Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot vårdskatten

Momssmockan: ”Våra kostnader har ökat med 6 miljoner”

Från en dag till en annan ökade kostnaderna med sex miljoner kronor per år för Patrik Wreebys företag. Och han är inte ensam. En hel bransch är nere på knä efter momsförändringen. ”Många företag kommer att gå under”, säger Patrik Wreeby till fPlus.

En hel bransch är nere på knä. Den första juli slog momsbomben till mot privata vårdföretag i hela landet. Från en dag till en annan blev det 25 procent dyrare att hyra in vårdpersonal, till exempel läkare.

– Våra kostnader har ökat med sex miljoner kronor per år. Matematiken är enkel. Varje läkare som vi hyr in kostar nu en halv miljon extra, säger Patrik Wreeby, som driver företaget Premicare med fem vårdcentraler i södra Norrland.

Bakgrunden är att Skatteverket har gjort en bred tolkning av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen från förra året, som innebär att i princip ingen privat vårdgivare kommer undan smällen. Skatteverket betraktar inhyrda specialistkonsulter som verkar i eget företag som bemanningsföretag och inte vårdgivare, vilket ger 25 procent i moms istället för noll. Annat är det för de offentliga vårdgivarna, de får full momskompensation från staten när de hyr in vårdpersonal.

– Det har blivit ett olyckligt fokus på den privata vården, trots att primärvården är i stort behov av oss, och att människor faktiskt i stora delar har valt privata vårdgivare, säger han.

Slår extra hårt mot glesbygden

Patrik Wreeby berättar att momssmällen slår extra hårt mot glesbygden, där läkare är en svårrekryterad grupp. Två tredjedelar av läkarna i Premicare är inhyrda konsulter med egna företag, och de har byggt upp en kontinuitet i relationen.

– De har jobbat för oss under lång tid. Ofta är familjerna engagerade i företagen och de vill inte gå in i en anställning. Och några andra läkare finns inte att få tag på. Vi skulle gärna ha egna fasta läkare, men det är helt enkelt inte möjligt. Att det nu blir sex miljoner dyrare är inte hållbart, säger han.

– Det är oerhört olyckligt att minska bemanningen i det här läget när primärvården ska öka i betydelse, inte minska. Akutsjukvården i Sverige är hårt trängd och köerna ringlar, fortsätter han.

”Klart att det får bägaren att rinna över”

Enligt Patrik Wreeby finns det ingen annan möjlighet att få tag på läkare än att hyra in dem, och i slutändan är det patienterna som drabbas när privata företag antingen skär ned eller bommar igen.

– Momssmällen drabbar hårdast i regioner som redan har det tufft, där det är långt att resa och där det redan är svårt att rekrytera. Vi befinner i en svår sits, och det är klart att det här får bägaren att rinna över, säger han.

– Det är frustrerande, inte minst när alla utredningar visar på utmaningarna som svensk vård står inför. Primärvården består i väldigt hög grad av privata företag och utan oss går ekvationen inte ihop, fortsätter han.

Det tar tid att bygga upp en stabil verksamhet med goda läkarrelationer och gott rykte, berättar Patrik Wreeby.

– Vi har inga höga marginaler, så det är klart att nedläggning hotar på sikt om det här inte löser sig, säger han.

”Olika spelregler är oacceptabelt”

Men än är slaget inte förlorat, menar Patrik Wreeby. Han sätter hoppet till politikerna och skrivningar i Januariöverenskommelsen om att det ska vara lika villkor för privat och offentlig sjukvård. Och det har blossat upp en politiskt strid i frågan. Nyligen sa Per Åsling (C) till fPlus att regeringen är fel ute när den vägrar att göra något åt saken, och att vårdmomsen rimmar illa med det som står i Januariöverenskommelsen. Flera partier är inne på samma linje.

– Offentliga får kompensation, men inte privata aktörer som står för en stor del av den svenska vården. Olika spelregler är oacceptabelt, sa Per Åsling till fPlus och menade att regeringen måste agera.

Nu är det bråttom

Även flera organisationer ligger på för en förändring kring vårdmomsen, men nu är det bråttom, menar Patrik Wreeby. Tiden för de privata vårdföretagen håller på att rinna ut.

– Det här går stick i stäv med hela intentionen. Vi sitter i en svår sits. Om det inte jobbas skyndsamt med momsfrågan kommer många företag att gå under. Kommer förändringen för sent kommer den bara att vara en klen tröst för många, säger han.

Conny Mathiesen, som driver företaget Helsa som har ett flertal vårdcentraler runtom i Sverige, bekräftar bilden.

– Våra personalkostnader utgör 70–75 procent av de totala kostnaderna. Så momspåslaget på 25 procent när vi hyr in personal äter ju upp alla eventuella marginaler. Med full moms blir konsekvensen att vi kan behöva stänga ned fem vårdcentraler.

Toppnyheter

Den norska regeringskrisen

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter bråk om IS-återvändare

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter beslutet att låta en 29-årig IS-kvinna återvända till landet med sina två barn, rapporterar norska medier. Beskedet kommer vid en presskonferens med partiledare Siv Jensen, som säger att det är det enda riktiga att göra:

– Det har blivit en politik präglat av kompromisser och utan riktning, säger Jensen på presskonferensen.

Det var fallet med den återvändande IS-kvinnan som fick FRP att ta det slutgiltiga beslutet att lämna regeringen.

– Vi kunde ha tagit emot barnen, men vi kompromissar inte med personer som har varit en del av terrororganisationer. Det fick bägaren att rinna över, säger Jensen.

Den tidigare kravlista som lagts fram har Jensen dragit tillbaka.

– Det finns inte längre någon grund för FRP att fortsätta i regeringen. Därför har jag idag meddelat premiärministern att det inte finns någon grund för att lägga fram en förteckning över krav heller, sade Jensen.

FRP har fortfarande förtroende för Erna Solberg, trots att de lämnar regeringen.

26 min
Erna Solberg.   Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Solberg struntar i Davos – ska strax hålla pressträff

Norges statsminister Erna Solberg (Høyre) ska strax hålla en presskonferens, efter beskedet om att Fremskrittspartiet lämnar regeringen.

Högerpopulistiska FRP:s beslut är en protest mot att regeringen låtit en 29-årig IS-kvinna återvända till landet med sina två barn.

Solberg ställer även in sin planerade resa till Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos, rapporterar Dagens Næringsliv. Hon skulle ha medverkat där från tisdag till torsdag.

21 min
Siv Jensen efter mötet med statsministern. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jensen i ödesmöte med Solberg – lämnade kravlista

Norges statsminister Erna Solberg träffar på tisdagen företrädare för samarbetspartierna i regeringen: Høyre, Venstre och Kristelig Folkeparti. Fremskrittspartiet (FRP) närvarar inte vid mötet.

Under förmiddagen träffade FRP:s ledare Siv Jensen statsministern och ska ha lagt fram en lista över krav.

– Jag har haft ett ordnat möte med statsministern. Nu ska jag ha en telefonkonferens med vårt landsstyre för att informera dem om situationen, sa hon till NTB på väg in till partiets kontor i Oslo.

Telefonmötet inleddes efter lunch. Det är okänt vilka krav FRP har listat för att fortsätta i regeringen.

1 tim
Läs mer om Den norska regeringskrisen
Ebba Busch. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårbudgeten

Skarp kritik från V och KD: ”Yrvaket – inget vi litar på”

KD:s partiledare Ebba Busch är starkt kritisk till januaripartiernas löfte om fem nya välfärdsmiljarder: “KD går in i skarpa förhandlingar om en tilläggsbudget”‚ skriver hon på Twitter och kallar beskedet för ”yrvaket”.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skriver att V krävt minst tio miljarder. Satsningen räcker inte till och innebär mindre nedskärningar än planerat, menar han.

”Mer pengar krävs”, skriver Sjöstedt på Twitter.

3 tim
Liberalernas Mats Persson.  Veronica Johansson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rättsväsendet ska få 750 miljoner: ”Viktig effekt”

Utöver de fem miljarder som januaripartierna satsar på välfärden satsas ytterligare 750 miljoner på rättsväsendet, säger företrädare för partierna vid en pressträff. Bakgrunden till det är det grova våldet i Sverige.

– Vi ser att det finns insatser vi kan göra här och nu som skulle kunna få viktig effekt för brottsbekämpningen, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson.

Pengarna ska bland annat gå till Säkerhetspolisen, Kriminalvården och Tullverket och är en del av vårändringsbudgeten som läggs 15:e april.

3 tim
Bild från pressträffen  Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter kraven från M och V: Januaripartierna satsar fem miljarder på välfärden

Januaripartierna satsar fem miljarder extra på välfärden i vårbudgeten efter krav från oppositionspartierna. Det meddelade företrädare för S, MP, C och L vid en pressträff. 70 procent går till kommunsektorn och 30 procent på regional nivå.

– Bedömningen är att det här är väl avvägt i det här läget, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Pengarna ska bland annat gå till kommuner som tagit ett särskilt stort ansvar för integrationen. Med satsningen vill man även anställa fler sjuksköterskor och fler lärarassistenter inom skolan. Pengarna ska ligga kvar även 2021.

Beskedet om hur det hela finansieras kommer i vårpropositionen.

3 tim
Läs mer om Vårbudgeten
Kvinnan togs i karantän när hon anlände till Seoul. Ahn Young-joon/TT
undefined

Sydkorea bekräftar första fall av lungsjukdomen

Den tidigare okända lungsjukdom som brutit ut i Kina har upptäckts hos en kvinna i Seoul, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kvinnan reste från kinesiska Wuhan, som tros vara virusets epicentrum, till flygplatsen Incheon i Seoul, där hon togs i karantän. Myndigheterna utreder nu hennes färdväg, samt övriga resenärer och personal hon kan ha varit i kontakt med.

– Lokalbefolkningen har inte exponerats, fastslår Jung Eun-kyeong, chef för landets hälso- och sjukvårdsmyndighet KCDC.

Kvinnan uppger för sydkoreanska myndigheter att hon veterligen inte varit i kontakt med smittade människor i Wuhan.

Idag 06:20
Bild från Tokyo. Ett fall av viruset har upptäckts i Japan.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 200 sjuka i viruset – myndigheter fasar för nyår

Ytterligare 139 personer har insjuknat i det mystiska utbrottet av lungsjukdomen i Kina. En av dem uppges ha avlidit, skriver CNN. Sedan tidigare har två personer dött i utbrottet av coronaviruset.

I helgen har tre fall av smittan upptäckts utanför Wuhan, den stad varifrån smittan tros ha startat. Samtliga tre ska ha varit på besök i Wuhan nyligen.

Antalet personer som smittats i Kina uppgår nu till över 200. Med mindre än en vecka kvar till det kinesiska nyåret fasar nu myndigheterna för att viruset ska få ytterligare spridning när miljontals kineser reser utomlands för att fira.

Idag 05:14
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. ALASDAIR PAL / TT NYHETSBYRÅN
Mötet i Davos

Irans utrikesminister hoppar över mötet i Davos

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif ställer in besöket till toppmötet i Davos, rapporterar AFP. Detta efter att ministerns program ändrats av arrangörerna, säger Abbas Mousavi, talesperson för ministern, vid en presskonferens.

– De ändrade det ursprungliga programmet som vi kommit överens om, säger han.

Världsekonomiskt forum i Davos invigs i dag och pågår till fredag. Zarifs frånvaro innebär att det inte blir någon träff mellan honom och USA:s president Donald Trump mitt under den spända relationen länderna emellan.

3 tim
Demonstrant utanför Europeiska centralbanken, illustrationsbild. Kai Pfaffenbach / TT NYHETSBYRÅN
undefined

56 procent: Kapitalismen gör mer skada än nytta

Ökade inkomstklyftor underminerar förtroendet för kapitalismen runt om i världen, rapporterar AP med hänvisning till en ny rapport från pr-byrån Edelman. 56 procent av de tillfrågade i en stor enkät anser att kapitalismen gör mer skada än nytta, trots att den globala ekonomin går starkt.

Enligt Edelmans vd Richard Edelman gör bland annat korruption och fejknyheter att tilltron till kapitalismen eroderar i många rika länder.

Rapporten analyserar 20 års utveckling och presenteras inför Världsekonomiskt forum i Davos som invigs i dag. Enkäten som rapporten bygger på baseras på webbintervjuer i 28 länder med totalt 34 000 personer.

1 tim
Demonstrant utanför Europeiska centralbanken, illustrationsbild. Kai Pfaffenbach / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rapport: Inkomstklyftorna sår tvivel om kapitalismen

Ökade inkomstklyftor underminerar förtroendet för kapitalismen runt om i världen, rapporterar AP med hänvisning till en ny rapport från pr-byrån Edelman. 56 procent av de tillfrågade i en stor enkät anser att kapitalismen gör mer skada än nytta, trots att den globala ekonomin går starkt.

Enligt Edelmans vd Richard Edelman gör bland annat korruption och fejknyheter att tilltron till kapitalismen eroderar i många rika länder.

Rapporten analyserar 20 års utveckling och presenteras inför Världsekonomiskt forum i Davos som invigs i dag. Enkäten som rapporten bygger på baseras på webbintervjuer i 28 länder med totalt 34 000 personer.

3 tim
Läs mer om Mötet i Davos

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om offentligt slöseri

Statliga klimatsatsningar får kritik – ”ren idioti”

SvD har i en granskning gjort ett nedslag på Naturvårdsverkets många vidlyftiga finansieringar av klimatförbättrande åtgärder i samhället.

En av dem handlar om när myndighetens miljösatsning Klimatklivet finansierade förbundet Agenda 2030:s gycklarföreställningar, som skulle leda till kraftigt minskade utsläpp hos befolkningen i Västmanland. I utbyte mot myndighetens bidrag lovade förbundet att själva finansiera projektet med ideellt arbete för motsvarande 1,2 miljoner kronor.

Problemet var att de tillgodoräknade sig pengarna på ett godtyckligt sätt, bland annat genom att redovisa att publiken bidragit med totalt 264 000 kronor till projektet genom obetald arbetstid när de såg föreställningarna.

Flera personer som SvD har talat med beskyller Naturvårdsverket för att inte ha varit tillräckligt kritisk mot dessa glädjekalkyler.

– En motfinansiering måste ha ett riktigt ekonomiskt värde. Detta låter som något som gränsar till ren och skär idioti, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Han får medhåll av Björn Carlén, miljöekonom på Konjunkturinstitutet.

– Som ekonom och skattebetalare blir man upprörd. Det här riskerar att ge miljö- och klimatpolitiken dåligt rykte, säger han.

I nuläget ska Naturvårdsverket har tagit bort möjligheten att finansiera projekt med påstådd ideell arbetstid, enligt Nanna Wikholm, projektledare på Klimatklivet.

4 tim
Läs mer om Debatten om offentligt slöseri