Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot välfärdsföretagen

Momsbomben exploderar – vårdföretagare överväger att lägga ner

Den 1 juli briserade momsbomben för privata sjukvårdsföretag när inhyrd vårdpersonal i ett slag blev 25 procent dyrare. En undersökning visar samtidigt att nästan hälften av de tillfrågade privata vårdföretagare måste skära ned på verksamheten och att cirka en femtedel överväger att bomma igen. "Vi är helt beroende av att hyra in personal för att kunna ge den vård vi måste enligt avtal", säger en verksamhetschef till fPlus.

Det var efter en dom förra året av Högsta förvaltningsdomstolen som Skatteverket konstaterade att uthyrning av vårdpersonal ska momsbeläggas med 25 procent. Det innebär att privata sjukvårdsföretag som hyr in vårdpersonal får en kraftigt ökad kostnad.

För Svea Vårdcentral i glesbygdskommun Säffle är det ett dråpslag som innebär att den nu kommer att få det svårt att leva upp till sitt avtal med landstinget om att driva vårdcentral.

– Det påverkar oss väldigt mycket. Eftersom vi bedriver vår verksamhet i glesbygden har vi svårt att rekrytera läkare. Därför är vi beroende av att kunna hyra in för att kunna ge den vård som vi som privat aktör ingått ett avtal med landstinget om att leverera. När vi över en natt får en kostnadsökning på 25 procent betyder det att vi inte kan bemanna upp som vi önskar och det går ut över både patienter och arbetsmiljö, säger Marjola Kock, verksamhetschef på Svea Vårdcentral.

Samtidigt som de privata sjukvårdsföretagen nu åläggs att betala moms kan den offentliga sjukvården fortsätta att räkna med full momskompensation från staten när de hyr in läkare och annan vårdpersonal.

Marjola Kock, verksamhetschef Svea Vårdcentral.

– Det är väldigt orättvist från ett konkurrensperspektiv. Vi kan inte ta ut den här extrakostnaden genom att skära ned på någon annan del av verksamheten på grund av vårt avtal. Det styr också patientavgifterna och vi varken kan eller vill höja dem, konstaterar hon.

Nästan hälften måste skära ned

I en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort på uppdrag av branschorganisationen Vårdföretagarna uppger 64 procent av medlemsföretagen att möjligheten att anlita egenföretagare för inhyrning är en förutsättning för att få tillgång till den kompetens som de behöver i verksamheten.

Nästan hälften uppger också att de inte kommer att kunna klara sin grundbemanning utan egenföretagare eller inhyrning och att de måste minska på omfattningen direkt, eller på sikt. 16 procent uppger också att de överväger att avveckla verksamheten.

– Svensk sjukvård behöver bli mer tillgänglig, inte mindre. Sverige riskerar att tappa viktig läkarkompetens på grund av vårdmomsen, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör hos Vårdföretagarna.

 Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör Vårdföretagarna.

Stor osäkerhet

För Sofia Höglund, verksamhetschef på Prima familjeläkarmottagning i Västerås, innebär de nya momsreglerna en stor osäkerhet. De hyr inte in läkare, men är beroende av att kunna ta in egenföretagare som är fysioterapeuter, arbetsterapeuter och psykoterapeuter.

– Om vi måste betala moms för dem innebär det en ökad kostnad på cirka en halv miljon kronor om året för oss. Det motsvarar nästan en heltidstjänst för en sjuksköterska och betyder att vi kommer att bli tvungna att se över de tjänster som vi köper in.

Det är också en lokalfråga eftersom Primas familjeläkarmottagning är anpassad efter att de kan remittera patienter till de här egenföretagarna.

– Vi har relativt små lokaler och har i nuläget inte ekonomiska förutsättningar för att byta till större lokaler.

Samtidigt råder det en osäkerhet kring de tjänster som Sofia Höglund är beroende av.

– Det mest frustrerande är att vi inte vet hur det kommer att bli eftersom vi inte får klara besked. Vi vet att den nya tolkningen av momsreglerna kommer gälla för hyrläkare, men vi vet inte om den även kommer att gälla för de tjänster som vi anlitar. Skatteverket uppger att det först måste komma en prejudicerande dom. Först efter det vet vi exakt vilka tjänster som blir momsbelagda. Men när en sådan eventuellt kommer vet vi inte. Det är en stor osäkerhet för oss, konstaterar hon.

Riksdagen uppmanar regeringen att agera

Även riksdagen har reagerat på den nya krassa verklighet som de privata sjukvårdsföretagarna nu måste verka i. I slutet av juni uppmanade man därför regeringen ”att skyndsamt göra en konsekvensanalys av vårdmomsen, och vid behov snarast möjligt komma med förslag på åtgärder som neutraliserar effekterna". Endast Vänsterpartiet reserverade sig vid den uppmaningen.

– Vi hoppas att problemet med vårdmomsen får hög prioritet hos regeringen och att den snabbt är beredd att ändra lagen. Annars äventyras bemanningen hos många vårdgivare runt om i landet, vilket får följder för patienter och brukare, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna, i en kommentar till riksdagens initiativ.

Toppnyheter

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) och partisekreterare Lena Rådström Baastad (S). Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

S-källor: Rådström Baastad kritiseras internt – Stefan Löfven uppges sitta säkert

Trots kritik mot Stefan Löfven från andra partier är förtroendet för S-ledaren starkt i de egna leden. Det uppger källor för SvD som istället pekar ut partisekreteraren Lena Rådström Baastad som den som flera socialdemokrater nu ifrågasätter.

– Det finns ett uppdämt behov av att göra något, men det handlar inte om partiordföranden utan i så fall partisekreteraren. Hon lyckas inte nå ut med vilken politik som är vår och vilken som är regeringens, säger en källa till tidningen.

Förra veckan visade Aftonbladet/Demoskop att SD skulle vara större än S om det var val i dag. Samtidigt har S-ledaren fått kritik för att svara undflyende om gängbrottsligheten och migrationen i söndagens Agenda och allt fler pekar på en kris för socialdemokratin.

Igår 19:59
Statsminister Stefan Löfven (S) besöker kommunpoliserna i Klippan på onsdagen Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Svart vecka och svårt sjätte år för Löfven

Det är hård press på statsminister Stefan Löfven och hans regering just nu och S-ledaren förväntas analysera läget och peka ut en riktning. Han misslyckades dock med båda de uppgifterna i söndagens Agenda, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson i en analys över ”Statsministerns svarta vecka”.

”Aldrig tidigare har en statsminister fått utstå så förödande kritik efter ett enskilt tv-framträdande”, skriver han.

Kvartals Viktor Barth-Kron drar paralleller till M-ledaren Fredrik Reinfeldts sjätte år som statsminister som han kallar förödande och skriver att framtiden för regeringen vilar på om väljarna uppfattar Löfvens samhällsbygge som något som ger resultat.

”Den här regeringens öde i nästa val vilar inte på något fiffigt bildsättande, något särskilt uselt eftermäle från regeringen Bildt, eller ens på en vinst i den allt mer semantiska debatten om vad som egentligen är hönan och ägget av integrationsproblem och social utsatthet”, skriver Barth-Kron.

Igår 18:47
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Tv-apparater i New York under Sondlands vittnesmål. SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Anklagelserna mot Trump

Analyser: Sondland sköt en torped i Vita husets båt

EU-ambassadören Gordon Sondlands vittnesmål är en vändpunkt i riksrättsutredningen, skriver BBC:s USA-korrespondent Anthony Zurcher i en analys.

Sondland berättade det som Vita huset hela tiden har förnekat: Att man höll tillbaka det militära biståndet till Ukraina med syftet att få landet att inleda en utredning mot Bidenfamiljen. Donald Trump lär hävda att Sondland hittar på, även om EU-ambassadören sägs ha lämnat in dokument som stödjer hans påståenden.

”Gordon Sondland sköt en torped i Vita husets försvar. Vattnet forsar in, och nu är frågan om de republikanska senatorerna kastar en livboj åt Trump”, skriver han.

Zach Beauchamp skriver i en analys på sajten Vox att Sondlands vittnesmål är ofullständigt och utelämnar en del av hans samtal med Trump. Beauchamp tillägger dock:

”Sondlands vittnesmål har sammanfattat skandalen: Det klargör att USA:s president var hjärnan bakom ett försök att använda amerikansk utrikespolitik som ett verktyg för att stärka sitt eget grepp om makten”.

Igår 18:32
Trump och lappen. TT
undefined

Trumps handskrivna lapp fångades av kamerorna

”Jag vill inte ha någonting. Jag vill inte ha någonting”. Så löd anteckningarna som Donald Trump läste högt ur när han bemötte EU-ambassadören Gordon Sondlands vittnesmål i dag.

Sondland sa att han ställt en rak fråga till Trump om vad han ville ha från Ukraina.

– Jag fick till svar: ’Jag vill inte ha någonting. Jag vill inte ha någonting. Jag vill inte ha någonting i utbyte. Jag vill att Zelenskyj gör det som är rätt’, sa Sondland i förhöret men tillade att han senare förstod att Vita huset försökte få till en utredning mot Joe Bidens son genom att frysa det militära biståndet.

Trump valde att ta fasta på Sondlands återgivning av deras ordväxling när han mötte pressen.

– Det var vad jag sa: ’Jag vill inte ha någonting’. Jag sa det två gånger, löd Trumps försvar.

Igår 20:30
Donald Trump vid Vita huset i dag. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump om Sondland: ”Han verkar vara en trevlig kille”

President Donald Trump distanserar sig från EU-ambassadör Gordon Sondland, som vittnar i riksrättsutredningen mot honom.

I dagens vittnesmål sa Sondland att det var på Trumps inrådan som det militära biståndet till Ukraina villkorades. Presidenten ska på så sätt ha försökt pressa landet att inleda en utredning mot Bidenfamiljen, enligt Sondland. Detta förnekade presidenten när han mötte reportrar utanför Vita huset under vittnesmålet.

– Jag känner honom inte så bra och har inte pratat med honom så mycket. Det här är inte en man som jag känner väl. Han verkar vara en trevlig kille dock, sa Trump, enligt New York Times-reportern Maggie Haberman.

Igår 17:05
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den organiserade brottsligheten

Damberg om gängvåldet: Det är en mycket större fråga än migrationen

Nu bemöter inrikesminister Mikael Damberg (S) kritiken mot Stefan Löfven efter söndagens framträdande i Agenda. Till DN säger ministern att han förstår människors frustration över gängvåldet och att ilskan riktas mot det politiska systemet. På frågan om han gör koppling mellan migrationen och ökat gängvåld eller inte svarar han:

– Det är klart att det kan finnas unga människor som kommit till Sverige och som har dragits in i gängkriminalitet. Men frågan är mycket större än så.

Han utvecklar sitt resonemang med att parallella strukturer och narkotikaförsäljning fanns ”i de här bostadsområdena” långt innan migrationsvågen 2015.

Igår 16:14
Stefan Löfven.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Naturligt att ilskan riktas mot regeringen

Statsminister Stefan Löfven kopplar ihop den senaste tidens gängvåld med att Socialdemokraterna nu tappar i opinionen.

– Det är naturligt att ilskan och missnöjet riktas mot dem som innehar regeringsmakten, säger han till Aftonbladet.

Han menar att många väljare svarar genom att markera sitt missnöje och då ger Sverigedemokraterna sitt stöd i opinionsmätningar.

För att vända utvecklingen framhåller statsministern att Socialdemokraterna både vill utveckla sin politik för minskade klyftor och ökad jämlikhet samt tydligare lyfta fram partiets vinster i januariavtalet.

Igår 14:22
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Löfven låter mer som Trump än en svensk statsminister”

Att Stefan Löfven inte ”såg detta komma” är förbluffande, skriver Paulina Neuding, Europaredaktör på tidskriften Quillette, i Dagens Samhälle efter statsministerns uppmärksammade intervjuer i SVT:s Agenda och Dagens Nyheter.

Redan under Löfvens första mandatperiod tilltog bombningarna och han har känt till relevant fakta. Men istället har regeringen förringat utvecklingen och beskyllt meningsmotståndare för att svartmåla landet, anser Neuding.

I Dagens Nyheter menade Löfven att ”[a]lternativet hade varit ett högerkonservativt block beroende av Sverigedemokraterna, och jag vill stå upp för ett demokratiskt öppet samhälle med fria, oberoende medier och fria oberoende domstolar och så vidare.”

Paulina Neuding ifrågasätter uttalandet:
”Stefan Löfven påstår alltså att den svenska oppositionen hotar själva demokratin i landet. Det är sådant man förväntar sig att höra från Donald Trump, inte en svensk statsminister”, skriver hon i Dagens Samhälle.

Igår 11:28
Läs mer om Den organiserade brottsligheten