Arkivbild: EU:s handelskommissinär Cecilia Malmström i samband med ett möte med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i mars.  POOL New / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Mycket på spel för Europa vid handelskrig med USA

Handelsbråket mellan USA och Kina har trappats upp de senaste dagarna, men det finns en annan potentiell handelskonflikt som kan blossa upp inom kort: mellan USA och Europa.

USA:s president Donald Trump ska till helgen bestämma sig för om landet ska införa avgifter på bilimport.

Och vad står egentligen på spel för Europa, frågar sig Reuters. Jo, mycket, enligt många analytiker och bedömare. De menar att sett till intäkter så är Europeiska bolag mer sårbara än deras amerikanska motparter. ”Jag är mer oroad för Europa än jag är för Kina”, säger Christophe Donay vid Pictet Wealth Management till nyhetsbyrån.

Den europeiska fordonsindustrin lyfts ofta fram som känslig för amerikanska tullar, men av aktierna på det europeiska Stoxx 600-indexet så är det läkemedel och medicinteknik som är mest exponerade sett till vinst, enligt Reuters.

Än så länge har dessa sektorer inte dragits in i konflikten mellan Bryssel och Washington, men många investerare befarar att de potentiella följderna skulle kunna bli stora.

”Eftersom det här är sektorer som normalt ses som defensiva, så kan det leda till dubbel besvikelse”, skrev Amundis strateg Ibra Wane till investerare i veckan.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

1 tim
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer