Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

MP om kritiserade skatten: ”Behövs politiskt ansvarstagande”

Att kemikalieskatten nu ska utökas kritiseras av både ElektronikBranschen och Svensk Handel. Men Miljöpartiet menar att det behövs politiskt ansvarstagande för att minska exponeringen av oönskade kemikalier. ”Att använda skattesystemet är ett viktigt verktyg för att bidra till en giftfri vardag”, menar Maria Gardfjell (MP).

Varför infördes kemikalieskatten?

– Kemikalieskatten infördes eftersom att den är viktig för att minska förekomsten, spridning och exponering av farliga ämnen i människors hemmiljö, skriver Maria Gardfjell 1e vice ordf i Miljö- och jordbruksutskottet, riksdagsledamot (MP) till fPlus.

Branschen menar att införandet av Kemikalieskatten 2017 varken ledde till miljömässiga vinster eller intäkter till statskassan samt att den slår mot de svenska företagens konkurrenskraft. Hur ser ni på den kritiken?

– Det behövs politiskt ansvarstagande för att minska exponeringen av oönskade kemikalier. Att använda skattesystemet är ett viktigt verktyg för att bidra till en giftfri vardag. Miljöpartiet vill både ha skarpare kemikalielagstiftning på EU-nivå och ser samtidigt behov av att Sverige går före.

Kemikalieskatten har inte ens funnits i två år och det är bra att branschen är aktiv och bidrar med sin utvärdering, menar hon.

– Det är av stort värde. Men samtidigt får man inte dra förhastade slutsatser och hårddra vissa orsakssamband. E-handeln har ökat, ja. Orsakerna till det är inte enbart kemikalieskatten. E-handeln var mindre när skatten utformades, vilket kan vara en förklaring till den kritik som riktats av branschen.

– Nu när ambitionen är att skatten ska breddas borde den utvärderas och finslipas, så att textilskatten får en bra utformning.

Hon menar att ju ”fler länder som inför en liknande skatt, desto större blir trycket på de stora tillverkarna att prioritera konsumenternas miljö och hälsa”.

– Vi i Miljöpartiet för gärna en dialog med branschen om hur den administrativa bördan för de berörda företagen skulle kunna minska.

I överenskommelsen mellan C, L S och er står att ”Skatt på farliga kemikalier i kläder och skor införs” – varför vill ni införa det?

– Det är på tiden att vi tar tag i den miljöpåverkan våra kläder har, och en kemikalieskatt på dessa produkter är ett steg i rätt riktning. Regeringen kommer att genomföra en grön skatteväxling, där vissa skatter sänks, samtidigt som miljöskatterna höjs.

Hon berättar vidare att kemikalieskatten och den planerade skatten på farliga kemikalier i kläder och skor har stor potential att bidra i arbetet för en giftfri vardag.

– Det gäller förstås att utforma skatten på rätt sätt. Vi bör vara öppna för att utvärdera de steg som tagits så att styreffekten blir så bra som möjligt framöver. Det finns en del kemikalier i kläder och skor som omfattas av informationsskyldighet. Problemet är att information är ett mjukt och ineffektivt styrmedel, menar hon.

Toppnyheter

Justitieminister Morgan Johansson (S).  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Johansson: Övertygad om att utvecklingen kan vända

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Facebook att han noterat den misstroendeförklaring som SD riktat mot honom i samband med partiledardebatten på onsdag.

Johansson skriver att han är ”övertygad om att det går att vända utvecklingen, om vi alla hjälps åt” och att detta kräver uthållighet och beslutsamhet från polisen och övriga samhället.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna säger att de kommer stödja misstroendeomröstningen mot justitieministern som Sverigedemokraterna riktat mot Johansson efter den senaste tidens våldsamheter i Malmö.

Igår 20:42
Polisen spärrade av ett stort område på platsen.  Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restaurangpersonal tog skydd under borden

Kvällens skottlossning i Malmö skedde nära en restaurang. Josefin Törnblom som arbetar på restaurangen berättar för Aftonbladet att personalen och gäster tog skydd under borden när de hörde skotten.

Hon var själv inte på plats men har varit i kontakt med sina kollegor som berättat om händelsen.

– De var skärrade men berättade att ingen kollega eller gäst hade skadats, säger hon.

En skadad person hittade i närheten efter skottlossningen.

Igår 20:00
Polisens tekniker arbetar på mordplatsen vid Möllevångstorget. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Polisen har tre teorier om mordmotivet

Polisen i Malmö arbetar utifrån tre huvudteorier när det gäller mordet på en 15-åring, samt mordförsöket på en annan 15-åring i helgen, skriver Sydsvenskan.

Ett spår är att det handlar om hämnd för ett tidigare mord som 15-åringarna kopplas till. Men det kan också handla om att de hade obetalda skulder eller att dådet är en del i ett revirkrig när det gäller narkotikahandel i Malmö.

Kriminologen Manne Gerell, säger till SvD att det finns ett starkt samband mellan platser där det skjuts och där det säljs narkotika.

– Min personliga hypotes är att ungefär samma nätverk och personer är inblandade i den öppna narkotikaförsäljningen och i skjutningarna, säger han.

Polisen har tidigare sagt att båda 15-åringarna var kända sedan tidigare, trots sin unga ålder.

Igår 20:43
Läs mer om Oroligheterna i Malmö

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer