Finansminister Sajid Javid och premiärminister Boris Johnson. TT
Storbritanniens framtid

Ministrar ”turbo-laddar” för att lämna EU utan avtal

Boris Johnsons ministrar har varit aktiva i brittiska medier under söndagen, och det samlade budskapet har enligt The Guardian varit att förberedelser för en stökig skilsmässa är högsta prioritet.

Enligt vice finansminister Rishi Sunak har man börjat ”turbo-ladda” för att lämna EU utan ett utträdesavtal på plats.

– Detta är nu regeringens första prioritet, säger han och intygar för Sky News att Storbritannien kommer att ha råd.

Finansminister Sajid Javid meddelar samtidigt att ”betydande extra finansiering” kommer att skjutas till arbetet med förberedelserna i veckan.

Det ska bland annat räcka till en av landets största informationskampanjer någonsin, för att göra både medborgare och företag redo för en hård brexit, samt anställningar och översyn vid landets hamnar för att avstyra överbelastning.

Regeringens krav på EU är alltjämt att riva upp den nödlösning för frågan om gränsen till Irland som Theresa May och EU förhandlat fram i sitt utträdesavtal, som parlamentet röstat ner tre gånger.

Michael Gove är den minister som har utsetts som ansvarig för förberedelserna.

Gove och Javid ingår i ”krigskabinettet” som ska verkställa brexit till 31 oktober.

”Att planera för en avtalslös brexit är prio nummer ett”.

Toppnyheter

TT
Kärnkraftens framtid

M och KD lämnar energiöverenskommelsen

Moderaterna och Kristdemokraterna lämnar energiöverenskommelsen, uppger partierna för Dagens Industri.

– Regeringen är inte villig att bjuda in samtliga partier till nya förhandlingar om energipolitiken, man bejakar inte kärnkraften och dess framtid, säger KD:s energipolitiska talesperson Camilla Brodin till tidningen.

Partierna har tidigare krävt svar från regeringen på huruvida den är villig att föra samtal om kärnkraftens framtid med alla riksdagspartier. Energiminister Anders Ygeman återkom, men M och KD är inte nöjda med svaret.

Elförsörjningen är en central fråga för hela samhället, understryker Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

– Den får ökad betydelse i takt med digitalisering och klimatomställningen. Det ställer nya krav på energipolitiken som behöver utvecklas för att möta framtida behov. Vi ser att det kommer att behövas en bred politisk uppslutning kring dessa frågor, säger Jan-Olof Jacke i en kommentar.

Han fortsätter:
– Energifrågan är mångfacetterad och komplicerad och vår uppgift är att bidra med sakliga underlag med utgångspunkt i en klimatneutral elförsörjning med stärkt konkurrenskraft för Sverige.

3 tim
ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Debatt: Fortum borde ges möjlighet att driva Ringhals vidare

Det är ett misstag att lägga ned de båda kärnreaktorerna Ringhals 1 och 2 i förtid. Det var heller aldrig meningen att det skulle ske, skriver forskaren Staffan Qvist i en debattartikel i tidningen Dagens Industri.

Därför föreslår han att Fortum, som ska ta över de båda reaktorerna efter Uniper, under det första kvartalet 2020 ska ges förutsättningar att driva dem vidare.

Han påpekar att Fortum hela tiden varit emot en nedläggning och att man ser en viktig roll för kärnkraften framöver.

Han menar också att beslutet att lägga ned de båda reaktorerna var en följd av skatten på kärnkraft som stod för cirka 20 procent av produktionskostnaden, vilket i kombination med det låga elpriset gjorde driften olönsam.

Nu är förutsättningarna för att driva de båda reaktorerna vidare däremot goda, menar Staffan Qvist.

17 min
Läs mer om Kärnkraftens framtid
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

”Beklagligt att några LO-förbund väljer att lämna förhandlingarna”

Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, kritiserar att de fem LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna lämnar LAS-förhandlingarna med arbetsgivarna.

– Det är beklagligt att några LO-förbund väljer att lämna förhandlingarna om trygghet och omställning. Vår ambition är fortfarande att driva förhandlingarna i hamn med både PTK och LO, säger Mattias Dahl.

Han fortsätter:

– Samtidigt blir det märkligt att hoppa av innan det finns något konkret förhandlingsresultat att ta ställning till. Så långt har parterna inte kommit ännu. Omfattningarna av förhandlingarna kan heller knappast komma som en överraskning. De har varit kända sedan allra första början.

Mattias Dahl understryker att det förs långt gångna diskussioner om förbättringar på flera områden som är viktiga för LO: s medlemmar.

– Det rör sig om bland annat kompetensutveckling samt omställning vid arbetslöshet.
– Om inte parterna klarar att ta ansvar för förhållanden och regler på arbetsmarknaden så ökar risken för större politiskt inflytande och reglering. Det vore en mycket olycklig utveckling som inte skulle vara bra för vare sig arbetstagare eller arbetsgivare, säger Mattias Dahl.

6 tim
 Tobias Baudin Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kommunaltoppen: LO:s förtroende är förbrukat

Kommunals ordförande Tobias Baudin saknar helt förtroende för LO:s ledning i förhandlingarna om Las, säger han till förbundets medlemstidning Kommunalarbetaren. Han kallar förtroendet ”förbrukat” och säger att LO hela tiden sagt att det inte finns något att rapportera från förhandlingarna.

– Nu har vi fått ett förslag till en principöverenskommelse och har fått veta att det sedan i våras har pågått intensiva förhandlingar om den, säger han.

LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna har hoppat av förhandlingarna med arbetsgivarna eftersom förbunden menar att motparten gått alldeles för långt i sin avsiktsförklaring.

2 tim
Läs mer om Diskussionen om LAS
Jeremy Corbyn och Boris Johnson.  TT/AP
Valet i Storbritannien

Analys: Valet har blivit en impopularitetstävling

Det som kan komma att avgöra det brittiska valet är väljarnas förtroende för politikerna. Det skriver Kate McCann i en analys på Sky News och menar att både Torypartiet och Labour haft svårt att få väljarna att lita på deras förmåga att styra landet. Premiärminister Boris Johnson har ifrågasatts om sina brexitlöften. Hon skriver även att för vissa väljare betyder en röst på Johnson en röst på brexit – vilket inte nödvändigtvis innebär att de anser sig vara konservativa.

Valet är en impopularitetstävling. Det skriver The Times Rachel Sylvester och menar att valet mellan Johnson och Corbyn är oinspirerande. Hon skriver också att valkampanjen varit deprimerande.

När det kommer till sakfrågor har sjukvården fått mycket fokus. Labour avsätter mest pengar för området i sin budget, skriver Denis Campbell på The Guardian. Men varken Torypartiet eller Labour har en lösning på personalbristen inom vården, konstaterar han.

30 min
Jeremy Corbyn.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Corbyn ”mycket närmare” en seger än väljarna tror

Labourledaren Jeremy Corbyn är ”mycket närmare” att bli premiärminister i Storbritannien än vad väljarna tror. Det varnas om i ett internt meddelande inom Torypartiet, rapporterar The Telegraph.

Hotet från Labour har allvarligt underskattats, enligt meddelandet som pekar på att Corbyn kan kamma hem en valseger utan att vinna en enda extra stol. Resonemanget är att mindre partier, som Liberaldemokraterna och SNP, kan stjäla röster från Torypartiet och bara behöver ta hem 12 valdistrikt för att peta bort Boris Johnson från makten.

Idag 06:58
Läs mer om Valet i Storbritannien
Jimmie Åkesson  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

SD störst bland manliga LO-väljare – går om S

Sverigedemokraterna ökar och når sin högsta siffra någonsin i gruppen LO-anslutna män. Det visar SCB:s nya statistik som visar väljarkårens partisympatier.

Enligt mätningen anser 33,2 procent av de manliga LO-väljarna att de står närmast Sverigedemokraterna, jämfört med 28,1 procent i mätningen som gjordes i maj. Sverigedemokraterna går därmed om Socialdemokraterna som får stöd av 30,3 av de LO-anslutna männen med en knapp marginal. Skillnaden är inte statistiskt säkerställd.

Av samtliga LO-anslutna väljare svarar 27,3 procent att de sympatiserar med SD, vilket kan jämföras med 22,8 procent i maj.

I förra veckan presenterades SCB:s statistik över valresultatet om det hade varit riksdagsval i november 2019. I den mätningen fick SD 22,6 procent.

5 tim
Stefan Löfven Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Löfven sitter säkert i sitt parti – men kanske inte i riksdagen

Socialdemokraterna kan pusta ut en aning eftersom man fortfarande med marginal är största parti – men faran är därmed inte över. Det menar Expressens inrikespolitiske kommentator Viktor Barth-Kron.

– Statminister Stefan Löfven sitter säkert i sitt eget parti men kanske inte i Sveriges riksdag, säger han när han analyserar dagens SCB-mätning i Expressen TV.

Barth-Kron menar att trycket ökar på att Vänsterpartiet ska pressa regeringen, vilket i sin tur kan äventyra januarisamarbetet och i förlängningen regeringsmakten.

SCB:s partisympatimätning kan verka som ett lugnande medel på Socialdemokraternas opinionspanik eftersom partiet i mätningen behåller positionen som Sveriges största parti, skriver SvD:s politiska kommentator Göran Eriksson i en analys.

SVT:s Mats Knutson skriver att regeringspartier ofta ligger lågt i opinionen i det här skedet av en mandatperiod, men att S ändå har uppenbara problem med trovärdigheten i frågor som dominerar debatten, som brottslighet och invandringspolitik.

3 dec
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

DN/Ipsos: Större förtroende för SD:s politik

En mätning från DN/Ipsos visar hur förtroendet för SD:s politik stiger inom flera områden. Inom åtta av nio områden rankas partiet som topp tre, enda undantaget är området sjukvård. SD rankas som det parti väljarna har störst förtroende för inom invandring och området lag och ordning, något som även framgick av en Novus-undersökning i slutet av november. Samtidigt sjunker Socialdemokraterna på sju av de nio områdena.

6 dec
Läs mer om Opinionsläget

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Volvo XC40 P8 Recharge. Volvo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lista: Alla elbilar som finns ute 2020

En rad nya elbilsmodeller kommer att finnas på marknaden 2020. Ny Teknik har sammanställt en lista över alla modeller som finns att välja på.

Priset på elbilar har varit en hög tröskel för många bilköpare. Men batteribilarna håller på att sjunka i pris och vilket tillgängligheten.

Ny Teknik har sammanställt de elbilar som finns redan nu, men även kommer under 2020. Listan visar vilket prisbasbeloppsutrymme som krävs och vilket förmånsvärde bilmodellerna har, från under 238 000 till över en miljon kronor.

2 dec
Läs mer om Storsatsningen på elfordon
Marie Fredriksson och Per Gessle Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krönikor: ”Hon var den svenska popens gudinna”

Artisten Marie Fredrikssons toner gav en fristad för känslor som rädslan annars sorterar bort, menar Expressens Maria Brander.

”Marie Fredriksson var den svenska popmusikens gudinna, och nu flyger hon över ängarna bort från oss” skriver hon i en krönika.

GP:s Johan Lindqvist menar att en av Sveriges starkaste röster nu har tystnat. Även i en galen musikbransch tappade hon aldrig greppet om det som var kärnan: ”Nämligen den där klangen i hennes röst som handlade om det djupt mänskliga: längtan, glädje, lust, sorg och saknad”, skriver han i en krönika.

1 tim
Marie Fredriksson Suvad Mrkonjic/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Artisten Marie Fredriksson är död – blev 61 år

Artisten Marie Fredriksson är död, uppger hennes manager för TT. Hon blev 61 år.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta” skriver managern Marie Dimberg.

Fredriksson slog igenom 1984 med albumet ”Het vind” och blev sedan världsberömd som sångerska i Roxette. År 2002 drabbades stjärnan av en hjärntumör, men hon tillfrisknade 2009. För tre år sedan avrådde läkarna henne från vidare scenframträdanden.

Stjärnan avled på måndagsmorgonen i sviterna av sin tidigare sjukdom. Hon lämnar efter sig maken Mikael Bolyos, 62, och två barn.

2 tim
Läs mer om Marie Fredriksson 1958-2019