PwC/Ekonomifakta
De krisande kommunerna

Missnöje med omogna kommuner

Offentlig sektor är långt ifrån bäst på digitalisering. Sektorn behöver rusta för att klara krav och förväntningar. Statistik visar att tre av fyra medborgare är missnöjda med hemkommunens digitala erbjudande, enligt en undersökning från revisions- och konsultföretaget PwC.

54 procent av de 165 kommuner och landsting som har svarat på frågor om den digitala mognadsnivån bedömer att de är i ett läge som motsvarar en tvåa på en femgradig skala. Endast två procent upplever att de har hög digital mognad, fyra procent har inte påbörjat digitaliseringen överhuvudtaget.

Kortsiktigt innebär det att kommuninvånare inte kan ta del av det digitala utbud som är en självklarhet i samhället i övrigt. På längre sikt ökar gapet mellan kommuner som hoppar på digitaliseringståget och de som står kvar på perrongen, framgår av undersökningen.

Ett framgångsrecept är att prioritera ekonomi och budget. Utmaningen är att modernisera den finansiella styrningen för att klara av snabba svängningar i investeringar och drift som följer i kölvattnet av digitaliseringen. Andra viktiga ingredienser för att lyckas är ett långsiktigt utvecklingsarbete och tydliga verksamhetsprocesser.

Lägesbeskrivningen avslöjar också att eldsjälar, men också engagerade chefer och politiker, driver digitaliseringen i hälften av landets kommuner och landsting. 33 procent säger att frånvaron av en politisk vision på området och likgiltiga chefer hindrar utvecklingen.

Enligt rapporten från konsultföretaget PwC, så styrs det interna arbetet i hög grad av hur medarbetare och chefer valt att organisera sitt arbete, snarare än medborgarnas efterfrågan på tjänster och tillgänglighet. 

Framgångsfaktorer för en lyckad digitalisering:

  • En politisk vision och ett engagerat ledarskap
  • Skapa ett långsiktigt utvecklingsarbete
  • Tydliga verksamhetsprocesser
  • Prioritera ekonomi och budget

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou/Amanda Lind. TT
Fallet Gui Minhai

Kinas nya hot mot Sverige: Amanda Lind portas om hon deltar på prisceremoni

Om kulturminister Amanda Lind närvarar vid kvällens prisceremoni för Gui Minhai portas hon från Kina, säger Kinas ambassadör Gui Congyou till TT. Samma sak gäller för statsminister Stefan Löfven om han skulle närvara.

– Vi har samma hållning där och samma principer, säger ambassadören.

Tidigare i dag varnade Kina för konsekvenser om någon högt uppsatt svensk politiker deltog i prisceremonin för den fängslade förläggaren. Det handlar om Svenska Pens Tucholskypris, som varje år delas ut till en hotad eller landsflyktig författare.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare i dag att Sverige inte kommer att ge efter för Kinas hot och att Lind ska dela ut priset.

4 tim
Angela Gui. Arkivbild. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Angela Gui efter Kinas hot: Vi låter oss inte skrämmas

Sveriges regering och Svenska Pen-klubben bör markera mot Kinas hot. Det skriver Gui Minhais dotter Angela Gui på Twitter.

”Litar på att PEN och Amanda Lind ikväll markerar att kinesiska ambassadens hot är oacceptabla. Vi låter oss inte skrämmas till tystnad”, skriver hon.

Den fängslade förläggaren ska i kväll tilldelas Svenska Pens Tucholskypriset, ett pris som kulturminister Amanda Lind delar ut. Kinas ambassadör har varnat för konsekvenser om någon högt uppsatt politiker leder eller deltar i ceremonin.

5 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina-expert: Så försöker Kina försvaga den svenska demokratin

Det är många i Sverige som har missbedömt stormakten Kinas intentioner och trott att kommunistpartiet skulle utvecklas i liberal riktning. ”Nu är ju Xi Jinping helt öppen med att det här gäller inte”. Det säger Ola Wong, Kinakännare och redaktör för tidskriften Kvartal, i en intervju med fPlus. Han menar att det är dags för Sverige att bestämma sig för vad man vill få ut av utbytet med Kina när det gäller politik, näringsliv och forskning.

27 okt
Läs mer om Fallet Gui Minhai