Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot välfärdsföretagen

Momsbomben exploderar – vårdföretagare överväger att lägga ner

Den 1 juli briserade momsbomben för privata sjukvårdsföretag när inhyrd vårdpersonal i ett slag blev 25 procent dyrare. En undersökning visar samtidigt att nästan hälften av de tillfrågade privata vårdföretagare måste skära ned på verksamheten och att cirka en femtedel överväger att bomma igen. "Vi är helt beroende av att hyra in personal för att kunna ge den vård vi måste enligt avtal", säger en verksamhetschef till fPlus.

Det var efter en dom förra året av Högsta förvaltningsdomstolen som Skatteverket konstaterade att uthyrning av vårdpersonal ska momsbeläggas med 25 procent. Det innebär att privata sjukvårdsföretag som hyr in vårdpersonal får en kraftigt ökad kostnad.

För Svea Vårdcentral i glesbygdskommun Säffle är det ett dråpslag som innebär att den nu kommer att få det svårt att leva upp till sitt avtal med landstinget om att driva vårdcentral.

– Det påverkar oss väldigt mycket. Eftersom vi bedriver vår verksamhet i glesbygden har vi svårt att rekrytera läkare. Därför är vi beroende av att kunna hyra in för att kunna ge den vård som vi som privat aktör ingått ett avtal med landstinget om att leverera. När vi över en natt får en kostnadsökning på 25 procent betyder det att vi inte kan bemanna upp som vi önskar och det går ut över både patienter och arbetsmiljö, säger Marjola Kock, verksamhetschef på Svea Vårdcentral.

Samtidigt som de privata sjukvårdsföretagen nu åläggs att betala moms kan den offentliga sjukvården fortsätta att räkna med full momskompensation från staten när de hyr in läkare och annan vårdpersonal.

Marjola Kock, verksamhetschef Svea Vårdcentral.

– Det är väldigt orättvist från ett konkurrensperspektiv. Vi kan inte ta ut den här extrakostnaden genom att skära ned på någon annan del av verksamheten på grund av vårt avtal. Det styr också patientavgifterna och vi varken kan eller vill höja dem, konstaterar hon.

Nästan hälften måste skära ned

I en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort på uppdrag av branschorganisationen Vårdföretagarna uppger 64 procent av medlemsföretagen att möjligheten att anlita egenföretagare för inhyrning är en förutsättning för att få tillgång till den kompetens som de behöver i verksamheten.

Nästan hälften uppger också att de inte kommer att kunna klara sin grundbemanning utan egenföretagare eller inhyrning och att de måste minska på omfattningen direkt, eller på sikt. 16 procent uppger också att de överväger att avveckla verksamheten.

– Svensk sjukvård behöver bli mer tillgänglig, inte mindre. Sverige riskerar att tappa viktig läkarkompetens på grund av vårdmomsen, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör hos Vårdföretagarna.

 Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör Vårdföretagarna.

Stor osäkerhet

För Sofia Höglund, verksamhetschef på Prima familjeläkarmottagning i Västerås, innebär de nya momsreglerna en stor osäkerhet. De hyr inte in läkare, men är beroende av att kunna ta in egenföretagare som är fysioterapeuter, arbetsterapeuter och psykoterapeuter.

– Om vi måste betala moms för dem innebär det en ökad kostnad på cirka en halv miljon kronor om året för oss. Det motsvarar nästan en heltidstjänst för en sjuksköterska och betyder att vi kommer att bli tvungna att se över de tjänster som vi köper in.

Det är också en lokalfråga eftersom Primas familjeläkarmottagning är anpassad efter att de kan remittera patienter till de här egenföretagarna.

– Vi har relativt små lokaler och har i nuläget inte ekonomiska förutsättningar för att byta till större lokaler.

Samtidigt råder det en osäkerhet kring de tjänster som Sofia Höglund är beroende av.

– Det mest frustrerande är att vi inte vet hur det kommer att bli eftersom vi inte får klara besked. Vi vet att den nya tolkningen av momsreglerna kommer gälla för hyrläkare, men vi vet inte om den även kommer att gälla för de tjänster som vi anlitar. Skatteverket uppger att det först måste komma en prejudicerande dom. Först efter det vet vi exakt vilka tjänster som blir momsbelagda. Men när en sådan eventuellt kommer vet vi inte. Det är en stor osäkerhet för oss, konstaterar hon.

Riksdagen uppmanar regeringen att agera

Även riksdagen har reagerat på den nya krassa verklighet som de privata sjukvårdsföretagarna nu måste verka i. I slutet av juni uppmanade man därför regeringen ”att skyndsamt göra en konsekvensanalys av vårdmomsen, och vid behov snarast möjligt komma med förslag på åtgärder som neutraliserar effekterna". Endast Vänsterpartiet reserverade sig vid den uppmaningen.

– Vi hoppas att problemet med vårdmomsen får hög prioritet hos regeringen och att den snabbt är beredd att ändra lagen. Annars äventyras bemanningen hos många vårdgivare runt om i landet, vilket får följder för patienter och brukare, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna, i en kommentar till riksdagens initiativ.

Toppnyheter

Migrationsforskaren Joakim Ruist / arkivbild från partiledardebatt  TT
Migrationspolitiken i Sverige

Migrationsforskare: Debatt om volymer inget nytt

Sverige har haft ett volymmål i asylinvandringen i snart 40 år även om det inte varit definierat i ett exakt antal. Det säger nationalekonomen och migrationsforskaren Joakim Ruist i en intervju med Dagens Nyheter.

Han är förvånad över att frågan skapade en så stor politisk debatt i migrationsförhandlingarna som nu havererat mellan S och M.

Ruist menar att Sverige jobbat utifrån en känsla om vad som är ett acceptabelt antal men att detta ”till 99 procent” är detsamma som att ha ett volymmål.

4 tim
Annika Hirvonen Falk. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter kraschade samtalen: MP hoppas på ny väg

Efter att migrationsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna havererat öppnas åter dörren för Miljöpartiet som varit utestängda från samtalen mellan S och de borgerliga, rapporterar TT.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att Socialdemokraterna är villiga att fortsätta samtalen med de partier som ”är intresserade av det”.

Men frågan är om S, MP, C och L kan gå samman om en framtida migrationspolitik. Företrädare för C och L ville i går inte uttala sig i frågan.

– Jag hoppas att det kommer att gå att hitta en sådan lösning. Jag tror att det finns goda möjligheter, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

3 tim
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson.  Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johansson: Fler länder behöver ta emot flyktingar

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson (S) uppmanar fler EU-länder att ta emot asylsökande som har kommit över Medelhavet.

– För läget i sommar behöver vi stöd och solidaritet från andra medlemsländer, säger Johansson inför ministermötet på tisdagen där frågan ska diskuteras.

Sverige har det senaste året sagt nej till att hjälpa till i omfördelningen med de flyktingar och migranter som anlänt till exempelvis Malta.

Det är dock tydligt att kommissionen gärna vill att Sverige ska ändra linje.

2 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Boris Johnson under besöket i Goole, Yorkshire. Peter Byrne / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Johnsons uttalande om äldrevård kritiseras: ”Fegt”

Brittiske premiärministern Boris Johnson är i blåsväder efter att han i går sa att chefer för många vårdboenden struntade i att följa de riktlinjer som fanns under pandemin, rapporterar BBC News.

Mark Adams, vd på ett vårdbolag, är ”ofattbart besviken” över uttalandet.

– Det var klumpigt och fegt, säger han till BBC:s Radio 4.

Journalisten Piers Morgan kallar Johnson för ”vidrig” för att han skyller coronaviruset på vårdhemmen och äldreboenden.

3 tim
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
undefined

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

Idag 05:40
Illustrationsbild. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

18 000 fler britter kan dö i cancer efter pandemin

18 000 fler än vanligt kan dö i cancer i Storbritannien eftersom behandlingar stoppats under pandemin samt att människor inte sökt vård i samma utsträckning som tidigare. Det rapporterar BBC:s undersökande program Panorama med hänvisning till siffror från landets institut för hälsodata, HDR.

Programmet har pratat med en kvinna sjuk i tjocktarmscancer. Hon var arg över att sjukvården stoppat hennes livsuppehållande cytostatikabehandling.

– Jag är livrädd, jag vill inte dö, säger hon i programmet.

Kvinnan dog i juni i år, innan programmet hann sändas. Chefen för cancervård i NHS, den offentliga sjukvården, menar dock att det varit nödvändigt att pausa vissa behandlingar på grund av smittorisken.

Idag 04:57
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer