Lorentz Tovatt och Helena Lindahl.
Företagsklimatet i Sverige

MP-topp attackerar bilföretag – ”Extremt dålig respekt mot företagare”

Miljöpartisten Lorentz Tovatt önskar att Hedins Bil går i konkurs efter att bilföretaget informerade om den nya fordonsskatten för kunderna. ”Han uppvisar extremt dålig respekt mot företagare”, säger kollegan i riksdagens näringsutskott, Helena Lindahl, till fPlus.

I tisdags publicerade Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet i riksdagens näringsutskott, ett inlägg på Twitter där han skriver att han ”önskar inget annat än att de går i konkurs. Cyniska jävla klimathatare!”.

Lorentz Tovatt syftade på att Hedin Bil – med 2 500 anställda - annonserar om att den nya fordonsskatten som införs vid årsskiftet leder till att många bilmodeller får högre skatt. Helena Lindahl, Centerpartiets ledamot i näringsutskottet, är mycket kritisk mot Lorentz Tovatts utspel.

– Det är ovärdigt en talesperson i näringsutskottet. Han uppvisar extremt dålig respekt mot företagare. Det är gräsligt att kalla en stor arbetsgivare för ”klimathatare”, säger hon till fPlus.

Många bilar får höjd skatt

Från årsskiftet går Sverige över till att beräkna utsläppsvärden enligt WLTP-modellen, något fPlus skrivit om flera gånger tidigare. Den nya mätmetoden för med sig att många personbilar och transportbilar får höjd fordonsskatt om de registreras efter årsskiftet. På sin hemsida informerar Hedin Bil om den nya lagstiftningen. Företaget vill inte kommentera angreppet men Helena Lindahl är upprörd.

– Det är fullt rimligt att ett företag vill ge sina kunder en rättvisande bild av hur reglerna påverkar den som står inför ett köpbeslut. Det är ju inte företaget som tagit fram lagstiftningen. Lorentz Tovatt visar upp en märklig syn på demokratin när han försöker skjuta budbäraren, säger hon.

Lars Beckman. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Helena Lindahl får medhåll av Lars Beckman (M) som i en debattartikel i Expressen undrar vilka fler företag Miljöpartiet önskar livet ur och hur partiets övriga konkurslista för det svenska näringslivet ser ut.

”Hur kan Socialdemokraterna tillåta att Miljöpartiet har ett så stort inflytande över svensk landsbygd, där bilen är det främsta transportmedlet?”, skriver Lars Beckman.

”Han försöker bara komma undan”

På torsdagen publicerade Lorentz Tovatt ett nytt inlägg där han skriver att den första tweeten var ”för spetsigt formulerad” och att han inte bokstavligen vill att företag ska gå i konkurs.

– Det är en ihålig ursäkt för det går inte att skylla på semantik i det här fallet. Han försöker bara komma undan. Om Lorentz Tovatt är missnöjd med hur verkligheten ser ut borde han istället rikta missnöjet mot sitt eget parti som tagit fram den nya lagstiftningen, säger Helena Lindahl till fPlus.

Lorentz Tovatt har erbjudits utrymme att kommentera kritiken med har inte hört av sig.

Toppnyheter

undefined

Klart: Dubbel skattesmäll mot firmabilar

Efter nyår åker många företag på en dubbel skattesmäll och tvingas betala extra tusenlappar för firmabilarna, skriver Byggnadsarbetaren.

fPlus har flera gånger tidigare berättat att det efter årsskiftet införs en ny mätmetod – WLTP – för att beräkna koldioxidutsläpp vilket innebär att skatten höjs med flera tusenlappar för vissa bilmodeller.

Många företagare i byggbranschen väljer att köra diesel- eller bensindrivna firmabilar, eftersom utbudet av el- och hybridbilar är dåligt i skåpbilsklassen. Byggnadsarbetaren har pratat med Thomas Erixon, ägare till Storstockholms Byggservice, som menar att den höjda fordonsskatten drabbar fel personer.

Företag med verksamhet i Stockholm åker dessutom på en dubbel skattesmäll. Vid årsskiftet höjs nämligen trängselskatten kraftigt och börjar tas ut tidigare på mornarna, vilket drabbar hantverkare.

– Det blir en extrakostnad, även till kunden. Vi måste fakturera vidare det här, annars går det inte, säger Thomas Eriksson till Byggnadsarbetaren.

9 dec
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

En av fyra småföretagare kämpar med lönsamheten

Var fjärde svenskt mindre bolag dras med så stora lönsamhetsproblem att ägaren inte kan ta ut lön eller att företaget går med förlust, visar en undersökning från Swedbank.

Nu kan en svagare konjunktur slå hårt mot de redan pressade småföretagarna, skriver DI.

– Om man inte har något sparande i bolaget att tala om, då är det illavarslande eftersom det blir svårt att klara en tuffare nedgång, säger Swedbanks företagarexpert Jörgen Kennemar till tidningen.

3 dec
Läs mer om Företagsklimatet i Sverige
Tantpatrullen demonstrerar. Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
De låga pensionerna

Fattigpensionärer kräver ändring i pensionssystemet

2,2 miljoner svenskar lever på pension och av dem räknas drygt 300 000 som fattigpensionärer, skriver SVT Nyheter. 60 procent av de fattiga är kvinnor.

Tantpatrullen och Pensionärer i gula västar är två grupper med fattigpensionärer som tagit strid för att de ska kunna få det bättre. Båda grupperna kräver att pensionssystemet görs om och att alla ska kunna få 16 000 kronor skattefritt.

– Det finns inte en människa som klarar sig på mindre. Hyran och mat ska betalas, säger Dan Glimmerås, en av initivativtagarna till Pensionärer i gula västar.

30 min
Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Här är vinnarna – och förlorarna – på pensionssystemet

Att ett långt arbetsliv borde gynna pensionen kan nog de flesta hålla med om. Men ny statistisk från SPF Seniorerna visar att det kanske inte är så självklart som många hoppats på. Därför vill Seniorerna nu se tydliga förändringar av pensionssystemet, säger förbundsordförande Eva Eriksson till sajten Dina Pengar.

Vid årsskiftet väntas förändringar av grundskyddet, något som kommer att gynna de som beviljats bostadstillägg. Även de som inte arbetat alls och lever på garantipension, väntas gynnas genom en förstärkning av grundskyddet. De som drabbas hårdast är de kvinnliga snittpensionärerna utan bostadstillägg.

– Det är inte fel att förstärka grundskyddet, problemet är att politiken inte gör något för att förstärka den inkomstrelaterade allmänna pensionen, säger Eva Eriksson.

Nu vill Seniorerna se en höjning av pensionsavgiften till minst 18.5 procent.

– Vi har ett allmänt pensionssystem som inte klarar av att ge värdiga och trygga pensioner efter ett långt arbetsliv, säger Eva Eriksson till Dina Pengar.

21 nov
Läs mer om De låga pensionerna
Demonstranter i Hongkong, arkivbild. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Vardagen helt politiserad i proteströrelsens Hongkong

På familjemiddagar, på sociala medier och på gatorna – bland taxichaufförer, butiksinnehavare och hotellpersonal. Politiken har tagit över alla platser och samtal i Hongkong, skriver New Yorkers Jiayang Fan i ett långt reportage om förändringen som staden genomgått på ett år.

Att öppna munnen tolkas lätt som ett ställningstagande. ”Om jag talade mandarin antog människor att mina sympatier låg hos Peking, om jag talade engelska var jag helt klart en västerländsk liberal fiende till kommuniststyret”, skriver hon och beskriver hur sprickan gör att invånare lagt om sin vardag.

I den polariserade atmosfären är det inte längre självklart att gå till vissa affärer eller restauranger – tycker ägaren som du? Appar och grupper på sociala medier där näringsverksamheter listas som blå eller gula, regeringsvänliga respektive demokratiivrande, förenklar navigeringen samtidigt som klyftan växer.

Läs texten i länken nedan.

32 min
Arkivbild: Demonstranter ockuperade Hongkongs internationella flygplats under ett antal dagar i augusti 2019.  Vincent Thian / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Största tappet på tio år för Hongkongs flygplats

Strax över fem miljoner passagerare passerade Hongkongs internationella flygplats i november, 16,2 procent färre än för ett år sedan. Det är det största passagerartappet på över tio år, heter det i ett pressmeddelande.

Under årets första elva månader hanterade flygplatsen sammanlagt 65,8 miljoner passagerare, en minskning med 3,4 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Sedan i juni har Hongkong skakats av stundtals våldsamma protester, där demonstranter bland annat ockuperade flygplatsen under ett antal dagar i augusti. Om detta sägs dock inget i pressmeddelandet från HKIA.

5 tim
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer