Foto: TT
Hoten mot Januariavtalet

Missriktad välvilja med sänkt kapitalkrav i aktiebolag

I januariöverenskommelsen drev Centerpartiet igenom ett sänkt kapitalkrav på onoterade aktiebolag från 50 000 till 25 000 kronor. Men sänkningen är ett uttryck för en missriktad välvilja och i sämsta fall innebär det en ökad risk för företagaren, skriver Lotta Engzell-Larsson i en ledare i DI.

Vidare skriver hon att ”Det finns inget som visar att det totala antalet företag ökar med lägre aktiekapital, bara att fler väljer aktiebolagsformen i stället för handelsbolag eller enskild firma.” Inte heller har det bevisats att det valet påverkar lönsamheten eller tillväxten.

Lotta Engzell-Larsson poängterar att risken ökar i takt med att kapitalkravet sänks.

”Orsaken är att när bolagets eget kapital är mindre än hälften av aktiekapitalet ska en kontrollbalansräkning upprättas. Företrädaren för bolaget har då åtta månader på sig att återställa aktiekapitalet. Om så inte sker och man inte ansöker om likvidation blir företrädaren personligt betalningsansvarig”, skriver hon.

Med ett aktiekapital på 25 000 kronor ska kontrollbalansräkning upprättas när det egna kapitalet är under 12 500 kronor, skriver hon vidare och påpekar att det ”kan gå väldigt fort” och öka risken för likvidation.

Lotta Engzell-Larsson påpekar att i länder som har lägre eller inget kapitalkrav är kraven tuffare på huvudmännen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer