Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot vårdskatten

Momssmockan: ”Våra kostnader har ökat med 6 miljoner”

Från en dag till en annan ökade kostnaderna med sex miljoner kronor per år för Patrik Wreebys företag. Och han är inte ensam. En hel bransch är nere på knä efter momsförändringen. ”Många företag kommer att gå under”, säger Patrik Wreeby till fPlus.

En hel bransch är nere på knä. Den första juli slog momsbomben till mot privata vårdföretag i hela landet. Från en dag till en annan blev det 25 procent dyrare att hyra in vårdpersonal, till exempel läkare.

– Våra kostnader har ökat med sex miljoner kronor per år. Matematiken är enkel. Varje läkare som vi hyr in kostar nu en halv miljon extra, säger Patrik Wreeby, som driver företaget Premicare med fem vårdcentraler i södra Norrland.

Bakgrunden är att Skatteverket har gjort en bred tolkning av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen från förra året, som innebär att i princip ingen privat vårdgivare kommer undan smällen. Skatteverket betraktar inhyrda specialistkonsulter som verkar i eget företag som bemanningsföretag och inte vårdgivare, vilket ger 25 procent i moms istället för noll. Annat är det för de offentliga vårdgivarna, de får full momskompensation från staten när de hyr in vårdpersonal.

– Det har blivit ett olyckligt fokus på den privata vården, trots att primärvården är i stort behov av oss, och att människor faktiskt i stora delar har valt privata vårdgivare, säger han.

Slår extra hårt mot glesbygden

Patrik Wreeby berättar att momssmällen slår extra hårt mot glesbygden, där läkare är en svårrekryterad grupp. Två tredjedelar av läkarna i Premicare är inhyrda konsulter med egna företag, och de har byggt upp en kontinuitet i relationen.

– De har jobbat för oss under lång tid. Ofta är familjerna engagerade i företagen och de vill inte gå in i en anställning. Och några andra läkare finns inte att få tag på. Vi skulle gärna ha egna fasta läkare, men det är helt enkelt inte möjligt. Att det nu blir sex miljoner dyrare är inte hållbart, säger han.

– Det är oerhört olyckligt att minska bemanningen i det här läget när primärvården ska öka i betydelse, inte minska. Akutsjukvården i Sverige är hårt trängd och köerna ringlar, fortsätter han.

”Klart att det får bägaren att rinna över”

Enligt Patrik Wreeby finns det ingen annan möjlighet att få tag på läkare än att hyra in dem, och i slutändan är det patienterna som drabbas när privata företag antingen skär ned eller bommar igen.

– Momssmällen drabbar hårdast i regioner som redan har det tufft, där det är långt att resa och där det redan är svårt att rekrytera. Vi befinner i en svår sits, och det är klart att det här får bägaren att rinna över, säger han.

– Det är frustrerande, inte minst när alla utredningar visar på utmaningarna som svensk vård står inför. Primärvården består i väldigt hög grad av privata företag och utan oss går ekvationen inte ihop, fortsätter han.

Det tar tid att bygga upp en stabil verksamhet med goda läkarrelationer och gott rykte, berättar Patrik Wreeby.

– Vi har inga höga marginaler, så det är klart att nedläggning hotar på sikt om det här inte löser sig, säger han.

”Olika spelregler är oacceptabelt”

Men än är slaget inte förlorat, menar Patrik Wreeby. Han sätter hoppet till politikerna och skrivningar i Januariöverenskommelsen om att det ska vara lika villkor för privat och offentlig sjukvård. Och det har blossat upp en politiskt strid i frågan. Nyligen sa Per Åsling (C) till fPlus att regeringen är fel ute när den vägrar att göra något åt saken, och att vårdmomsen rimmar illa med det som står i Januariöverenskommelsen. Flera partier är inne på samma linje.

– Offentliga får kompensation, men inte privata aktörer som står för en stor del av den svenska vården. Olika spelregler är oacceptabelt, sa Per Åsling till fPlus och menade att regeringen måste agera.

Nu är det bråttom

Även flera organisationer ligger på för en förändring kring vårdmomsen, men nu är det bråttom, menar Patrik Wreeby. Tiden för de privata vårdföretagen håller på att rinna ut.

– Det här går stick i stäv med hela intentionen. Vi sitter i en svår sits. Om det inte jobbas skyndsamt med momsfrågan kommer många företag att gå under. Kommer förändringen för sent kommer den bara att vara en klen tröst för många, säger han.

Conny Mathiesen, som driver företaget Helsa som har ett flertal vårdcentraler runtom i Sverige, bekräftar bilden.

– Våra personalkostnader utgör 70–75 procent av de totala kostnaderna. Så momspåslaget på 25 procent när vi hyr in personal äter ju upp alla eventuella marginaler. Med full moms blir konsekvensen att vi kan behöva stänga ned fem vårdcentraler.

Toppnyheter

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson, statsminister Stefan Löfven och Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.  TT
Migrationspolitiken i Sverige

Partier kan inte komma överens om migrationen – det blir inget helhetsförslag

Migrationskommittén kommer inte att kunna presentera något helhetsförslag för en ny migrationspolitik, uppger flera ledamöter i kommittén för TT. Anledningen är att meningarna om migrationen skiljer sig alltför mycket åt inom kommittén.

Enligt Moderaterna kommer det som läggs fram i mitten på augusti vara ett ”minimalistilskt förslag”. Det innebär att kommittén lägger fram förslag bara på de punkter där regeringen beställt förslag.

1 tim
Migrationsforskaren Joakim Ruist / arkivbild från partiledardebatt  TT
undefined

Migrationsforskare: Debatt om volymer inget nytt

Sverige har haft ett volymmål i asylinvandringen i snart 40 år även om det inte varit definierat i ett exakt antal. Det säger nationalekonomen och migrationsforskaren Joakim Ruist i en intervju med Dagens Nyheter.

Han är förvånad över att frågan skapade en så stor politisk debatt i migrationsförhandlingarna som nu havererat mellan S och M.

Ruist menar att Sverige jobbat utifrån en känsla om vad som är ett acceptabelt antal men att detta ”till 99 procent” är detsamma som att ha ett volymmål.

5 tim
Annika Hirvonen Falk. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter kraschade samtalen: MP hoppas på ny väg

Efter att migrationsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna havererat öppnas åter dörren för Miljöpartiet som varit utestängda från samtalen mellan S och de borgerliga, rapporterar TT.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att Socialdemokraterna är villiga att fortsätta samtalen med de partier som ”är intresserade av det”.

Men frågan är om S, MP, C och L kan gå samman om en framtida migrationspolitik. Företrädare för C och L ville i går inte uttala sig i frågan.

– Jag hoppas att det kommer att gå att hitta en sådan lösning. Jag tror att det finns goda möjligheter, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

4 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Johan Carlsson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten och Stefan Anering, enhetschef, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vid dagens myndighetsgemensamma pressträff med anledning av Covid-19 Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Larm om trängsel på semesterorter: ”Res ansvarsfullt”

Folkhälsomyndigheten har fått signaler om att den sociala distanseringen fungerar mindre väl på vissa semesterorter. Det säger generealdirektören Johan Carlson på tisdagens pressträff, rapporterar TT.

– Det är oerhört viktigt att alla håller i detta. Budskapet är: Res ansvarsfullt, undvik platser med mycket trängsel, stanna hemma om du är sjuk och undvik kontakter med människor du inte umgås med normalt.

Ett exempel är Öland, där Länsstyrelsen i Kalmar larmat om trängsel. Stefan Anering, enhetschef på MSB, uppmanar alla som rör sig utomhus i Sverige att hålla avstånd till alla.

– Var hjälpsam och säg vänligt till om någon kommer för nära.

28 min
Sofia Wallström, generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Lena Hallengren (S), socialminister, på pressträff om granskning av vården på äldreboenden under Covid-19. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IVO: 40 kommuner står för nästan 70 procent av alla dödsfall på äldreboenden

Nästan hälften av antalet döda i covid-19 under det första halvåret bodde på ett äldreboende. Det visar en granskning av äldrevården under pandemin som Inspektionen för för och omsorg, IVO, har gjort.

Av granskningen framkommer det även att nästan 70 procent av dödsfallen på äldreboendena skett i 40 av landets kommuner.

– Vi har tagit emot ett stort antal klagomål, säger IVO:s generaldirektör Sofia Wallström på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S).

IVO har gjort en fördjupad tillsyn på 1 700 äldreboenden där man upptäckte allvarliga brister vid 91 boenden som nu ska granskas närmare.

Idag 06:57
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Bild från tisdagens pressträff. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Ytterligare 14 döda i covid-19 i Sverige: Situationen mer positiv nu

14 nya dödsfall registrerade senaste dygnet, visar Folkhälsomyndighetens statsistik. Totalt har 5 447 personer med covid-19 dött i Sverige.

Vad gäller smittspridningen ser man nu tydligt positiva signaler, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

– Den svenska läget är mer positivt just nu. Vi har mycket lågt antal allvarliga fall, säger Johan Carlsson. Det rullande medelvärdet sjunker och är nere på mycket lägre tal, trots att vi ökat antalet tester, säger Carlson på pressträffen tillsammans med Socialstyrelsen och MSB.

– Med de här positiva signalerna vill jag ändå säga att det här är effekten av att den sociala distanseringen, det fysiska avståndet upprätthålls och måste upprätthållas.

1 tim
Boris Johnson under besöket i Goole, Yorkshire. Peter Byrne / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnsons uttalande om äldrevård kritiseras: ”Fegt”

Brittiske premiärministern Boris Johnson är i blåsväder efter att han i går sa att chefer för många vårdboenden struntade i att följa de riktlinjer som fanns under pandemin, rapporterar BBC News.

Mark Adams, vd på ett vårdbolag, är ”ofattbart besviken” över uttalandet.

– Det var klumpigt och fegt, säger han till BBC:s Radio 4.

Journalisten Piers Morgan kallar Johnson för ”vidrig” för att han skyller coronaviruset på vårdhemmen och äldreboenden.

4 tim
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
undefined

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

Idag 05:40
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer