Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftens framtid

”Moderaterna har rätt, klimatet kräver kärnkraft”

Kärnkraften är den framtida, fossilfria energikälla som Sverige behöver. Det menar Moderaterna. Helt rätt, menar Mattias Svensson i en debattartikel o DN.

Den framtida energiförsörjningen i Sverige ska varar förnybar och fossilfri senast 2040. Samtidigt ska stora delar av fordonsflottan vara eldriven. I det scenariot krävs att kärnkraften behålls som en del i energimixen. Det har Moderaterna tagit upp som ett argument inför EU-valet.

”Förslaget är klokt och välkommet, främst av klimatskäl. Fossila bränslen behöver fasas ut om inte jorden ohjälpligt ska värmas för kommande generationer. En stor och pålitlig fossilsnål svensk produktion har en ytterligare klimatfördel. I ett sammankopplat Europa underlättas utfasningen av kolkraftverk i vår närhet. Det hör till det bästa och mest konkreta vi kan göra för andra länders klimatomställning. Omvänt riskerar Sverige med en energimix som är för tungt beroende av sol och vind att behöva importera reservkraft från europeiska kolkraftverk”, skriver Mattias Svensson i en debattartikel.

Toppnyheter

En stor del av de äldre är noga med att undvika andra. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

70-plussare duktiga på att följa rekommendationerna

Personer över 70 är duktiga på att följa myndigheternas rekommendationer om att hålla sig för sig själva under coronapandemin. Det visar en undersökning från Göteborgs universitet där människor själva har fått skatta hur för väl de följer riktlinjerna.

Åtta av tio 71-åringar i undersökningen uppger att de undviker sociala kontakter.

– Det är ganska oschysst att säga att de äldre inte följer myndighetens rekommendationer för det ser vi klart i vår forskning att de faktiskt gör, säger Pär Bjälkebring, en av forskarna bakom undersökningen.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild. JOSH EDELSON / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Gilead: Remdesivir minskar risk att dö i covid-19 kraftigt

Behandling med substansen remdesivir minskar kraftigt risken att dö i covid-19 för svårt sjuka patienter, uppger läkemedelsbolaget Gilead i ett pressmeddelande. Enligt data från en studie som bolaget presenterade på fredagen minskade risken att dö med 62 procent jämfört med personer som fick standardbehandling.

Samtidigt uppger Gilead att det krävs fler kliniska studier för att utvärdera hur effektivt läkemedlet är.

Aktien tappade något efter nyheten men var ändå upp runt 2 procent i den tidiga handeln i New York.

3 tim
Arkivbilder, bröstoperationer. TT
undefined

Plastikkliniker ser rusning i coronapandemins spår

Plastikkliniker runt om i världen rapporterar en ökning av antalet skönhetsbehandlingar, rapporterar BBC.

Orsaken tros vara att personer som genomgår operationer under pandemin kan passa på att dölja ingreppen bakom ansiktsmasker – eller stanna hemma – utan att det uppfattas som märkligt.

Aaron Hernandez i Los Angeles har gjort en fillerbehandling.

– Att fixa läpparna är inte något som alla män gör, en del tycker att det är avvikande. Därför stannade jag hemma och återhämtade mig, och när jag går ut igen kommer ingen se vad jag gjort, säger han.

Idag 06:27
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer