Illustrationsbild. Grisen på bilden har inget med texten att göra. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Misstänkt djurplågeri: 120 grisar hittade döda

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt djurplågeri sedan omkring 120 grisar hittats döda på en gård i Halmstads kommun, rapporterar P4 Halland.

Det är oklart varför grisarna dött men det finns inga synliga tecken på att de hade slaktats.

– Vi har skickat iväg ett urval av grisarna på analys för att ta reda på dödsorsak, säger Kenneth Persson, som inledningsvis höll i förundersökningen, till SVT Halland.

Toppnyheter

undefined

Länderna köar för Ahmed – Sverige utvisar honom för bagatell

Migrationsverket avslog ansökan om arbetstillstånd. Orsaken var att entreprenören Ahmed Al Nomany hade tagit ut för lite i lön en enskild månad. När han nu troligen måste lämna Sverige står flera länder i kö för att förmå honom att flytta verksamheten dit, skriver Arbetsmarknadsnytt.

– Jag valde att etablera mig i Sverige eftersom jag såg att det fanns värden här som överensstämde med mitt sätt att vara, säger Ahmed Al Nomany som är född i Dubai och har en ingenjörsutbildning från Iowa State-universitetet i USA.

Ahmed Al Nomanys företag har bland annat haft ett tätt samarbete med Ericsson för att utveckla 5G-lösningar för drönare. Men efter fyra år i Sverige har hälften av tiden gått åt för att slåss med Migrationsverketm, menar Ahmed Al Nomany. Nu kan han flytta till något av alla de andra länder som drar i honom för att kunna dra nytta av hans kunskaper.

30 aug
Läs mer om Kompetensutvisningarna
Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

Ulf Kristersson: ”Bra att regeringen backar”

Moderaterna välkomnar att regeringen nu skjuter upp förändringarna av Arbetsförmedlingen. Det säger partiledaren Ulf Kristersson till flera medier.

– Målet var inte att avsätta en minister, utan att stoppa dålig politik, säger han till TT.

Regeringen har backat från att lagen om valfrihet ska vara det som styr i reformen av myndigheten. Till DI säger han att agerandet visar att regeringen har respekt för oppositionen i riksdagen.

– Jag tvekar inte ett ögonblick att gå tillsammans med andra i enskilda sakfrågor och markera ståndpunkter som jag tycker är viktiga, säger Ulf Kristersson till tidningen och påpekar att det gäller både för SD och V.

2 tim
Ellen Hausel Heldahl. Ernst Henry Photography AB
undefined

Näringslivet oroas av AF-bråket: ”Olyckligt”

Kravet på att slopa LOV, lagen om valfrihetssystem, i reformen av Arbetsförmedlingen oroar näringslivet, skriver Di.

Näringslivet ser oroligt på medan den politiska striden om Arbetsförmedlingen pågår för öppen ridå. Särskilt är det M:s och KD:s krav på att LOV, lagen om valfrihetssystem, inte ska få vara dominerande i reformen som oroar näringslivet.

– Vi tycker att det är olyckligt eftersom LOV är en väldigt bra reform, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på branschorganisationen Almega.

Både Almega och Svenskt Näringsliv tror att det är ett misstag att inte fortsätta reformen, där LOV ska gälla för det nya systemet. Alternativet är att lagen om offentlig upphandling, LOU, i stället kan användas.

– LOU passar bra när man ska köpa kaffe eller en väg. Men just när det gäller de personliga tjänsterna, när man ska ha möjlighet att påverka sitt eget liv, så blir LOU ett mer klumpigt redskap, säger Ellen Hausel Heldahl till Di.

22 min
Vänsterpartiets (V) partiledare Jonas Sjöstedt och riksdagsledarmot Ali Esbati i samband med en presskonferens på riksdagens presscenter gällande dagens besked att regeringen beslutar att skjuta på reformeringen av Arbetsförmedlingen. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V, M och KD drar tillbaka hot om misstroende mot arbetsmarknadsministern

Vänsterpartiet drar tillbaka hotet om misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Det uppger partiledaren Jonas Sjöstedt och Ali Esbati på en pressträff med anledning av den senaste utvecklingen gällande Arbetsförmedlingen.

Om regeringen skulle komma tillbaka med förslag att delvis använda Lagen om valfrihetssystem, LOV, kommer Vänsterpartiet att försöka samla en riksdagsmajoritet emot detta.

– Vi kommer motsätta oss varje form av privatisering av den här verksamheten, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Vid lunchtid meddelade även Moderaterna och Kristdemokraterna att de inte kommer att gå vidare med misstroendeförklaringen mot arbetsmarknadsministern, rapporterar Aftonbladet.

I morse meddelade S, MP, C och L i en gemensam debattartikel att man är överens om at skjuta upp reformen och att den inte kommer baseras på lagen om valfrihetssystem (LOV).

5 tim
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
BRYAN R. SMITH / AFP
Dagens börs

Wall Street runt nollan – cancerbolag rusar

Wall Streets ledande index öppnar runt nollan på måndagen. Vid 16.15 ser det ut som följer:
• S&P 500: +0,1 %
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: –0,1%

Efter tre dagars uppgångar var USA-indexen nära nya rekordnivåer i slutet av förra veckan. Angående den stora börsdrivaren, handelssamtalen mellan USA och Kina, har däremot inte mycket nytt tillkommit under helgen.

Båda sidorna uppger sig vara nära ett avtal. Samtidigt kvarstår USA:s deadline och redan på söndag kan USA komma att införa tariffer på kinesiska varor för ytterligare 156 miljarder dollar, skriver CNBC.

På bolagsfronten rusar cancerläkemedelsbolaget Arqule över 100 procent efter ha gått med på att köpas upp av jätten Merck.

Synthorx, som också utvecklar cancerbehandlingar, är upp nästan 170 procent efter ett bud från franska Sanofi.

PG&E handlas upp 17 procent efter att elbolaget nått en förlikning med de drabbade vid skogsbränderna i Kalifornien. Tidigare i år slog utredare fast att elbolagets utrustning orsakat flera bränder i delstaten.

1 tim
JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsen upp på plus – SSAB i topp på OMXS30

Stockholmsbörsens ledande index har tagit sig upp på mindre plus vid 13.20-tiden på måndagen.
• OMXSPI: +0,1 procent
• OMXS30: +0,3 procent
Något nytt har inte direkt meddelats i helgen om de handelsförhandlingar mellan USA och Kina som varit vägledande för börserna den senaste tiden.

SSAB rapporteras ha höjt priset på grovplåt på den nordamerikanska marknaden och aktien stiger 3 procent.

Ericsson har accepterat en förlikning med amerikanska myndigheter angående korruptions- och mutanklagelserna. Det totala bötesbeloppet blir 10,1 miljarder kronor vilket är i linje med förhandsrapporterna och täcks av Ericssons tidigare avsättning. Aktien backar marginellt.

Swedbank gör en omorganisation i toppen av banken efter penningtvättsproblemen. Aktien stiger 0,5 procent.

Moberg Pharma har meddelat studieresultat för läkemedelskandidaten MOB-015 mot fotsvamp. Bolaget skriver att målen uppnåddes men samtidigt var det bara 4,5 procent av patienterna som läktes fullständigt efter ett års behandling. Aktien rasar hela 48 procent.

Idag 08:14
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försiktig start på veckan – svag export sänker Kina

Jämfört med Wall Streets tydliga uppgångar på fredagen efter att den amerikanska jobbdatan slagit förväntningarna med råge, präglas handelsveckans öppning av en betydligt försiktigare hållning.

Vid stängning visade ledande asiatiska index som följer:
• Nikkei: +0,3%
• Shanghai: −0,1%
• Shenzhen: +/-0,0%
• Hongkong: +/-0,0%
• Kospi: +0,3%
I veckan väntar bland annat nyval i Storbritannien på torsdag och på söndag, den 15 december, utökas Trumps tullar mot Kina, förutsatt att parterna inte når en partiell överenskommelse innan dess.

Det kinesiska börshumöret dämpas även av makrodata som visar att Kinas export fortsätter att sjunka.

Idag 05:13
Läs mer om Dagens börs
Utbildningsminister Anna Ekström. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om religiösa friskolor

Anna Ekström utesluter inte fler lagskärpningar

Beskedet om att Safirskolan, tidigare kallad Vetenskapsskolan, mister sitt tillstånd, tas väl emot av politiker. Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till TT att hon inte är främmande för ytterligare skärpningar av reglerna gällande skolor som har återkommande brister.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) twittrar att nya lagen fått effekt och Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad skriver: ”Äntligen börjar Skolinspektionen att leverera!”

Under måndagen blev det klart att skolan mister tillståndet. Detta efter kritik mot att skolan har religöst präglad undervisning och att skolans rektor pekats ut som hot mot rikets säkerhet.

7 min
Axel Josefson Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kommuntoppen: ”Bra att Vetenskapsskolan stängs”

Att Safirskolan, som tidigare hette Vetenskapsskolan, i Göteborg stängdes av Skolinspektionen på måndagen välkomnas av kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M), skriver GT. Han berättar för tidningen att det har funnits en oro över om eleverna på skolan har utsatts för påverkan och över om de har fått den utbildning de har rätt till.

– Det är allvarligt att vi haft den här typen av verksamhet. Jag tycker det är bra nu att Skolinspektionen stänger, säger han.

Skolan kommer att stängas efter nyår, då skolans 450 elever måste flyttas till andra skolor.

2 tim
Läs mer om Debatten om religiösa friskolor
Demonstrationer i Kiev, Ukraina, inför mötet mellan toppmötet.  Efrem Lukatsky / TT NYHETSBYRÅN
Konflikten i Ukraina

Experter: Mycket står på spel i dagens Ukrainamöte

Hoppet om ett genombrott i konflikten mellan Ryssland och Ukraina har ökat den senaste tiden, men mycket står på spel inför måndagens möte mellan ländernas presidenter. Det menar Neil Melvin, expert i internationell säkerhet på tankesmedjan Britain's Royal United Services Institute, i en intervju i Voice of America. Han påpekar att Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj stött på kritik i hemlandet om att han är för ivrig att träffa sin ryska motsvarighet. Kritiken kommer från flera håll, allt från massmedia och civilsamhället till krigsveteraner och nationalister har uttryckt missnöje.

Hittills har Zelenskyj misslyckats med att påverka vare sig Ryssland eller separatisterna i landet, skriver två samhällsvetare på Ohio University, Eric C Nisbet och Olga Kamenchuk, på The Conversation. Men den största frågan handlar om vad som ska ske med regionen Donbass – och på den frågan finns ännu inget svar.

2 tim
Demonstranter i Kiev inför toppmötet, med budskapet att Ukraina inte ska kapitulera till Ryssland.  SERGEI SUPINSKY / AFP
undefined

Ukrainasamtal hålls i Paris: ”Mötet är en framgång”

Fredsprocessen mellan Ryssland och Ukraina återupptas i och med toppmötet mellan ländernas presidenter i Paris i dag, skriver flera medier. Tanken är att ta nya steg i fredsprocessen – och flera positiva signaler har noterats den senaste tiden, skriver TT. Till exempel skedde en fångutväxling länderna emellan i september.

– Själva mötet är en framgång i sig. Det betyder att vi får igång en dialog mellan länderna, säger analytikern Volodymr Fesenko till DN i Kiev.

Samtidigt finns flera faktorer som oroar. Medan Vladimir Putin är en hårdför förhandlare, så har Volodmyr Zelenskyj visat upp olika sidor. Enligt en Rysslandsexpert som AFP har talat med hänger mycket på vilken sida den ukrainske presidenten visar upp under mötet – och om de bådas goda vilja att hitta en lösning.

Idag 08:41
Läs mer om Konflikten i Ukraina
Cissi Wallin under förhandlingarna i tingsrätten. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
#metoo-uppropen

Krönikor: Wallindomen var väntad – juridiken vann

”Det blev en tung dag för svenska me too” skriver Josefin Holmström på SvD:s kultursida med anledning av förtalsdomen mot debattören Cissi Wallin och fällningen i granskningsnämnden för dokumentären om artisten Josefin Nilsson.

Hon tycker det är synd om det blir förtalsrättegångarna som blir arvet efter me too när man blickar tillbaka på rörelsen om några år.

Aftonbladets Martin Aagard skriver att Cissi Wallins aktivism är en ”synnerligen exklusiv syssla” och tycker att det är ett haveri att hon tror att hon ”inspirerar andra med sitt lagbrott”.

Mittmedias Lilian Sjölund skriver att vi ska vara tacksamma för att ”juridiken står över folkmobben i sociala medier”.

”Journalistiken ska uppmärksamma samhällsproblem men inte upplåta sina plattformar för vendettor eller agera folkdomstolar”, skriver hon.

Cissi Wallin dömdes under måndagen för grovt förtal av journalisten Fredrik Virtanen, med villkorlig dom, dagsböter och skadestånd som påföljd.

1 tim
Cissi Wallin under förhandlingarna i Stockholms tingsrätt. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wallin: ”Vi sörjer inte – forsätter organisera oss”

Medieprofilen Cissi Wallin tackar för det stöd som hon fått med anledning av den fällande förtalsdomen som meddelades av Stockholms tingsrätt i dag.

”Vi sörjer inte, vi fortsätter organisera oss", skriver hon på Instagram och meddelar också att domen kommer att överklagas. Hon tackar även nej till att ta emot pengar för att täcka skadeståndsbeloppet och skriver att hon hellre ser att pengarna går till kvinnojourer.

”P.S. Har någon numret till typ Kartellen, nu när man är kriminell osv”, skriver Wallin.

Wallin dömdes till villkorlig dom, böter och till att betala skadestånd till journalisten Fredrik Virtanen, som hon pekade ut som våldtäktsman i ett inlägg på sociala medier.

25 min
Cissi Wallin under förhandlingarna i Stockholms tingsrätt. Till vänster Unni Drougge. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wallin ska överklaga dom: ”Principiellt oacceptabel”

Cissi Wallin kommer att överklaga domen om grovt förtal som meddelades under måndagen. Det uppger hennes advokat Percy Bratt för Aftonbladet. Bratt säger till tidningen att domen är ”principiellt oacceptabel”.

– Hon reagerade på samma sätt som jag och tyckte att domen var principiellt oacceptabel. Vi har naturligtvis ett annat synsätt än tingsrätten som inte har gått in på frågan om uppgifterna är sanna eller inte, säger Percy Bratt till tidningen.

Wallin döms till villkorlig dom, böter och till att betala skadestånd till journalisten Fredrik Virtanen, som hon pekade ut som våldtäktsman i ett inlägg på sociala medier.

2 tim
Läs mer om #metoo-uppropen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer