Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot vårdskatten

Momssmockan: ”Våra kostnader har ökat med 6 miljoner”

Från en dag till en annan ökade kostnaderna med sex miljoner kronor per år för Patrik Wreebys företag. Och han är inte ensam. En hel bransch är nere på knä efter momsförändringen. ”Många företag kommer att gå under”, säger Patrik Wreeby till fPlus.

En hel bransch är nere på knä. Den första juli slog momsbomben till mot privata vårdföretag i hela landet. Från en dag till en annan blev det 25 procent dyrare att hyra in vårdpersonal, till exempel läkare.

– Våra kostnader har ökat med sex miljoner kronor per år. Matematiken är enkel. Varje läkare som vi hyr in kostar nu en halv miljon extra, säger Patrik Wreeby, som driver företaget Premicare med fem vårdcentraler i södra Norrland.

Bakgrunden är att Skatteverket har gjort en bred tolkning av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen från förra året, som innebär att i princip ingen privat vårdgivare kommer undan smällen. Skatteverket betraktar inhyrda specialistkonsulter som verkar i eget företag som bemanningsföretag och inte vårdgivare, vilket ger 25 procent i moms istället för noll. Annat är det för de offentliga vårdgivarna, de får full momskompensation från staten när de hyr in vårdpersonal.

– Det har blivit ett olyckligt fokus på den privata vården, trots att primärvården är i stort behov av oss, och att människor faktiskt i stora delar har valt privata vårdgivare, säger han.

Slår extra hårt mot glesbygden

Patrik Wreeby berättar att momssmällen slår extra hårt mot glesbygden, där läkare är en svårrekryterad grupp. Två tredjedelar av läkarna i Premicare är inhyrda konsulter med egna företag, och de har byggt upp en kontinuitet i relationen.

– De har jobbat för oss under lång tid. Ofta är familjerna engagerade i företagen och de vill inte gå in i en anställning. Och några andra läkare finns inte att få tag på. Vi skulle gärna ha egna fasta läkare, men det är helt enkelt inte möjligt. Att det nu blir sex miljoner dyrare är inte hållbart, säger han.

– Det är oerhört olyckligt att minska bemanningen i det här läget när primärvården ska öka i betydelse, inte minska. Akutsjukvården i Sverige är hårt trängd och köerna ringlar, fortsätter han.

”Klart att det får bägaren att rinna över”

Enligt Patrik Wreeby finns det ingen annan möjlighet att få tag på läkare än att hyra in dem, och i slutändan är det patienterna som drabbas när privata företag antingen skär ned eller bommar igen.

– Momssmällen drabbar hårdast i regioner som redan har det tufft, där det är långt att resa och där det redan är svårt att rekrytera. Vi befinner i en svår sits, och det är klart att det här får bägaren att rinna över, säger han.

– Det är frustrerande, inte minst när alla utredningar visar på utmaningarna som svensk vård står inför. Primärvården består i väldigt hög grad av privata företag och utan oss går ekvationen inte ihop, fortsätter han.

Det tar tid att bygga upp en stabil verksamhet med goda läkarrelationer och gott rykte, berättar Patrik Wreeby.

– Vi har inga höga marginaler, så det är klart att nedläggning hotar på sikt om det här inte löser sig, säger han.

”Olika spelregler är oacceptabelt”

Men än är slaget inte förlorat, menar Patrik Wreeby. Han sätter hoppet till politikerna och skrivningar i Januariöverenskommelsen om att det ska vara lika villkor för privat och offentlig sjukvård. Och det har blossat upp en politiskt strid i frågan. Nyligen sa Per Åsling (C) till fPlus att regeringen är fel ute när den vägrar att göra något åt saken, och att vårdmomsen rimmar illa med det som står i Januariöverenskommelsen. Flera partier är inne på samma linje.

– Offentliga får kompensation, men inte privata aktörer som står för en stor del av den svenska vården. Olika spelregler är oacceptabelt, sa Per Åsling till fPlus och menade att regeringen måste agera.

Nu är det bråttom

Även flera organisationer ligger på för en förändring kring vårdmomsen, men nu är det bråttom, menar Patrik Wreeby. Tiden för de privata vårdföretagen håller på att rinna ut.

– Det här går stick i stäv med hela intentionen. Vi sitter i en svår sits. Om det inte jobbas skyndsamt med momsfrågan kommer många företag att gå under. Kommer förändringen för sent kommer den bara att vara en klen tröst för många, säger han.

Conny Mathiesen, som driver företaget Helsa som har ett flertal vårdcentraler runtom i Sverige, bekräftar bilden.

– Våra personalkostnader utgör 70–75 procent av de totala kostnaderna. Så momspåslaget på 25 procent när vi hyr in personal äter ju upp alla eventuella marginaler. Med full moms blir konsekvensen att vi kan behöva stänga ned fem vårdcentraler.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Ny analys: Tiotusentals företag riskerar konkurs

Det finns idag cirka 30 000 företag som skulle ha svårt att undvika konkurs vid en månads nedstängning trots de insatser som regeringen har gjort hittills. Det skriver Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, på DN Debatt.

Svenskt Näringslivs ekonomer har analyserat effekterna av coronakrisen för samtliga företag med en årsomsättning över 500 000 kronor. Ett av scenarierna är att ett av tre företag står stilla fram till hösten. Bara genom konkurser skulle det leda till en ökad arbetslöshet i storleksordningen 300 000 – 350 000 personer.

Jan-Olof Jacke pekar ut ett antal åtgärder som regeringen måste genomföra, bland annat ett förstärkt system för korttidspermittering och en räddningsersättning vid intäktsfall. ”Regeringen måste agera nu och den måste agera kraftfullt” skriver han i debattartikeln.

4 tim
Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M om permitteringarna: ”Kan inte ange exakt antal”

H&M bekräftar att man har inlett ett ”genomförande av korttidsarbete” på de marknader som berörs av coronakrisen. I samband med morgonens kvartalsrapport uppger bolagets nytillträdda vd Helena Helmersson – precis som DI rapporterade i går – att tiotusentals medarbetare kommer att beröras över hela linjen, men att ”ett exakt antal kan inte anges i dagsläget”.

”Vi ser också över behovet av eventuella uppsägningar”, skriver hon.

Dessutom ska lönerna för klädjättens ledning tillfälligt sänkas med 20 procent.

”I ljuset av detta välkomnar jag styrelsens beslut att föreslå årsstämman 2020 att ställa in aktieutdelningen och delar styrelsens övertygelse att det är det bästa att göra för att säkra vår fortsatta handlingsfrihet. För att utöka koncernens likviditetsbuffert utvärderas och förbereds också ett flertal finansieringskällor”, skriver hon.

Idag 06:12
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Riksdagshuset.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Bekräftat: Regeringen vill ha ökad makt under krisen

Regeringen har tagit fram ett utkast till en lagrådsremiss som skulle ge den ökad makt under coronakrisen, skriver Expressen. Det bekräftas av socialminister Lena Hallengrens (S) statssekreterare.

Enligt Expressen är syftet att snabbare kunna fatta beslut, utan krav på godkännande i riksdagen. Något färdigt förslag finns ännu inte men regeringen vill att det ska gälla i tre månader.

Exempel på sådana beslut skulle kunna vara ytterligare restriktioner kring folksamlingar, och möjlighet att stänga köpcentrum eller barer och kaféer.

Regeringen vill få stöd från oppositionen. Moderaterna menar att ”betydande makt” skjuts från riksdag till regeringen, och vill se ett ändrat förslag som ger riksdagen rätt att lägga veto.

5 tim
Stefan Löfven.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Utvecklingen avgör för både Löfven och Sverige

Stefan Löfven (S) tror på dödsoffer i tusental, regeringen vill ha mer makt och svenska medier får ett nytt stödpaket. Fredagen har inneburit flera nya politiska besked om coronakrisen, vilket gör att även analyserna har olika ingångar.

DN:s Ewa Stenberg skriver att statsministern med dagens uttalande vill visa på vilket allvar Sverige står inför, och att han måste övertyga väljarna om att man valt rätt väg. Löfven har haft stor nytta av sitt lugn men hans framtid avgörs av att vi inte får en utveckling i stil med Italiens, menar Stenberg.

”Det avgör Stefan Löfvens eftermäle, men framför allt avgör det Sveriges framtid.”

Expressens Viktor Barth-Kron skriver om den egna tidningens avslöjande att regeringen tillfälligt vill flytta makt från riksdag till regering för att kunna agera snabbare under krisen – något som tidigare hade varit otänkbart.

Moderaterna är kritiskt och någon form av kompromiss måste nås, menar Barth-Kron.

”Ska ett demokratiskt undantagstillstånd ha någon som helst legitimitet måste oppositionen vara med på tåget.”

4 tim
Arkivbild.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Små elevgrupper kan snart vara tillbaka i gymnasiet

Redan kommande veckor kan vissa gymnasieelever få komma tillbaka till skolan för att genomföra moment som krävs för att de ska kunna gå ut med slutbetyg, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till TT.

Merparten kommer däremot fortsätta med distansundervisning. Enligt Ekström vill man möjliggöra särskilda lösningar för ”små grupper”.

Folkhälsomyndigheten godkänner åtgärden men fattar det formella beslutet på måndag, säger generaldirektör Johan Carlson.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer