Lorentz Tovatt och Helena Lindahl.
Företagsklimatet i Sverige

MP-topp attackerar bilföretag – ”Extremt dålig respekt mot företagare”

Miljöpartisten Lorentz Tovatt önskar att Hedins Bil går i konkurs efter att bilföretaget informerade om den nya fordonsskatten för kunderna. ”Han uppvisar extremt dålig respekt mot företagare”, säger kollegan i riksdagens näringsutskott, Helena Lindahl, till fPlus.

I tisdags publicerade Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet i riksdagens näringsutskott, ett inlägg på Twitter där han skriver att han ”önskar inget annat än att de går i konkurs. Cyniska jävla klimathatare!”.

Lorentz Tovatt syftade på att Hedin Bil – med 2 500 anställda - annonserar om att den nya fordonsskatten som införs vid årsskiftet leder till att många bilmodeller får högre skatt. Helena Lindahl, Centerpartiets ledamot i näringsutskottet, är mycket kritisk mot Lorentz Tovatts utspel.

– Det är ovärdigt en talesperson i näringsutskottet. Han uppvisar extremt dålig respekt mot företagare. Det är gräsligt att kalla en stor arbetsgivare för ”klimathatare”, säger hon till fPlus.

Många bilar får höjd skatt

Från årsskiftet går Sverige över till att beräkna utsläppsvärden enligt WLTP-modellen, något fPlus skrivit om flera gånger tidigare. Den nya mätmetoden för med sig att många personbilar och transportbilar får höjd fordonsskatt om de registreras efter årsskiftet. På sin hemsida informerar Hedin Bil om den nya lagstiftningen. Företaget vill inte kommentera angreppet men Helena Lindahl är upprörd.

– Det är fullt rimligt att ett företag vill ge sina kunder en rättvisande bild av hur reglerna påverkar den som står inför ett köpbeslut. Det är ju inte företaget som tagit fram lagstiftningen. Lorentz Tovatt visar upp en märklig syn på demokratin när han försöker skjuta budbäraren, säger hon.

Lars Beckman. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Helena Lindahl får medhåll av Lars Beckman (M) som i en debattartikel i Expressen undrar vilka fler företag Miljöpartiet önskar livet ur och hur partiets övriga konkurslista för det svenska näringslivet ser ut.

”Hur kan Socialdemokraterna tillåta att Miljöpartiet har ett så stort inflytande över svensk landsbygd, där bilen är det främsta transportmedlet?”, skriver Lars Beckman.

”Han försöker bara komma undan”

På torsdagen publicerade Lorentz Tovatt ett nytt inlägg där han skriver att den första tweeten var ”för spetsigt formulerad” och att han inte bokstavligen vill att företag ska gå i konkurs.

– Det är en ihålig ursäkt för det går inte att skylla på semantik i det här fallet. Han försöker bara komma undan. Om Lorentz Tovatt är missnöjd med hur verkligheten ser ut borde han istället rikta missnöjet mot sitt eget parti som tagit fram den nya lagstiftningen, säger Helena Lindahl till fPlus.

Lorentz Tovatt har erbjudits utrymme att kommentera kritiken med har inte hört av sig.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Italienare röstar i Emilia Romagna. FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
Italienska valet

Salvinis Lega ser ut att förlora i viktiga lokalvalet

De första siffrorna från regionvalet i Emilia Romagna i Italien visar på ett nederlag för Matteo Salivinis främlingsfientliga parti Lega, skriver flera medier.

Regionen ses som ett starkt vänsterfäste och enligt statliga tv-kanalen Rai ser vänsterkoalitionen i regionen ut att gå mot seger, med siffror på mellan 47 och 51 procent. Högerblocket får enligt Rai mellan 44 och 48 procent. Slutligt valresultat väntas under måndagen, skriver TT.

Hade Lega tagit hem segern i regionen hade partiet kunnat kräva ett nyval eftersom man då hade tagit makten i en majoritet av Italiens regioner.

Igår 22:57
Legas kandidat  Lucia Borgonzoni lägger sin röst. Stefano Cavicchi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lokalval i Italien kan tvinga fram hela regeringens fall

I den italienska regionen Emilia Romagna har det under söndagen hållits lokalval. Men hela Italien följer valet noga eftersom det har potential att slutligen spräcka den allt bräckligare regeringskoalitionen, skriver AFP.

Högerkonservativa Lega ser ut att växa rejält i den traditionellt vänsterstyrda regionen och har i opinionsmätningarna varit jämnstora med center-vänsterpartiet PD. Skulle Lega ta hem segern lär partiet kräva ett nyval eftersom det då är med och styr i en stor majoritet av landets regioner, skriver Ekot.

PD styr Italien i koalition med Femstjärnerörelsen, som vägrat att samarbeta för att stoppa Legas framfart i Emilia Romagna, vilket tärt på det redan tidigare spända samarbetet. Koalitionen hålls i nuläget främst ihop av en gemensam rädsla för ett nyval, eftersom Lega ligger klart före i opinionsmätningarna nationellt.

Igår 18:04
Läs mer om Italienska valet