Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Misstänkt mordbrand i Tibro – hotell evakuerades

Hotellgäster i Tibro fick evakueras efter att en butiksbrand bröt ut i samma byggnad vid midnatt, skriver Aftonbladet. Även flera lägenheter i samma byggnad fick utrymmas.

En person ska ha setts i närheten av platsen innan branden, enligt vittnesuppgifter till polisen. Det ska också ha hörts en smäll innan branden började.

– Det kommer sannolikt rubriceras som en mordbrand, säger Daniel Druid, jourhavande förundersökningsledare, till tidningen.

Butiken bedömdes vara bortom räddning när räddningstjänst kom till platsen, skriver Aftonbladet.

Toppnyheter

Rikard Engström. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Konflikten i Hormuzsundet

Svenska redare är oroliga: ”Är ett hot mot frihandeln”

Irans agerande i Hormuzsundet är ett hot mot frihandeln. Det säger Rikard Engström, vd för redarföreningen Svensk sjöfart, till TT.

– Orosmoln som det här gör att man är mer beredd, mer försiktig, att man saktar ner logistiken, får mer kostnader. På lite längre sikt kan orosmomenten leda till att man inte trafikerar på det sätt man gör i dagsläget, säger han.

Engström ser besättningen och rederiet på den beslagtagna oljetankern som offer i ett politiskt spel. Han säger också att branschorganisationen har varit i kontakt med det svenska bolaget Stena Bulk, som äger det brittiskflaggade fartyget.

– Vi har ett gemensamt mål. Att det ska lösa sig för de ombordanställda, säger Engström.

1 tim
Fars News.
undefined

Här hissas specialstyrkan ner på svenskägda båten

En propagandafilm från den statliga iranska nyhetsbyrån Fars News visar hur maskerade och beväpnade specialstyrkor hissas ner från en helikopter till den svenskägda oljetankern Stena Impero, rapporterar flera medier.

Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi säger till SVT att man ska vara skeptisk till bilderna, precis som mot bilder som släpps från USA:s sida.

– Alla försöker vinna storyn, det är allt det handlar om.

Under fredagen togs det brittiskflaggade fartyget i beslag efter att ha brutit mot sjöfartsregler, enligt Iran. Storbritannien å sin sida kallat det inträffade för en ”fientlig handling”, enligt Sky News.

3 tim
Jeremy Hunt och Mohammed Javad Zarif under ett tidigare möte/det beslagtagna fartyget. TT
undefined

Iran: Beslagtagna fartyget måste granskas juridiskt

Det beslagtagna brittiskflaggade fartyget måste genomgå en juridisk granskning eftersom det bröt mot gällande sjöfartsregler. Det sa Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif när han pratade i telefon med sin brittiska motsvarighet Jeremy Hunt tidigare i dag, rapporterar den iranska nyhetsbyrån ISNA enligt Reuters.

I samtalet sa Zarif också att gårdagens beslag stod i skarp kontrast till händelsen där Storbritannien beslagtog ett iranskt fartyg vid Gibraltar den 4 juli, en händelse han beskrev som ”olaglig”. Det skriver CNN.

Irans revolutionsgardes talesperson Ramezan Sharif säger att Iran kommer att ”agera med beslutsamhet för att hålla sig till Hormuzsundets lagar”, enligt Bloomberg.

4 tim
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer