Isabella Lövin (MP) och Jan Björklund (L).  TT
Opinionsläget

MP och L under spärren i ny sammanvägning av Sifo

Miljöpartiet och Liberalerna hamnar båda under fyraprocentsspärren i den sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo har gjort för Ekot i januari.

De två partierna hamnar båda på 3,9 procent, vilket kan jämföras med valresultatet på 5,5 för L och 4,4 procent för MP. Sifos opinionschef Toivo Sjörén säger att han tror att L har förlorat väljare till Moderaterna på grund av regeringsöverenskommelsen med Socialdemokraterna.

Moderaterna hamnar på 18,9 procent, jämfört med 19,8 i valet. Enligt Sjörén tappar partiet samtidigt väljare till Sverigedemokraterna, som ligger på 19,1 jämfört med 17,5 på valdagen.

Socialdemokraterna tickar också upp något, till 30,5 procent från 28,3 i valet, medan stödet för Vänsterpartiet ligger still på 8 procent. Centerpartiet hamnar på 7,5 procent, jämfört med 8,6 i valet, och stödet för Kristdemokraterna ökar till 6,8 procent från 6,3 procent.

Sifos sammanvägning för januari - (december inom parentes)

Socialdemokraterna: 30,5 procent (30,2)

Sverigedemokraterna: 19,1 procent (19,5)

Moderaterna: 18,9 procent (18,6)

Centerpartiet: 7,5 procent (7,9)

Vänsterpartiet : 8 procent (7,8)

Kristdemokraterna: 6,8 procent (6,8)

Liberalerna 3,9 procent (4)

Miljöpartiet: 3,9 procent (4,1)

Övriga: 1,4 procent (1,1)

Om undersökningen

Ekot publicerar varje månad en sammanvägning av resultaten från en rad partisympatimätningar. De institut som ingår i sammanvägningen är Novus, Kantar Sifo och Ipsos.

Totalt antal intervjuer i januari 2019: 5 887 st. Ungefär hälften av intervjuerna gjordes efter att uppgörelsen mellan S, MP, C och L blev klar.

Toppnyheter

Från vänster: Annie Lööf delar ut valsedlar vid Gärdesskolan, Jimmie Åkesson kampanjar i Botkyrka, Per Bolund delar ut valsedlar vid ingången till en skola i Älvsjö.  TT
EU-valet 2019

Partiledare kampanjar in i det sista på valdagen: ”En högtidsdag för demokratin”

Under morgonen har flera partiledare röstat i EU-valet och ägnat sig åt sista minuten-kampanjande.

– Det är en högtidsdag för demokratin, särskilt nu när det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt, säger C-ledaren Annie Lööf till TT när hon delar ut valsedlar vid vallokalen i Gärdesskolan på Östermalm i Stockholm.

Själv har hon dock förtidsröstat.

SD-ledaren Jimmie Åkesson röstade vid lunchtid i vallokalen på Stockholms centralstation.

– Vi är vana vid smutsiga valkampanjer för vår del men jag tror att tonlägret i allmänhet har varit ganska uppskruvat på ett sätt som jag inte är säker på att jag upplevt tidigare, säger han i Expressen TV.

Tidigare under dagen har statsminister Stefan Löfven röstat i riksdagen och L-ledaren Jan Björklund i Bromma där han bor.

23 min
Stefan Löfven och hustrun Ulla Löfven.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Stefan Löfven har röstat: Det känns alltid högtidligt

Statsminister Stefan Löfven och hans fru Ulla Löfven har röstat i EU-valet i vallokalen i riksdagshuset.

– Det känns alltid högtidligt att gå att rösta. Därför gör vi vår medborgerliga plikt även när det regnar, säger statsministern i Expressen TV.

Löfven har under hela valrörelsen varnat för framväxten av högerextrema krafter. Utanför vallokalen tog han åter upp frågan:

– Det handlar om huruvida EU ska gå mot demokrati, eller mot splittring och extremism.

Under dagen kommer Löfven bland annat att kampanja i Skärholmen.

3 tim
Läs mer om EU-valet 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Bernie Sanders då och nu. TT
Helgläsning

Hemligheten bakom Bernie Sanders stora förmögenhet

När Bernie Sanders dök upp på den politiska scenen under det tidiga 80-talet blev han snabbt känd för sin nedtonade stil. Han bar inga eleganta kläder, körde en rostig Volkswagen och hyrde en oglamorös lägenhet. I intervjuer berättade han om livet som ensamstående tonårsfar och hur han fick slita för att få pengarna att räcka hela månaden.

Numer är Sanders däremot mångmiljonär med flera bostäder. I ett längre reportage undersöker Politico varifrån Bernie Sanders, som i sin politiska gärning arbetar för att minska de ekonomiska klyftorna i USA, egentligen har fått sin egen förmögenhet ifrån och hur den kan påverka väljarnas bild av honom i det kommande presidentvalet.

Läs reportaget via länken nedan.

6 tim
Illustrationsbild. Det är inte mannen på bilden som är mannen i texten.  Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helgläsning

Trollet på internet var en man som hette Phil

2017 började journalisten Hussein Kesvani få islamofobiska inlägg på Twitter postade från en användare som kallade sig ”True brit”. Många av inläggen beskyllde islam för att vara en ”satanistisk” och ”ondskefull” religion.

Först trodde han att meddelandena kom från en bot som automatiskt postade inläggen till honom men när han väl frågade varför ”True brit” skickade dem till honom fick han svar.

I ett reportage i The Guardian beskriver Kesvani hur han efter veckor av samtal över internet kom överens om att möta trollet. Det visade sig vara en man som hette Phil och som hade förlorat sin fru, sitt jobb och som börjat ägna mängder av timmar online.

Läs texten i länken nedan.

6 tim
Läs mer om Helgläsning
undefined