Lövin och Fridolin Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

MP:s krav på Stefan Löfven: Klimatet måste vara i fokus

Klimatpolitiken står i fokus när Miljöpartiet redovisar sina krav i regeringsförhandlingarna i en debattartikel på Aftonbladet Debatt.

”Det som är avgörande för oss är att en ny regering har en tillräckligt bra politik för klimatet och för medmänsklighet”, skriver språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

Bland kraven finns reformer för en grön skatteväxling, åtgärder för att bygga upp LSS och att ”stärka medmänskligheten i flyktingpolitiken”.

Samtidigt öppnar partiet upp för att gå med på sänkta skatter för arbete.

”Vi är beredda att lyssna på andra partier, ta ansvar och göra kompromisser för att Sverige får en regering”, skriver man.

Toppnyheter

Theresa May HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Parlamentet tar kontrollen – tre biträdande ministrar avgår i protest mot May

Det brittiska parlamentet röstade sent på måndagskvällen ja till ett förslag från den konservative parlamentarikern Oliver Letwin som försvagar premiärminister Theresa Mays ställning i brexitprocessen. Ja-sidan vann den ovanliga omröstningen med 329 mot nej-sidans 302.

Letwins förslag innebär att parlamentets ledamöter får sätta dagordningen vid onsdagens ”indikativa omröstningar” om brexit, och då får chansen att driva en annan linje än premiärministerns.

May är inte skyldig att godta förslaget men detta gör det svårare för henne att driva igenom sin linje.

I samband med omröstningen meddelade tre biträdande ministrar i Mays regering – Richard Harrington, Alistair Burt och Steve Brine – att man ämnade att rösta ja till förslaget och därför avgår.

1 tim
REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

May: Inte tillräckligt stöd för en tredje omröstning

Det finns ännu inte tillräckligt stort stöd för att rösta om Theresa Mays utträdesavtal en tredje gång. Det säger premiärministern under en debatt i det brittiska parlamentet, rapporterar Sky News.

May säger att hon beklagar att man tvingats skjuta upp brexit och tillägger att det inte är något alternativ att ändra det utträdesavtal som de brittiska parlamentsledamöterna redan röstat ner två gånger.

Om inte May lyckas samla stöd för sitt utträdesavtal kommer Storbritannien att krascha ut ur EU utan ett avtal den 12 april.

Enligt SVT Nyheter har tidigare uppgifter indikerat att May skulle föreslå en ny omröstning om avtalet redan i morgon, tisdag, men så blev inte fallet.

Idag 15:50
Jeremy Corbyn i det brittiska parlamentet.  Reuters TV / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Corbyn: Brexit har blivit en nationell förlägenhet

Det brittiska oppositionspartiet Labours ledare Jeremy Corbyn tycker att regeringens hantering av brexit har förvandlats till en ”nationell förlägenhet”.

– Folk är frustrerade, till och med de som vill lämna är frustrerade, säger Corbyn i en debatt i parlamentet, enligt The Guardian.

Premiärminister Theresa May är under stor press då hon fortfarande inte lyckats få något stöd för sitt utträdesavtal. Som läget ser ut nu går alltså Storbritannien mot en hård brexit den 12 april.

Corbyn säger att det är dags för det brittiska parlamentet att ta kontroll över processen och att hans parti står bakom en ny folkomröstning för att stoppa en brexit utan avtal eller ett ”kaotiskt Tory-avtal”, rapporterar The Guardian.

Idag 16:15
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Rysskontakterna

Analys: Trump har fått ett kraftigt politiskt vapen

Sammanfattningen av den särskilde utredaren Robert Muellers Rysslandsutredning ger Donald Trump ett kraftigt politiskt vapen att använda mot kritikerna i Demokraterna och media i början av hans omvalskampanj, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.

”Trumps kritiker kommer att känna att den särskilde åklagaren har gett presidenten en enorm politisk present. Och det är det”, skriver han och tillägger att Trump inte är skyldig till de brott som han anklagats för att ha begått.

Däremot anklagade Trump utredningen för att vara en ”häxjakt”, vilket visade sig vara osant eftersom presidenten då skulle ha åtalats, menar Collinson. Dessutom har hela rapporten ännu inte offentliggjorts, och den kan ju faktiskt visa att presidenten och hans medarbetare gjort sig skyldig till grova etiska överträdelser, skriver han.

3 tim
Sarah Huckabee Sanders. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Rysskontakterna

”Demokrater och media är skyldiga Trump en ursäkt”

”Demokraterna och de liberala medierna” är skyldiga president Donald Trump en ursäkt, säger Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders i NBC:s program ”Today”.

– Medierna och Demokraterna har kallat presidenten för en agent för utländska regeringar. Det är en anklagelse som går att jämställa med landsförräderi, vilket kan straffas med döden i detta land... De slösade bort två år och skapade en massiv störning och distraktion från saker som påverkar allas dagliga liv, säger hon.

I sammanfattningen av den särskilde utredaren Robert Muellers rapport, som offentliggjordes i går, framgår att det inte finns någonting som styrker att presidenten begått brott.

Idag 14:13
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Rysskontakterna

Trump: Mueller agerade hederligt i utredningen

Den särskilde utredaren Robert Mueller, som lett utredningen om Ryssland påverkat presidentvalet 2016, agerade hederligt, säger USA:s president Donald Trump enligt flera medier.

Samtidigt anklagar Trump utredningen för att ”vara en fruktansvärd sak”.

Uttalandet kommer en dag efter att justitieminister William Barr presenterat en sammanfattning av rapporten med slutsatsen att det inte finns någonting som styrker att presidenten begått brott.

Idag 17:02
Läs mer om Rysskontakterna
Dramaten/Amanda Lind. Arkivbilder. TT
Josefin Nilsson-dokumentären

Kulturministern: Jag ska träffa Dramaten i morgon

Kulturminister Amanda Lind (MP) ska träffa ledningen för Dramaten med anledning av dokumentären om Josefin Nilsson, skriver hon på Facebook.

Lind skriver att dokumentären om Nilssons liv ”berörde henne djupt”.

”I morgon kommer jag att träffa Dramaten och framöver även våra andra nationalscener. Jag kommer att fortsätta följa vårt förslag som just nu utreds om sanktioner mot arbetsgivare som nonchalerar övergrepp”, skriver hon.

2 tim
Dramaten. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson-dokumentären

Tidigare pojkvännen: ”Det är helt uppåt väggarna”

Sångaren och skådespelaren Josefin Nilssons tidigare pojkvän uttalar sig nu om SVT-dokumentären där det framkommer att hon hotades och misshandlades av honom.

Dramatenskådespelaren, som på 90-talet dömdes till villkorlig dom för misshandeln, säger till Aftonbladet att han sett delar av dokumentären och att han reagerar på att den är ”märkligt gjord”. ”En slags hämndaria”, kallar han den.

– Det är ju alldeles uppåt väggarna, säger han till tidningen och fortsätter:

– Direkt eller indirekt blir jag anklagad för hennes död, vilket ju är fruktansvärt.

4 tim
Josefin Nilsson. Arkivbild från 1998. Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson-dokumentären

Krönikor: Medier ska inte kompensera lindriga domar

Många kräver att medier ska namnge den skådespelare som dömdes för misshandel av Josefin Nilsson på 1990-talet. Men kvalitetsmedier har ett ansvar för att inte luckra upp gränserna för vad som kan publiceras, skriver SvD:s Martin Ahlquist i en krönika.

Ahlquist skriver att ”ilskan vällde upp i kroppen” när han såg dokumentären om Nilsson, och att det är förståeligt att många reagerar på det lindriga straffet som skådespelaren fick.

”Men det kan aldrig vara en uppgift att med ett utpekande ’kompensera’ det som upplevs vara alltför ’lindriga’ domar”, skriver han.

Sydsvenskans Maria G Francke skriver att hon tycker att misshandeln av Josefin Nilsson var vidrig men att diskussionen i sociala medier håller på att spåra ur.

”[I] kommentarsfälten pågår de mest hårresande ting. Debattörer, kända feminister, bästsäljande författare och artister med väldigt många följare tappar det helt”.

Idag 16:56
Läs mer om Josefin Nilsson-dokumentären
Tobias Röstlund / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

Svag krona rear ut svenska företag

Det är rea på svenska företag. Det menar Michael Grahn på Danske bank i en intervju med DI. Den svaga kronkursen gör svenska företag billiga på den internationella marknaden.

Faktum är att utländska investerare köpte 20 procent fler företag förra året jämfört med året innan. Detta bland annat tack vare att kronan tappat 10 procent i värde mot dollarn och 12 procent mot euron. Ytterligare en orsak är, enligt Michael Grahn, att det finns missmatch mellan Riksbankens inflationsmål och nivån på den svenska lönebildningen.

Allt pekar mot en fortsatt försvagning av kronan och att de utländska förvärven i Sverige fortsätter.

4 tim
Illustrationsbild.  TT
Den svenska kronan

SEB varnar för ytterligare ras för kronan

Elisabet Kopelman, analytiker på SEB, gör bedömningen att kronan kommer att falla ytterligare, skriver Dagens Industri. Hon tror att kronan tappar ytterligare 20 öre och ”rör sig upp mot 10,70 (kr)” för en euro under våren.

Skälet till det är att tiotals miljarder flödar ut ur Sverige i form av utdelningar.

SEB spår dessutom att kronan kommer att vara fortsatt svag resten av året.

– Om man tänker lite mer långsiktigt så tror jag att vi får vänja oss vid att vi kommer ha en svagare krona än vad vi haft historiskt, säger SEB-analytikern Richard Falkenhäll till Di.

Igår 17:39
Arkivbilder. Turister i Spanien och Grekland. TT
Den svenska kronan

Svag krona får svenskar att rata Medelhavssemestern

Den svaga kronan har fått svenskar att rata semester i bland annat Spanien och Grekland, och i stället välja mer prisvärda alternativ. Det säger Tom Friberg, kommunikationschef på Forex bank, till TT.

Utifrån en samlad bedömning av växlingsbeteenden och statistik från resebyrån Ticket, menar Friberg att det är ”utan tvekan dyrare att resa till klassiska destinationer kring Medelhavet”.

– Vår erfarenhet är att man väljer andra resmål som är lite mer prisvärda. Vad vi märker just nu är att det är stor efterfrågan på egyptiska pund, säger han.

Den svenska kronan är fortsatt på en ovanligt låg nivå. En dollar kostade 9,21 kronor på måndagen och en euro kostade 10,43 kronor. Det innebär att både euro och dollar är omkring 13 procent dyrare än för tre år sen, rapporterar TT.

Idag 10:09
Läs mer om Den svenska kronan
Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Metros kris

Metro har slutat tryckas – ingen tidning i morgon

Krisande Metros papperstidning kommer inte att delas ut i morgon. Tryckningen har stoppats, erfar Expressen.

Tryckeriet uppger för DN att Metro inte kunnat förskottsbetala tryckningen.

Bakgrunden är tidningens skulder på närmare 9 miljoner kronor som Kronofogden försöker inkassera.

Under måndagen ska Kronofogden ha gått igenom Metros bankkonton i Nordea i jakten på pengar. Förra veckan säkrade myndigheten 2,8 miljoner kronor på tre konton och i dag upptäcktes ytterligare 98 145 kronor.

Nästa steg kan bli en fysisk utmätning av föremål på Metros redaktion som kan säljas. Utmätningen kan dock stoppas om Metros ägare Christen Ager-Hanssen lyckas få en företagsrekonstruktion beviljad i tingsrätten.

6 tim
Christina Stenbeck delar ut Metro 2003/Ivar Kreuger. TT
Metros kris

Analyser: Framgångssagan på väg mot Kreugerkrasch

På 1990-talet erövrade Metro världsdel efter världsdel under ägaren Jan Stenbeck som kallade den ”tidningens Big Mac”, eftersom den skulle finnas överallt och vara likadan. Nu är bolaget splittrat i en mängd små bolag som Ivar Kreugers tändsticksbolag – och den svenska delen är på väg mot konkurs, skriver SVT:s Per Andersson i en analys.

DN:s Martin Jönsson skriver att det finns naturliga orsaker till att Metro har det kämpigt, men att den kollaps som tidningen tycks vara på väg mot är ett resultat av bristande ansvar från de senaste ägarna: Mats Qviberg och senare Christian Ager-Hansen.

Även SvD:s Malin Ekman tror att det blir svårt för Ager-Hansen att få Metro på rätt köl.

”För att lyckas som medieentreprenör krävs i regel kunskap om branschen och en hållbar intäktsmodell”‚ skriver hon.

5 tim
Metros kris

Metros ägare: Ska stämma Kinnevik på 300 miljoner

Metros ägare och vd Christen Ager-Hanssen ska stämma investmentbolaget Kinnevik, säger han till Expressen.

Kinnevik sålde tidningen till Hanssens investmentbolag Custos 2017.

– Vi ska kräva 300 miljoner kronor. Kinnevik har manipulerat siffrorna och dolt företagets verkliga ekonomiska situation, säger Hanssen till Expressen.

Kinneviks kommunikationsdirektör Torun Litzén säger till Expressen att de känner sig ”trygga med hur försäljningen av Metro gick till”.

Ager-Hanssen säger också att det krävs en företagsrekonstruktion för att rädda den krisande gratistidningen.

Igår 07:22
Läs mer om Metros kris
Skådespelarna Steve Carell, Reese Witherspoon och Jennifer Aniston under kvällens Apple-event.  NOAH BERGER / AFP
Dagens börs

Svajigt slut i New York – Apple föll på nya Netflix-utmanaren

Efter en svajig handelsdag avslutade New York-börserna måndagen runt nollstrecket. Enligt CNBC dämpades humöret av oro för minskad ekonomisk tillväxt. Vid stängning såg de stora indexen ut så här:

• S&P500: –0,1 %
• Nasdaqs komposit: –0,1 %
• Dow Jones: +0,1 %

Apple var i fokus under kvällen. It-jätten presenterade en rad nyheter under lanseringseventet ”Showtime” i Cupertino, Kalifornien. Det stora dragplåstret blev som väntat Apples nya streamingtjänst som på förhand har beskrivits som en utmanare till Netflix och Amazon. 

Trots uppbackning från kändisar som Steven Spielberg, Jennifer Aniston och Oprah Winfrey föll Apples aktie och slutade på minus 1,2 procent. Netflix å sin sida steg 1,5 procent och Amazon steg 0,5 procent.

Teslas aktie backade 1,5 procent. RBC Capital har sänkt aktiens riktkurs från 245 till 210 dollar och rekommendationen sälj upprepas.

I övrigt dominerade Rysslandsutredningen, den så kallade Mueller-rapporten, vars slutsatser offentliggjordes i går. Justitieminister William Barr uppgav att det inte finns några bevis för ett konspiratoriskt samröre mellan Donald Trumps presidentvalskampanj och Ryssland. Nyheten fick de amerikanska terminerna att lyfta över helgen men de vände ner inför öppning på måndagen. 

6 tim
Nent knoppas av från MTG – Filippa Wallenstam blir ny vd. TT
Dagens börs

Nedåt i Stockholm – H&M steg på tyskt styrkebesked

Stockholmsbörsen handlades ner på måndagen, i linje med ledande börser i Europa. Vid stängning såg det ut som följer:

• OMXPI −0,3%
• OMXS0 −0,2%

Swedbank var dagens näst mest omsatta aktie i spåren av fredagens preliminära penningtvättsrapport från externa utredaren FRA. Handeln i aktien var slagig, och vid stängning noterades en nedgång på 1,1 procent.

Även MTG drog intresse till sig då aktien för första gången handlades utan avknoppade tv-verksamheten Nent. Aktien föll 65,8 procent – vilket var något mer än analytikernas förväntningar.

H&M vände upp mot slutet av dagen, bland annat på nyheten om att tyska klädbutikers försäljning ökade med 8 procent under vecka 12. Aktien klättrade 1,3 procent.

Kinnevik tappade 0,9 procent. Krisande Metros vd och ägare Christen Ager-Hanssen hotar att stämma investmentbolaget på 300 miljoner kronor för att ha manipulerat siffrorna i den ekonomiska redovisningen när tidningen såldes.

Storytel föll 5,8 procent, sedan storägaren Jonas Sjögren sålt aktier för drygt 70 miljoner kronor.

Idag 16:38
TT
Dagens börs

Kraftigt fall i Stockholm – samtliga storbolag på rött

Stockholmsbörsen inledde på plus men tog sedan en skarp riktning söderut. Vid stängning noterades samtliga storbolag i OMXS30 på rött.

• OMXSPI: –1,6 %
• OMXS30: –1,8 %

Även de ledande Europabörserna backade tungt efter förnyad tillväxtoro. Bland annat släpptes franska och tyska inköpschefsindex som var oväntat svaga och siffrorna visar att Europas industri trycker på bromsen. I den tyska industrin är läget det sämsta sedan 2012.

Under morgonen släppte Swedbank slutsatserna av den externa granskningen av den misstänkta penningtvätten. Mycket var maskat och flera experter kritiserade rapporten. Aktien backade 1,6 procent.

Bioarctics aktie handelsstoppades under torsdagen efter att ha rasat 26 procent sedan Biogen och Eisai meddelat att de globala fas 3-studierna Engage och Emerge med aducanumab mot alzheimer avbryts. Handelsstoppet lyftes inför börsöppning. Aktien steg 10 procent i öppningen men stängde på minus 14 procent.

Essity och Hexagon gick bäst i storbolagsindexet och stängde strax under nollan. Export-tunga SKF och SSAB fanns i botten av indexet och tappade över 3 procent.

Nokia backade 4,7 procent efter medieuppgifter om att Nokiamobiler kan ha skickat känsliga personuppgifter till en server i Kina.

22 mar
Läs mer om Dagens börs
Marita Ulvskog och Jytte Guteland. TT
Striden om upphovsrätten

S-företrädare: Vi röstar ja till upphovsrättsförslag

EU-parlamentarikerna Jytte Guteland (S) och Marita Ulvskog (S) kommer att rösta ja till det omstridda förslaget om upphovsrätt på nätet, skriver de på SvD Debatt.

Förslaget har som syfte att journalister, utgivare och författare ska få en större del av den ekonomiska kakan, men har kritiserats för att innebära en begränsning av friheten på nätet.

Guteland och Ulvskog understryker att det är viktigt att nätanvändare fortsatt ska kunna parodiera, granska och kritisera upphovsrättsskyddat material men tillägger:

”De nya reglerna är avgörande för att musiker, låtskrivare, författare och andra kulturskapare och journalister ska kunna försörja sig och få rättvis ersättning även när deras verk sprids och genererar ett ekonomiskt värde digitalt.”

4 tim
Striden om upphovsrätten

Google vädjar till EU: Ändra upphovsrättsdirektivet

Google vädjar nu till EU om en förändring av det nya upphovsrättsdirektiv som Europaparlamentet ska rösta om i mars. Google menar att direktivet skulle få allvarliga och oönskade konsekvenser för Europa och pekar bland annat på hur beslutet kan få negativa effekter på demokratiskt viktiga informationsvägar. It-jättens politiska chef Kent Walker skriver i ett blogginlägg att det hela ”riskerar att lägga sig som en våt filt över regionens techsektor”.

Walker tar bland annat upp att Google skulle tvingas övervaka och radera klipp från Youtube för att inte riskera att bli stämda, något som man menar är ett hot mot yttrandefriheten.

Idag 14:20
Illustrationsbild. Magnus Liam Karlsson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Striden om upphovsrätten

I morgon är ödesdagen för upphovsrätten på nätet

I morgon ska den långvariga striden om upphovsrätten på nätet att avgöras i EU-parlamentet i Strasbourg. I centrum för konflikten står det som har beskrivits som länkskatt och internetfilter.

En kompromiss av det ursprungliga förslaget har redan fått grönt ljus av EU-parlamentet och EU:s medlemsländer. Det måste dock befästas i nya omröstningar: Först i tisdagens omröstning i parlamentet och sedan i EU:s ministerråd. Morgondagens omröstning föregås också av en parlamentsdebatt, skriver TT.

Förespråkare för lagen menar att kulturskapares och konsumenters ställning stärks medan kritiker varnar för att det innebär ”döden för internet som vi känner det”.

Idag 12:57
Läs mer om Striden om upphovsrätten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
En explosion orsakad av ett israeliskt flygangrepp. Adel Hana / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Israel – Palestinakonflikten

Uppgifter om eldupphör efter nya raketer mot Israel

Ett tiotal raketer avlossades på måndagskvällen från Gazaremsan mot Israel, skriver AFP.

Flyglarmet ska ha gått på flera israeliska orter i närheten av gränsen, uppger den israeliska militären. Samtidigt rapporterar flera olika medier att Hamas uppger att ett avtal om eldupphör uppnåtts mellan olika palestinska fraktioner i Gazaremsan och den israeliska sidan med hjälp av egyptisk medling.

Attacken kommer efter att Israel angripit Hamas-mål i Gazaremsan som svar på att en raket avfyrats mot Tel Aviv och skadat sju personer på morgonen. Israels militär ska ha träffat Hamas-ledaren Ismail Haniyas kontor i angreppet, uppger en källa inom israeliska militären för AFP.

4 tim
Netanyahu och Trump. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Israel – Palestinakonflikten

Netanyahu lämnar USA i förtid efter raketattacken

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att avsluta sitt pågående besök i Washington DC i förtid, rapporterar Jerusalem Post. Det efter att en privatbostad i staden Mishmeret norr om Tel Aviv träffats av raketeld från Gazaremsan.

Sex personer, varav flera barn, skadades men ingen av dem allvarligt.

Netanyahu säger i ett uttalande att han har talat med chefen för Israels säkerhetstjänst och att denne ser attacken som ”ett brott mot staten Israel”.

Idag 07:01
Läs mer om Israel – Palestinakonflikten