%
I går kväll upprepade USA:s president Donald Trump sitt hot om en tullhöjning i december ifall de två ekonomiska supermakterna inte lyckas komma överens om en mini-deal eller fas ett-avtal. Deadline för nästa tullsalva är den 15 december, skriver CNBC.

Nyhetskanalen konstaterar samtidigt att kineserna uttryckt pessimism om möjligheten att få till ett avtal just på grund av bristande samsyn kring tidigare uttalanden om ömsesidigt tillbakadragande av tullar eller tullhot.

Gokul Laroia, vd för Morgan Stanleys Stillahavskontor säger till CNBC att såväl penningpolitiska som finanspolitiska åtgärder kommer att bli mer effektiva med ett handelsavtal på plats.

På onsdagsmorgonen sänkte den kinesiska centralbanken räntan 0,05 procent på ettåriga och femåriga lån.

I Japan tyngs index av data från handelsdepartementet som visar att landets export sjönk 9,2 procent i oktober, klart mer än väntade 7,6 procent enligt Reuters enkät.

5 tim
Boeings försäljningschef Stanley Deal med kazakiska Air Astana-chefen Alma Aliguzhinova.  Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Glädjen kom av sig på Wall Street

Wall Street nådde nya rekordnivåer i tisdagens inledande handel. Men vid stängning hade två av indexen vänt till minus:
• S&P 500: –0,1%
• Nasdaq: +0,2 %
• Dow Jones: –0,4%
Både Kohl’s och Home Depot levererade rapportbesvikelser under dagen. Den sistnämnda varuhuskedjan föll 5,4 procent och tyngde Dow Jones enligt CNBC. Kohl’s föll närmare 20 procent.

Hälsosektorn gick bäst på Wall Street under tisdagen och steg med 0,7 procent. Sämst gick energibolagen – den sektorn backade 1,5 procent.

Wall Streets huvudindex har gått starkt i år och S&P försöker fortfarande hitta nya sätt att stiga, säger investeringschefen Mark Newton vid Newton Advisors.

– Tills trenden visar tecken på försvagning kommer tjurarna verkligen att hålla sig på den uppåtgående stigen, säger Newton och syftar på att det är bull market.

Igår 21:10
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ma Zhaoxu, vice utrikesminister. TT.
Demokratirörelsen i Hongkong

Kina: Stoppa lagen eller vänta starka konsekvenser

Kina reagerar kraftfullt mot det lagförslag som antogs av den amerikanska senaten i natt. Kinesiska utrikesdepartementet uppmanar sin amerikanska motpart att ”genast vidta effektiva åtgärder för att det liggande förslaget inte blir lag”, skriver AFP.

”Annars kommer den kinesiska sidan att vidta starka åtgärder för att med besked motverka det och USA kommer att behöva utstå alla konsekvenser”, skriver departementet.

Lagförslaget ska nu vidare till representanthuset, som för bara en månad sedan röstade igenom en annan version av lagen, skriver TT. När kongressens två kamrar är överens om formuleringarna kan förslaget skickas vidare till presidenten.

2 tim
TT.
undefined

USA sätter press på Kina med ny lag om Hongkong

I natt röstade den amerikanska senaten om ett lagförslag som sätter press på Kina. The Hong Kong Human Rights and Democracy Act antogs enhälligt, rapporterar amerikanska medier.

Hongkong är delvis autonomt från Kina med lagar och regler som skiljer sig från Fastlandskina när det kommer till handel och export, skriver CNN. Den nya amerikanska lagen innebär att USA årligen ska göra en ny utvärdering av sin syn på och relation till Hongkong.

Lagen innebär också att USA:s president kan vidta sanktioner mot personer som kränker mänskliga rättigheter i Hongkong.

Kina har fördömt lagen, skriver Financial Times.

”Alla försök från USA:s sida att blanda sig i Kinas interna angelägenheter och hindra Kina från att utvecklas kommer inte att segra”, säger en talesperson för kinesiska utrikesdepartementet.

I oktober antog representanthuset ett liknande lagförslag. Nästa steg är att de två förslagen jämkas ihop och skickas till Vita huset.

4 tim
En demonstrant eskorteras ut från campuset av sjukvårdspersonal.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lugnare läge i Hongkong – fåtal kvar på campus

Ett fåtal demonstranter är kvar på det polytekniska universitetet i Hongkong efter att campuset intogs och barrikaderades i helgen. Demonstranterna vill inte komma ut då de inte vill gripas, rapporterar AP.

Samtidigt öppnar skolor åter i Hongkong, efter att ha varit stängda i sex dagar. Det uppges vara myndigheternas försök att återgå till det normala i den protestdrabbade regionen. Mindre protester har uppstått under dagen lokal tid.

5 tim
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong