Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

MP om kritiserade skatten: ”Behövs politiskt ansvarstagande”

Att kemikalieskatten nu ska utökas kritiseras av både ElektronikBranschen och Svensk Handel. Men Miljöpartiet menar att det behövs politiskt ansvarstagande för att minska exponeringen av oönskade kemikalier. ”Att använda skattesystemet är ett viktigt verktyg för att bidra till en giftfri vardag”, menar Maria Gardfjell (MP).

Varför infördes kemikalieskatten?

– Kemikalieskatten infördes eftersom att den är viktig för att minska förekomsten, spridning och exponering av farliga ämnen i människors hemmiljö, skriver Maria Gardfjell 1e vice ordf i Miljö- och jordbruksutskottet, riksdagsledamot (MP) till fPlus.

Branschen menar att införandet av Kemikalieskatten 2017 varken ledde till miljömässiga vinster eller intäkter till statskassan samt att den slår mot de svenska företagens konkurrenskraft. Hur ser ni på den kritiken?

– Det behövs politiskt ansvarstagande för att minska exponeringen av oönskade kemikalier. Att använda skattesystemet är ett viktigt verktyg för att bidra till en giftfri vardag. Miljöpartiet vill både ha skarpare kemikalielagstiftning på EU-nivå och ser samtidigt behov av att Sverige går före.

Kemikalieskatten har inte ens funnits i två år och det är bra att branschen är aktiv och bidrar med sin utvärdering, menar hon.

– Det är av stort värde. Men samtidigt får man inte dra förhastade slutsatser och hårddra vissa orsakssamband. E-handeln har ökat, ja. Orsakerna till det är inte enbart kemikalieskatten. E-handeln var mindre när skatten utformades, vilket kan vara en förklaring till den kritik som riktats av branschen.

– Nu när ambitionen är att skatten ska breddas borde den utvärderas och finslipas, så att textilskatten får en bra utformning.

Hon menar att ju ”fler länder som inför en liknande skatt, desto större blir trycket på de stora tillverkarna att prioritera konsumenternas miljö och hälsa”.

– Vi i Miljöpartiet för gärna en dialog med branschen om hur den administrativa bördan för de berörda företagen skulle kunna minska.

I överenskommelsen mellan C, L S och er står att ”Skatt på farliga kemikalier i kläder och skor införs” – varför vill ni införa det?

– Det är på tiden att vi tar tag i den miljöpåverkan våra kläder har, och en kemikalieskatt på dessa produkter är ett steg i rätt riktning. Regeringen kommer att genomföra en grön skatteväxling, där vissa skatter sänks, samtidigt som miljöskatterna höjs.

Hon berättar vidare att kemikalieskatten och den planerade skatten på farliga kemikalier i kläder och skor har stor potential att bidra i arbetet för en giftfri vardag.

– Det gäller förstås att utforma skatten på rätt sätt. Vi bör vara öppna för att utvärdera de steg som tagits så att styreffekten blir så bra som möjligt framöver. Det finns en del kemikalier i kläder och skor som omfattas av informationsskyldighet. Problemet är att information är ett mjukt och ineffektivt styrmedel, menar hon.

Toppnyheter

Migrationsforskaren Joakim Ruist / arkivbild från partiledardebatt  TT
Migrationspolitiken i Sverige

Migrationsforskare: Debatt om volymer inget nytt

Sverige har haft ett volymmål i asylinvandringen i snart 40 år även om det inte varit definierat i ett exakt antal. Det säger nationalekonomen och migrationsforskaren Joakim Ruist i en intervju med Dagens Nyheter.

Han är förvånad över att frågan skapade en så stor politisk debatt i migrationsförhandlingarna som nu havererat mellan S och M.

Ruist menar att Sverige jobbat utifrån en känsla om vad som är ett acceptabelt antal men att detta ”till 99 procent” är detsamma som att ha ett volymmål.

3 tim
Annika Hirvonen Falk. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter kraschade samtalen: MP hoppas på ny väg

Efter att migrationsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna havererat öppnas åter dörren för Miljöpartiet som varit utestängda från samtalen mellan S och de borgerliga, rapporterar TT.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att Socialdemokraterna är villiga att fortsätta samtalen med de partier som ”är intresserade av det”.

Men frågan är om S, MP, C och L kan gå samman om en framtida migrationspolitik. Företrädare för C och L ville i går inte uttala sig i frågan.

– Jag hoppas att det kommer att gå att hitta en sådan lösning. Jag tror att det finns goda möjligheter, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

2 tim
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson.  Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johansson: Fler länder behöver ta emot flyktingar

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson (S) uppmanar fler EU-länder att ta emot asylsökande som har kommit över Medelhavet.

– För läget i sommar behöver vi stöd och solidaritet från andra medlemsländer, säger Johansson inför ministermötet på tisdagen där frågan ska diskuteras.

Sverige har det senaste året sagt nej till att hjälpa till i omfördelningen med de flyktingar och migranter som anlänt till exempelvis Malta.

Det är dock tydligt att kommissionen gärna vill att Sverige ska ändra linje.

1 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Boris Johnson under besöket i Goole, Yorkshire. Peter Byrne / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Johnsons uttalande om äldrevård kritiseras: ”Fegt”

Brittiske premiärministern Boris Johnson är i blåsväder efter att han i går sa att chefer för många vårdboenden struntade i att följa de riktlinjer som fanns under pandemin, rapporterar BBC News.

Mark Adams, vd på ett vårdbolag, är ”ofattbart besviken” över uttalandet.

– Det var klumpigt och fegt, säger han till BBC:s Radio 4.

Journalisten Piers Morgan kallar Johnson för ”vidrig” för att han skyller coronaviruset på vårdhemmen och äldreboenden.

2 tim
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
undefined

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

6 tim
Illustrationsbild. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

18 000 fler britter kan dö i cancer efter pandemin

18 000 fler än vanligt kan dö i cancer i Storbritannien eftersom behandlingar stoppats under pandemin samt att människor inte sökt vård i samma utsträckning som tidigare. Det rapporterar BBC:s undersökande program Panorama med hänvisning till siffror från landets institut för hälsodata, HDR.

Programmet har pratat med en kvinna sjuk i tjocktarmscancer. Hon var arg över att sjukvården stoppat hennes livsuppehållande cytostatikabehandling.

– Jag är livrädd, jag vill inte dö, säger hon i programmet.

Kvinnan dog i juni i år, innan programmet hann sändas. Chefen för cancervård i NHS, den offentliga sjukvården, menar dock att det varit nödvändigt att pausa vissa behandlingar på grund av smittorisken.

Idag 04:57
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer